КОЛЕЛА, ТУМБЛЕРИ производство и маркиране.

DANNY

Редовен Потребител
На фона на всички теми, които се обсъждат последно време, мисля да пусна една полезна тема.
Темата ще е за паралаксните колела и тумблерите. Както и техните видове, изработка и маркировка.
И двата аксесоара са много необходи, ако смятате да стреляте ФТ.
Реално паралаксното колело ни помага за точното засичане/измерване на разстоянието до целта, а тумблерът - за извършване на корекцията, която е необходима при стрелба /на къст/.
Двата аксесоара са взаимно свързани.
Аз ще започна темата малко отзад напред. :)
Започвам със снимков материал как да маркираме паралаксното колело.
Имам много снимки и за това, как се изработват, но за сега са доста разбъркани и изсипани в няколко папки. След като ги структурирам по видове, ще ги пускам вид по вид.

Маркировка на паралаксно колело.

За целта са ни необходими следните материали.
Самозалепващо се фолио - бяло матово. Аз съм взел фолио, използвано за несветещи рекламни надписи на марката ORACAL seria 640 permanent. Матовата повърхност дава добър контраст и няма блясък, който прави разчитането на цифрите трудно.
DSC04512.jpg



Изпозваният от мен маркер за нанасяне на метрите е на фирмата STAEDTLER permanent серия Lumocolor. Маркерите от тази серия не избеляват на слънце и запазват своя контраст.
За дебелината на маркера - колкото е по-тънак, толкова по-добре. Размер F или S
DSC04577.jpg



Ще започна стъпка по стъпка, снимка по снимка.

Трябва да вземете колелото и да го поставите в/у гарба на фолиото.
Маркирайте широчината на лентата като от двете страни на колелото пуснете по 5мм.
Нека лентата да е по-широка от широчината на колелото, защото така по-лесно ще я залепите. Ще имате място, ако започне да се измества на страни.
DSC04513.jpg


DSC04514.jpg


изрежете
DSC04516.jpg



Трябва да почистите повърхноста на колелото добре със спирт!
Страницата на колелото трябва да гладка и чиста за по-добро залепване!
DSC04518.jpg



Залепвате фолиото, като много добре притискате ръбовете.Старайте се да подавате фолиото постепено и да не допуската оставане на балончета с въздух под фолиото. Ръбовете трябва добре да се отбележат в/у фолиото. Така после ще ви е по-лесно при изрязването на излишния материал.
DSC04521.jpg


DSC04523.jpg



Изрежете излишното фолио с макетен нож като плъзгате острието по колелото.
DSC04525.jpg


И отдругата страна
DSC04527.jpg


При изрязването остават малки ръбчета от фолиото, които могат да доведът до проникване на влага и разлепване на лентата.
Затова с пръст ги напипайте и внимателно ги отделете от колелото!
DSC04529.jpg


Вече фолиото е добре залепено и изрязано.
За още по-трайно залепване може да използвате "горещ пистолет" за топъл въздух или, ако имате, мощен професионален сешоар. Не се страхувайте да нагрявате фолиото, когато е залепено. Фирмата производител препоръчва тенпература от 650 градуса Целзий :)
Аз използвам мощен сешоар.
Но ако не го нагреете не е фатално. :)
DSC04528.jpg



Така колелото ви вече е готово за маркиране.
Необходими са ви ролетка, за да определите рзстоянията и някакви маркери, които да поставите на всеки метър.
Както и перманентния маркер за самото отбелязване на метрите в/у колелото.
DSC04579.jpg


Аз използвам такива маркери за метрите.
Нарязани БР мишени и залепени в/у бамбукови шишове.
На всеки маркер съм отбелязал и съответния метър, където ще е поставен.
DSC04569.jpg



На подходящо място /минимум 50 метра/ разпънете ролетката.
Хубаво е да имате маса и стойка за оръжието. Не трябва да местите пушката напред/назад.
За предпочитане е да не я държите в ръка.
DSC04571.jpg



Когато слагам маркерите край ролетката, гледам да ги наредя по начин, по който няма да се закриват един друг. Тоест няма да ви се налага непрекъснато да ходите и да ги размествате, защото не виждате следващия метър.
DSC04572.jpg



