ВАМ - 21 , ВАМ - 30

bor1968

Потребител
Аз на два пъти съм поръчвал пружини от Дайкан и съм доволен. Последните 2 бр, които взех педи около 2 месеца са с дължина 295 мм. Ако в момента от Дайкан са пуснали някоя менте серия съжалявам, че на база стари лични впечатления съм подвел някой и най-вече ubp :pardon:. Сигурен съм обаче, че БАМ-ските пружини из нашите магазини са още по-зле. Това го потвърждава и мнението на Парабелума. То и затова мнението на st_beer, че пружини е най-добре да се пазаруват лично и то с рулетка и шублер в ръка е напълно основателно. Само дето, като из нашите села няма пружини :wall:, не върви да се ходи до голямото село само за една пружина :crazy:. Не знам само до кога ще ни пробутват ментета вместо оригинали :wall: :-X. А доводите на търговците, че конюнктурата на пазара е такава /т.е.бедни клиенти/ , не отговаря на истината. Нали за тези ментета даваме цени - по-високи от тези на оригинала. При това положение излиза, че сме повече загубени отколкото бедни. Щом като постоянно ни прецакват с едни и същи номера, а ние продължаваме да кълвем като шарани :wall: :wall: :wall:.

П.П. преди малко със st_beer си писахме по скайпа. Той сподели, че като се обаждал до Дайкан, му казали, че че при последната поръчка за пружини от Диана 48-54 са им пратили мешани пружини /т.е. нормални и такива за отслабената версия/. В момента имали само от отслабените по 27 см. Явно не са ментета, но лошото е че вместо да направят рекламация ги пробутват на клиентите си. Той, както е писал по-горе е взел за Диана 35-40 и е доволен. А това
Друго което трябва да имате предвид след като сте сменили пружина е че докато улегне в началото малко сее изстрелите.
 
A

Anonymous

Гост
Има и отслабена версия... :lol:Много ми е любопитно кой ли идиот ще си купи пушка за 1000 лв дето стреля като ефтина китайка?За България става въпрос.На каква цена ги внасят в смисъл дали има разлика в цената на двата варианта F и нормалния? ???После аз питах ама кой да ми обърне внимание ,защо има два варианта на скорости на Диана 48, 52 , 54 ,230 м;сек. и 270 м. сек .кой е реалния?Ако е 230 то как Бам 21 дава 240 м.сек. с такава пружина ?Явно китайците са по добри.. :yes:откъм много работи.
 

st_beer

Редовен Потребител
andro_e написа:
После аз питах ама кой да ми обърне внимание ,защо има два варианта на скорости на Диана 48, 52 , 54 ,230 м;сек. и 270 м. сек .кой е реалния?Ако е 230 то как Бам 21 дава 240 м.сек. с такава пружина ?Явно китайците са по добри.. :yes:откъм много работи.
Не можах много да схвана поста четох го поне 3 пъти. Значи отслабената версия на пружината (дължина 270мм) с нея Дианата трябва да е 230 м/с а Бама с такава дава 220 м/с може и по малко зависи от чашките. С пружината която е с дължина 295 мм Дианата-270 м/с Бама с такава пружина скоростта е 235- 240 м/с с еднограмова чашка (гамо прохънтър). Моята пружина която се счупи и я направих по къса.Наистина стана 270 мм но скоростта с прохънтъра падна с 15 м/с (от 235 м/с стана 220м/с). Ако правилно съм разбрал поста мисля че така ще съм внесъл малко яснота.
 
A

Anonymous

Гост
Eто за какво става въпрос .В сайта на Диана има два варианта на скоростите на 52,54 , 230 м.сек и 270 .Коя е вярна?Ако 230 е вярна и Бама прави 237 то явно Бама е по добър от оригинала .Ако обаче 270 е вярната ще бъде нещо нормално Бама да е по слаб.Сигурно 10 пъти гледах сайта им е няма лъжа 230 и 270 а де ! ???И още нещо нещо не ми се връзва немците да омешат пратката с пружините ..
 

st_beer

Редовен Потребител
@andro_e
Едва ли немците са объркали и омесили пружините. Не вярвам тия пружини да са немски поне така визуално са си типична българска изработка. Просто тия от Дайкан са намерили подходящия цех да ги изработват от хубав материал и съответно качествената стока си има цена. Относно скоростите какви са с различните пружини се помъчих да го обясня в по горния пост но явно не съм успял.
 

bor1968

Потребител
Наистина всичко е ала бала. Знаем, че и производителите на всички пушки се изхвърлят.
И понеже казват, че кусура на централното зацепване е че не може да се сложи ГП, без да се смени спусъка се оказва, че Руснаците имат някакви идеи. Въпреки, че все още са под кривата , щом братушките са се хванали може и да излезе нещо :pardon:.
http://talks.guns.ru/forummessage/24/23 ... 63167.html
Друг е въпроса, че няколко от ПП моделите на БАМ са си чудесни пушки, без да им се правят каквито и да е доработки ;).
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Не че не може .
И на Кометата може да се сложи.
Ама не слагат масово.
Само ако някой се навие сам да си направи.
Не си струва усилията.
 

bor1968

Потребител
Точно това пишат, че понеже не си струва усилията, никой не се наема да ги прави масово.
Въпреки това както съм писал в горния си пост това е пушка, която е добра и без доработки. Моята е точно такава. Нищо не съм правил по-нея /освен смяна на пружина/. Сега с /Дианска/ пружина - по-слаба от оригиналната ми дава с еднограмова чашка около 240 м/с. Тази скорост напълно ме устройва, а и точноста и е задоволителна ;).
 
