Всичко за Фийлд Таргет

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Никой не пише в тази тема, но понеже в предходния си пост съм отправил нещо като покана - на който каквото не му изнася относно ФТ да сподели тук, че да не цапаме други теми - позволявам си пореден пост. Появи се нещо, което на мен не ми изнася:
Преди два месеца в темата "Калибри за ФТ" споделих откровеното си мнение, че практикуването на клас unlimited в БГ с нищо не пречи на развитието на ФТ у нас. Напротив - много стрелци са започнали участията си в състезания именно в този клас и после са преминали и ще продължават да преминават в международния. По времето, когато посетих първото си състезание у нас имаше май само една 16J пушка /поне аз само за Евата на Божо знаех/. Т.е - без клас unlimited едва ли щеше изобщо да се чуе за ФТ у нас.
Към настоящия момент, обаче, искам да допълня това си виждане с едно изречение: Не пречи, ако се стреля в отделни състезания със специфичен /подсилен/ инвентар. Или ако се стреля в общи състезания с клас "международен" - този подсилен инвентар да е така конструиран, че да не изисква по-голяма минимална енергия за събаряне на мишената от тази на популярната гамовска мишена.
Причината за това ми виждане: Клас "международен" е за пушки до 16J. Не е за пушки точно 16J. Имам пушка 11J, която сваля безотказно гамовските мишени на всички дистанции, включително и при утежнени обстоятелства: остър ъгъл на попадение, или значителен наклон на мишената. Но не сваля подсилени 4мм мишени при такива утежнени обстоятелства. Сваля ги само при условия, близки до идеалните. Подсиленият инвентар отдавна се наложи по нашите състезания. Гамовски мишени вече не се редят, защото не издържат на клас unlimited. Подсилената мишена има голям аванс за отстрел с енергия много над 16J, но почти няма аванс за надежден отстрел с енергия под 16J. Докато гамовската има такъв аванс, и то голям.
С две думи: мога да се състезавам пълноценно с пушката си в чужбина, но у нас - не мога пълноценно да се състезавам.
Решението на проблема "и вълкът сит и агнето цяло" е само едно: подсилените мишени да се олекотяват чрез съществено умаляване на силуета. Това пък ги прави неприложими за ХФТ. А и е късно да отправям такива препоръки - произведохме десетки подсилени мишени с реални силуети.
Много постове съм изчел за "онеправдани" стрелци, каквито според мен никога не е имало по нашите състезания. Ето обаче, че към настоящия момент аз се чувствам точно така :yes:.
 

DANNY

Редовен Потребител
Пламене 2 пъти го четох и не можах да разбера. Това е констатация, мнение, въпрос или нещо друго е!?
С теб бяхме в една двойка на националната среща. Знаеш, че и там имаше мишени които не падаха даже и от 16ки. Едната бе в гората преди завоя точно до дънера на едно дърво. Даже извикахме Боби да си я погледне. Другата бе в края на полето на дистанция към 50м в/у едно дурво. Тя пък се самозареждаше. Но при нея в вероятно да е от наклона.
Във В. Търново махнахме от списъците едната от мишените която бе до вратата.
Винаги е имало такива мишени и винаги ще ги има!
Няма универсален инвентар, който да е за всичко!
Ако ги направиш тежки не можеш да разчиташ че всеки път ще сработят.
Ако ги направиш леки, ще ги смелят!

Какво ли ще се случи с тия 2 мишени подпукани с някой Хасан, БАМ, или Суматра!?

115-1.jpg
 

lynx

Редовен Потребител
Пламене, аз виждам решението на твоя проблем по следния начин:
Когато ще участваш на някое мероприятие ще измолиш организатора да постави на далечните дистанции Гамовски мишени или по-слаби такива.
Все още се ползуват такива. Или пък ти си подмени твоите лични с Гамовски и като отидеш на мероприятието ги монтирате на големите метри.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Това е констатация. Подчертал съм я - не мога да се състезавам пълноценно у нас, защото инвентара е подсилен. А е подсилен защото стандартния не издържа unlimited стрелбата.
Визирам само технически изправни мишени и сериозната разлика в минималната енергия за тяхното събаряне между гамовски и 4мм усилени с реални силуети. :yes:.
 

cdman

Администратор
Архитекта написа:
Това е констатация. Подчертал съм я - не мога да се състезавам пълноценно у нас, защото инвентара е подсилен. А е подсилен защото стандартния не издържа unlimited стрелбата.
Визирам само технически изправни мишени и сериозната разлика в минималната енергия за тяхното събаряне между гамовски и 4мм усилени с реални силуети. :yes:.

То ние затова пеем има няма 2 години вече :) , за щастие все повече хора ни чуват и нещата вървят в правилна посока.

