ВАМ - 21 , ВАМ - 30

bor1968

Потребител
Това и на мен ми беше първата сериозна пушка, с която свикнах и която ще си запазя. Макар и да я няма вече , ще си остане класика за нашия пазар. Така е защото е евтино и сполучливо копие на Диана. Затова и консумативите за Диана 46-52 /пружина и маншет/ са най подходящи за тази пушка.
Най-добре е темата да е обща за Б21/30, защото са индентични и не е необходимо от нова тема за 30-та.

П.П. Заглавието на темата е променено и всичко си дойде на мястото. Браво за бързата реакция.
 

bor1968

Потребител
30-та от вън е наистина по-добре, но отвътре е по зле от 21-та. Така е поне при бройките които са ми минали през ръцете.
Та като си имаш 21-ца защо ти е и 30-ка???
 

angelmr

Редовен Потребител
Потвърждавам. Гледах две 30-ки отвътре, мерих още една преди време и като цяло имат по-ниски характеристики от модела 21, главно поради по-ниското качество на изработка. Не си струва само заради приклада да взимаш цяла пушка. Виж ако ти изпадне само приклад е друга работа. :)
 

luft9waffe

Редовен Потребител
мен лично не ми звучи глупаво.пцп си е една тръпка,ппп-друга.пружинката иска чести и редовни стрелби,за да поддържаш форма,пцп-по-малко.а добра пружинна пушка може определено да те замисли дали имаш реална нужда от пцп
 

harry_cool

Потребител
luft9waffe написа:
а добра пружинна пушка може определено да те замисли дали имаш реална нужда от пцп

Абсолютно си прав!!!
Точно за това в момента много се колебая дали да си взема ПЦП или HW97 и май нещата клонят към 97-цата.

Към андро_е: относно Дианите изборът изобщо не е голям. Изборът се нарича DIANA 54 AIR KING
 
A

Anonymous

Гост
Понеже и аз вече съм в полка на БАМ-21 :) да ви попитам, знаете ли къде в София имат в наличност оригинални пружина, маншет и уплътнение за цевта. Ако има някъде трябва да си купя? Четох, че от Диана 48-52 ставали но къде има?
 

bor1968

Потребител
ubp написа:
Понеже и аз вече съм в полка на БАМ-21 :) да ви попитам, знаете ли къде в София имат в наличност оригинални пружина, маншет и уплътнение за цевта. Ако има някъде трябва да си купя? Четох, че от Диана 48-52 ставали но къде има?
Най-добри са пружина и маншет от Диана. Поръчвал съм от Дайкан, пращат и по куриерски служби. Магазина е до Руски паметник. Мисля, че бяха от 20 до 24 лв. бр. Идат съвсем маялко по-скъпи, но си заслужават. Пружината кара много време и почти до последно поддържа постоянна скорост. За маншета казват, че нямал дотриване.
Иначе оригинални части ще намериш в Сотис и Бункера в Плевен. И те пращат по-куриери. В Сотис мисля, че имат и уплътнението между цевта и цевната кутия. Само дето нямат обявено какво имат и трябва да им се обаждаш за да ги питаш.
 
A

Anonymous

Гост
ubp написа:
. Аз сега си играя с най-новото си попълнение БАМ-21 :rambo: Много я хвалят и викам дай да я видя, пък и ми харесва зареждането и визията . Сега съм я разкостил за трети път :cool: и май ще и търся нова пружина + маншет. Хатсаните обаче имат един плюс дето досега не го знаех - зареждат се безшумно, а БАМ-а не ;) издава ме :lol:
Това си го пуснал в темата за хатсаните, но ти отговарям тук. Мисля, че тука му е мястото :).
1. Най добре си вземи Диански пружина и маншет.
2. Не е вярно, че Б-21 не може да се зареди безшумно ;). Има си чалъм за тая работа. Палчето което натискаш за да върнеш лоста след като си заредил, го натискаш още преди да почнеш да зареждаш /т.е. зареждаш като си натиснал пачето/ и ще установиш, че зарежда безшумно :quiet:.
Друго, /ако вече не си го разбрал/ е че можеш да поставяш чашка преди да си заредил :). Така при зареждане погледа няма да ти се отклонява от целта, докато поставяш чашката. - Дърпаш лоста докато щракне на първото зъбче. Поставяш чашка. След това дърпаш леко лоста в посоката за зареждане, натискаш палчето за отконтряне и връщаш лоста за зареждане в първоначално състояние. След това, като видиш обект за стрелба, само зареждаш и стреляш.
Б-21 е пушка, за която е необходимо известно време за да и свикнеш. След това стрелбата с нея е удоволствие.
Успех :rambo:.
 
