Всичко за Фийлд Таргет

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Това, което акцентирате в последните постове е объркващо. Не коментираме общите корекции на прицела /където между първата и втората нула коригираме надолу, а в останалите дистанции - нагоре /, а коментираме допълнителните корекции при съществен вертикален ъгъл на стрелба. Пример: Първа нула 12м, втора нула 30м. На 25м обичаен хоризонтален прицел натискам 1 дот надолу. На 45м вдигам 4 дота нагоре. При 25 градуса вертикален ъгъл на 25м ще трябва да смъкна не 1, а 1.5 дота, а на 45м ще трябва да вдигна не 4, а 2.5 дота. Т.е - променям си обичайната стрелба надолу при всички дистанции. И преди втората нула и след нея :).
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Хрумна ми един простичък пример, който илюстрира това явление:
Представете си, че пред вас има строеж с височина на последната плоча 50м. Поставяте мишенка на плочата, която да се подава хоризонтално пред ръба на бетона. Заставате долу на крачка от сградата. Пушката ви е простреляна на 30м и при обичайна стрелба дава пропадане 9см на 50-тия метър. Стреляте от земята по мишенката - ъгълът ви на стрелба ще бъде 89 градуса. Е - няма как чашката да пропадне 9см, просто защото няма кой да я "дръпне" към сградата. Силата на гравитацията ще я дърпа почти на 99% само назад и незначително ще забави обичайната й остатъчна скорст, но попадението ще бъде значително по-близо до целта от обичайните 9 см.
След това се качвате на плочата на 50м над терена и стреляте надолу по мишенка, поставена на земята на крачка от фасадата. Пак няма кой да "дръпне" чашката към фасадата и попадението ще бъде почти в центъра на мишенката. Силата на гравитацията ще въздейства почти изцяло по посоката на изстрела и несъществено ще ускори крайната скорост на чашката.
Е - подобен ефект се получава при ъгли 20, 30 и повече градуса. Колкото е по-стръмен ъгъла на стрелба - толкова попадението на 50м ще се вдига към центъра на мишената. Респективно и за всички останали дистанции :).

P.S: 1. Пропуснах една особеност - попаденията при този контрастен въображаем пример не само че няма да имат пропадане, но и ще се качат високо над целта :write:. Реално при хоризонтална стрелба цевта ни винаги е насочена леко нагоре спрямо линията на прицелване. Дори и без оптика да стреляме - паралаксът е по-малък, но цевта пак е насочена нагоре :).
2. И едно любопитно показание на балистичния калкулатор: Ако с пушката от този пример стреляте при 45 градуса вертикален ъгъл - попадението ви на 50м ще се качи от -9см точно в центъра на мишената :eek: . Това обяснява патилата на колегите ни на състезанието в Морско. От 30 градуса нагоре нещата май стават практически неконтролируеми ???.
 

andi

Редовен Потребител
Това което Архитекта се е опитал да обясни в балистиката се нарича 'изправяне на траекторията' . Не знам дали може да се обясни с геометрия, но зависи от надморската височина и различния ъгъл на земното притегляне . Изправяне има и нагоре и надолу - тоест винаги се целим по ниско , но колко точно с пневматиката и аз не знам .
За пример мога да да дам само СВД 7.62х54 ( неговете корекции ): при среден ъгъл до около 30* и до 1500м надморски и цел до 6-700м се стреля с една позиция по къс мерник. При по голям ъгъл, по голяма надморска и над 700м - две позиции ( цел на 900м- мерник на 7 ) ......................................................
А за пневматиката ... , нямам самочуствието че точно аз трябва да обяснявам за корекциите по ъгъл (щото не е точно денивелация ) : стрелял съм ФТ само за кеф (активния спорт и състезанията ги минах вече), не ползвам англииски и не ровя в интернет , а и с черигън не съм се заигравал много-много . И не искам да си пълня главата , щото после ми пречи като стрелям с друга пушка .
Наистина не мога да повярвам че някои, за които ФТ е основно хоби и ходи редовно на състезания (и/или ги организира и реди трасе) не знае точните корекции . Мислех че се юркате .

