Всичко за Фийлд Таргет

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
njatanasow написа:
Незнам защо но аз също имам по добри резултати когато е мрачно времето,особенно и да вали
Само едно уточнение, преди да споделя наблюденията си по този въпрос: явленията "фокусиране при слънчево и мрачно време" и "парадокса на гумения удължител" нямат нищо общо.
Фокусирането с оптиката при мрачно време при мен категорично винаги е било по-прецизно отколкото при контрастна слънчева светлина. Винаги прострелвам оптиките си за разграфяване на дистанции при облачно време. Ярко доказателство за този факт получих в мрачната гора на SF50: без колебание спирах въртенето на гривната с ясно изчистен фокус и бързо и лесно си определях дистанциите.

Следващата част на поста ми визира една моя хипотеза и вероятно тя ще е интересна само за колегите, които освен стрелкови имат и технически интереси в сферата на оптиките :). Ето моето обяснение, но не от скромното ми занимание с оптики, а от 30-годишната ми любителска практика с огледално-рефлексни фотоапарати и съответните теле и варио обективи към тях: Една от многото общи характеристики на фотообективите и оптиките е дълбочината на острота. Класните фотообективи имат скала, която показва, че при фокус на 10м примерно, ще имаме рязък /остър/ образ в диапазона 9 - 11м. В останалите дистанции образът постепенно ще се размазва. Но: докато при конструирането на обективи се гони по-голяма дълбочина на остротата, то при оптиките е обратно - колкото по-къс диапазон от образа е на фокус толкова по-прецизно ще хванем разстоянието до целта. Дотук добре - почти идентична конструкция на телеобективи и оптики. Има обаче една особеност: на същата скала за дълбочина на остротата можем да видим, че при по-отворена бленда на обектива дълбочината е по-малка, а със затварянето на блендата диапазонът на ясния образ чувствително се увеличава. Оптиките нямат бленда. При тях дълбочината на рязкост би трябвало да е константа, независимо дали "снимаме" при слънчево или при мрачно време. Да, ама .... не :write: !
Ето моята хипотеза: огледално-рефлексният фотоапарат фокусира върху матово стъкло. Окото вижда готовия образ, прожектиран на това стъкло и лещата на окото не играе оптична роля. При оптиката образа се пречупва и през лещата на окото и се прожектира чак върху ретината. И точно тук се намесва съвършенството на природата: зеницата на човешкото око е всъщност бленда. При ярка слънчева светлина зеницата се свива, както знаем, и се получава ефекта на фотообектив със затворена бленда - увеличава се дълбочината на ясния образ и ние се затрудняваме да определим къде точно да спрем да въртим фокусировката. При мрачно време природата отваря тази "бленда" , образа скъсява своята острота и ние по-лесно намираме точното положение на фокуса :).
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
sir John написа:
Звучи като "мъжът не може да забременее, но опитите в някои азиатски страни продължават". Не че Гамо е кофти марка, но не може да покрие изискванията за ФТ.
Пропуснах да поздравя Адаша за този лаф :cheers:! Спуках се от смях ;) ! Метафората е направо в десетката :bravo: !
И за да ти доставя удоволствие колко си прав, ще си призная, че цели 11 месеца работих в ... Азиатския екип :D! Над 6000 "сперматозоида" му вкарах в .... цевта на тоз ЦФХ и - не ще и не ще да забременее :wall: :mad: ;) !
 

DANNY

Редовен Потребител
valens1968 написа:
Малко с тези мнения сме за темата за оптиките ама ако трябва местете.

akraba1 написа:
ЗОС- нестава за прецизно мерене. Бърка метрите.

С това не съм съгласен. Просто ярдовете нанесени заводски на паралакса не отговарят и не мери нито в ярдове нито в метри. Трябва да се заиграеш и да си я параласксираш метър по метър. лошото е че междо 40 и 50 метър е много малко разстянието и там губи прецизност.

akraba1 написа:
ЗОСа изморява окото и не му е толкова чиста картинката на максимален ЗУМ. Казвам го от личен опит.
А това е важно в едно състезание. С всяка следваща мишена окото се изморява все повече и повече.
При 30 мишени ставах разноглед!
А вече и в България бе проведено първото ФТ състезание с 50 мишени.

