КЪДЕ ДА НАМЕРИМ ? Стругари, фрезисти, шлайфисти. МЕТАЛИ- дурал, месинг , бронз.

pushka1

Потребител
Ще се опитам да премеря тези дни, понеже нямам шублер и ще трябва да взема от някой.
 

The PuNiShEr

Редовен Потребител
Колега, в стремежа си да ти помогна попрехвърлих в интернет твоя Роял като пцп, но с такава визия на цевта и всичко което е от задния край на бутилката до върха на цевта няма нищо общо визуално с твоя роял що се касае визия на цевта и тези сивите детайли с о-пръстен на тях. Имам усещането че това не е стоков Роял, а с преработвана цев . Зоните посочени в червено ми са някакси странно изглеждащи за стокова пушка . Все пак направи една снимка и я качи тук, но нека на снимката се вижда и модератора който си свалил ,постави го успоредно на цевта над нея, все едно е поставен на мястото си. Не е лошо и да качиш една снимка на рояла в която се вижда цялата цев след изхода от цевната кутия . Двете други снимки са от Американски форум, категорично се споделя и от снимките е видно че рояла излиза от завода със солидна цев която завършва с резба на която се навива модера. При теб резбата е много назад, която ме довежда на мисълта че тук нещо е преправяно. И наличието на нещо като изолационно пвц на твоята снимка в зоната над върха на бутилката малко ме тревожи честно казано какво прави там.
fx royale 400.pngIMG_3247.jpgIMG_3250.jpg
 
Последна промяна:

Kameno Karp

Редовен Потребител
Имам стругарски инструменти за нарязване на резби (плашка /метчик) 1/2 unf 20 навивки в инч. Това са стандартните резби при ФХ, а като цяло това е стандарт. Мога да съдействам с нарязване на резба след 2 седмици стига да ми дадеш размери на цевта за да се определи дали има достатъчно материал за нарязване на резбата.
Аз лично не бих се наел да нарязвам такава резба с плашка. Резбова сглобка изискваща идеално съосие бих нарязал само на нож. Дори не бих калибрирал такава резба с плашка.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Абсолютно. За да бъде стегната резбата и с минимални луфтове - само на нож.
 

The PuNiShEr

Редовен Потребител
Така е колеги, по принцип на нож. В редки случаи когато се наложи се ползват и инструменти ( чукнат в стена край на цевта и леко деформирана резба за модератора няма да я минаваме на струг я ;) )
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Няма. С малка триъгълна пиличка се оправя само деформираня участък на витките и като цяло резбата пак си е същата. Естествено,това си е мое мнение де.
 

The PuNiShEr

Редовен Потребител
Няма. С малка триъгълна пиличка се оправя само деформираня участък на витките и като цяло резбата пак си е същата. Естествено,това си е мое мнение де.
Така е колега, всеки сам си преценя как да подходи в конкретния случай. Аз предпочитам професионално с плашка.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Понякога, когато резбата е правена на нож, като я минеш с плашката и се разлуфтва. Ако искаш да е стегната и да върви мазно, не я минавай с плашка.
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Абсолютно. За да бъде стегната резбата и с минимални луфтове - само на нож.
Това е едно на ръка,но да подведеш и водиш плашката ТОЧНО под 90 градуса спрямо детайла който нарязваш .... абсурд! Ако ползваш плашкодържач на задното седло,може да се допусне,че ще има съосие,ама пък резбата ще е халтава. Ако имаш задно седло,значи имаш и струг,а като имаш струг за какъв чеп ти е плашка!?
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
като имаш струг за какъв чеп ти е плашка!?
Има чеп, за който ти е.
Обикновено, когато става дума за резби, за които има плашка, резбата се изработва на струга с размер няколко десети над крайния (с колко, зависи от размера) и след това, поставяйки плашката в плашкодържател на задното седло и така спазвайки строгата перендикулярност, резбата се калибрира.
Ще кажета, а защо така?
Не може ли да се изработи окончателно на струга?!
Може, но с условности. И не всеки го може.
На струга резбата се изработва по навигация, отчитайки по нониусите.
Минимална грешка: в диаметъра, при вземане на базата, грешката на винта, градуса на който е заточен ножа, неравностите при обработката и натрупването на всички тях, може да доведе до няколко десети разлика, което, ако е в минус е недопустимо в определени ситуации, а ако е в плюс, то резбата просто няма да се завие.
Представете си, че изработвате проста зарядна станция, при която резбата трябва да се навие в крана на 12 литрова бутилка.
Ако имате само кран, по който можете да "мерите", дали се завива или не - добре.
Но, ако нямате, за да раберете дали се завива, трябва да свалите детайла от струга.
В посочения пример, това няма да е кой знае какъв проблем, първо, че ако резбата е леко халтава, то стъпката е достатъчно голяма, а и уплътняванто става с О-пръстен по чело, а ако не се завива, просто не е проблем да върнем детайла на струга, да центроваме - може с центъра на седлото, понеже имаме и центрови отвор, да напаснем ножа по каналите и да "бутнем" малко от резбата.
Има обаче ситуации, в които това няма как да стане.

