ВАМ - 21 , ВАМ - 30

A

Anonymous

Гост
@bor1968
Идеята е добра, утре ще им звънна, както предлагаш, ще настоявам да ми я сменят с нормална 30 сантиметрова, но съм песимист. Тя дойде фабрично надписана, че е за Диана 48-54 от доставчика им - със заводска самозалепваща се лепенка, кодове и т.н. и опакована във фолио от онова с мехурчетата въздух. Но е значително по-къса... и ПО-СЛАБА.

@st_beer
Аз досега такива мърльотии не бях срещал при поръчки онлайн, а съм поръчал доста. От Дайкан за първи път поръчам и за последен.
 

st_beer

Редовен Потребител
@ubp
Не се ядосвай и да не я сменят ще си я ползваш. Тази скорост която ти дава не е никак лоша. При по-слаба пружина скоростта намаля което има до някъде и положителни страни. Отката пада значително от там идва подобряване на точността.Удължава се и живота на частите и оптиката понеже има по малко блъскане по тях. Лично мнение не го налагам на никой ;) ;).
 
A

Anonymous

Гост
Диана има отслабена F версия !Виж им сайта.Може въпросната пружината да е нещо такова.Освен това има различни варианти на скороста на Дианите 48,52,54 съответно 230 и 270 м. сек.Коя е вярна? :wall:Защо не си купиш ''оригинална '' Бамска пружина ?За по слабия откат и последствията от това съм напълно съгласен.Преди време си купих пружина за Хънтър 1250 която мислех да слагам на Бама.По добре че се отказах Освен як откат надали щеше да има друга полза.
 

st_beer

Редовен Потребител
Днес и мен ме споходи болестта счупена пружина. След като разглобих бама и извадих пружината първата ми работа беше да сваля размерите и.Скоростта която мерих последно на Варнеската среща беше 220 м/с с еднограмова чашка гамо прохънтър.
дебелина на телта: 3,2 мм
витки: 33 броя с окрайчените
Дължина: 280 мм - явно се е свила
Външен диаметър : 21 мм
Вътрешен диаметър: 14,5 мм
За да не се получават неща като при колегата ubp и да се нервим излишно.
Търся колега от София с молба към него да ми закупи пружина за Диана и маншет.
Да ми прати нещата по куриер с наложен платеж.
Ще съм много благодарен ако някой се отзове и отдели малко от свободното си време да свърши услуга на закъсал колега :pardon: :pardon: :pardon:
Ако има желаещи за помогнат скайпа ми е karakondjal
Благодаря предварително.
 

bor1968

Потребител
st_beer, най добре изчакай да видим какво ще отговорят на ubp. Може да поръчаш и директно, но да искаш от изпращача да посочи в бланката, която придружава продукта, че е съгласен да се отвори преди да е платено. Така мериш и ако не са пратили това, което трябва ще си е за тяхна сметка.
Аз до сега два пъти съм поръчвал от там и съм доволен. Никога обаче не се знае дали от некорекност или от незнание няма да те прецакат.
 

luft9waffe

Редовен Потребител
st_beer написа:
@ubp
Не се ядосвай и да не я сменят ще си я ползваш. Тази скорост която ти дава не е никак лоша. При по-слаба пружина скоростта намаля което има до някъде и положителни страни. Отката пада значително от там идва подобряване на точността.Удължава се и живота на частите и оптиката понеже има по малко блъскане по тях. Лично мнение не го налагам на никой ;) ;).
+1.убеден съм ,че пресечната точка между макс мощност и приемлива прецизност при ппп е около 22-26J
 

bor1968

Потребител
Да :). Тъй, че смело купувайте диански пружини за Бам-овете, защото пада на скороста започва да ги докарва до параметрите посочени от luft9waffe и ivodoc. Издръжливоста и постоянството в скороста също са в техен плюс. И както ми писа st_beer ,,като слагаме нна БАМ-а дианска пружина доближаваме още повече копието до оригинала" :)- Има логика :yes:.
 

st_beer

Редовен Потребител
Днес си поиграх малко с Бама.Направих края на счупената пружина както е оригинално окрайчена както беше описал някой в стария форум с нагряване на котлона и после на шмиргела стана като от завода. Сглобих пушката всичко си заработи както трябва (вчера не можеше да зареди). Закачих я на хроното и пуснах 3 чашки гамо мач даде 234-235 м/с и 3 чашки гамо прохънтър даде 220-221 м/с.Преди да се счупи пружината даваше с гамо прохънтър 234-235 м/с което ще рече че липсата на това парченце е съборило скоростта с 10 м/с.Ето и парченцето което се откършило.

