WEIHRAUCH HW57 или HW50 S

ATO

Редовен Потребител
Здравейте,
Колеги, в дилема съм за избор на нова пушка. Спрял съм се на тези два модела, но не изключвам и вариант за друга марка. От друга страна пък ми се иска пак да е .22 калибър заради стрелба на по-дълги разстояния на открито. Предвид и това, че ще се сложи и оптика везните накланята към WEIHRAUCH HW57. Освен това неискам и да е над 20J.
Има ли колеги, които да притежават въпросните пушки? Ще ми е приятно да споделят опит и впечатления като изработка, точност, спусък, удобство. За мен е важно освен стрелбата да има и красота в изработката, тоест да прилича на пушка, макар това да е субективен фактор.
Бюджета ми е ограничен, даже леко го надскачам в единия случай.
Ще бъда благодарен на всеки коментар по темата.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Така, както си избрал приоритетите си, те взаимно се изключват. Стрелба на по-дълги разстояния, под 20 джаула и 22 калибър са 3 почти несъвместими условия. По принцип, при този тип пушки е по-добре да се избере кал. 4,5 мм. Ако мощността ще е под 20 джаула, аз съм твърдо за 4,5 мм. В 5,5, при такава мощност и скорост, ще имаш по-голямо челно съпротивление и по-голямо пропадане, с голяма парабола на пределните дистанции. В 4,5 траекторията ще е по-изправена. Между другото колеги стрелят с 4,5 на 100 метра много успешно. Пушките им са около 18 - 20 джаула. Според мен пружинната пушка в 5,5 мм трябва да е минимум 24 джаула, като дори и те са малко.
 

joro_ihr

Редовен Потребител
Абсолютно подкрепям Гадняра, в 4.5 и 20 джаула лично виждам какво може да 100 метра наш колега. В 5.5 скоростта с 1.03 е 200 м.с. макс при 20 джаула и си мисля, че са малко за такива дистанции.
 

xpresident

Редовен Потребител
Не знам накой тук да има която и да е от двете. В спецификацията в сайта на Weihrauch и двата модела ги дават 16j. 57 e underlever зареждане, което предполага по-малък обем на цилиндъра и по-малко възможност за вдигане на мощността, а за 50s пише че стрелбата и е малко груба, предполагам заради по-малкото тегло. За мен е безумие тези пушки да се вдигат на повече от 16J, силата им е в прецизната стрелба, а за това би трябвало по-добра да е 57-цата. Кефа е че имат механични мерници и може да не бързаш с покупката на оптика.
 

ATO

Редовен Потребител
Gadnqra, дългите разстояния за мен са около 50 метра. Аз нямам условия за по-далечна стрелба.
xpresident, Джаулите няма да се пипат изопщо, колкото, толкова. Колкото до механичните мерници, аз държа да ги има, защото ще се стреля и с тях. Оптиката си я имам, мисля да я сваля от Браунинга а него да го оставя на механични, но това е бъдеще време. Затова предпочитанията ми са за нечупеща се пушка.
 

lynx

Редовен Потребител
Според мен, ако целта е стрелби на по-далечни дистанции с пружинна пушка, по-добре си вземи някой от така наречените "магнум" модели на Диана.
Но там и парите ще са доста повече, което вероятно ще е проблем.
За стрелби на далечни дистанции в калибър 4.5 хората търсят скорости от порядъка на 280-300 м/сек. с JSB 0.67 Heavy.
Няма много пружинни пушки, които да докарат подобни скорости в заводски вид.
Дори и с разни тунинги е трудно да се завиши мощността, без да се отрази на отката и зареждането.
Не е като при ПЦП пушките, където възможностите са доста повече.
 

ATO

Редовен Потребител
lynx, аз съм написал пределната дистанция. Не е за изключване и друга марка. Желанието ми е по-скоро за точност. Странно ми е малко зареждането на тази HW57, неавтоматично, по-скоро ми е като недомислено сякаш. Незнам, може и да греша.
 

ATO

Редовен Потребител
До тук никой не предложи алтернативен вариант. Наистина ли в този сегмент Weihrauch са най-добрия вариант? А като са толкова добри защо никой не стреля с тях?
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Защото са скъпи. Но са качествени. Алтернативният вариант е Комета, която е по-евтина. Макар, че аз ти препоръчвам Вайраух-струва си всеки лев. HW97k ми изглежда по-добрият избор.
 
Последна промяна:

Hidden

Редовен Потребител
Има и други причини - продуктите на фирмата не се продават (вероятно поради цената) в България и това ги прави слабо познати. Причина за последното е също и че фирмата е германска, т.е. по времето на соца те са били от "лошите" - направете сравнение с масовите пушки Славия, Байкал, ИЖ правени от чехи и руснаци - все от соц-лагера.
Колегата иска да стреля с механични мерни прибори - по-добре от 97 е моделът 77, който разполага с такива.
 

ATO

Редовен Потребител
Само дето са доста по-скъпи. Има една 97са в момента се продава в базара, има и един BAM 30. Може би са на колеги от форума.
За Комета бях се замислил но след сравнителното ревю ... Анди мисля предлагаше някаква по-специална, която я няма в БГ.
Ако сте по-запознати кажете, този вариант на зареждане при HW57 с тази неавтоматизирана плочка дали е удачен, че нещо не ми харесва.
 