и поправка на първия ти пост - Първата 16J пушка в калибър 4.5мм беше моята Air Arms S200 :) преди на Божо Евата :p
 

angelmr

Редовен Потребител
Не става дума за никакви забрани. Проблема е малко по-особен и не се сеща човек в първия момент, но като се замисли става ясно. При фт дистанциите и убойните зони са в съответствие с енергиите и калибъра който се ползва. В една друга тема бях пуснал клип в който някакви американци си правят ФТ с бигборета. Прекрасна идея, която тук няма да осъществим по ред причини. Но тези американци си редяха мишените до 300 метра, а мишените бяха меко казано по-големи от нашите.
Англичаните като са измисляли първия вариант на ФТ са го предвидили за техните условия. А техните условия са до 16 джаула. За предпочитане в 4.5, макар че ентусиаст може да стреля и с 5.5. Тези мишени които ползваме и тези дистанции са предвидени конкретно за тези условия. При нас правим компромис със масовостта. Но ако трябва да бъдем честни, при мощните пушки дистанциите, а може би и убойните зони трябва да нарастнат. За съжаление това е твърде голямо главоболие и не вярвам някой да се заеме. Иска се редене на две трасета, което мисля че е извън възможностите за сега. Но мисля че не е лоша идея тези които стрелят повече с големите енергии да дадат предложения за какви дистанции ще трябва да става дума.
 

andi

Редовен Потребител
Ангеле , повечето оптики мерят нещо използваемо до около 50 метра .
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Архитекта написа:
Не случайно пуснах поста си като констатация, а не като някакво предложение. Ситуацията е патова и към днешна дата нищо не може да се направи. Вече наизкарахме по състезателните трасета десетки "танкове" и "БТР-и" с 4-милиметрови брони. Ще има да си ги стреееееляме с мухарките ... :wall:! Кеф!
Точно преди 13 месеца организирах първото у нас ФТ състезание, на което клас "международен" беше уважен с отделно класиране. Участваха 7 състезатели с 16J пушки. Днес - само мускетарите сме толкова: от 7 шпаги - всичките 16 джауловки. Колко са станали в София тези пушки - колегите да кажат. И в Русе има, и във Варна...
Та не знам какво точно има предвид Светльо, като казва - "Никой не иска да ни чуе". Кой всъщност трябва да ни чуе? А и да ни чуе - какво? Ще произведе нови инвентари ли :-\ ?

Ами всичко си идва малко по малко на местата. Който иска да участва в състезания сам си се се ориентира към 16J.
Не ,че другите са били върнати.Нашия инвентар е предвиден за 16J състезания. Това,че двама или трима ще плющят с 50J ще го приживеем с надеждата,че другия път
ще дойдат с по-подходяща мощност.До момента нямаме оплакване на състезание от проблемни мишени.
 

jost70

Потребител
ФТКС
До много скоро и аз стрелях със 35 Джаула ,винаги съм участвал и никога не е имало проблем .Много колеги
от други регионални групи са ги стреляли същите мишени ,никога не са били спирани . Мисля ,че споровете преди време се раздухаха
тенденциозно .За радост кервана си върви , всеки е свободен в избора си.Важното е , да не пречиш на другите и да спазваш законовите рамки .
Далеч съм от идеята да налагам мощности и калибри ,но за мен стрелбата в 16Дж. е доста по-интересна .Днес стрелях на вятър променящ
посоката си и силата ,за мен бе доста сложничко :-[, но пък бе страхотно удоволствие всяко попадение в целта .
Мога само да ви препоръчам , постреляйте с 16 и по-малко ДЖ. и съм сигурен ,че предизвикателството ще ви грабне , за справка погледнете
резултатите на съфорумците със FWB 300.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
От констативни постове - реална файда няма. Проблемите са за да бъдат решавани. Затова след направени от мен подробни тестове формулирах някои технически препоръки относно поставянето по трасето на 4-милиметрови мишени с реални по големина щитове. Колеги-организатори на състезания, които ползват такъв тип мишени и проявяват интерес могат да погледнат тук - пост № 217 и пост № 204 /на предходната страница/:
http://forum.airguns.bg/index.php?topic ... n#msg85169
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Пламен както е подложил монета ами като я махне ще може да работи и при обратни наклони нали, на нейно място от долу забелязах че може да се разпробие и на това място от долу да се сложе болтче което да регулира опората на палеца според наклона, и пак няма да се развали баланса на подвижните части.
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Да, но нали се сещаш какъв ще е ефекта върху мишената, на чиято УЗ е сложена пружина, за да пада и от 4 джула, когато я изплющя с 45 джаула... Мисля че ще падне дори от удар в щита... Вибрацията при попадение върху щита ще създаде резонанс, който мисля ще е достатъчен да засили убойната зона...
 

DANNY

Редовен Потребител
CaMyPau написа:
Тези на Боби гарантирано падат. С Пламен /@Архитекта/ пробвахме една и с 3-4 джаула си падаше. Боби каза че са ги тествали и с 1-2 джаула. Може по-старите негови да не са така, но тези които прати последно са супер.


