БАЛИСТИКА / ЦЕВИ, КАЛИБРИ .177, .20, .22, .25 ..... Предимства и недостатъци.

Dominus

Редовен Потребител
Стига да става въпрос за стрелба на 50 м с качествена пушка, но без оптика
Туй изобщо как си го представяш не ми стига ума. Орел да съм ще ми е трудно да я видя тая стотинка на 50м.
Дай да си пишем по-сериозни неща.

Ти определено нищо не знаеш. Не искам да те засягам, но сме на различни вълни.

Слдващият път като стреляме някъде ела и ще ти споделя. Малко да си поразчупиш стереотипа за въздухарка в 4,5.
 

wess

Потребител
С удоволствие, стига това "някъде" да не ми е много далеко.
П.П. Аз по принцип нямам лошо мнение за 4,5 мм. Иначе щях да си купя по-голяма :)
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
С удоволствие, стига това "някъде" да не ми е много далеко.
П.П. Аз по принцип нямам лошо мнение за 4,5 мм. Иначе щях да си купя по-голяма :)

Вероятно края на месеца ще има в Пловдив. Живот и здраве другия месец в Троян. Декември и януари, ако времето е благосклонно и в София. Въпрос на време и желание е да дойдеш и да се запознаем. Все ще научим нещо един от друг.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Колега wess,
Максимата "Те такова животно нема" не важи за ВО в днешни времена, независимо от калибъра.
Опита на повечето "неверници" се базира на спомените от изяви по панаирни стрелбища или плякане с някоя 3-4 или 7 Дж пружинка. Ти си имал поне досег с по-спортни изделия, но във времена, когато не всичко беше разрешено, така че ако военнта служба не ти е загладила много гънките на мозъка ;), би следвало да го "отвориш" за следващо ниво на знания. Почти всички тук, в началото също са пристъпвали с недоверие, но който си му е в кръвта, след това се е гмурнал с главата надолу и в това необятно и дълбоко хоби.
Мноого се разкърши разговора, ама не в правилната тема, нека да се поразчисти.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Дайте и вие нещо конкретно
Ами давали сме много конкретни работи и са описани и със снимков материал из форума, ако истински те интересува дали може или не да се постигне определена точност на големи разстояния се напъни да почетеш. Ето ти и темата за мишени и групи която е станала вече над 100 страници http://forum.airguns.bg/index.php?threads/МИШЕНИ-снимки-За-мунициите-и-групите.114/page-104
Никой не те е обиждал, приемай с повече чувство за хумор нещата.
 
Последна промяна:

didarai

Редовен Потребител
Честно да ти кажа, с въздухарка 4,5 мм никак не си го представям, ако ще и с електронен мерник да е. Просто няма как да се гарантира толкова стабилна траектория на това разстояние (теоретично може, но на практика все нещо ще окаже влияние). Защо ли състезателната дистанция е само 10 м?
Но с малокалибрена пушка е възможно. Десятката на мишената е горе-долу с тези размери. И се стреля без упор, без оптика.
В линка който си дал горе , пише това :
As the range increases, so does the group size for all airguns. At 50 yards, a 10-meter target rifle will be shooting a group of three-quarters of an inch to one inch, while a top-quality sporting rifle like the AirForce Talon SS can shoot a half-inch group. Air pistols are pretty much out of the picture beyond 30 yards or so, but they can be fun to shoot at the longer distances if you like a real shooting challenge.

You may read discussions about half-inch groups at 50 yards and they may sound easy, but they're not. A half-inch five-shot group at 50 yards with an air rifle is the shooting equivalent of a par hole in golf or a bowling score of greater than 240. Everyone loves to talk about such things, but they are not as common as you might believe.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Този емотикон ;) използвах точно заради това да не приемеш на сериозно израза, но просто не си навлязъл още в "тона" на форума. Извинявай, ако си приел по-навътре нещата.
Не приемай на сериозно и много от нещата писани по интернет магазините, па били те и хамерикански.
"a top-quality sporting rifle like the AirForce Talon SS" - ако за тях Талона е топ спортна пушка???
 

didarai

Редовен Потребител
Виж линка на Любо за мишните и групите . ТамЪн завършва темата в момента с изстрели събрани на 50 м. в една стотинка с въздушна 4,5 мм пушка , 16 дж , при стрелба на открито и от ФТ поза . Разбира се малко го могат това , но в никой случай не е случайност . Резултат е .
 

Dominus

Редовен Потребител
А стига уе. Мое да изглеждаме луди, ама не сме. Мое да си теглим чашки, но чак пък с борчета магии да правим нема да стане. Всъщност друже чашки теглим малко хора и то за състезания.
 

lynx

Редовен Потребител
Ползувай търсачката на форума, прочети примерно темата за везните:
Надолу в темата има снимка, да видиш как се сортира новозакупена кутия с чашки
http://forum.airguns.bg/index.php?t...ви-откъде-Указания-за-работа-с-тях.824/page-6
По принцип качествените чашки са със сходно тегло, но който търси максимални резултати сортира чашките.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Когато чашката е изработена от правилната мека оловна сплав, се раздува по време на движението си в цевта.
Повечето несъвършенства по главата и полите на чашката се заличават при нарязването им. Ако цевта е читава, тя си изкарва калибрирана и балансирана чашка. При гладките смууттуист цеви също, но там се калибрират в последните няколко сантима. Ако не е читава цевта или чашките са "непоправими" твърдоглави мухи, то се вижда на листа.
 
