Газови пружини за пневматични пружинни пушки.

krasipet

Потребител
Здравейте, преди известно време реших, че трябва да опитам що за животно е пушка с газова пружина. Но т.к. Норика Титан е с малък ход на буталото- 60мм. и общата дължина между буталото и спусъка също е мижава- 172мм. реших, че ще е трудно да комплектовам ГП с високо налягане и затова се спрях на такава с ниско. Пак ползвам тръба от газов амортисьор, но буталото е 16мм. и от там налягането е на 1/2. Засега само съм сглобил нещата и проверих колко е свиването на пружината. При 10 бара в отпуснато състояние отиде на 18 при свито. Отавих я на 14 бара да проверя за изпускане и утре вечер продължавам с мъките. Ето и няколко снимки:
036499002.jpg

036498996.jpg

036498998.jpg
036498999.jpg

036499001.jpg

036499000.jpg
 
Последна промяна:

krasipet

Потребител
Днес си поиграх малко с налягания и скорости... и т.като нямам хронограф се наложи да си спретна едно балистично махало.
Използвах 0.5 гр. чашки и скоростите, които измерих бяха между 105 и 180 м/сек в зависимост от налягането (14 до 20 атм в разгънато положение или усилие от 48 до 69 кг. в свито състояние).
При 20 атм. скоростта е 177-178 м/сек, но ми се струва, че това е много за тази пушка. Хубавото е, че винаги мога да променям налягането по време на стрелба.
Сега остава да скъся капилярната тръба за да вкарам вентила в дръжката.
И един въпрос. Какво масло е добре да се използва?
За сега съм сложил малко от автоматична трансмисия, а буталото го напръсках със Балистол, че в началото скоростите не отговаряха на очакванията ми (80-90 м/сек. при 48 кг. усилие) и след напръскване отидоха на 105-110 без да променям усилието.
 

apapazov

Редовен Потребител
Като пръскаш буталото правиш дизел, затова се вдига скороста. Не е хубаво. Можеш да прецакаш пушката
 

krasipet

Потребител
Като пръскаш буталото правиш дизел, затова се вдига скороста. Не е хубаво. Можеш да прецакаш пушката
Напръсках буталото на пружината, а от там маслото намаза и външния О-пръстен. Затова се вдигна скоростта. Дизел не съм правил.
 

krasipet

Потребител
Мога да кажа, че вече съм готов за проби по мишенки. :rambo:
Така както се получи би трябвало да ми се наложи разглобяване само ако изтърват уплътненията. Когато ги купувах от Микромакс, поисках О-пръстени с висока износоустойчивост.
Как се получиха нещата, капилярната тръбичка минава през държача на спусъка, така че ми се наложи да сглобявам спусъка вътре в пушката... получи се.

Набързо спретнато балистично махало. Вижда се дългата 1 метър капилярна тръбичка.
036520028.jpg


Вече оразмерена и със залепен вентил.
036520027.jpg


И в събрано състояние. Налягането мога да си го регулирам както и когато си искам:rolleyes:
036520026.jpg
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Така както се получи би трябвало да ми се наложи разглобяване само ако изтърват уплътненията. Когато ги купувах от Микромакс, поисках О-пръстени с висока износоустойчивост.
По принцип не съм се интересувал много от Газови пружини ама не би ли трябвало да се сложи К-маншет вместо О-пръстени ? О-пръстените до колкото знам имаха допустими скорости около 3-5 м/с, а в буталото са доста повече. И все пак ако издържат тези О-пръстени повечко време (над 5-6000 изстрела) сподели резултатите и кажи от какъв материал или какъв вид са тези О-пръстени ще е полезно, но ако е всичко както аз си мисля ще почнат да изтърват след около 3-4 кутийки чашки .
 

krasipet

Потребител
Много място се губи с К маншет, затова избрах ниското налягане и О пръстени.
Допустимите скорости и на К маншетите са до 1 м/сек.
А разглобяването и сглобяването на пушката е за норматив, защото се прави при изпуснат въздух.
Относно материала на О-пръстените не запомних абревиатурата, защото гледайки в сайта си избрах NBR, но в магазина ми казаха, че имало по-добри и взех от тях.
А как се държи и колко ще издържи ще споделям.
Сега като поразгледах пак сайта на микромакс видях, че в газовите пружини не се използва всъщност К маншет, а S маншет.
К маншета е бутален уплътнител, а S маншета е щоково уплътнение, каквото всъщност имат газовите пружини за високо налягане.
 
Последна промяна:

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Сега като поразгледах пак сайта на микромакс видях, че в газовите пружини не се използва всъщност К маншет, а S маншет.
Да сигурно аз бъркам, сигурно е бил този вид уплътнение (S-маншет) просто съм забравил, инак идеята беше, че не съм виждал с О-пръстен ГП и ще е интересен експеримента :cheers:
Преди време като търсих и гледах за различни тунинги по пушките (най-вече за FWB 300) четох за един дето беше пробвал вместо семеринг сложил О-пръстен уж по-добър, но след определен брой изстрели са почнали проблеми и намаляне на скорости поради износването, но все пак там става въпрос за малко по различна схема и не се знае точно какъв О-пръстен е използвал от там и разсъжденията ми по темата.
Успех !
 