Самото маркиране по всяка вероятност ще дискутираме в отделни постове. Знам, че колегите използват различни методи на фокусиране и маркиране на метрите.
Аз лично маркирам метрите, като се стремя към най добрия фокус спрямо целта. Леко подминавам и при първото размазване спирам и поставям отметка в/у колелото.
DSC04573.jpg
 

delpx

Потребител
Супер написано и много полезно като съдържание.
Аз имам един два въпроса , първо когато поставим колелото на оптиката и сме готови за оразмеряването му трябва да имаме някакъв показалец благодарение на който да се ориентираме къде да маркираме и след това да знаем на какви метри сме. На снимките се вижда паралаксното колело което е почти същото като моето , аз съм си поставил показалец но проблема ми е там че при мерене на метри намиращи се на изпъкналата част на колелото маркировката спрямо показалеца се позиционират супер точно и определям метрите добре , но когато меря метри който са в по свитата част на колелото, окото не винаги е под един и същ ъгъл спрямо маркировката и показалеца и стават грешки. Предполагам че варианта е да има два показалеца един за изпъкналата част и един за по свитата част на колелото или бъркам и има по прост и ефективен начин да се избегнат тези грешки ?
Второто нещо което искам да попитам е каква е технологията по която след маркировката на колелото и тумблера можем да си принтираме на самозалепваща харния лента с маркировката и нея да залепим върху колелото и тумблера , т.е. искам маркировката ми да е изпечатана а не ръкописна , защото пиша грозно ;). Ако може да дадеш и някаква информация за показалците ще е супер.
 

lynx

Редовен Потребител
delpx, ако искаш да изпечаташ лентата на принтер за по-красиво, трябва да измериш с шублир разстоянията от лентата на която си нанесал метрите.
После с някоя програма за графики /примерно Сorel draw/ си ги нанасяш, принтираш си новата лента и залепяш на колелото вместо старата лента.
 

big_dragon

Редовен Потребител
Дани избухна в най-добрата си светлина :bravo: :bravo: :bravo:

Въпроса за показалеца може да се реши като се ползва пластина, например целулоидна, с дължина равна или по-голяма от разликата между най-високата и най-ниската част на паралаксното колело. Тя се поставя странично, максимално близо до колелото между него и оптиката, а не пред колелото.

На снимката се вижда идеята...
 

Attachments

  • Показалец.jpg
    Показалец.jpg
    243 KB · Прегледи: 397

DANNY

Редовен Потребител
delpx написа:
........ трябва да имаме някакъв показалец благодарение на който да се ориентираме къде да маркираме и след това да знаем на какви метри сме. На снимките се вижда паралаксното колело което е почти същото като моето , аз съм си поставил показалец но проблема ми е там че при мерене на метри намиращи се на изпъкналата част на колелото маркировката спрямо показалеца се позиционират супер точно и определям метрите добре , но когато меря метри който са в по свитата част на колелото, окото не винаги е под един и същ ъгъл спрямо маркировката и показалеца и стават грешки. Предполагам че варианта е да има два показалеца един за изпъкналата част и един за по свитата част на колелото или бъркам и има по прост и ефективен начин да се избегнат тези грешки ? .........................

Има вариант с два показалеца но има вариант с един показалец, както каза Linx, който е под формата на пластина и така обхваща и малкия и големия диаметър на колелото.
Аз лично използвам малък шестограмен ключ закачен м/у двете части на задния монтаж. Ключето е от здрава закалена стомана която не може лесно да се изкриви. Боядисъл съм го в червен цвят за да се забелязава по-добре.
По принцип най-важно е в големите метри да имаш добро засичане. Те са много близко разположени един до друг и лесно могат да бъдат сгрешени.
Малките метри, тези които са в/у малкия диаметър на колеото са доста по-разделечени един от друг и там не е трудно да определиш разстоянието.
При малките метри парабулата е доста по права и грешката е доста по-малка от тази която може да бъде допусната при големите, не че я няма, но пропуснете ли изстрела по-вероятно вие самия да сте виновен.