A

Anonymous

Гост
Днес смених пружината и маншета /новият е син на цвят/ с Диански /за Диана 48-54/ от Дайкан и резултата е следния: средна скорост с ФТТ 0,95 гр. 223 м/с, с Диабло Баракуда 1,4 гр. средната скорост е 185 м/с. Дизел няма. Ниски ми се виждат тия скорости, очаквах доста повече поне 240 м/с с 0,95 гр. Уплътнението на цевта го гледах - здраво ми се видя. Буталото с маншета влиза много плътно в цилиндъра, няма хлабавина. Цилиндъра също е ок, огледало е. Това ли са и магнум възможностите на БАМ21, та един стар Метеор/Хатсан 125 5,5 с хлопащ маншон и стара пружина на над 2,5 години е точен точно колкото бама, но скороста му е най-малко с 30 м/с повече, а с поставени нови маншон и пружина държи стабилно 270 м/с, отделно, че и частите са му значително по-евтини. Поиграх си доста, прострелях, и сравнявайки БАМ21 с 125-цата, доста прехвалена ми се струва БАМ21, особено от Варненци ;) Иначе моя Бам е хубава пушка и ще си я запазя. Сега се чудя дали да не пробвам с нова оригинална пружина за БАМ21 какво ще се получи, плюс ново уплътнение на цевта, та ще видя какво ще стане :cool:
По Хатсаните нямам работа вече, те са ОК!
:)
 

st_beer

Редовен Потребител
@ubp
Не се харчи повече. Горе долу това са възможностите на Бам 21. В подписа ми има клип на пушката в него има и замерване на скоростта с хроно. Замерването е правено с чашки гамо мач и прохънтър разликата между двата вида чашки не е голяма и е в рамките на тези които е показала твоята пушка. Постреляй малко с нея да си поулегнат и сработят нещата.Все пак това са нови части и искат малко разработка. Може би ще вдигне още малко м/с но не очаквай повече от 240 мах .Ако търсиш по големи скорости мисля че колегата Джоко е правил доста тунинг за да ги постигне.В стария форум е писал в темата на бама какво е правил точно. Относно точността е много добра пушка и е прекрасно копие на диана. Това са възможностите на малкия китаец ;) ;) ;) ;) . Трябва ти малко време да се убедиш в че е хубава пушка.
 

bor1968

Потребител
bor1968 написа:
Предната неделя счупих пружината на 21-та. След като я разглобих пружината бе на 4 парчета. Най-вероятно едно от късите парченца се бе счупило от преди, защото в Русе я замерих и даде около 220 м/с.
След като я смених пострелях малко и реших да замеря скороста. Причината е че много се оплакват, че като сложат Дианска пружина скороста пада. Аз сложих такава и показа следното:

Прохънтър- 1- 239 м/с 2- 236 м/с 3- 241 м/с 4- 237 м/с 5- 235 м/с
Промагнум- 1- 242 м/с 2- 241 м/с 3- 241 м/с 5- 241 м/с 5- 240 м/с
Гамо мач- 1- 252 м/с 2- 255 м/с 3- 255 м/с 5- 247 м/с 5- 255 м/с
H&N FTT- 1- 240 м/с 2- 244м/с 3- 240 м/с 5- 242 м/с 5- 243 м/с
RWSsuperdome- 1- 257м/с 2- 253м/с 3- 252м/с 5- 251м/с 5- 255м/с

Аз съм доволен от резултата и мисля да си поръчам от Дайкан още една за резервна :D .