Не съм се отказал да си купувам пружина>Все още ми трябва колега от София за съдействие и помощ :sos: :sos: :sos: :sos:
 

bor1968

Потребител
Въпреки това търси нова пружина, защото тази най вероятно няма да изкара дълго. Дано да не съм прав, но при мен се получи нещо подобно с Б-40. След като ми се счупи малко парченце я монтирах отново на пушката. Скороста от около 220 бе паднала на 210 м/с. Реших, че това не е проблем, но не изкара повече от 50 изстрела и се счупи отново и то на 3 парчета. Лошото бе, че се счупи в неподходящ момент. По средата на регионалното състезание в София, когато водех убедително. Е, продължих с друга пушка, която не бе настроена и не улучих нищо. Въпреки това от аванса, който имах завърших втори, на една точка след победителя.
П.П. Малко се отплеснах, но идеята ми бе, че в един момент настъпва умора на материала от който е изготвена пружината и на нея вече не може да се разчита. Все пак стреляй докато може, пък колкото-толкова ;).
 

st_beer

Редовен Потребител
@bor1968
Знам за какво иде реч ;) ;) ;) затова продължавам да търся и знам че това не е решение. При мен така се случи на метеора счупи направих я така по тоя начин после пак се откърши още толкова и това беше края. После ми подариха цял метеор и сега съм с неговата пружина която по писаните постове на собственика е около 300 изстрела. Това което ми писа ми е до болка познато не ми е за пръв път че да се изненадам като се случи отново. Колко ще изкара обаче си е късмет може 50 може и 500 изстрела.

Днес и аз си поръчах пружина от Дайкан по телефона.След малко ми се обадиха и ми казаха че за модел 48-54 всичките им налични пружини били 270 мм. Предложиха ми друга за Диана 35-40 която е с размери дължина 300 мм ,тел 3,2мм, външен диаметър 21 мм. Шефа им ми се обади той мереше и казваше аз сверявах размерите по моето счупено парченце. Ако всичко е вярно което мие казвал като размери ме притеснява единствено дължината да не дойде в повече витките да се опират една в друга при зареждане да не може да се зареди или витките да се опират една в друга което да доведе до бърза умора и счупване. Всичко е въпрос на няколко дни да напиша повече дали и тази пружина ще стане и какви скорости ще покаже. Колко ще изкара времето ще покаже.
 

st_beer

Редовен Потребител
@Termina4
Пружината и маншета са за Диана. Пружината 24 лв маншета 22 лв
@Иван Димов
Не се учудвай и в нашите магазини е така. В малките градове взимат евтини и продавани неща.
 

bor1968

Потребител
st_beer, смело поръчвай пружината, която са ти предложили от Диана 35-40 . Размера е същия като на Бам-а. Разликата е в това, че дианската е с 1 см. по дълга, но би трябвало да влезе без рязане. Ако имаш някакъв проблем при зареждането /в което се съмнявам/ режеш 1 см. и всичко ще е ок. Тъкмо вече си отработил процедурата. Аз за Бам-а съм ползвал пружина от Диана 350, която е 35 см. след като я резнах и обработих края, стана без проблем, а и даваше добра скорост.
П.П. Дори като сравнявам параметрите по една таблица дпостната от Перил - Показателите на Бам-ската пружина са по-близо до тези на Диана 35-40 ;).
Нещо не успях да кача таблицата. Ето линк към нея. Там са размерите на пружините, включително и за моделите 35 и 40 ;)
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8965939
http://forum.oragie.com/viewtopic.php?t=5991
 