С това съм напълно съгласен, но за два лева свирка - за два лева свири, колкото и да надуваш за пет лева не може :pardon:


Смяташли, че не е направено това с маркирането на оптиката!?
Правено е и то много пъти метър по метър.
Измислих си нова система за фокусиране.
Изчел съм всичко изписано за оптиката където го има по чуждите форуми.

Извода от всичко:
ЗОСа става само за начало във ФТто.
Ако искаш сериозно да се занимаваш с този вид спорт ти трябва минимум Голямото Никко!

Знаеш ли, в един разговор със Светльо той ми каза:
Дълго се чудих какво да си купя, хубава пушка или хубава оптика.
Купих си хубава оптика, а пушката почна сама да стреля.

Нов извод:
По добре да се вложат пари в добра оптика. :cool:
:cheers:
 

cdman

Администратор
То човек ако се огледа в 1-вите места на които и да е дисциплини в нашата скромна Асоциация ще види че там са или скъпи пушки от класа - подкрепени от скъпи оптики от поне 700лв нагоре или супер здраво тунинговани пушки от спецове в материята които ходят по мъки и стругари и с цената на много нерви и пари правят от нормална пушка - супер такава - Тук за пример се сещам веднага за Супер БАМ-а на Петко - който вече за пореден път печели в бенчреста, или за Доминатора на NJAtanasov - То от БАМ-а там май остана само спусъка + клапана и заготовката за приклада ;)

Така че да дойдеш с пушка от 200лв и оптика от 100лв - ако ще и Василий Зайцев да си нямаш никакъв шанс да направиш свястна стрелба на 50метра.

Понеже акраба ме е цититал по горе - само ще кажа че продължавам да твърдя това - хубава оптика е точно толкова важна колкото и пушката - ако земеш хубава пушка - без подходяща оптика все едно нищо не си направил. Ако земеш нормална пушка и я тунинговаш - сложиш редуктор или направиш идеално плато и нямаш подходящата оптика - пак гориш :)

Днес в Оризаре за пореден път се убедих в това. Тъй като си продадох AA S400 - сегашното ми Nikko Diamond 10-50х60 стои в шкафа и си чака следващата пушка - не ми се занимаваше пак да го слагам на S200 и да прострелвам - затова отидох с монтираният на S200 Bushnell Legend 5-15x40 Oптиката никак не е лоша - кристално чист образ но просто с това увеличение на 50 метра е изключително трудно да се стреля - трябва да имаш едва ли не орлово око да метнеш до там. И като знам понякога убойните зони как бледнеят от стрелбата по тях шанса да я нацелиш се намалява още повече.

От тук си вадя извода че минимума за стрелба на 50 метра е 24х увеличение, а още по добре ако е 32х - и то да е с добър образ на максимума. От там нататъка идва втория голям проблем с изчисляването на разстоянието. Там ако нямаш свестен паралакс с добре оразмерено колело и стреляш в клас 16J - пак нямаш никакъв шанс защото няма как на око да определиш една мишена дали е на 43 или 48 метра - а корекцията е много различна там в последните метри - бъркаш и пропускаш от воле както се казва :) В бенчреста е друго - там веднъж нагласиш ли си мишена и простреляш ли контролните повече паралакса няма какво да го пипаш - нито има какво да мериш с него тъй като дистанцията е предварително ясна. От тук следва извода че за ФТ оптиката трябва да е една идея по добра.

В моя случай се оказа че Никко ми превъзхожда възможностите на пушката - вярно така стреля много по точно , обаче платото си остава все 32-33 изстрела и не е чак така гладко като редукторна пушка. Бях пускал табличка в темата за AA. Там се вижда че платото ми варира между 238 и 244 метра - което си е 6 метра диапазон.