пп. Дано съм полезен на някои 'спортист състезател' : цел примерно на 40м
- при ъгъл +- 20* - мерник 39
- при ъгъл +- 30* - мерник 37
- при ъгъл +- 45* - мерник 32
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Пределни стрелкови възможности на ПП и PCP пушките при ФТ стрелба.
Позамислих се къде точно да споделя с вас следващите редове и тъй като те касаят повече стрелкови и по-малко технически наблюдения реших, че мястото им е тук. Няма да мога да се изразя кратко, затова колегите, които се вълнуват само от PCP пневматика могат просто да прескочат този пост ако не им е интересно. Ще си позволя да визирам личната си стрелба по състезания единствено с цел илюстрация на наблюдаваните факти.
Преди няколко месеца Добрата фея ми обеща, че ако тренирам усърдно и достигна с пружинката си разултата на Трето място PCP в някое състезание - ще ми купи каквото си поискам PCP. Феята не уточни дали трябва да е ФТ или ХФТ, а и аз се направих на халтав и не попитах. Предполагах, че шансовете ми при ХФТ са по-големи - максималната дистанция е 42м. Точно в последната десетка 40-50м параболата ми рязко се изостря, а определянето на точното разстояние до мишената е най-трудно именно в този диапазон. Така се и оказа - само 10% по-висока успеваемост ми бяха необходими на ХФТ-Русе и щях да изпълня условието на Феята. Пропуснах този шанс и зачаках SF50. Знаех си, че параболата ми в София е неизвестна все още за мен. Както по-късно се оказа - там скоростта ми пада от 209 на 200м/с, но чашката лети в по-разреден въздух. Върви я разбери каква траектория ще опише?! Преди първи кръг председателят на ФТКС simogg /както сам си призна по-късно/ безцеремонно ме изрита от зоната за прострелка и аз така и не успях да конструирам почти нищо от софийската си парабола. / шегичка :D, просто имаше и други колеги на прострелка и стреляхме само от 30м, нямаше как да се доближа напред към мишената и да прострелям на по-късите дистанции/. Затова този кръг го прескачам като непоказателен. На втория ден издебнах и Председател и колеги и успях преди старта да прострелям на 8, 10, 12, 14, 20 и 25м и 30м. Както каза Симо - почти хванах софийската парабола, а според мен - направо изцяло я хванах. Т.е - резултата, който ще споделя след малко може да се приеме за обективен и показателен. Ето какъв беше той:
На това състезание PCP-тата ми надрусаха шушоните, скриха ми топката, разказаха ми играта, набиха ми канчето и ме спукаха от бой :eek: :( :'( !!! Резултата на водещите в класирането е не 10%, не 20% ами ... два пъти по-висок :mad: !
Причината: Не в прострелка и парабола, не в стрелкова форма и кондиция, а в пределните стрелкови възможности на пружинната пушка. Ето защо: Трасето на ХФТ-Русе беше с по-трудни пози за стрелба, много препятствия по линията на изстрела, трудни ъгли, но .... почти изцяло със стандартни 40мм убойни зони. Докато трасето на SF50 включваше много голям процент мишени с умалени до 25, 20 и 15мм убойни зони, разположени на немалки дистанции. Е - точно тук сдаде багажа пружинната пушка: Размерът на убойните зони реално съвпадаше с размера на групата ми на съответната дистанция. Да се скъсам - не мога да събера по-малка група от 20-25мм на 30м, или от 10-15мм на 15м. Чашките безпощадно биеха плътно по периферията на умалените убойни зони и изстрели, които определено усещах като добри - бяха пропуск. При такъв размер на убойните зони дори и при перфектен прицел и прикладване попадението остава изцяло въпрос на късмет.
Така че - отиде ми подаръка на Феята! Във втори кръг дадох максималното от себе си, пушчицата също стреляше повече от добре, и флаери нямах, стрелях с най-сигурната си партида чашки /като за тежка софийска битка, де/. Но ... това е предела. Предавам се ! ;)
И понеже в заглавието на този пост включих и клас PCP - там отговора докъде е предела на възможностите тепърва предстои да се търси. Щом и по трасето на SF50 първите четирима в класирането гътнаха по 45-48 от 50 мишени в първи кръг.... съвсем ясно е ,че и това трасе е далеч от пределните възможности на такива пушки и стрелци :).