Това е от другия форум. Замерих посочените скорости след когато смених пружината. Маншет и уплътнението м-у цевта и цевната кутия не съм ги сменял. Имам Диански маншет, но го пазя за резерва. Скороста не е лоша, въпреки, че е по-ниска от тази, която дават големите Хатсани. Въпреки това не бих я сменил с Хатсан. Според мен хатсана /125, 135, 155/ превъзхождат по-сила, но Б-21 ги превъзхожда по безпроблемност. Първо има фиксирана цев и второ- много по-добър спусък. В Хатсаните най не ми харесва спусъка. Твърдоста му се оправя с полиране, но има една пружинка, която лесно се деформира. Освен това от вибрациите пластинките от които е съставен се поразместват. Точно заради това, понякога започва да изпуска при зареждане, или още по-лошо - да прави самострел :exclaim:. През нашата група са минали от всички видове магнум ПП хатсани , а и доста от по-малките хасанчета, като в даден момент почти всички са правили проблем. Вярно, че проблемите след това се отстраняват, но фаловете с тези пушки са неочаквани и най лошото е че могат да докарат голяма неприятност. И ако потърпевша е самата пушка или цев не е толкова страшно, фатално е когато има потърпевш човек. Повярвайте, това го казвам, защото сме патили. Вярно, че Г.П.-то може би ще отстрани този недостатък, но все пак го имайте предвид.
П.П. Това го написах, не за да плюя Хатсаните, а за да се внимава при употребата им. Аз също имам Хатсан-75-ца, и след известен тунинг стана прилична пушка. Взех я за да ми стои в колата и да ми е под ръка. Когато я ползвам обаче винаги имам едно на ум :exclaim:, защото проклетия спусък понякога си прави шега :exclaim: :exclaim: :exclaim:
 
A

Anonymous

Гост
bor1968
Прохънтър- 1- 239 м/с 2- 236 м/с 3- 241 м/с 4- 237 м/с 5- 235 м/с
Промагнум- 1- 242 м/с 2- 241 м/с 3- 241 м/с 5- 241 м/с 5- 240 м/с
Гамо мач- 1- 252 м/с 2- 255 м/с 3- 255 м/с 5- 247 м/с 5- 255 м/с
H&N FTT- 1- 240 м/с 2- 244м/с 3- 240 м/с 5- 242 м/с 5- 243 м/с
RWSsuperdome- 1- 257м/с 2- 253м/с 3- 252м/с 5- 251м/с 5- 255м/с
Колега и аз очаквах близки стойности до тия по-горе, но .... съм средно с -20 м/с. Причини.... незнам, пружината нова дойде точно 275 мм. някъде четох, че били 300 мм. пак Диански, уж немско качество а дължината е различна и то с 25 мм. Дойде чисто нова опакована и с лепенка и надписи от завода производител, че е за Дайкан София и е за модели Диана 48-54.
За мен спусъка на Хатсаните си е ОК, самострел за да се получи е имало талибанска намеса или счупен детайл, но то затова има златно правило: ПРАЗНА ИЛИ ЗАРЕДЕНА ПУШКА НЕ СЕ ДЪРЖИ ПО ПОСОКА НА ХОРА Н И К О Г А!
:)
 