От което веднага си правя извод че от 50 мишени дори и 2-3 пропуска да направиш заради отриви по вина на пушката ще се окажат фатални и да идеш чак а 4-то място че и по назад. Така че компромис и със тази част от оборудването не може да се прави :)

Сега тука изобщо не умаловажавам ролята на стрелеца - тя е голяма - особенно при ФТ , обаче ако на Шумахер му дадат едно обикновенно издухано трабанче - а аз застана до него с едно Audi A8 - на пистата в божирище :) и да се дърпаме 400м - еми както и да се състезаваме няма как да ме бие нали ;)

Преди няколко дни в един западен форум прочетох следното:

Фиийлд Таргет-а е едно изключително евтино хоби :) само в началото да купиш необходимото оборудване. Вярно че то не е много евтино но не може да се каже че е и много скъпо. Тук мисля че една много добра комбинация е Air Arms S400 Classic която реално струва 960лв с доставката и една свястна оптика примерно Hawke Sidewinder 30 IR 8-32x56 - която струва още 690лв - така за около 1750лв вече имаш подходящ минимален комплект за участие в сериозно международно състезание.

Разбира се когато става въпрос за забавление там нещата вече изглеждат много по различно и там спокойно може да се мине с други цифри. Често поради липса на време и тренинг съм се явявал на състезания с тотално непростреляна пушка на която нямам идея нито на кой дот къде стреля нито какво плато има и от къде почва - просто слагам чашка и стрелям на център ;) , в крайна сметка Фийлд Таргет-а е спорд за забавление и за свободното време , човек трябва да опита и да участва в състезанията независимо с каква пушка и оптика разполага - ей така за спорта както се казва. По тоя начин първо учиш много и полезни неща - и аз усетиш че си зарибен и те влече много - тогава вече формулата е ясна - намираш парите и се качаш по стълбичката нагоре.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Едно въпросче относно правилата при ФТ: При стрелба от задължително положение "прав" имам ли право първо да фокусирам седнал на възглавничката и след това да стана и стрелям прав ? Понадрусах си пушкалото до 5,200 кг и ми е малко зор да го удържам във въздуха с една ръка, докато фокусирам с другата ??? .
 

sir John

Редовен Потребител
ФТКС
Нямаш проблем, стига да можеш да се включиш във времето (1 мин на мишена).
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
sir John написа:
(1 мин на мишена).
Или ако трябва да сме съвсем точни - 2 мин. за 2 мишени /или 3мин. за 3 мишени/. Т.е - може да се замотам 1мин и 20сек. на първата и ми остават 40 сек за втората. Нали така се тълкува :) ?
 

sir John

Редовен Потребител
ФТКС
точно така. хронометърът засича общо времето за стрелба в коридора, а не за всяка мишена по отделно в него.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Тази тема вече месец е като урочасана - тръгне ли приказка тук и ...постовете безславно изчезват след модераторска намеса :D !
Ето един любопитен факт от ФТ състезание: ФТ мишена с умален силует може да подведе стрелеца при определяне на радстоянието при ХФТ, но може ли такава мишена да бъде подвеждаща и при ФТ ? На пръв поглед не може, защото определяме разстоянието с помощта на оптиката, а не окомерно. Ето, обаче, как ме подведе една такава модерна мишена на SF50: Имаше един дългоушко с умален силует и умалена убойна зона до 25мм. На 20-22м този тарикат изглежда досущ като нормален заек с нормална убойна зона, който е на 35м. Премервам го аз и много добре виждам, че се е кротнал на 22м. Прицелвам се за изстрел и ... корекцията ми за 22м е 1 дот надолу, но в оптиката той ми изглежда, че е на 35 метра, където корекцията ми пак е един дот, само че нагоре. И аз интуитивно вместо да смъкна - вдигам дота и ... дзън ;)!
Та определено имам да си прибирам една точка от софийските колеги и се надявам на следващо състезание да си я взема с лихвите ;) !
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Възприехме убойните зони да са 15,25 и 40мм, както е в повечето страни практикуващи ФТ.
Намелените силуети се дължат на желанието ни обурудването за едно трасе да е сведено до приличен обем, така че да сме по-мобилни при разставянето на трасето и същевременно силуетите да не са колкото убойните зони :D
Всъщност сега ми хрумва идеята да направим по-нататък и стрелба по силуети, което е и обособена дисциплина в много страни.
Вероятно на много хора щеше да им е по-интересно, ако силуетите бяха в мащаб близък до оригинала, но няма как. Огромният обем от обурудването , който би се получил ще ни затрудни при транспортирането и в последствие при реденето на трасето.
Мислили сме по въпроса и за това, да се слага и четвърта мишена в коридора (ако коридора е с 3 бр. мишени), като идеята е най-далечната мишена да се стреля само от РСР, а четвъртата (която ще е на по-близка дистанция или с по-голяма убойна зона) да изпълнява ролята на 3-та мишена за пружинките. За сега ще се опитаме вероятно да го реализираме като проба при реденето на следващото трасе.
 