cilindura

Редовен Потребител
Здравейте, колеги!
На пазара отдавна се появи пружина, която вместо S или K маншет ползва О пръстен. Газовите пружини на Хатсан на примен са направени така че да могат да бъдат обслужвани тоест да им бъдат подменяни трите О пръстена, с които разполагат, а те са: в някои от моделите щокът минава през бронзов детайл, в който са поставени два О пръстена, в други има само по един и си изпълняват перфектно функцията, поне аз не съм забелязал да има теч, а имам пружини на поняколко хиляди изстрела, така че специалните маншети на са необходими. Колега с абсолютен успех би могъл да си направиш газова пружина от второ поколение с О пръстен, през който да минава щока и тази пружина ще бъде много по-добра от газовата пружина, която си направил в момента. Преди години, когато правех газови пружини, правех експерименти първо с такива от твоя тип. Ефектът беше откат, сравним с този на телената пружина, зареждане също сравнимо с това на телената пружина и абсолютно никакъв ефект. Между впрочем притежавам Вайраух модел 90 с газова пружина точно от твоя тип. Откатът е идиотски въпреки наличието на т.н. успокоител (гасител на отката), който е чиста проба бутафория. За това сега съм принуден да направя това, което съм правил и на други хора, които са имали пружини от първо поколение като твоята, а именно замяната й с далеч по-съвършения тип пружина за високо налягане.
Поздрави!
 

krasipet

Потребител
Избрах този тип пружина по няколко критерия.
1. Цена, излезе ми 5.40 лв; 5 лв капилярната тръбичка и 40 ст. пръстените, както и почерпка на приятел стругар.
2. Простота на конструкцията.
3. Да бъде регулируема по всяко време. Мога винаги да променя налягането.
Колкото за отката... Това е пушка, която се използва на 10 метрова дистанция за обучение на малчуган и сила не ми трябва. Така че отката ще го гася за сметка на силата.
А вече се замислям и за по-мощна пушка и за мен, но като се позамисля повечко си викам, за какво ли пък ми е? :rolleyes:
Бях замислил и вариант, който още не е късно да реализирам, с бутало от мебелна газова пружина. Там ще имам още по-малък коеф. на свиване, поради по-големия обем на тръбичката.
А двата О пръстена служат за центроване на буталото, да не се кълчи насам натам.
 

krasipet

Потребител
Вече направих и окончателните измервания в събран вид, т.е. да видя и ефекта на кутията.;)
Мерих първо при 10 бара. Натиск на пружината около 35кг. Средната скорост съответно 108м/с, а енергията 2.6Дж.
После минах на 15, 16 и 17 бара. Съответно:
При 15 бара натиска е 52 кг. Vср.=162 м/с и Еср=6.6 Дж.
При 16 бара натиска е 55кг. Vср.=173м/с и Еср=7.5Дж
При 17 бара натиска е 59кг. Vср.=190м/с и Еср=9Дж, което е дадено и като производствени параметри
Средните стойности са от по 5 изстрела.
За сравнение с оригиналната пружина скоростта беше около 160м/с...
С по-високи налягания нямам намерение да издевателствам над хайванчето, все пак както писах и преди целта ми не е мощност.
Сега остава...:rambo::rambo::rambo:
 

minjara

Новодошъл
Горната ГП от Норика , става с минимални корекции за гамо ЦФХ.Намалих на шмиргел само задният водач с около 0,7-0,8 мм. на диаметър , за да влезе в цилиндъра на гамото.Махнах и "пъпката" отпред на стеблото(стержена) .Моята тапа е друга(стругована) , но на оригиналната след като се махне водача на пружината може би ще трябва да се подложи 2 мм шайба за да има по-голям натяг.Ход има в запас.Яка е :pumping: . Със сгъването на пружина на 125 в цилиндъра съм нямал проблем.За ГП-то правих стенд.Няма шанс. :-\
Монтирана и на Гамо сф30 със съшата процедура.Не се налага подлагане(4мм пр. натяг без пъпка отпред)
 

georgi dimitrov rashev

Новодошъл
здравейте колеги чета тука за гп и имам въпрос имам хатсан страйкар едге с газова прухина вортекс купих я преди няколко месеца някой знае ли дали гп е капсулована или може да се донапомпва не искам да я разглобявам щото е в гаранция благодаря предварително
 

cilindura

Редовен Потребител
Колега, газовите пружини на Хатсан се донапомпват. Те са снабдени с клапан, посредством, който може да се регулира налягането в тях. Но колкото и да я помпиш "файда" няма. Рискът от сакатлък е особено голям. Страйкър 1000 е една от нискоскоростните пушки на фирмата Хатсан. Ако я пренапомпиш ще се усили друсането, откатът и нищо по-добро.
От написаното по-горе от теб, разбирам, че пушката никога не е отваряна, а това е зле. 110% съм сигурен, че маншетът ти е заминал, а това ще рече, че компресията на пушката ти е нулева. А при липсата на компресия буталото ще блъска с всичка сила в челото на цилиндъра и тогава филмът ще е пълен...
И какво значи гаранция? Какво включва тази гаранция?
 

georgi dimitrov rashev

Новодошъл
благодаря за отговора пушката не е ползвана стреляно е само няколко пъти за проба ами ще и търся майстор да я почисти и така нататък но в шумен няма такъв а в магазина казаха всички които ги вземали не ги отваряли и така стреляли аз за това не съм я ползвал защото още преди да я закупя четох за разни стружки и какви ли не заосенаци так че благодарство за съвета.а за гаранцията така каза магазинера ако я разглобиш губи гаранция повече не съм питал .ще търся някой майстор от русе или варна в шумен не съм чувал за тъкъв,ако знаеш някой в нашия регион насочи ме ще съм благодарен.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Като се подготвиш с добро винце, може и да ти се "отвори парашута" в Дивдядово....
Пиши на Янко(cilindura) да го питаш как е със здравето и дали ще може да намери време да ти преслуша пушлето..
 
Нагоре