A

Anonymous

Гост
Скоростите са същите като 27 сантиметровата пружина - 223 м/с, колкото и странно да е. Само по трудно се зарежда и то е ясно защо.
Нито една от двете: и старата 270 мм и сегашната 300 мм , която ми изпратиха за замяна с уверение, че е точно "оригиналната" са оригиналните пружини за Диана 48-54, вижте сайта им на Диана. За немците всеки един милиметър си е един милиметър.
пп
Ако сега трябваше да поръчам и знаех за прехвалените качествата на "оригиналните" диански пружини продавани в БГ, щях да си зема на тая цена не една а цели две оригинални китайски пружинки за БАМ21 и предполагам щяха да дадат значително по-високи резултати :cool:
 

st_beer

Редовен Потребител
@ubp
Имам чувството че някъде издиша нещо и не е наред при теб. Поне 240 м/с трябваше да вдигнеш. Ако стария ти маншет все още може да се сложи на пушката направи една проба оригинален бамски маншет и дианска пружина. Това е другото в което се съмнявам да не би маншета дианския да е стегнат (плътен).
Нека дойде и моята пружина да я сложа да замеря и аз да не би да е проблема в наистина в пужините.
Обади се довечера по скайпа да помислим и обсъдим нещата па може и да стигнем до някакъв извод.
 
A

Anonymous

Гост
@st_beer
Ок, ще се чуеме :yes: . Единственно остана уплътнението на цевта дето не съм сменил, но ми се вижда здраво, не съм го свалял досега. Ще ги сменя с оригинална пружина и оригинален маншет за БАМ21, ново уплътнение на цевта също за БАМ21, вече съм ги поръчал. Не ми харесва тая скорост /223/, пушката трябва да стреля поне с 245 м/с с еднограмова чашка и ще го направя да стреля с толкова. :)
 
A

Anonymous

Гост
Изглежда БАМ-а стреля с добра скорост само с оригиналната си пружина, както е излязъл от завода. При мене ситуацията е същата. Да не говорим, че дианския маншет беше с 1-2 десети по-малък отколкото стария оригинален. А колкото до "оригинална" пружина за БАМ- купих такава преди време от Сотис. Нищо общо с която и да е пружина- тел- 3мм и скорост от 176 м/с ;)
Сега съм със стария маншет, който си е ОК принципно и "дианска" пружина от един магазин в Ст.Загора. Скоростите последно бяха 225 с един грам чашка. Разбира се след първите 300-400 изстрела имам чувство, че скороста се вдигна леко, но напоследък нямам много време да меря и да се занимавам.
 

st_beer

Редовен Потребител
Днес пристигна и моята пружина от Дайкана. Моята пружина която поръчах е за Диана мод. 35-40. Пружината е с размери дължина 300 мм ,навивки 33 бр. ,дебелина на телта 3,2 мм,външен диаметър 21мм,вътрешен диаметър 14,6 мм. Пружината си заспа на пушката направо. Зарежда се нормално без да намирам някаква разлика от преди ако има такава тя почети не се усеща.Смених само пружината маншета ми е супер за сега но си купих в резерв.След събирането замерих скоростта с два вида чашки гамо прохънтър и гамо мач.Скоростта с прохънтъра е твърдо 235 м/с и тук там някой 237м/с. За моя голяма изненада с гамо мач скоростта е същата повечето изстрели са 237м/с. Преди да счупя пружината също ми бяха така скоростите между мач и прохънтър с разлика от 2-5 м/с. Като счупих пружината и направих остатъка 270 мм дължина скоростта с прохънтъра беше 220-221м/с но с гамо мач беше 234-235 м/с. Разликата след смяната на пружината е 10 м/с само в прохънтъра при мача се запази същата много ме учудва това. Мисля си че гамо мач чашките влизат много леко в цевта и пропускат вятъра докато прохънтъра влизат плътно и уплътняват добре вятъра. Така мисля че се получава минималната разлика в скоростите на двата вида чашки.
 

harry_cool

Потребител
На моят бивш БАМ21 с дианска пружина беше абсолютно същото. Даваше точно 237 м/с с FTT, Прохънтър и с Гамо Мач.
 
Нагоре