Лъкове и арбалети

Уteжнете си стрелите (болтовете) направете няколко изстрела и тогава критикуваuте! Сигурен съм че след утежнението на стрелите няма никога повече да стреляте с кухи стебла.Много неща в съвременните оръжия са умишлено направени така че да "скопяват" потенциала на оръжието.Тая куха стрела става само да я огънеш с нея и да пиеш сокове и коктейли ! Проектила -стрела-куршум-болт е толкова важен колкото и оръжието! Проектила прави 50% от изтрела !

Тази модификация ви позволява да привеждате арбалета си от походна в бойна готовност за по малко от минута !
Понеже от вчера я нищиме темата, реших да прееба една стрела. Сам о че са карбон, и не успях да сваля капачката (явно трее да се нагрее) и не смея с клещите. Но пък намерих две алуминиеви по-къси(42см)та от двете направих една. Скъсих яс 3 см( щото беше подбита) , натепах я до горе с пясък, сглобих я и я залепих.Та трее да ви кажа че колегата е мноо прав. Се едно стреляш с друг арбалет.
Първо при изстрел не се чува гадното "трт" на тетивата, а едно маазно " фуп", и нема вибрации. Второ, почваш да усещаш неккъв откат(който може и преди да го е имало, ма от вибрацията да не мое да се фане) демек се държи като оръжие вече. И трето, пробивната сила е къде - къде, да не кажа двойно. Но единствен минус е че на 20 м, си 8 - 10 см по ниско, и трее на се прострелва на ново. Ма тва нема как да се знае точно защото тоя арбалет пътво не е прострелян с такива стрели, и второ, аз избързах с утежняването, а трееше първо да пусна 2 - 3.

Attachments

• 17036760334844267391797837917226.jpg
    17036760334844267391797837917226.jpg
    132.8 KB · Прегледи: 59
  • 17036760733164164192505963518861.jpg
    17036760733164164192505963518861.jpg
    134.7 KB · Прегледи: 59
Последна промяна от модератор:
Дали за толкова години производство и стрелба с лъкове и арбалети си мислите, че не са правени всякакви сметки и експерименти и хората не са открили златната среда? Или може би им е липсвал пластелина като откритие, а не са се сетили че могат да ги натъпчат с кал?
Що не пробвате да си нарежете стрели (болтове) от арматура - 6/8мм ? С нея ще е трепач работата.

Далеч съм от мисълта да се праа на умен и за това експериментирам. Пак излязох на вън, (времето е уникално) пуснах две стрели, и да ти кажа - бе има си разлика... Дори и при влизане на стрелата в мишената звука е по плътен.

Би трябвало да има някакъв смисъл, защото познавам много колеги, които си напълниха прикладите на пружинните пушки с пясък или сачми, за да намалят отката и подобрят баланса (не че пясъка също не е открит де) ???

Абе, подочул си нещо, ама трябва още да почетеш! Цялата ти теория се основава на масата и на "Закона за запазване на енергията"! Няма лошо, ама тея неща важат не само когато проектила лети и не само когато се забива в мишената! Тия закони важат през целия път на съчмата, куршума, стрелата, болта, ....... гайката и каквото още се сетиш! Включая и тяхното излитане от оръжието. Я вземи (понеже са твои думи) една пушка стреляща с еднограмова чашка със 100м/с и пусни с нея един 3гр. слъг.....! Нали се сещаш, какъв ще е резултата? Какво разстояне ще измине той и с каква скорост, ако изобщо успее да излезе от цевта? Същите неща важат и за арбалета. Първото нещо, което иска стрелата, е да остане да лежи върху арбалета, после е всичко останало! За да запазиш показателите на едно оръжие, след като си му сменил теглото на проектила, трябва да засилиш всичко останало ....... , тоя арбалет или лък, после кой ще ги зарежда? Да не говорим, за натоварването на конструкцията, което най-вероятно ще надхвърля здравината на изделието. Не ги ли пипнеш тия другите (маловажните) неща, и стрелата и куршума ще са с много по-ниска скорост и съответно далекобойност!
И последно, понеже каза, че няма огнестрелно оръжие с грамаж на куршума като на въздухарките, разгледай ей тоя калибър - .17HMR ;)

п.п. За ролята на тежккия приклад, ако искаш да обеснявам, казвай! Пак е свързано със същия закон - ЗЗЕ Закон за запазване на енергията!

@Amatama и @Валентин Шаранков...нещо имам съмнения,че сте един и същи човек,с два профила...
Нема как да сме. Аз съм от Горни Богров, а арбалет имам от има нема два месеца. Кракен, на 200 либри. Ако искаш след празниците, мини през Богров. Че постреляме, ако е хубаво времето. Да видиме как, какво и така. Ма трее да направя три стрели поне, за да се сравнят с другите. И да се види на 50 м.