Ето тук се вижда моя показац.
DSC04720.jpg



а това е пластина закачена пак м/у двете части на задния монтаж
18.jpg




Сега видях, че и "Големия Драгон" е добавил преди мен снимка на пластинен показац. Изпреварил ме е :pardon:
 

delpx

Потребител
Аз съм си направил показалеца с подръчни средства по ето този начин - http://delpx.snimka.bg/other/or-jie.485818.26345984
http://delpx.snimka.bg/other/or-jie.485818.26345985 явно или ще го преработвам из цяло или ще го доработвам. :D
За работата с РС-то съм го мислил но проблема е там че фолиото което се лепи върху колелото е много тънко и при разлепване се разтяга и става по дълго от колкото ,докато е залепено. Това което съм мислил но не знам дали е правилно е да се сложи лента от обикновена хартия залепена и опъната с тиксо от двете страни , оразмерява се и след това се пренася на РС където се правят всички манипулации за да стане красиво , например може между отделните метри цялата лента да се оцвети в нюанси между синьо и червено и по това да се ориентираме че сме на 30.5 м например , не знам дали има по добър вариант за пренасяне на РС и принтиране на лента , междинните разтояния ако ги определяме по гамата на цветовете ще се изпусне едно допълнително оразграфяване на половинките метри.
 

DANNY

Редовен Потребител
delpx написа:
................
Това което съм мислил но не знам дали е правилно е да се сложи лента от обикновена хартия залепена и опъната с тиксо от двете страни , оразмерява се и след това се пренася на РС където се правят всички манипулации за да стане красиво........................

Това съм го виждал вече да се прави.
Съвсем спокойно можеш да го направиш и ти. Невиждам нищо грешно. Хартията няма да се разтегне!

междинните разтояния ако ги определяме по гамата на цветовете ще се изпусне едно допълнително оразграфяване на половинките метри.

Според мен няма абсолютно никаква потребност от оразмеряване на половинки метри!
Много от колегите даже слагат марките м/у 40-ти и 50-ти метър през два метра.
т.е. 40, 42, 44, 46, 48 и 50-ти метър.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
delpx написа:
Второто нещо което искам да попитам е каква е технологията по която след маркировката на колелото и тумблера можем да си принтираме на самозалепваща харния лента с маркировката и нея да залепим върху колелото и тумблера
Ето моята практика по тази манипулация:
1. Залепвам на колелото лента от обикновено хартиено тиксо /за бояджийски работи/.
2. На поляната разграфявам с тънък маркер дистанциите.
3. Отлепям тиксото и го залепвам на лист хартия. Преди отлепянето лепвам второ парче хартиено тиксо на гривната встрани от основната лента при 50-тия метър. Прехвърлям отчета "50м" с чертичка върху новото парче и чак тогава отлепям основната лента.
4. Скенирам лепенката с отчетите.
5. Замервам с шублер дължината между първия и последния отчет.
6. Вкарвам файла в графична програма и рисайзвам изображението докато влезе в размера показан от шублера.
7. Изчертавам и надписвам официалната лента върху изображението.
8. Разпечатвам на обикновена хартия.
9. Изрязвам лентата и я подлепям на двойнолепящо тиксо.
10. Обелвам втората страна на тиксото и я залепям на колелото, като напасвам 50-тия метър с бележката върху временното парченце тиксо.
11. Облепям залепената лента със защитно прозрачно тиксо.
12. :rambo: :yes:.
 

TeXHo

Потребител
Браво на Дани за темата! Наистина полезно и по същество.

Аз лентичките ги правя както е написал Архитекта. Единствената разлика е, че аз не сканирам лентичката с ръчното разграфяване, а я лепвам на масата и меря с шублера. Ако не се получи точно от първия път, е достатъчно елементарно мащабиране и сме готови.

Пускам и една снимка на тумблер направен по тази система. На паралаксното колело ми е абсолютно същата лентичката.
Нормална хартия, двъстранна лепенка отдолу, прозрачен скоч отгоре. Досега не е мръднала нито една от лентичките.
 

Attachments

  • DSCF3781.JPG
    DSCF3781.JPG
    923.9 KB · Прегледи: 371

DANNY

Редовен Потребител
Ще започна представянето на различните типове колела с "колелото" на MAC-1 USFT.
Последно време много се интересувам от въпросната пушка.
Фирмата производител MAC-1 се занимава основно с тунинговане на пушки /различни модели/
Техния тунинг главно се води от личния опит в стрелбата на двамата и собственици, баща и син.
Тяхното "колеко" повече прилича на кука. ;)
И понеже на мен ми харесва всичко не стандартно започвам с тази кука. :D
Тя е лека и не заема място спрямо другите колела.
Реално въпреки странната си форма и малкия диаметър на колелото отметките на метрите по цялата и дължина са на еднакво разстояние една от друга.
Сега си разработвам мой модел взаимстван като идея от този но с различен дизайн и нагоден за изработка. Реално като цена може да стане доста дтъпена. :yes:


Ето какво представлява
Монтира се директно към тумблера на оптиката.
Стяга се само с един болт.
IMG_0137.jpg


mac1comma.jpg



Ето как изглежда когато е монтирана.
Clip.jpg
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Поздравления за темата Дани. :bravo:
Нещо полезно за интресуващите се от спорта. :bravo:
Сподели от какъв материал мислиш да е куката и да пуснеш снимка на новия дизайн да го видим. ;)
На мен тази не ми хваща окото нещо. Мое мнение. Но реално е досата функционалана и най-вече лека.
Каква ти е идеята при оразмеряване на колелото след като определиш точния метър, въртиш още колелото леко да замъгли и тогава бележиш.
 

DANNY

Редовен Потребител
Като я направя ще я покажа.

Каква ти е идеята при оразмеряване на колелото след като определиш точния метър, въртиш още колелото леко да замъгли и тогава бележиш.
Идеята ми дойде от ZOS-а. При него добре се се фокусират само малките метри.
Големите метри трудно можеш да определи къде точно е най-добрия фокус. Много дълго трябва да въртиш.
Случвало ми се е да си мисля си, че съм готов с фокуса. Стрелям и пропускам.
Като погледна пак през оптиката и фокусирам на ново се оказва, че трябва още "малко" да завъртя до точния фокус. "Малко", "малко" ама няколко метра...
Затова започнах да правя друго с което да съм по-сигурен в засичане на разстоянието.
Фокусирам, минавам през идиалния фокус, за да съм сигурен, че съм го стигнал, и веднага щом започне на ново да влошава фокуса спирам.
Винаги фокусира в една и съща посока. От малки към големи метри.
Никога не ползвам търсене на мишената с врътене напред/назад на колелото в опит да нагодя целта.
Старая се бързо да откривам мишената и бързо да засичам дистанцията до мишената.
Така не изморявам окото и не му давам възможност да се адаптира към цялата оптична с/ма, която е изградена от оптиката и лещата на окото.
Т.Е. окото да се самонагоди и да те излъже за фокуса.
Лятото когато бях в Родопите имах много време за стрелба. Три дена отделих да тренирам и свикна бързо да откривам мишената, като я търся с две отворени очи.
Звучи страно но с тоя метод имам по-добра повтаряемуст на измерениете метри.
Опитът ми е личен и не твърдя, че ще върши работа при всеки
 

DANNY

Редовен Потребител
Следващия тип колела, който искам да ви покажа, се използват предимно в Германия и Полша.
При тях интерестното е, че те показват направо необходимата корекция, но не в кликове, а в дотове.
Многа са удобни за хора, които стрелят по дотове.
Схемата е във вид на крива, която пресича няколко по-дебели линии. Тези линии показват къде се намират дотовете от скалата. Гледаш къде е линията от показалеца (плексигласовия прозорец) пресича кривата линия и как тя е разположена спрямо линиите на дотовете.
Изглежда сложно, но НЕ е!
Но идея си нямам от къде я свалят или как я правят въпросната диаграма.
По всяка вероятност се прави "на ръка" като се използва за основа "ЧерГъна". После по познатия начин в графична програма и разпечатване.

Ето и снимките:
p1000579.jpg


p1000515.jpg


p1000514.jpg
 

DANNY

Редовен Потребител
Трябваше първо да започна със самоделките. Така че в следващите два поста точно това ще направя.
Ето това е един интересен модел (самоделка) за малките оптики. Примерно Никко с 32 кратен ЗУМ.
Тези оптики няма странично колело. Те имат само стандартен тумблер за въртене и фокусиране.
За да бъде по-удобно са направили едно импровизирано колело от шина и стар монтаж за оптика.
Хубава алуминиева шина може да се намери в магазин бриколаж на цена от 8-10лв.
Крайният резултат е доста добър. Покрова всички метри, като при големите са разширява диаметъра.
Показалеца също е много добре измислен

foto_4.jpg


foto_3.jpg


foto_2.jpg


foto_1.jpg


foto_5.jpg
 

DANNY

Редовен Потребител
Използвайки същата шина от магазин Бриколаж и ние си правехме колеа самоделки.
Първите такива бяха на Божо и Симо.
Това е на Божо колелото направено от шина.
DSC02770a.jpg


