КЪДЕ ДА НАМЕРИМ ? Стругари, фрезисти, шлайфисти. МЕТАЛИ- дурал, месинг , бронз.

Gadnqra

Редовен Потребител
Здравейте колеги, има ли някой който изработва цевна кутия с пълнител за пцп.Ще ми се да преправя мойта самоделка че малко неудобно се зарежда проектила и да я направя по удобна за стрелба и на визия.
Имам нова, оборудвана цевна кутия от Крал Бигхорн, кал. 6,35.
 

traika65

Потребител
Предлагаха ми такава но трябва да се преработва понеже мойта е 5.5 с хасански цилиндър. По принцип колко струва такава кутия за да видя да ли си заслъжава преработката.
 
Последна промяна:

Mishok

Новодошъл
Здравейте, Братя по оръжие!
В различни сайтове се твърди, че разширението до 3,8мм на въздушния орвор на цилиндъра на пневматичните пушки увеличава с 60% тяяхната мощност. Истина ли е? Правил ли го е някой и какво е математическото обяснение? Ще се радвам да споделите вашия опит и становище.
 

Hidden

Редовен Потребител
По принцип е вярно - въздухът минава от цилиндъра към цевта и чашката през разширения отвор (нарича се трансферпорт) с по-малко съпротивление и губи по-малко от енергията си. Написах "по принцип", защото е малко относително колко голям трябва да го направиш, зависи от калибър, пушка и т.н. Увеличаването на соростта зависи и от формата на трансферпорта.
При разширяването се случва и друго - буталото не се забавя толкова от порцията въздух и се удря с по-голяма сила в дъното на цилиндъра. По тази причина вибрациите нарастват и точността може да падне.
 

Mishok

Новодошъл
Много благодаря за светкавичия отговор, който ме хвъли в допълнителни съмнения, защото същите сайтове, които твърдят, че се повишава мощността, споменава, че се намаляват вибраците и отката, и се вдига точността. Явно в итернет се ширят доста енигми и отсъстват научни обяснения, потвърдени от практиката. Изглеждаше просто, а се оказа доста сложно и спорно. Моля, ако някой е пробвал, да хвърли поне малко светлна.
 

Hidden

Редовен Потребител
Този въпрос е обсъждан на доста места в темите за съответните пушки. Ето тук се спомена последно:
Подобни интервенции са правени от немалко хора върху различни пушки.
Аз те съветвам да не го правиш, ако нямаш нужните познания и технически средства, за да върнеш нещата обратно, в случай, че прекалиш с пробиването и нещата се влошат.
Също би било добре да напишеш върху каква пушка искаш да приложиш тази манипулация и какви са исканите резултати.
 

Mishok

Новодошъл
Благодаря за отговора и снимката. Преди много години имах "Diana 48". Беше с лост за странично зареждане. Страхотна пушка. Много мощна и извънредно точна. С немски съчми правеше групи от 5см на 50 метра. Пропадането на това разстояние беше в рамкие на 10 см, и то при насрещен вятър. За съжаление се повреди, а тогава нямаше части. От тогава се привързах към въздушните пушки и не отдава си купих Гамо Биг Кат 1250, 5,5мм. Нямах пари за повече. Подмами ме скоростта 220/мс, регулируемият спусък и оптиката. Нито оптиката, нито спусъка, нито скоростта си струват. Както и да го настройвам, спусъкът е много твърд, оптиката е боклук, скоростта не е повече от 170/мс, пушката трещи и рита. Групите на 25 метра са 10см и то то солидна стойка. Нищо общо с Диана 48. Иде ми да я трясна в паважа и оставаше малко да го сторя, но се разрових в нета и се обнадеждих, че може да се подобри доста, само с разпробиване на трансферпорта 3,8мм, нещо което не струва нищо и съм достатъчно грамотен да сторя. Регистрирах се в тозисайт, за да пия от извора на мъдростта ви, преди да я изхвърля. Като четох сайта се убедих, че тук има много опитни и грамотни хора. Та въорисът ми е ще се подобри ли тази бракма, или да не си губя нервите и времето. Аз съм дисциплиниан ловец и ако мощността й се вдигне над 24дж, ще уведомя КОС. Това не е проблем за мен. Имам две регстрирани пушки. Проблемът е, че не разполагам с още 600 лева за нещо по-свестно. Това е моята дилема. Моля дайте съвет.