Не си прав!
Защото точно с Пламен бяхме в една състезателна двойка на националната среща когато такава мишена отказа.
Мишената бе на не-повече от 12-15м и ясно се видя попадението.
Гледахмея, даже извикахме самия Боби да я види.
Мишената не работеше.
С всички мишени стават Фалове!
Няма мишени които да не отказват при много бой!
Моето лично Гамо се скапа, скъса заварка от бой!
Миналото лято на състезанието в Богданица имаше една Умарекска мишена която падаше щом я целнеш в главата. "динката" ми я показа. Стреляя с Хасана в главата и тя пада, стрелям я аз с 16ката в главата и тя пак пада!
Затова и аз си имам лично мнение, че универсални неща няма!
 

dp1962bg

Потребител
ФТДМ
Обикновено който организира някакво мероприятие подсигурява инвентар, най-важната част от който са мишените и събира такси за участие, които подсигуряват разходите по мероприятието. Предлагам таксата за пушки над 16J да бъде по-висока по преценка на организатора. Поддръжката на инвентара наистина иска средства, а евентуалните повреди от гаубици още повече. Ще дам пример с една от моите мишени. Аз съм ги направил от 3мм ламарина, но след миналогодишната среща във В.Търново едната ми гарга, която беше поставена в зоната за свободни стрелби приличаше на китайска шапка след състезанието. Знам, че ще има хора против това, но мисля че трябва да се уважава труда на хората, които са вложили лични средства и време за правят мишени , с които да си правим кефа.
 

andi

Редовен Потребител
Адаш, много разумно предложение . Въпреки , че поправката на няколко изработени вече мишени едва ли са съществено перо от общите средства и време небходими за подготовка на 1 съст.
Но , може би е справедливо ънлимит да плащат 20 - 30% по висока такса .

Моето мнение е , че за да се избегнат проблеми , мишените да са 2 типа : до и над 24 жуна .
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
На Враца оная мишена беше наклонена напред и беше само една - на Боби сегашните мишени нямат нищо общо като конструктив. А и след клипа два пъти я свалях с Асана. Но с настройките за 60 метра - преди това не ми се получаваше щото мислех че е на 50. Ако искате ще донеса 1 от новите на София да ви я оставя за тестване - така най-добре ще разберем дали става или не. А доколкото за джулите вече няма да плющя вашите с Асаня. Ще идвам само с Доминатора :cheers:
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Така малко трудно ще се разреши какъвто и да е спор, а още по малко мога да докажа правотата си като нямам ни една мишена под ръка да експериментирам което си е изцяло мой проблем в случая, затова се надявам ако мога да дойда във Варна на място да обсъдим и направим някоя друга проба, и да се видят варианти на този не малък и неприятен за някои колеги проблем ;) и аз съм потърпевш в случая, но не ми пука чак толкова много и не го взимам толкова навътре, и на мен ми се е случвало и с БАМ-а да не ми падат мишени, но не съм го правил на проблем ;). Аз лично ще гледам да съм подготвен с някои материали да се направят някои проби с някоя такава мишена ( така че да не я развалям за пробата разбира се) :cheers: Мненията станаха много противоречиви и вече съвсем се обърках работят или не ???
 

DANNY

Редовен Потребител
На Враца оная мишена беше наклонена напред и беше само една - на Боби сегашните мишени нямат нищо общо като конструктив. А и след клипа два пъти я свалях с Асана.

Не говоря за последната в полете в/у дървото.
Говоря за мишената преди завоя с 3-те мишени на земята. Поставена бе в основата на един пън. Дистанция максимум 15м /по спомен/. Като номерация да е била до 10ти номер.
Пламен може да се сети по-добре от мен....
Според Боби е имало усукване на болт и гайка и затова не падала. Поне тогава той така каза.
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Не знам - при мен си падаше ;) Може и да нее в 3-те кръга но имам спомен че пада. На нощния кръг имам само 4 пропуска и си ги спомням много добре кои са. Тази не беше от тях.. Да не би пък след 42-та джаула с които бях тогава да е решила да не пада повече...
 

cdman

Администратор
Основния проблем според мене не е че се чупят мишените или че трябва да се оправят преди състезание - а в това че с 16J не могат да бъдат съборени изобщо при определени условия на полето - По мой спомен на последната национална във Враца намерих поне 3 или 4 такива мишени. По всичките тях след като стрелях зачетния си изстрел - стрелях още 4-5 пъти по всяка от тях. Дори при удар в убойната зона мишената не падаше - Понякога се накланя много леко - и от втория път пада , много зависеше и в коя част на лопатката ще я уцелиш. Понеже не ми се занимаваше - си ги броих нули - но тези 4 точки могат да обърнат резултата много сериозно в крайното класиране.

По мое мнение не е възможно да има мишени които да са работят еднакво добре на 16J и на 60J - това означава че ще бъдат направени от дебела стомана - а това автоматично означава голям минус за 16-ките.

В лабораторни условия ДА всичко работи ..... - ще пада и от 2 джаула . но на полянките не е точно така.

Най-успешните мишени които съм виждал до момента са проектирани от Дани (акраба) направените от Божо (fatalen) и после настройвани финно от Симо (Bad Torro) - те са правени специално за 16J и отговарят на изисванията за такива състезания.

Всички други мишени които съм виждал - въпреки че са перфектно изработени са компромис.
 
Нагоре