Започва да става интересно. Възможно е, това да е отмъщението на дрона.
Абе вие сте като малките деца. Тук съм защото съм нов в това хоби, и искам нещо да науча. Обаче кат гледам - само си ги мерите, и другото е баластра-мохабет. До са съм стрелял има нема 50 стрели, ма имам чувството че некои дет коментират, и арбалет си немат.Айде да пораснеме, и да се държиме мъжки!!! Не е трудно. Лека вечер

Абе, подочул си нещо, ама трябва още да почетеш! Цялата ти теория се основава на масата и на "Закона за запазване на енергията"! Няма лошо, ама тея неща важат не само когато проектила лети и не само когато се забива в мишената! Тия закони важат през целия път на съчмата, куршума, стрелата, болта, ....... гайката и каквото още се сетиш! Включая и тяхното излитане от оръжието. Я вземи (понеже са твои думи) една пушка стреляща с еднограмова чашка със 100м/с и пусни с нея един 3гр. слъг.....! Нали се сещаш, какъв ще е резултата? Какво разстояне ще измине той и с каква скорост, ако изобщо успее да излезе от цевта? Същите неща важат и за арбалета. Първото нещо, което иска стрелата, е да остане да лежи върху арбалета, после е всичко останало! За да запазиш показателите на едно оръжие, след като си му сменил теглото на проектила, трябва да засилиш всичко останало ....... , тоя арбалет или лък, после кой ще ги зарежда? Да не говорим, за натоварването на конструкцията, което най-вероятно ще надхвърля здравината на изделието. Не ги ли пипнеш тия другите (маловажните) неща, и стрелата и куршума ще са с много по-ниска скорост и съответно далекобойност!
И последно, понеже каза, че няма огнестрелно оръжие с грамаж на куршума като на въздухарките, разгледай ей тоя калибър - .17HMR ;)

п.п. За ролята на тежккия приклад, ако искаш да обеснявам, казвай! Пак е свързано със същия закон - ЗЗЕ Закон за запазване на енергията!
Тя форумлата е измислена от има няма хиляда години-от както го има арабалета.Един грам тежест на един килограм сила на опън.Преведено араблет с мощност 80 кг най добрия болт за него е 80 грамов.Няма нужда да се открива топлата вода ...

• Смешно
Reactions: NME
Един съвет към хората, които ползват фибран, стиропор или друга пластмаса за направа на щит за стрелба с арбалет. Енергията на стрелата, при удар, стопява пластмасата и тя попада по върха и тялото. Съветът ми е - не ползвайте пластмаса. Ползвайте ленени чували. Няма да имате проблем с налепи върху стрелите.

Моля за съвет! Решил съм да се занимавам със стрелба с лък, но нямам представа максимално колко lbs биха били подходящи за мен. Аз съм със слабо телосложение, 1,70 м висок и тежък - 70 кг. Можете ли да кажете нещо приблизително?

1.70\70 нищо не значи,но ако ръцете и гърбът ти са нетренирани и слаби,огледай се за нещо под 40лб.Ако си млад и тренираш здраво,до 6-9 месеца ще ти умалее такъв лък.Тъй че,моят съвет е 30-40 лб,не много скъп рикърв като за начало.

Либрите нямат много отношение с ръста и килограмите. Зависи и какъв лък ще вземете, ако е с ролкова система може и бая да са либрите. Понеже в един момент ролките застават така, че вече не трябва сила за да се държи опънат. При традиционните по- малко либри, защото когато се опъне колкото трябва трябва да се държи опъната тетивата. Ако ще вземате традиционен или рекърв от височината ви зависи дължината на раменете, а има рамене с различни либри.
При ролковите има възможност за настройка на либрите, но не знам в какъв диапазон. При традиционните и рекърв лъкове либрите зависят от рамената.
Ако сте от София може да идете в този магазин:
Разбират нещата и ще ви обърнат внимание.

Благодаря за съветите. За съжаление съм далеч от места, където мога да тествам лъкове. За възраст съм 48 годишен. Ръцете ми са дълги, но слаби. Лъкът, на който съм се спрял има варианти от 20, 30 и 40 lbs и ми се иска да опитам с 40, понеже дава възможност за упражняване от по-далеч.IMG_20240825_145652.jpg

30-35 лб ще е достатъчно за дистанции дори над 50м.Средата на 80-те покрих КМС-степен като юноша мл. възраст с една стара 16кг Ямаха.Състезателните дистанции за тая възрастова група тогава бяха 30,50,60 и 70м,ако не ме лъже паметта.На това от снимката ти не виждам къде ще се монтира мерник и балансьори,за бергер-бутон и кликер да не говорим.Въпреки всичко ,ако е поне малко читаво изделието и има кой да те насочи ,ще може да събира в 10-15см на 15-20м.

Има една книжка на Брайън Сорелс – Наръчник за начинаещи по традиционна стрелба с лък; като начало ще се ръководя от нея.
Естествено, не съм вещ в избор на лък, и ще се радвам, ако някой, в случай че за него не представлява някакво затруднение, ми препоръча нещо в рамките на 200 лева, особено ако е в сайта AliExpress, където цените често са доста изгодни.

Аз само да оставя това тука в случай че се обърка някой с друг модел

Back
Нагоре