Последна промяна:

Gadnqra

Редовен Потребител
На мен също не ми допада. Бама си струва да се погледне. Ако е в добро състояние е хубава пушка.
 
  • Харесвам
Reactions: ATO

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Предвид и това, че ще се сложи и оптика везните накланята към WEIHRAUCH HW57.
Пак стъпваш на криво,питай Toto Rino дали му се разделя със 77-цата!
I.Ако разбиранията ти за точност са: на 20м. мишена с диаметър 15мм,на 35м. мишена с диаметър 25мм и 50м. мишена с диаметър 40мм ,15-19дж. с фиксирана цев то пушките са :
1. AIR ARMS TX200-1100лв.
2. AIR ARMS PRO SPORT-1460лв.
3.WEIHRAUCH HW97/77-800лв.
4.WALTHER LGU MASTER PRO-900лв.
5.Може би и някои от фиксираните Диани,но аз не съм чувал!
Останалото е бла,бла….
II.Ако ти се експериментира или доказва нещо различно... ето ти предложения:
1.B36_luftgewehr_v2.jpg - Norconia B 36 -240лв.
2.2-4934_haemmerli_hunter_force_900_combo-1.jpg - Hämmerli Hunter Force 900 -400лв.
3.n08-siyah-2000x800.png -N-08 S Kral Arms-200лв.
4.Vazdushna_pushka_GAMO_CFX_ROYAL_5.5_7.jpg - GAMO CFX ROYAL-500-600лв.
5.wf6007-350x438.png -WF600/B3 Grizzly-100лв.

Точка II беше шега,ако ще стреляш предимно прав то по добре си вземи нещо с чупеща цев:
1.HW-35,50,80,95,98
2.Walther LGV
3.Feinwerkbau Sport
Това не са професионални спортни пружинни пушки,такива от 80години на миналият век вече никой не прави!!!
Ето ти и някакво инфо за 57-цата:
http://gnom256.narod.ru/obzori/hw57.html

П.С
БАМ-30 за 300лв до преди няколко месеца имаха в Сотис (в 4,5мм и 5,5мм),както и една бройка БАМ 40 в 5,5мм за 400лв. ,пак казвам преди няколко месеца,държал съм ги в ръцете си!
 
Последна промяна:

ATO

Редовен Потребител
Kifa, защо да стъпвам на криво? HW77 е много над бюджета ми. Всеки знае колко може и би искал да отдели. Колкото до оптиката, избор на пушка с фиксирана цев принципно е с по-гарантирана точност. Къде греша в случая?
 

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
Имах удоволствието да притежавам Hw 98 и смея да твърдя че не отстъпва на пушките с фиксирана цев по нищо . Единствения недостатък за мен беше че няма как да сложа сенник на оптиката.
Иначе ти си прецени сам .
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
АТО избързваш,това с бюджета е ясно и от тази НЕсвобода на избора страдаме мнозина:(,но това не означава,че трябва да отричаме обективната истина за това кое Е и кое Не Е(в случая ВП).Вече имаш за забавление не лоша пушка(по твоите и на Тодор твърдения) идва зима...дали ще купиш пушка декември или март все тая(зимата много много не се стреля,но март може бюджета да набъбне...)Просто не бързай и вземи това,което Е!Относно фиксираната цев,Валтер твърдят,че са пуснали LGU-то само заради стереотипа,че чупещата се цев пречи на точността(което е така при евтините пишки) и относно LGV-то им вярвам,чупещите се HW също се затварят като сейф,но мен лично това почукване или "силово прекършване" на цевта ми създава дискомфорт,както е при HW35 и Walther LGV по ми харесва!
Успех с избора!
 

ATO

Редовен Потребител
Не съм твърдял нищо, показах мишени в темата. Аз толкова мога, нямам претенции да съм добър в стрелбата. Предполагам някой от вас по-опитните ще направи по-добър резултат.
 

t.marev

Редовен Потребител
Понеже бях споменат в темата....:)реших да кажа и аз две думи. Няма да коментирам двата модела, понеже не знам нищо за тях, освен че са добри германски пушки.
Когато човек прави избор, трябва да е наясно с предназначението, иначе изборът почти никога не е правилен. Хубава или лоша пушка няма, има неподходяща пушка! Казвам го за пушките, но то важи и за колите и за фотоапаратите, за велосипедите, за моторите, за караваните, за въдиците и за почти всичко за което се сетите! А да, важи също и за жените.....:confused:
В този смисъл, напълно разбираем е съветът на Kifa, да не се избързва....Той имаше предвид формирането на по-солиден бюджет, а аз бих добавил и изясняването на целите, които се преследват. Само за няколко месеца, видяхме как те се изменят чувствително. В това няма нищо лошо, но тези промени са известни единствено на търсещия съвет и е добре, той да предвиди поне някои от тях, за да осъществи правилния избор. Правилен ще бъде разбира се за известен период от време, след което идва нов избор!
Предлагам жокер. Понеже се търси НОВА пушка, може да се тегли чертата, какво от сегашните не ти достига и какво е излишно или неподходящо, това ще помогне да са очертае приблизително кръга от възможните варианти. Може и да го е направил колегата АТО, щом се е спрял на тези два модела, но ми се струва, че в момента се води само от бюджета.
В края на краищата има толкова много видове, марки и модели пушки....Ако човек може да си позволи всеки месец да си купува нова пушка....какво по-хубаво от това? Дай Боже всекиму!
:cheers:
 
Нагоре