A

Anonymous

Гост
Здравейте колеги ! Купих си XS-Bam 30 обаче моята реласа на която се слага оптика нещо много се клати отдолу с болачета ли е или някакви нитове,имам предвид може ли да се затегне.Моля отговорете за да я върна на време и в срок докато е още възможно! :'(
 

bor1968

Потребител
Най-добре първо и замери скороста и акое добра не я връщай. Мисля, че шината не е захваната с болтове, а е залепена. Един течен метал ще свърши работа.
Преди няколко месеца един приятел взе БАМ-30 и цилиндъра беше в отвратително състояние. Замерената скорост бе 208 м/с :( :-X.
Тъй че ако с еднограмова чашка ти дава 240 и нагоре м/с не я връщай, а шината лесно ще я залепиш :exclaim:
 
A

Anonymous

Гост
bor1968 написа:
[glow=red,2,300]Мисля[/glow], че шината не е захваната с болтове, а е залепена. Един течен метал ще свърши работа.
Преди няколко месеца един приятел взе БАМ-30 и цилиндъра беше в отвратително състояние. Замерената скорост бе 208 м/с :( :-X.
Тъй че ако с еднограмова чашка ти дава 240 и нагоре м/с не я връщай, а шината лесно ще я залепиш :exclaim:
Извинявам се ,но знаеш или мислиш ?Сякаш се виждат някъкви болчета,но незнам .Не мога да я отворя защото няма да мога да я върна и така ще се прецакам .
 

bor1968

Потребител
Имам БАМ 21 , но не ми е под ръка. Утре ще погледна и ще ти пиша. Но както и да е шината все ще се закрепи, но червата са най-важни. Не съм писал да я разглабяш, а да и премериш скороста. Но дори и да я разглобиш, ако го направиш нормално /без да оставяш следи и поражения/ никой няма да може да познае дали е отваряна ;). Още повече, че ако и вътре нещо не е наред, имаш основание да я върнеш заради шината/и няма нужда да казваш, че си я отварял/.
Освен това отварянето и почистването е задължително за всяка въздушна пушка /според мен/. По добре да я отвориш и всичко да е ок /да нама нужда от почистване/ за да си спокоен, отколкото да не я отвориш и после да съжаляваш.
Повечето търговци не отбират изобщо от въздушно оръжие и ако решиш да слушаш тях, че не бива да се отваря, нямам нищо против.
Това е моя съвет, но ти решаваш какво ще сториш.
Успех.
 

st_beer

Редовен Потребител
@RockNroll
Подкрепям мнението на колегата bor1968. Аз също имам Бам 21 току що я огледах външно и не се вижда да има някакво болчета от външна страна които да се захваща за цилиндъра. Има само едно кръстато болче в задния край на релсата което аз ползвам като стопер на оптиката. Така че най вероятно е лепена или занитена от вътре. Трябва да се отвори и погледне. Обаче както е ти е препоръчал колегата замери каква скорост дава и ако е добре тогава намери вариант да закрепиш релсата. Не се знае другата бройка в какво състояние ще дойде. Това си е късмет на какво ще попаднеш.
 

st_beer

Редовен Потребител
ivodoc написа:
Да не би тая релса да е на точкова заварка?
Цам със стомана на точкова заварка мисля че няма да стане. По ми се вижда да е занитена. На релсата има 4 глухи отвора от горна страна което ме навежда на мисълта че с някаква преса го нитят за цилиндъра. Това обаче е само предположение никога не съм се заглеждал или вниквал там при разглобяване.
 

bor1968

Потребител
Преди малко я гледах, но е трудно да се каже дали шината е занитена или лепена. Определено обаче не е захваната с болтчета. Това обаче няма значение, защото е лесно поправима, някои други неща са по-важни.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
На Хатсани съм виждал точкувани.
А това че там е ЦАМ не знам. Просто направих предположение.
А, че ЦАМ и стомана , не става да се заварява... и аз така мисля.
 
A

Anonymous

Гост
Релсата си е стоманена и е занитена към тялото на пушката. Колегата правилно е забелязал глухите отвори в релсата. Според мен е добре пушката да се подмени. не съм убеден, че течен метал ще държи дълго на двойния откат. Лично мнение.
 
A

Anonymous

Гост
Релсата е занитена.Пружината ми се огъваше на ръка, цилиндъра беше в ужасно състояние,релсата беше занитена с къси нитове бе кво да ви говоря китайска му работа.Ако имате спор с хатсан срещу бам бих казал,че хатсан е с по хубаво качество от на бам В МОМЕНТА .Незнам дали са учили някой китаец на моята да прави пушки но беше в лошо състояние.Но има добра новина пушкалото с е с пружина на хатсан 135 в момента и чесно казано "Кърти" всичко се оправи все пак .

БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОЛЕГИТЕ :
Иван Димов и Iv
 
A

Anonymous

Гост
Колега, и при Хатсан, и при Бам такива случаи не са рядкост :mad: Аз имах 5 Хатсана и за всеки можеше да се каже по нещичко в дефект. С китайките е същото. Явно за разлика от старото производство на 21, 30-ката е с по-кофти изпълнение по отношение на някои дребни елементи, които всъщност са решаващи. А в крайна сметка става въпрос за едни и същи тояги с дребни "визуални" разлики :-\
Не знам дали да не благодаря на Буда, че последното ми отроче няма заболявания, поне засега :D
 
Нагоре