Hatsan PCP: AT 44, ВТ65 и т.н.

praetorian

Редовен Потребител
Колеги, помагайте :sos:Не м ога да измъкна цевта от цевната кутия :(Развивам болтчетата, които я държат отгоре, други няма, ама не мърда и на косъм.Дори и при прилагане на груба сила.Не ми се нагрява, а и не знам, колко ще е полезно едно такова нагряване с пищов за горещ въздух.Не зам и как да я счепкам на менгемето, без да я надера, или сплескам при затягането.Как е набито това чудо в цевната кутия идея нямам.
 

lynx

Редовен Потребител
Много е вероятно да е залепена с фиксатор за резби.
Нали знаеш, че всеки един Хасан е поръчков и две еднакви бройки няма.
Не знам какво да ти препоръчам, освен леко затопляне на кутията и след това Фнимателни нАпъни на ментгемето.
 

tzocho

Потребител
praetorian написа:
...Не зам и как да я счепкам на менгемето, без да я надера, или сплескам при затягането...

Две чамови трупчета или друга мека дървесина, ... ако има фиксатор без нагряване няма да мине.
 

bor1968

Потребител
praetorian написа:
Не м ога да измъкна цевта от цевната кутия
Аз съм пробвал да я измъкна и не стана. Сложих мущука на цевта сложих две трупчета и направих няколко удара с чук. Не стана и се отказах. Не е заради корозия, няма смисъл да я топиш в каквото и да е. Лепена е и ако няма основателна причина да го правиш, по-добре недей. Така цевта е фиксирана здраво и от една страна е предимство. Така не увисва, а и патих със сегашната пушка - като навия СМ и цевта се завърташе слабо и познай какво става. При всяко слагане и сваляне на СМ стреляше различно. От как облякох цевта се оправи.

ПП. За тези които не знаят - Ники/praetorian е с бившата ми пушка, на която не можах да изтръгна цевта. И понеже нямаше причина да го правя се отказах.
 

praetorian

Редовен Потребител
Събота и неделя бах на село и реших да използвам времето да почовъркам основно по пушката - време бол, поле широко ;).Първия път - заря. :wall: :wall:Един път стреля, прави рупа, после не ще.Прави си отриви как си иска.Прибрах се, разпарчедосах го, натегнах пружината на БК докрай - стана много серт, почти не може да се натисне с пръст.МАХНАХ ВИЛКАТА.Отдавна и се бях наканил, ама тоя път я махнах.Все ми се струва, че това е точно елемента, заради който хатсаните стрелят един път дупка у дупка, друг път с доста отриви.Просто някакси не работи еднакво, колко и да я полираш и претъркваш.Как то и да е.Излязой и о чудо - хатсана стреля 40 броя изстрели в стегната група на 50 метра :eek: :eek:.Абсолютно повтаряема всеки път.Сега стрелям от 190 до 90 бара 40 изстрела :yahoo: :yahoo: :yahoo: и знам,че отиват там, дето трябва.Има и друго - сега взвода е много лек, наложи се да ослабя пружината на ударника доста.При дори малко натягане, силата става дооста големичка.Да не говорим, ако го натегна докрай ;) ;)
Ето мишенки:
ПП Нека да се има предвид ужасно гадния вятър :(
 

Attachments

  • 031812172528.jpg
    031812172528.jpg
    377.2 KB · Прегледи: 153
  • 031812172507.jpg
    031812172507.jpg
    399.9 KB · Прегледи: 170
  • 031812172547.jpg
    031812172547.jpg
    377.9 KB · Прегледи: 173

tzocho

Потребител
Ники, преди махането на вилката обърна ли внимание какъв е луфта между нея и ударника?
При моите хатсани по спомен нямаше такъв, но ако след продължителна употреба вилката и ударника се подбият е напълно възможно да се получава точно обратното на това за което е и предназначението на вилката. В такъв случай тя е неефективна и по-добре без нея.
 

bateelmo

Потребител
Виж ти нова мода, аз си мислех че тази вилка е едно от достоинствата на хасана и не съм я пипал, но и аз имах едни такива подозрения. Ще я махна и аз и дано да покаже и при мен същите резултати. Моята я гледах че е подбита и си мислех че може да прави бели . Като направя тестовете ще пиша.
 