 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Уважаеми колеги - почитатели на ФТ дисциплините,
След като преди няколко поста бързо и успешно отстранихме някои дребни погрешни тълкувания на поста ми "пределни стрелкови възможности..." се осмелявам да ви споделя следното: Написах въпросния пост малко... "на тръни" :D. Отдавна ми е направило впечатление, че много се пише във форума за пушки и доста малко за състезателна /особено ФТ/ стрелба с тях. Имам чувството, че споделянето на факти от лични ФТ стрелби е някакво табу. Дали от притеснение, че някой ще види в това самоизтъкване, дали от притеснение, че някой ще види излагация, или просто по съображения за съхранение на лично ноу-хау ... знам ли. Лично аз с голям интерес бих следил постове от характера на:
- на това състезание свалих /не свалих/ такива и такива мишени, защото направих /не направих/ еди кави си по-специални корекции...
- на това трасе светлината беше такава и такава и ми попречи еди как си ....
- с тази настройка успешно свалям в средния диапазон, но пропускам близките - дайте ми съвет .... и т.н.
Порагледах този и другите раздели на форума - има две подчертано стрелкови теми: "Стрелба на далечни дистанции" и "Снимки на мишените и групите". Т.е. - нито една от тях не е за ФТ стрелба. Затова, подкрепяйки инициативата на akraba1 да съживим малко настоящата тема считам, че тя е съвсем подходяща точно и за постове, касаещи ФТ стрелбата. Не случайно, обаче, споменах няколко пъти "състезание" и "трасе". Както и да се упражняваме - истинската ФТ стрелба си е само на състезателните трасета и точно там си правим най-полезните изводи :).
 

poacher

Потребител
Ето малко разсъждения от последното ФТ в София.
Всички пропуски се дължаха на стрелеца, а не на пушката.
Стрелям на дотове (защото не вярвам оптиката ми да може да стреля качествено на кликове), на увеличение х18 и ползвам таблица с корекции разпечатана от ChairGun-a в ярдове, защото паралакса е в тази величина.
Таблицата е вярна и много помага. Ако целиш където пише, мишената си пада.
Оптиката е простреляна на 33м (36 ярда) втора нула.

Проблемите ми бяха няколко:
- на близките дистанции оптиката ми не дава хубав образ (т.е. кофти оборудване) и оттам дистанцията не се изчислява правилно, нито корекцията.
- прибързана стрелба, моя грешка, често ми се случва - поправя се с тренировки.
- на някои позиции не намирах оптималната си стойка, не застопорявах добре краката, за което допринесе и хлъзгавия терен - оттам нестабилност и точността отива по дяволите.
- прав и от коляно - като пумпал съм - пак тренировки трябват.

Вятър нямаше или поне не такъв, че да влияе на моите 15J.
Смъквах от всички мишени (малки убойни зони, големи, близки и далечни), стига да се прицеля точно и да съм стабилен... което за съжаление не се случваше често :-[

Това е равносметката. Следващия път ще се старая повече, честна пионерска :cool:
 

cdman

Администратор
Ralfi написа:
Работата не е са смях. Бих написал от какво не ми харесва във въпросната пушка, но уважавам собственника и, така че ще си преглътна егото. Аз се начетох колко била хубава и класна и къде и бил центъра на тежестта и бла бла....
Наистина ли никой от вас не е стрелял с нея?

Мисля че фактите говорят сами за себе си. Аз няма какво да добавя.

Отговора е повече от ясен - пушка такава има и тя е на Termina4-a от Сопот - доста хора сме стреляли с нея. Аз лично също я пробвах, стрелял съм и с Бам 40 , каква е разликата ли:

1. Качеството на изработка - който е виждал двете пушки знае AA се славят с "отличен" финиш както на дървенията така и на металните части. Идеално напаснати детайли.

2. При AA си има по добър спусък - при БАМ-а традиционно там с водна шкурчица и други шамански приоми се бара леко за да стане по мазен - и после разбира се се казва "аа нищо не съм пипал на мойта" :)

3. LW цев още един + за АА

4. И не на последно място усещане за комфорт - сега всички знаем че и Дачиа Логан са автомобили - имат си кормило и седалки :) изглеждат лъскави отвън и могат да вдигнат 150 км/час на магистралата - ама усещането не е като да си в в BMW да речем нали. И двете ти вършат еднаква работа - ще те закарат от точка А до точка Б ама има разлика имаааа :write:
( пояснение - моля колегите притежатели на Дачиа да не се обиждат :cheers: )

Но най важната причина за съотношението на пушките в БГ AA TX200 и БАМ 40 e цената много ясно. АА TX200 в БГ идва на 850-900лв минимум с буковия приклад. Бам-а е поне 2 пъти по евтин ако не и повече -