bor1968

Потребител
Аз преди да сложа тази пружина от Диана 48-54, бях пак с пружина от Диана 350 /рязана, понеже е по-дълга/ и скороста беше с една идея повече от тази, която съм посочил в предния си пост. Преди това това пък с оригиналната, на която за съжаление не съм мерил скорости /тогава нямах хроно/. Единствената разлика, която мога да направя м-ду двете пружини е че с оригиналната имах чуството за по-голямо усилие при зареждане /това обаче може и нищо да не значи/. Предимството на Дианската пружина е безпорно една, кара много повече време от оригиналната, като до последно държи постоянна скорост /няма пад в скороста/. Това постоянство гарантира по-малко настройки, по-добра точност /групи/. При по-меката пружина отката е по-слаб, а и оптиката ще кара повече :). При това положение, ако пада в скороста не е драстичен, Дианската пружина си заслужава, понеже плюсовете са доста.
Това, което казваш за дължината на пружината, която си получил е обезпокоително. Тези 25 мм. са си 2,5 см., което не е малко :exclaim:. Аз досега два пъти съм поръчвал от Дайкан пружини и са идвали без каквито и да е лепенки и надписи.
Относно Хатсана, всичко е до отделната бройка. Въпреки това имай едно на ум. Не случайно в оръжейните магазини се продава като резервна част цев на Хатсан :exclaim:. Това е защото често изпускат и цевта става на банан :crazy:.
 
A

Anonymous

Гост
Какво се получава сега, твоите 2 пружини предполагам са били по 30 см. мойта дойде с 2,5 см. по къса. Дали е оригинална... Все от Дайкан ги поръчаме, за Диана 48-54. Скороста при по-късата е нормално да е по-ниска и на практика е точно така приблизително -20 м/с. 223 вместо 243 м/с. ??? Повече няма да препоръчам тоя магазин на никого, лично мнение.
 

st_beer

Редовен Потребител
@ubp
Аз отдавна съм скептично настроен към поръчките онлайн. Не е ли да си влезеш в магазина да изкараш шублера да си дръпнеш размерите и да си я купиш . Когато нямам такава възможност моля някой колега от форума ако не му представлява трудност да свърши тая услуга. Така не се получават грешки. Относно тия 2,5 см от дължината ще си има спад на скоростта със сигурност. Това го пиша от опит че скоростта пада понеже за метеора правихме с колега умишлено по къса пружина с цел намаляване на скоростта и повишаване на точността. По къса с 1,5 см пружина правена в завод от не зная каква тел даде спад на скоростта повече от 30 м/с. В последствие след около 1000 и няколко изстрела пружината се беше свила близо още толкова което доказа че въпросната тел не е подходяща за нашата цел. В момента чакаме да направят нови пружини от друга тел която била друга с нормални размери за метеора и пак ще тестваме как ще се държи и колко ще изкара. Стремим се да намерим добър производител на хубави пружини за да решим веднъж за винаги проблема с резервните части.Маншетите им намерихме решение за сега останаха пружините.
 

bor1968

Потребител
В момента имам резервна пружина за Диана 48-54. Преди около 2 месеца от Дайкан си поръчах 2 бр. Едната я я резнах и е на Бам-40, а една е за резерва. Сега я премерих - 298 мм. Вярно, че не е точно 300, но 2 мм. се ядва. Като дойдоха двете не съм им мерил дължината, но видимо бяха еднакви. Ако имаше и 1 см. разлика щеше да си личи.

ubp, понеже си я взел скоро, обади се до Дайкан и ги питай каква е тая партида пружини, които са с 2,5 см по-къси. Не, че ще стане кой знае какво, но обикновено от оръжейните магазини са меко казано неграмотни по-отношение на въздушното оръжие и консумативите за него. Кажи им, че си я поръчал за Диана 54 и си изключително разочарован от доставката. Не казвай, че си я монтирал на пушката. Ако е била отделна бройка и ако са коректни би трябвало да ти я подменят. После пиши какво е станало за да знаят и другите колеги и да не поръчват вече пружини от там, че доста народ обзавежда Бам-овете си с такива пружини. Има и колеги с Диани.
 

st_beer

Редовен Потребител
@Termina4
Не е проблема в заводите и цеховете където правят пружини има много такива. Правил ли си пружина там. Имаш ли впечатления от пружините. Колко издържат цените устройват ли. Има много фактори които трябва да покрива пружината за въздушната пушка. Не е въпроса да ти извъртят една пружина в някой цех и след един месец да се намачка и да я хвърли човек.Ето и още един адрес за пружини:
http://www.baldim-federn.com/
 
Нагоре