Това съм намерил за сега. Разбира се не става въпрос за същата пушка, а за принципа на уширение на транасферпоа, увеличаващ мощността и подобряващ точостта.
 
Последна промяна:

wakafaka

Редовен Потребител
Подмами ме скоростта 220/мс, регулируемият спусък и оптиката. Нито оптиката, нито спусъка, нито скоростта си струват. Както и да го настройвам, спусъкът е много твърд, оптиката е боклук, скоростта не е повече от 170/мс, пушката трещи и рита. Групите на 30 метра са 15см и то то солидна стойка.
Оптиката е боклук. Предполагаме че стреляш със чашки така че пробвай JSB diabolо 1.03грама.Немските не ги харесва Гамото.
Ако не си я отварял пушката никога то е време да я отвориш за да видиш какво е състоянието вътре.Вероятността да имаш накъсан маншон и да изтърва от там е голяма.Колкото повече налягане прави буталото толкова по-голяма скорост.

Имах Гамо 5.5 и по спомен беше с тези размери:диаметър на вътрешен цилиндър 29мм,диаметър на порта 4мм което си е достатъчно за 5.5 (22-24J).Увеличаването на дупката може да подобри малко скоростта но ще придизвика нови проблеми.

Относно 2-рия клип това е за пушки със сгъстен въздух(PCP/ПЦП) и там има доста фактори които играят роля.Иначе при тях 4мм трансферпорт на около 100 бара без проблеми ще засили 1.03гр проектил с 280м/с. За сравнение при 240бара с 4мм трансферпорт може да пропусне толкова въздух че да изстреля 2.85грама проектил с 280м/с в 6.35мм(110дж) така че повече зависи от налягането и не толкова много от трансферпорт-а.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Здравейте, Братя по оръжие!
В различни сайтове се твърди, че разширението до 3,8мм на въздушния орвор на цилиндъра на пневматичните пушки увеличава с 60% тяяхната мощност. Истина ли е? Правил ли го е някой и какво е математическото обяснение? Ще се радвам да споделите вашия опит и становище.
Не знам къде си ги чел тези неща обаче, само с разпробиване на трансферпорт ( как пък точно го измислиха, че трябва да е 3,8 мм не знам) без да се бара друго ще вдигне с 60% граничи с фантастика дори и при ПЦП-тата май. При пружинни пушки ако постигнеш ефект от сорта на максимум 10% увелиение на скоростта с разпробиване ще е прекрасно, но реално не си заслужава, защото както споменаха вече може да създаде други проблеми. Ако питаш мен си оправи Дианата това ще е правилната инвестиция. Отделно да питам с какви чашки си стрелял с това Гамо, че и аз не ги харесвам много тия пушки ама и при тях се получава често, че собствениците не могат да стрелят или просто използват неподходящи чашки!
Преди много години имах "Diana 48". Беше с лост за странично зареждане. Страхотна пушка. Много мощна и извънредно точна. С немски съчми правеше групи от 15см на 50 метра
да не те отчайвам ама 15 см на 50 метра не е много точно, тая пушка с правилни чашки и в правилни ръце мисля че нормално би правила около 4-5 см (даже и по-малко) на тая дистанция .
 
Последна промяна:

Mishok

Новодошъл
Благодаря за съвета. Ще разглобя пушката и внимателно ще я огледм. Чисто нова я купих. Възможно е да има фсбричен дефект. Ще разпробия внимателно порта с дълга 3,5 мм бургия и ще ви съобща резултата. Ще разглобя и спусъка и ще пробвам да го направя по-мек. Стрелям с Baracuda 18. Ще опитам и с Diabolo. Дианата през годините се потурчи някъде засъжаление при смяна три пъти на жилищата. Чудесно оръжие. Който я притежава да я пази като очите си!
Какво ви е мнението за този кит?:

TUNING GAMO BIG CAT 1250 TWO SPRINGS FAC 400M/S AIR RIFLES​

Заслужава ли си да се инсталира. Не е скъп. Стотина лева.
 