Ако цените бяха 1:1 сигурно съотношението щеше да е по различно. Но точно затова си има "оригинал" и копие.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Е, щом администратора е отговорил по въпроса за АА ТХ200, значи можем спокойно да си пишем и за ФТ пушки тук.
soundmax написа:
правиш цялостно сравнение между ПП и PCP само на лично ниво с един вид пушка срещу безброй видове
Отговарям на soundmax: Не бих се пуснал в състезание с Диана 54-56. Тези пушки са са с възможности далеч над от останалите ПП пушки. Това, разбира се, си е изцяло мое виждане. Противооткатните пушки са си неразделна част от пружинната пневматика. Рауховете, обаче, без да имат това конструктивно предимство, наистина се представят много убедително в ФТ стрелбите. Виждал съм в Русе един HW-90, който без много да се замисли свали ФТ мишена на 75м. Е, ако беше попаднал и на стрелец - можеше и от първия път да я свали, не от втория :p ;) ! Но не бъкат чак толкова много раухове по нашите състезания и затова визирах само средностатистическия среден клас.
Колкото до разликата във възможностите на различните модели PCP пушки - ще развеселя малко част от гостите на SF50, които присъстваха на вица: "Абе евтиното си е ... евтино!" ;) !
 

ilian

Потребител
По въпроса за евтиното ето ти една мишена на 100м с най евтиното ПЦП на Бг пазара.Дано в неделя в Пловдив да мога да я направя същата ;) :cheers:
 

Attachments

  • Picture 099.jpg
    Picture 099.jpg
    26.5 KB · Прегледи: 141

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Екстра е мишенката :rambo:! Ама то ... ФТ не се ли стреляше до 50м :eek: ?! И по стоманени мишени не беше ли ??? ?

P.S: Нищо лично, разбира се, ама нека все пак да си оставим поне една темичка само за ФТ стрелба, както е написано в заглавието й :cheers: :) !
Вица не беше за евтини пушки, а за евтини жени :D. Ама малко.. "спам" щеше дойде да го разкажа в темата . Та затова неволно те предизвиках да ме контрираш с тази прекрасна мишена ;) !
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Едно любопитно явление, свързано с все по-популярния ФТ-аксесоар - гумен удължител за окуляра:
Тръгнах и аз, барабар Петко с мъжете, да си сложа такова нещо. Нагласих го както подобава, да ми е удобно за окото и лицето и максимално добре да виждам оптичния кръг. Слагам фокуса на 40м и дигам пушката от 40м - брех, нещо няма фокус :eek:! Фокусирам и гледам новото положение - на 40м показва 35м. Тръгвам по всички дистанции - навсякъде така, надолу показва: 50 отива на 45, 25 на 20 и т.н. ??? ?! Реших, че й е дошло времето на оптиката да се разбъзика, залепих ново листче и отбелязах новите показания с готовност да ги разпечатам и сменя гривната с метрите.
Хубаво, ама на другия ден усещам, че яко ме наболява носа отдясно. "Няма да стане работата, викам си, докато стрелям с тоз телен катър - трябва да забравя за новата си екстра." Така и пропуснах да си разпечатам нова гривна до следващата стрелба. Дигам след две седмици пак пушката без наочника и - брех, оптиката върнала всичките си показания както си е била. Махнах хартийката и до ден днешен си стрелям все така, както винаги си е показвала оптиката.
Нямам логично обяснение на това явление. Вероятно става нещо в окото, което на практика също е част от лещовата система по пътя на светлинните лъчи към ретината. Някой имал ли е подобен случай ??? ?
 

njatanasow

Редовен Потребител
Незнам защо но аз също имам по добри резултати когато е мрачно времето,особенно и да вали :)
 