братушка

Редовен Потребител
Нова тенденция на мишените за ХФТ.
Да не се дават така лесно по 1 точка :)

3602117.jpg
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
От седмица се колебая дали да пусна този пост и накрая чувството ми за приятелска загриженост надделя над желанието ми за позитивизъм във всичко, което пишем за любимата ми стрелкова дисциплина - ФТ:
На вниманието на колегите, които интензивно тренират ФТ класик и същевременно си вадят хляба седнали зад бюра, компютри или на автомобилната седалка:
Човешкият организъм е създаден от природата да ходи изправен, да ловува, да обработва земята и да спи легнал. Т.е - не е създаден да седи. С развитието на цивилизацията човекът е улеснил бита си с мебели за сядане, но ... с това удобство е натоварил противоестествено гръбначния си стълб. Всички пози за сядане са толкова по-противоестествени, колкото по-извит напред е гръбначният стълб. ФТ позата е вид измислена академична поза за стрелба, при която сме свръх крайно свити. И при японското, йогийското и турското сядане се седи на земята, но при тях торса е изправен. Затова - ако редовно изстрелвате стотици чашки от поза седнал горещо ви препоръчвам следните профилактични мерки:
- изпълнявайте ежедневно гимнастически упражнения, които укрепват гръбната мускулатура: това са различните видове обратни /гръбни/ преси, други подобни упражнения от йога, лицеви упори.
- плуването също добре укрепва гръбната мускулатура.
- настройте си облегалките на работните столове и сядайте на тях така, че да да усещате плътен натиск в кръста, като същевременно гърбът също е плътно по облегалката.
- ако облегалките на автомобилите ви имат настройка "втвърдяване" в зоната на кръста - втвърдете ги и изправете облегалките така, че гърбът ви удобно да е прилепнал, а не да има нужда да се навеждате напред.
- когато тренирате ФТ класик: не сядайте рязко на седалката и не ставайте рязко от нея. Не се задържайте дълго на една позиция и сменяйте позата "седнал" с "прав" и "от коляно". Разхождайте се по фила и си правете в почивките загряващи упражнения за кръста /примерно плавни навеждания напред и после назад/
- Не се подлъгвайте, че сте застраховани от проблеми с гръбнака от факта, че практикувате други спортове. Ако тези спортове не третират гръбната мускулатура и години от живота ви са минали на работен стол - мускулните влакна, които свързват прешлените и крепят междупрешленните дискове със сигурност имат някаква степен на хипотрофия. Погрижете се за тях докато сте здрави и можете да правите упражнения без болка.
Това е. Практикувам още два любителски спорта /зимен и летен/, плюс разходки по планините, плюс ходене само пеша в града. Но .... за дълъг период от време ще трябва да забравя тренировъчните и състезателните ФТ трасета. Остатъка от 2010 за мен ще мине в рехабилитационни и укрепителни занимания. От 25 години съм над чертожни дъски и зад компютри - дойде време да си плащам за "удобствата" на цивилизацията. За да предотвратите или поне отложите максимално този неприятен момент - вслушайте се в препоръките ми :write:.
За мен беше удоволствие да се забавлявам и и чест да се състезавам с всички приятели на Фийлд Таргета сред нас :cheers: !
И все пак .... оптимизъм преди всичко: До нови срещи :rambo: :) !
 