Последна промяна:

wakafaka

Редовен Потребител
Ще разпробия внимателно порта с дълга 3,5 мм бургия
В момента какъв е диаметъра на порта?
И по-важното е измисли как ще бръкнеш да загладиш порта от вътрешната страна на цилиндъра.Или ако можеш да скосиш порта с конусен райбер от вътре това ще увеличи скоростта на въздуха който излиза.

Сега като се замислих ми се иска да взема един евтин хасан да го пробвам това.
 

Mishok

Новодошъл
Здравейте,
Тези, които се отнасят скептично към ефекта от разширението не трансферпота, нека видят това:
Убеден съм,че въпреки тоова, споровете няма да приключат. Аз разширих на 3,2 трансферпорта и, както обещах, споделям резултата:

1. Скоростта от 170 м/с сеповиши на 200 м/с
2. Вибрациите и отката намаляха
3. Точността по хорзонтала на 25 метра се повиши чувствиелно
4. Точността по вертикала на 25 метра не се повиши осезаемо, вероятно заради качеството на пружината.

Поръчал съм нова пружина от любезна фабрика в Пловдив - Рота експерт (rota-expert.com). Струва само 23 лв. без доставката. Ще ми я пратят по СПИДИ. Изработването отнема една седмица. В техния сайт ще намерите калкулатор за изчисляване на пружини на натиск. Благодарение на него можете да проверите мощността на вашата пружина и сами да изчислите и поръчате по-мощна. Разбира се това зависи от възможността (ограничена от размерите) да се побере в оръжието ви.

В моята въздушна пушка Gamo Big Cat 1250 5.5 пружината е с размери: диаметър на стоманизираната тел 3 мм; външен диаметър на пружината 19, 4; дължина на пружината 265 мм; брой навивки 35; пълно свиване105 мм; номинална дължина 120,27мм (тези два показателя не бива да се превишават, защото пушката ви няма да може да се зарежда); твърдост 5,669; мощност 877.522 Fn.

Поръчал съм пружина със следните параметри: диаметър на телта 3,2 мм; външен диаметър 19,6 (малко по-широк от оригинала, за да се немлят вибрациите); дължина 265 мм; брой навивки 32; пълно свиване 102,4 мм; номинална дължина 116,67 мм; твърдост 8,07; мощност 1197,436 Fn. Очаквам тзи пружина да вдигне скоростта до 230 м/с.

Внимание! Ако повишите мощността на въздушната си пушка над 240 м/с или 24 джаула трябва обезателно да я регистрирате в КОЗ!

Надявам се, че съм бил полезен.
 
Последна промяна:

pushka1

Потребител
Здравейте,
не знам дали това е парвилния раздел, но ако не, нека модератор я премести. Трябва да сменя модератор на FX royale 400 5.5, но като свали стария, който е навит на накрайник малко след бутилката, видях, че на цевта има друга резба, най-вероятно 1/2 UNF, която обаче е на 5,1см от края на цевта. Поради това ми е трудно да намера модератор за нея. Ако я сваля, кой от форума може да нареже резба в края? Прилагам снимка. Втулката след резбата се маха.

B132-A31-A-6-D73-42-F1-BCC0-D672-FC15-B841.jpg
 

pushka1

Потребител
1/2 UNF за да мога да монтирам обикновен модератор или дори 3Д такъв, или и при нея стъпката може да варира? Просто оригиналния не знам как е правен. Този, който е в момента не е оригиналния.
 

dilom08

Редовен Потребител
Може би и цевта не е оригинална. Прилича ми на лайнер на фх, но нарезите са в обратна посока. Ако е така,- директно на него не може да направиш резба.
 

The PuNiShEr

Редовен Потребител
1/2 UNF за да мога да монтирам обикновен модератор или дори 3Д такъв, или и при нея стъпката може да варира? Просто оригиналния не знам как е правен. Този, който е в момента не е оригиналния.
Имам стругарски инструменти за нарязване на резби (плашка /метчик) 1/2 unf 20 навивки в инч. Това са стандартните резби при ФХ, а като цяло това е стандарт. Мога да съдействам с нарязване на резба след 2 седмици стига да ми дадеш размери на цевта за да се определи дали има достатъчно материал за нарязване на резбата.
 

pushka1

Потребител
Външен диаметър ли ти трябва само или и дебелина на стената?
 
Нагоре