sir John

Редовен Потребител
ФТКС
Архитекта написа:
Уважаеми колеги - почитатели на ФТ дисциплините,
След като преди няколко поста бързо и успешно отстранихме някои дребни погрешни тълкувания на поста ми "пределни стрелкови възможности..." се осмелявам да ви споделя следното: Написах въпросния пост малко... "на тръни" :D. Отдавна ми е направило впечатление, че много се пише във форума за пушки и доста малко за състезателна /особено ФТ/ стрелба с тях. Имам чувството, че споделянето на факти от лични ФТ стрелби е някакво табу. Дали от притеснение, че някой ще види в това самоизтъкване, дали от притеснение, че някой ще види излагация, или просто по съображения за съхранение на лично ноу-хау ... знам ли. Лично аз с голям интерес бих следил постове от характера на:
- на това състезание свалих /не свалих/ такива и такива мишени, защото направих /не направих/ еди кави си по-специални корекции...
- на това трасе светлината беше такава и такава и ми попречи еди как си ....
- с тази настройка успешно свалям в средния диапазон, но пропускам близките - дайте ми съвет .... и т.н.
Порагледах този и другите раздели на форума - има две подчертано стрелкови теми: "Стрелба на далечни дистанции" и "Снимки на мишените и групите". Т.е. - нито една от тях не е за ФТ стрелба. Затова, подкрепяйки инициативата на akraba1 да съживим малко настоящата тема считам, че тя е съвсем подходяща точно и за постове, касаещи ФТ стрелбата. Не случайно, обаче, споменах няколко пъти "състезание" и "трасе". Както и да се упражняваме - истинската ФТ стрелба си е само на състезателните трасета и точно там си правим най-полезните изводи :).

Здрасти, Адаш
От 2-3 дни си мисля че с поредните си постове целиш да провокираш някаква активност по тема, която малцина интересува. Моите адмирации за това.
Ще си позволя да отговоря персонално на теб, макар да знам, че ти си го знаеш (казвам ти дъще - сещай се снахо ;), "да открием отново топлата вода" и т.н)
Относно ФТ стрелбата:
1. По-добрият калибър е 4,5 по причини дъвкани многократно по рубежите и форумите.
2. И децата вече знаят, че основния враг (освен задприкладното устройство) на точността при пневматиката е отката. Гамо не е най-безоткатната пушка в ППП, за каквото и предизвикателство да я приемаш. За целта има други марки и модели. Това е доказано от практиката по света. Звучи като "мъжът не може да забременее, но опитите в някои азиатски страни продължават". Не че Гамо е кофти марка, но не може да покрие изискванията за ФТ.
и
3. Ако има нещо по-важно във ФТ от главата на задприкладното устройство и модела на пушката, то това е оптиката. Към дадения момент на пазара има два/три модела целеви оптики - едната върши работа, втората е скъпа и върши по-добра работа, а третата е невероятна във всяко едно отношение. Имал съм щастието и късмета да погладна и оценя и трите.

В този смисъл, смея да твърдя, че в твоя случай ти си изчерпал потенциала на ЦФХ-а (малцина са успели) по отношение на ФТ-та и е време да минеш на по-горно ниво ако имаш някакви амбиции в този спорт. Какво ще бъде то, зависи изцяло от теб! Успех!!!
 

lynx

Редовен Потребител
Аз ще се опитам да прогнозирам оптиките от списъка на Сър Джон:
1.Зос 10-40х60.....става , но е най-зле при близките дистанции и има какво още да се желае в доста отношения.
2.Голямото Нико Даймънд 10-50х60, още по-добре но не е "оптиката-мечта" за целите на ФТ.
3.Шмид енд Бендер....всички го знаят, създаден е само и единствено за ФТ и засега няма по-добро.
 

DANNY

Редовен Потребител
Аз обаче давам малко по-различна класация :pardon:


ЗОС- нестава за прецизно мерене. Бърка метрите.
Като за начало- бива, ама за състезатели -нестава!
ЗОСа изморява окото и не му е толкова чиста картинката на максимален ЗУМ. Казвам го от личен опит.
А това е важно в едно състезание. С всяка следваща мишена окото се изморява все повече и повече.
При 30 мишени ставах разноглед!
А вече и в България бе проведено първото ФТ състезание с 50 мишени.