ivofox

Редовен Потребител
Нов съм в ФТ таргета пушката ми е 5,5 50 джаула.
Мога ли да участвам в някое състезание и всеки ли може който има желание да участва?
Прочетох че някакви застраховки трябва да се направят или това е само за световни и европейски състезания?
Никога несъм присъствал камоли да съм участвал.Може ли някой колега да ми обясни как седат нещата за новобранците ;) :cheers:
 

cdman

Администратор
ivofox написа:
Нов съм в ФТ таргета пушката ми е 5,5 50 джаула.
Мога ли да участвам в някое състезание и всеки ли може който има желание да участва?
Прочетох че някакви застраховки трябва да се направят или това е само за световни и европейски състезания?
Никога несъм присъствал камоли да съм участвал.Може ли някой колега да ми обясни как седат нещата за новобранците ;) :cheers:

Всеки който има желание може да участва , застраховки за момента няма практика да се правят освен за международните състезания. Виж кога е следващото състезание най-близко до теб и задължително го посети , така ще добиеш представа какво е и че не е страшно или сложно :) . Пушката ти е почти на разумната граница която се допуска но предполагам никой няма да те върне.
 

братушка

Редовен Потребител
@ivofox - ГООООЛЯЯМ пропуск :)

Процедурата при новаците е същата, както и при "старите пушки" :) : набелязваш си едно мероприятие (най-близкото е тук - http://forum.airguns.bg/http://forum.ai ... ic.php?t=1 ), казваш на шефа, че предния петък не си на работа, хвърляш в багажника мръвки, бири, скари (или к'вото ти е по вкуса), качваш в колата жената, децата, кучето (или какво друго имаш :pardon:) и отпрашваш още петък преди обяд за да се върнеш чак неделя вечерта превъзбуден от положителните емоции :bravo:

Може дори да си вземеш и пушката и да прочетеш регламента ;) ;) ;)
Никого не връщаме, дори с по 150Дж.
 

ivofox

Редовен Потребител
Благодаря колеги :bravo:
Някаде бях прочел може би в софийската грипа състезанието на Бонсови поляни пишеше до 50 джаула пък моята е на границата 270м/с с баракуда а ако баракудата е с по малък диаметър в полата показва 280м/с което минава 50 джаула и саутветно немога да участвам.
Мисля да се пробвам в някое састезание,за мене е тръпка да видя колко мишени ще съборя,в различна обстановка на чист въздух сред природата. :rambo:
 

ivofox

Редовен Потребител
Само още един въпрос?
На кави растояния се слагат мишени с 1,5см убойна зона и на какви с 4см?
И верно ли е че времето за прицелване е 1 минута ?
Това са ми само въпросите ,благодаря предварително?
 

братушка

Редовен Потребител
Чети регламента. Там има отговори на тези въпроси, както и на редица други, които още не си се сетил да зададеш :)
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
На приключилата вчера Есенна Национална среща имаше още един участник, който не фигурира в състезателните списъци, защото задочно стреляше с моята пушка - mitaka_101. В дните, когато не можех да си вържа обувките или да се наведа над умивалника, камо ли да мисля за ФТ, Митко ми вдъхна кураж и ми предписа комплекс от физически рехабилитационни упражнения. След двумесечни ежедневни двуразови тренировки успях да шофирам до Враца и безаварийно да мина 100-те мишени на ФТ трасето. Благодаря ти Митко :cheers: !

Да опитам да съживя малко темата с изводите, които си направих от трасето във Врачански балкан:
1. При смесено /в гора и на поляна/ трасе за в бъдеще ще обръщам повишено внимание на температурните условия. При втория състезателен ден прострелях пушката си сутринта при 4-5 градуса. В горската част на трасето нямах проблеми с тази прострелка. Докато стигнем до слънчевата поляна, обаче, на откритото температурата се беше повишила /поне с 6-8 градуса спрямо сутрешната/, което запрати първите ми изстрели в по-далечните мишени над убойните зони. Смъквах на 2 пъти кликове, докато си върна обичайния център на 30м, което разбира се превърна няколко мишени в ... прострелъчни нули :D.
2. ФТ позициите с обратен наклон на сядане спрямо терена /когато краката стъпват по-високо от нивото на което е седалката/ рязко намаляват устойчивостта на стрелеца. Но ... както видяхме в края на трасето - изобщо не са забранени за организаторите. Та от време навреме няма да е зле да си развалям комфорта при тренировка, като пускам по някоя чашка от такава неудобна позиция :).
 
Нагоре