Това колео аз го бях правил за стария ми ЗОС. Така и никога не го сложих.
DSC02369.jpg


Това е само едно разширение кото също бях правил за ЗОС-а.
340a.jpg


Подобни разширение с шина доста хора ползват.
P1030216A.jpg


Друг вариянт на частично разширяване на диаметъра. Пак е направено от шина.
P1030266A.jpg


Този колега не е щадил шината. Монтирал я е направо на метър. :D
IMG_6435.jpg


Независимо от изработката целта винаги е една и съща, разширяване на диаметъра на колелото с което да се постигнат по-големи разстояния м/у отметките на метрите.
_J4F5339a.jpg


Тук е използвана шина и дистанциони шпилки.
DSC_2325.jpg



Шината е един добър конпромис при липса на средства за изработка или закупуване на хубаво колело! Цената на цялото колело самоделка е малко над 10лв. Ако шината която сте закупили е само за един човек. Ако я разделите м/у двама колеги ще ви излезе под 10лв.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Ето и от мен едно техническо решение за ФТ колело. Може да е интересно за колегите, които нямат афинитет към металите, или не им се занимава с майстори. Изработено е изцяло от kumatex - 2х5мм за спиците и 3мм за обиколната гривна и централния диск, който е залепен за оригиналното 10-сантиметрово колело с двойнолепящо тиксо.



За изработката са достатъчни: макетен нож, шкурки, PVC лепило и нитроцелулозен спрей. Е... и мерак за немалко часове ръчна работа, разбира се :yes: .
 

DANNY

Редовен Потребител
Пламен повдигна вече въпроса за алтернативните материали, които се използват при изработката на колела.
Тези материали също са популярни м/у самоделките.
Освен Куматекса, Симоната, плексигласа се ползват още и полиамид и дори дърво.

Дървено колело.
Имаше и един наш колега, който бе направил такова колело.
За мен лично не се връзва визуално с пушката. :pardon:
First_FT_match_March_15_2009_015_813ac.jpg



Плексигас.
Това е едно от първите ми колело които направих. Бях ги пуснал 2 бр. на лазерно рязане. Оказа се, че са леко "паянтови" т.е. страх ме бе че ще се счупят в калъфа на пушката. Така и никога не го монтирах на оптиката.
За сметка на това пък от тях станаха чудесни награди за първото Пловдивско състезание по Фийлд Таргет.
HPIM2117.jpg


IMG_0577.jpg


Още няколко модела направени от плексиглас.
Те са направени по-масивно и съответно са по-стабилни
P1000205.jpg


scopewheel004.jpg


Mag26Wheel.jpg



И от стругован полиамид.
IMG_6334.jpg



Всички тези алтернативни материали, както и шините, трябва да ни покажат, че ако нямаме пари за купуване или направа на по-добро тунинг колело то можем да си намерим изход във фантазията си.
 
A

Anonymous

Гост
DANNY написа:
Дървено колело.
За мен лично не се връзва визуално с пушката.
Ако се направи добре, така че да прилича на приклада, ще е доста ефектно и определено ще се връзва. Но няма да е лесно.
 

DANNY

Редовен Потребител
Следващия вид колела са спираловидните.
Те са направени под формата на спирала на която най-отворената част е при отметките на големите метри. Колкото повече се стесняват разстоянията м/у метрите толкова диаметъра се отваря с цел да разшири разстоянието.

Ето това представляват.
user1179_pic134_1255771961.jpg


user1179_pic466_1280391194.jpg


DSC02146.jpg


2011FtWorldITALY181copy.jpg


album_pic.jpg


IMG_6355.jpg


DSC00745a.jpg
 

DANNY

Редовен Потребител
Следващия вид колела, които според мен вече са отживелица, това са есцентриците.
При тях закрепването към тумблера на паралакса не е в центъра на колелото а е изнесен настрани.
Идеята е пак същата, в най-изпъкналата част да попаднат отметките за големите метри.
Според мен спираловидните "колела" са по добри. Не заемат такова място а са и по-леки.
Ето няколко модела ексцентрично колела.
016489769-big.jpg


user2042_pic2558_1239794043.jpg


user1179_pic133_1255374669.jpg


user1179_pic132_1255374435.jpg


25.jpg


Silencers2.jpg



И при едните и при другите се ползват пластини за показалци.
Пластината може да сочи метрите независимо как е завъртяно колелото.
31.jpg
 
Нагоре