Затова моите номинации са:
Голямото Нико е дет върши работа, достъпно като цена щом при нас вече има поне 10бр от него.
Шмита- много добра оптика и много по-скъпа с перфектен образ и измерване на дистанцията. Нямаме в България, или поне аз незнам
И по всяка вероятност Третата е Марч-Х 8x-80x56 Която до колкото разбирам ще бъде и една от наградите на тазгодишното световно първенство в Унгария.
За цената на тая оптика ще си спестя коментара :crazy:
Това са моите номинаци :)
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
sir John написа:
с поредните си постове целиш да провокираш някаква активност по тема, която малцина интересува. Моите адмирации за това.
Малко ме натъжи това предположение на Адаша и затова ще си позволя някои уточнения относно моите виждания и мотиви:
Споделеното от sir John донякъде /не казвам че точно това иска да сподели/ може да се тълкува така: Топлата вода в ФТ е отдавна открита - и в технически, и в стрелкови аспект. Какъв е смисъла да си пишем за нея, като едва 20-30 човека се "мием с тази топла ФТ вода" към настоящия момент?
Ето моето виждане:
1. В технически аспект: Мисля, че винаги има какво да се сподели. На мен, например, определено ми е по-интересно да се мия с "по-хладка" ФТ вода - т.е да експериментирам с пушки, които са далеч от върха на своя клас. И както споделих с организаторите на SF50 още по време на състезанието - беше ми много полезно да се сблъскам за пръв път у нас с трасе, близко до международните тенденции. Имах любопитната възможност да установя, че с такава "по-хладка" вода нямаш шанс да се измиеш добре при такова трасе :write: ;) !
2. В стрелкови аспект: от шепата колеги, които се интересуват и практикуват ФТ, далеч не всички сме се докосвали до най-високите температурни показатели на топлата вода ???. Затова считам, че и 10 човека да споделят по нещо в тази тема - пак ще е от полза за останалите. И то не само за практикуващите, а и за всички, които биха проявили желание и рано или късно ще се включат в нашия керван :rambo: :).
 

sir John

Редовен Потребител
ФТКС
andi написа:
От доста време се чудя защо на ФТ не се стреля с ппп с противооткатна система : заради оптиките ли ?

Ако говорим за клас ФТ-4 (ПП до 7,5 Дж) се стреля предимно с мачови пушки с противооткатна система. В клас ФТ-2 (ПП до 16Дж) се вписват много малко модели с противооткатна система, може би само Д54/56, но пък тук вече малко ФТ оптики са способни да издържат натоварването на двупосочния откат.

big_dragon написа:
@Sir John,

Към дадения момент на пазара има два/три модела целеви оптики - едната върши работа, втората е скъпа и върши по-добра работа, а третата е невероятна във всяко едно отношение.

За мене е интересно кои модели точно имаш предвид?
Ако си го посочил някъде дай препратка.

Благодаря.

Рачо ме е изпреварил. Точно такава е и моята класация. Докато ползвах ЗОС 10-40х60 бях доволен от него - паралакса си мери нормално (което си е най-важното). Найстина в критичните дистанции между 40 и 50 метра се хващат може би 2-3 точни разстояния само, но дето се вика "за толкова пари, толкова любов". Предимствата на Даймънда са коментирани многократно. Шмида вече е съмсем друга бира. Всички се питат "кое прави тази оптика толкова скъпа и заслужава ли си". Включително и аз до момента в който погледнах през нея :crazy:. Все още нямам конкретен отговор, но знам че си заслужава всяка шибана стотинка.

...И по всяка вероятност Третата е Марч-Х 8x-80x56...
Макар да не съм гледал през нея, все още имам резерви към модела. Не съм сигурен до колко този огромен зум ще бъде ефективен и практичен. На увел х50 на 50м убойната зона изглежда като палачинка, а как ще изглежда на х80 и дали ще се събере в окуляра въобще?!?! И при предна леща 56 мм, дали ще пусне достатъчно светлина на х80 за по-прецизната работа на паралакса!?!? Мисля си че предназначението на този модел е по-скоро за огнестрелен ФТ на разстояния от 200+ метра ;)
 

DANNY

Редовен Потребител
И при предна леща 56 мм, дали ще пусне достатъчно светлина на х80 за по-прецизната работа на паралакса!?

Само че тубата на таз оптика не е 30мм! А малко по-голяма :no:
И до колкото чета по ревютата май си е баш за ФТ!
Ще се разбере със сигурнос в Унгария. Ако се окаже вярна клюката по чуждите форуми, че това е една от наградите.
 

DANNY

Редовен Потребител
andi написа:
Липърса ми гледа доста по ясно от зос като на Акрабата ( 10-40х50) . Особено в облачно и сумрак в гора. С х60 не съм гледал , но сигурно ще е по добре , макар ,че и тои е с 25мм туба . Но ЗОСа работи добре с кликове , докато Липърса не съм го пробвал .

Анди за да ги сравняваш трябва да ги сравняваш на едно и също Увеличение.
Колкото повече дигаш ЗУМа толкова по не е ясен образа, особено при оптики които не са със стъклени лещи.
Сравниго другия път като сложиш твоя липърс на максимум и ЗОСа обаче трябва да е на същия като твоя ЗУМ.!
 
Нагоре