Аз предпочитам професионално с плашка.
Нарязване изцяло на плашка не е изобщо професионално, освен ако не става дума за бутикови резби от М1 до М3,
при които стъпката варира от 0.2 до 0.5 мм. - резби, които промишлено се произвеждат по метода на валцуването.
Впрочем всички промишлени болтове се произвеждат по този начин.
На струг се нарязват резби на части и сглобки в ремонтната и инструментална дейност , както и специални многонишкови, многоходови, трапецовидни, квдратни, червячно модулни и т.н.
 
Последна промяна:

Kameno Karp

Редовен Потребител
Понеже мен си цитирал ....
Поста ми е отговор на друг,който явно не си прочел. В случая коментираме нарязване на цев с цел монтиране на модератор , а не обсъждаме принципно резбите.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Явно все още не си разбрал.
Нарязването на резба точно на цев и то за модератор, изцяло на плашка, не е допустимо.
Това е на-добрият начин да се сдобиеш с проблем.
Дано си разбрал и не изпитвам нужда да получа аргументиран отговор.
 
Последна промяна:

Kameno Karp

Редовен Потребител
Нарязването на резба точно на цев у то за модератор, изцяло на плашка, не е допустимо.
Това е на-добрият начин да се сдобиеш с проблем.
Ами нали и аз точно това пиша!

Колегата The PuNiShEr е човека с плашката! ;)

 

The PuNiShEr

Редовен Потребител
Ще се опитам да премеря тези дни, понеже нямам шублер и ще трябва да взема от някой.
Колега, успя ли да намериш шублер ?
Ако си в затруднение да изпратя един та да раздвижим темата ти ?
Поиска съдействие от съфорумците, а ............ !!!
 

Стоян77

Потребител
Здравейте. Понеже темата е свързана със стругарство искам да помоля за малко помощ. Взех си малко Българско стругче, предполагам, че е ХОБИ 120 или негова разновидност. Има съвсем малки разлики с него или с ХОБИ 120R, но е от същият производител.Има вал за самоход, има и малка лира за пренареждане на зъбни колела за резба, има и доста з. колела с различен брой зъби. Нямам инструкция за експлоатация нито на него има таблица за нареждане на з. колела за направа на резба. Казаха ми, че се смятало, но нямам нужните познания.Всичко което знам е, че ако шпиндела прави един оборот, вала на самохода трябва да направи 1/4 оборот, но за различните резби х1, х1,25 или х1,5 предполагам, че това няма да е достатъчно. Моля ако някой може да обясни или да ме насочи към литература която ме светне как да се справя с пресмятането и нареждането на з. колела. Търсих в нета ръководство за този модел но не намирам и май ще трябва да се почне по-от нулата.
 

Стоян77

Потребител
View attachment 109990 Тази снимка дали може да се увеличи?
Може. Другите снимки са от моето. Нямам з. колело с 80 зъба(може да липсва от комплекта) и другото което ме обърква е, че на лирата средното колело, задвижвано от горното, се поставя върху металната втулка която е и тя с 20 зъба, и от тях предава на колелото за самохода. На таблицата колело с толкова зъби няма и затова си мисля, че не е за моето.
 

Attachments

  • Screenshot_20230830_111023.jpg
    Screenshot_20230830_111023.jpg
    133.1 KB · Прегледи: 8
  • Screenshot_20230830_111011.jpg
    Screenshot_20230830_111011.jpg
    147.8 KB · Прегледи: 9
  • Screenshot_20230830_111003.jpg
    Screenshot_20230830_111003.jpg
    146.8 KB · Прегледи: 9
  • Screenshot_20230901_141533.jpg
    Screenshot_20230901_141533.jpg
    112.7 KB · Прегледи: 9
  • Screenshot_20230901_141544.jpg
    Screenshot_20230901_141544.jpg
    127.3 KB · Прегледи: 8
  • Screenshot_20230901_141555.jpg
    Screenshot_20230901_141555.jpg
    137.9 KB · Прегледи: 8
Нагоре