YzF

Потребител
Колегата преаториан ако беше споделил това мнение за вилката оште в сабота колко ли штях да сам осмихнат сега :) :) :)..В събота аз съшто правих малко профилактика на пушлето и преди да почна да го зглобявам сигорно 1ч. и се чудих на тази вилка да я махна ли да не я ли махна и в краина сметка зех че я оставих , но сега твърдо реших да пробвам и аз без нея та утре сигорно ште има пак ремонти и стрелби..А доколко сачмите на гамо 1.4 с които стреля колегата аз сашто стрелям с тях и сам мн доволен при стрелба на 35м направих група от 1.5см :)
 

dilom08

Редовен Потребител
Ако вилката си работи коректно не я махайте. С нея има между 10-20 изстрела повече в зависимост от скоростта отколкото без нея.
 

praetorian

Редовен Потребител
Така е, Жоро.Наистина, ако вилката не прави бели е добре да си седи там.Тя спомага за сваляне на преразхода най- малко.Аз затова насулих доста корава пружина на клапана.
 

ilian

Потребител
Аз нямам вилка защото се счупи още в началото на експлоатацията на пушката.Без нея си стрелям и то даже много добре,но аз се стремя към все по-големи мощности и преразхода въобще не ме интересува.
В момента имам 20-на изстрела с баракуда при 315-320мс,а самоделните от 1.9гр ги стрелям с около 280мс плюс-минус 2-3мс пак за 20 изстрела,започвам от 220 и спирам на 150бара.Ако има как бих я засилил и на 300мс с 1.9гр но не става,просто пушката започва да стреля като всеки следващ изстрел е с по-2-3мс по слаб и не ми харесва :-\.Не мога да покажа хубави мишени с групи защото вече стрелям на механични и се кефя максимално,ето една импровизирана мишена(13 на 23см) на 80-90м,прав без опора на механични.Двата оградени изстрела са от баракуди другите 5 са от 1.9гр,траекторията и на двата вида съчми съвпада до това разстояние,от там на горе не става на механични :pardon:,първите два изстрела с 1.9 ги отървах защото се целех по високо но се коригирах и направих 5 поредни попадения :yahoo:(баракудите не пробиват :pardon:)
 

Attachments

  • Picture 333.jpg
    Picture 333.jpg
    301.2 KB · Прегледи: 247
  • Picture 334.jpg
    Picture 334.jpg
    289 KB · Прегледи: 220
  • Picture 335.jpg
    Picture 335.jpg
    151.1 KB · Прегледи: 218

ilian

Потребител
Не съм с оригиналните механични,присадих един мерник от Бърно4 и му монтирах фиброоптични влакна зелени и си направих нова мушка с за него с червено оптично влакно и направо заспа :yahoo:
 

Attachments

  • Picture 336.jpg
    Picture 336.jpg
    150.3 KB · Прегледи: 305
  • Picture 337.jpg
    Picture 337.jpg
    154.7 KB · Прегледи: 316
  • Picture 338.jpg
    Picture 338.jpg
    299.3 KB · Прегледи: 320

bateelmo

Потребител
Хода на ударника със завит резервоар е около 15 мм а за махнатата вилка не ми хареса. Аз и без това съм със зла пружина и като я махнах първия изстрел се вдигна с 5-6 м но после скоростта се върна на 280 както си беше. Звука обаче стана по малко рязък и вдигна разхода. Е не толкова много но все пак осезаемо. Обаче почна да поразпилява групата, може би от вибрация отката стана също по осезаем. Взех вилката очистих подбитото нагрях я с оксижена и се опитах да я закаля. Мисля че се получи някаква закалка. Сега ще пробвам и така. Между другото смених и пружината на клапана с една правоъгълна зелена която има по голям ход за натягане и е по пъргава с пръст абсурд да я натисна а скоростта си остана същата но ще видим и другото тогава ще реша дали да пипам още.
 

klmn

Потребител
Абе помагайте,взех още един цилиндър на Асаня,ама не мога да му развъртя клапана да сложа твърда пружина - много е стегнат и тръгва да се заобля с обикновен ключ,
на струг ли трябва да се хване,или с тръбен ключ,ама да не го прекарам така..
Има ли някой в София със струг да го отвинтиме?
 

