DANNY
Редовен Потребител
На фона на всички теми, които се обсъждат последно време, мисля да пусна една полезна тема.
Темата ще е за паралаксните колела и тумблерите. Както и техните видове, изработка и маркировка.
И двата аксесоара са много необходи, ако смятате да стреляте ФТ.
Реално паралаксното колело ни помага за точното засичане/измерване на разстоянието до целта, а тумблерът - за извършване на корекцията, която е необходима при стрелба /на къст/.
Двата аксесоара са взаимно свързани.
Аз ще започна темата малко отзад напред.
Започвам със снимков материал как да маркираме паралаксното колело.
Имам много снимки и за това, как се изработват, но за сега са доста разбъркани и изсипани в няколко папки. След като ги структурирам по видове, ще ги пускам вид по вид.
Маркировка на паралаксно колело.
За целта са ни необходими следните материали.
Самозалепващо се фолио - бяло матово. Аз съм взел фолио, използвано за несветещи рекламни надписи на марката ORACAL seria 640 permanent. Матовата повърхност дава добър контраст и няма блясък, който прави разчитането на цифрите трудно.
Изпозваният от мен маркер за нанасяне на метрите е на фирмата STAEDTLER permanent серия Lumocolor. Маркерите от тази серия не избеляват на слънце и запазват своя контраст.
За дебелината на маркера - колкото е по-тънак, толкова по-добре. Размер F или S
Ще започна стъпка по стъпка, снимка по снимка.
Трябва да вземете колелото и да го поставите в/у гарба на фолиото.
Маркирайте широчината на лентата като от двете страни на колелото пуснете по 5мм.
Нека лентата да е по-широка от широчината на колелото, защото така по-лесно ще я залепите. Ще имате място, ако започне да се измества на страни.
изрежете
Трябва да почистите повърхноста на колелото добре със спирт!
Страницата на колелото трябва да гладка и чиста за по-добро залепване!
Залепвате фолиото, като много добре притискате ръбовете.Старайте се да подавате фолиото постепено и да не допуската оставане на балончета с въздух под фолиото. Ръбовете трябва добре да се отбележат в/у фолиото. Така после ще ви е по-лесно при изрязването на излишния материал.
Изрежете излишното фолио с макетен нож като плъзгате острието по колелото.
И отдругата страна
При изрязването остават малки ръбчета от фолиото, които могат да доведът до проникване на влага и разлепване на лентата.
Затова с пръст ги напипайте и внимателно ги отделете от колелото!
Вече фолиото е добре залепено и изрязано.
За още по-трайно залепване може да използвате "горещ пистолет" за топъл въздух или, ако имате, мощен професионален сешоар. Не се страхувайте да нагрявате фолиото, когато е залепено. Фирмата производител препоръчва тенпература от 650 градуса Целзий
Аз използвам мощен сешоар.
Но ако не го нагреете не е фатално.
Така колелото ви вече е готово за маркиране.
Необходими са ви ролетка, за да определите рзстоянията и някакви маркери, които да поставите на всеки метър.
Както и перманентния маркер за самото отбелязване на метрите в/у колелото.
Аз използвам такива маркери за метрите.
Нарязани БР мишени и залепени в/у бамбукови шишове.
На всеки маркер съм отбелязал и съответния метър, където ще е поставен.
На подходящо място /минимум 50 метра/ разпънете ролетката.
Хубаво е да имате маса и стойка за оръжието. Не трябва да местите пушката напред/назад.
За предпочитане е да не я държите в ръка.
Когато слагам маркерите край ролетката, гледам да ги наредя по начин, по който няма да се закриват един друг. Тоест няма да ви се налага непрекъснато да ходите и да ги размествате, защото не виждате следващия метър.
Самото маркиране по всяка вероятност ще дискутираме в отделни постове. Знам, че колегите използват различни методи на фокусиране и маркиране на метрите.
Аз лично маркирам метрите, като се стремя към най добрия фокус спрямо целта. Леко подминавам и при първото размазване спирам и поставям отметка в/у колелото.