Последна промяна:

wess

Потребител
Така е. При подкалибрена глава обаче... но това е друга тема.
За калибрирането съм 100% съгласен, но мисля, че ако има радиално изместване на ЦТ то няма да се оправи от раздуването.
Май трябва да се увеличи когато е в полата.
Обаче пък раздуването е в задната половина на чашката, а ЦТ обикновено е по-напред. В такъв случай няма да има съществена промяна.
 
Последна промяна:

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Колега wess, ако чашките, с които се стреля масово от нас и колегите по света имаха толкова голям дисбаланс излизайки от матрицата и попадайки в цевите ни и впоследствие в мишената, то едва ли щяхме всички ние да продължим да ги използваме.
Дисбаланса сам по себе си, както и дисбаланса, който се получава в темата тръгнаха от "зъболекарското борче".
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Напротив, повечето цеви стрелят по-добре с над калибрени проектили. По-добре се нарязват и съответни имат по-малко вибрации при движението си в цевта. Отнемането на материал и промяната на формата премества и ЦТ на проектира. А дали ще го дооправи или развали пак на листа си личи. Но не това е основния проблем при качествените чашки.
Трябва да изпиеш доста бира на лафче с някой по-вещ колега, че да пренастроиш нещата в главата ти.
 

wess

Потребител
Така е. При подкалибрена глава обаче... но това е друга тема.
Напротив, повечето цеви стрелят по-добре с над калибрени проектили. По-добре се нарязват и съответни имат по-малко вибрации при движението си в цевта.
Не ме разбра, не трябваше да слагам многоточие. Исках да кажа, че при подкалибрените глави няма нарязване.
Другото за стабилизации и вибрации го знам. Нарязването на две места не е само при ВО. При много снаряди има по 2 медни пръстена на разстояние един от друг.
Ще помисля за пренастройването, но аз ще си реша.
 
Последна промяна:

andi

Редовен Потребител
Понеже стрелям доста с няколко калибъра огнестрелно , и с почти всички калибри въздушно , често споря с колеги с въздушки , че е безсмислено да се кланят толкова на прословутия 5 метров коридор .
За доказателство няколко пресни мишени :
- 150 м . 2,5 мс вятър . 6,35 мм , 2,2г . ежаникс ЛВ2.jpg 30 изстрела от 200 до 125 бара в 25 мс коридор . Средна скорост 317 мс

- 150 м . 2,5 мс вятър . 6,35 мм , 2,2г. 30 изстрела от 200 до 140 бара в 15 мс коридор . Средна скорост 300 мсежаникс ЛВ.jpg

Винаги се целя на едно място , без да правя ветрови корекции и определено нямаше пропадане
 
Последна промяна:

luft9waffe

Редовен Потребител
Всичко опира до дулна енергия и БК.На това разстояние ,с .22 и енергия 45дж,такива групи на150м стават само в " прословутия" 5метров коридор.При 25мс разлика половината попадения няма да са в листа.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
За 110 Дж на това разстояние аз бих очаквал по-добри групи. Едната група е около 12-13см, а другата над 15см по моя окомер.
Иначе групите може да са добри или лоши. Всичко си зависи от целите и целта, която искаш да постигнеш.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Аз група не виждам, осеяно поле да.
Направи същия тест на 60 м, че да се заформят някакви групи поне.
Иначе в случая е - педя горе, педя долу - се тая.
 

andi

Редовен Потребител
Едната група е около 12-13см, а другата над 15см по моя окомер.
Точен ти е окомера , толкова са . Листа е висок 21 см .
Не съм и си мислил , че ще стане някаква супер група на 150 м . при въртелив вятър и оптика на 12х . Това беше първата стрелба на пушката след доста промени по нея, нова цев и т.н. - трябваше ми ориентир за скорост и по-фини настройки . А и все пак това не са 5 или 10 изстрела . Това са си 30 изстрела , и то в 15 и 25 мс коридор . Имам от онази стрелба още една мишена с 27 изстрела в коридор 320-345 мс с 2,2г ( средно 335 мс) която е още по зле - нали за това бяха пробите . еван ЛВ3.jpg Тези мишени са необходима част от работните настройки и не се притеснявам да ги покажа с информативна цел за незадължителноста на 5 метровия коридор . Все пак няма как да изкарам 30 изстрела с 130 дж от 280 см3 в 5 м коридор .

След като промених още някой неща сутринта от нетърпение излязох да стрелям във силния вятър ( доста клатеше мишената) . Дистанция 100 м , 2 групи по 10 изстрела + една от 8 . Първите две (от 190до 150 бара ) ги знам , че са от 307 до 315 мс (311-312 средно и 8 м коридор) Третата не я знам с колко е - стрелях докато усетих промяна в звука на пушката- предполагам са паднали до около 300 мс , и пак нямаше пропадане .
А и какво значение има коридора , когато мишената показва , че пушката има 30 точни 107 джаулови изстрела с 1 зареждане . 20170816_105052.jpg
 
Последна промяна:
Нагоре