belyatamax1

Потребител
klmn написа:
Абе помагайте,взех още един цилиндър на Асаня,ама не мога да му развъртя клапана да сложа твърда пружина - много е стегнат и тръгва да се заобля с обикновен ключ,
на струг ли трябва да се хване,или с тръбен ключ,ама да не го прекарам така..
Има ли някой в София със струг да го отвинтиме?
Колега,внимавай с гаечния ключ,защото точно отдолу е леглото на клапана.Премажеш ли, подава отдоло и полиамидчето може да не уплътни...,а иначе е показано е по назад в темата-с ремък и клещи...
 

cilindura

Редовен Потребител
Здравейте колеги, искам да ви представя един тунинг, който беше направен от мен по желание на колега, който не искаше т.н. автоматичен предпазител и в същото време искаше пушката да може да се регулира на мощност. За целта изработих тапа от дуралуминий Д16Т, в която поместих натягащият винт. Винтът е изработен, така че ясно и отчетливо щрака на всяко едно завъртане и по този начин се блокира неговото развиване в процеса на стрелбата. Посредством този винт пружината може да бъде натягана, тоест свивана с 11 мм. Същата е снабдена с въртящ водач, който липсва при оригиналната констрекция с аксиално окачване. В процеса на тунинг промених и трансферпорта, като се наложи същиат да бъде изработен на коляно с помощта на дрелка в домашни условия. Новото при трансферпорта е , че о пръстените му са строго фиксирани в улеи и по този начин евентуалната утечка на въздух е невъзможна. При оригиналния трансферпорт пръстените въобще не уплътняваха.
Посредством корекционния "микрометричен" винт, пушката даде следните скорости с Баракуда: без натягане тоест с разхлабена пружина - 220 м/сек и при крайно натегната пружина 280 м/сек. Пружината е оригинална Хатсанска. Другото подобрение е: изработване на площадки върху контура на цевта с цел здравото и стабилно стъпване на стопорните винтове, които я фиксират към цевната кутия и не позволяващи нейното завъртане. Стопорните винтове са два винта М5 мм (двата крайни) и М6 мм (двата средни винта). Те са обработени, така че да позволяват свободното преминаване на фиксатора на барабана, тъй като навлизат в неговия канал. Друго важна промяна - специалният профил на отвора на трансферпорта. ;)
Поздрави от cilimdura!
 

Attachments

  • 20120325 004 (Small).jpg
    20120325 004 (Small).jpg
    41.3 KB · Прегледи: 290
  • 20120325 005 (Small).jpg
    20120325 005 (Small).jpg
    34 KB · Прегледи: 262
  • 20120325 003 (Small).jpg
    20120325 003 (Small).jpg
    38.1 KB · Прегледи: 204
  • 20120325 002 (Small).jpg
    20120325 002 (Small).jpg
    40.6 KB · Прегледи: 227
  • 20120325 001 (Small).jpg
    20120325 001 (Small).jpg
    30.2 KB · Прегледи: 281

cilindura

Редовен Потребител
+
 

Attachments

  • 20120325 006 (Small).jpg
    20120325 006 (Small).jpg
    38.4 KB · Прегледи: 236
  • 20120325 007 (Small).jpg
    20120325 007 (Small).jpg
    35.4 KB · Прегледи: 258
  • 20120325 008 (Small).jpg
    20120325 008 (Small).jpg
    34.6 KB · Прегледи: 224
  • 20120325 009 (Small).jpg
    20120325 009 (Small).jpg
    36.7 KB · Прегледи: 271
  • 20120325 010 (Small).jpg
    20120325 010 (Small).jpg
    37.6 KB · Прегледи: 260
  • 20120325 011 (Small).jpg
    20120325 011 (Small).jpg
    34.5 KB · Прегледи: 252

cilindura

Редовен Потребител
+
 

Attachments

  • 20120325 012 (Small).jpg
    20120325 012 (Small).jpg
    41.4 KB · Прегледи: 299
  • 20120325 013 (Small).jpg
    20120325 013 (Small).jpg
    34.8 KB · Прегледи: 238
  • 20120325 014 (Small).jpg
    20120325 014 (Small).jpg
    17.3 KB · Прегледи: 229
  • 20120325 016 (Small).jpg
    20120325 016 (Small).jpg
    22.2 KB · Прегледи: 237

kid

Редовен Потребител
ФТКС
За притежателите на тази марка, любители на ниските джаули.
Идея за "ветропоказател" или както там се нарича.



П.П.
Като се замисля може да се използва от всички използващи такива или подобни цилиндри...
 
Нагоре