Темата ще е за паралаксните колела и тумблерите. Както и техните видове, изработка и маркировка.
И двата аксесоара са много необходи, ако смятате да стреляте ФТ.
Реално паралаксното колело ни помага за точното засичане/измерване на разстоянието до целта, а тумблерът - за извършване на корекцията, която е необходима при стрелба /на къст/.
Двата аксесоара са взаимно свързани.
Аз ще започна темата малко отзад напред.
Започвам със снимков материал как да маркираме паралаксното колело.
Имам много снимки и за това, как се изработват, но за сега са доста разбъркани и изсипани в няколко папки. След като ги структурирам по видове, ще ги пускам вид по вид.
Маркировка на паралаксно колело.
За целта са ни необходими следните материали.
Самозалепващо се фолио - бяло матово. Аз съм взел фолио, използвано за несветещи рекламни надписи на марката ORACAL seria 640 permanent. Матовата повърхност дава добър контраст и няма блясък, който прави разчитането на цифрите трудно.
Изпозваният от мен маркер за нанасяне на метрите е на фирмата STAEDTLER permanent серия Lumocolor. Маркерите от тази серия не избеляват на слънце и запазват своя контраст.
За дебелината на маркера - колкото е по-тънак, толкова по-добре. Размер F или S
Ще започна стъпка по стъпка, снимка по снимка.
Трябва да вземете колелото и да го поставите в/у гарба на фолиото.
Маркирайте широчината на лентата като от двете страни на колелото пуснете по 5мм.
Нека лентата да е по-широка от широчината на колелото, защото така по-лесно ще я залепите. Ще имате място, ако започне да се измества на страни.
изрежете
Трябва да почистите повърхноста на колелото добре със спирт!
Страницата на колелото трябва да гладка и чиста за по-добро залепване!
Залепвате фолиото, като много добре притискате ръбовете.Старайте се да подавате фолиото постепено и да не допуската оставане на балончета с въздух под фолиото. Ръбовете трябва добре да се отбележат в/у фолиото. Така после ще ви е по-лесно при изрязването на излишния материал.
Изрежете излишното фолио с макетен нож като плъзгате острието по колелото.
И отдругата страна
При изрязването остават малки ръбчета от фолиото, които могат да доведът до проникване на влага и разлепване на лентата.
Затова с пръст ги напипайте и внимателно ги отделете от колелото!
Вече фолиото е добре залепено и изрязано.
За още по-трайно залепване може да използвате "горещ пистолет" за топъл въздух или, ако имате, мощен професионален сешоар. Не се страхувайте да нагрявате фолиото, когато е залепено. Фирмата производител препоръчва тенпература от 650 градуса Целзий
Аз използвам мощен сешоар.
Но ако не го нагреете не е фатално.
Така колелото ви вече е готово за маркиране.
Необходими са ви ролетка, за да определите рзстоянията и някакви маркери, които да поставите на всеки метър.
Както и перманентния маркер за самото отбелязване на метрите в/у колелото.
Аз използвам такива маркери за метрите.
Нарязани БР мишени и залепени в/у бамбукови шишове.
На всеки маркер съм отбелязал и съответния метър, където ще е поставен.
На подходящо място /минимум 50 метра/ разпънете ролетката.
Хубаво е да имате маса и стойка за оръжието. Не трябва да местите пушката напред/назад.
За предпочитане е да не я държите в ръка.
Когато слагам маркерите край ролетката, гледам да ги наредя по начин, по който няма да се закриват един друг. Тоест няма да ви се налага непрекъснато да ходите и да ги размествате, защото не виждате следващия метър.
Самото маркиране по всяка вероятност ще дискутираме в отделни постове. Знам, че колегите използват различни методи на фокусиране и маркиране на метрите.
Аз лично маркирам метрите, като се стремя към най добрия фокус спрямо целта. Леко подминавам и при първото размазване спирам и поставям отметка в/у колелото.