Hatsan PCP: AT 44, ВТ65 и т.н.

Дискусия в 'Компресионна Пневматика' започната от ivodoc, 6 Октомври 2008.

 1. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  3,003
  Проба дали търсачката работи.

  2019-11-18_180633.jpg 2019-11-18_180754.jpg
   
  Последна промяна: 18 Ноември 2019
  Gadnqra, llcoolj and gary m like this.
 2. dvelinov

  dvelinov Редовен Потребител

  Публикации:
  152
  от:
  София/Kottingbrunn
  berov е прав,ако всички пишат коректно(дори на латиница)търсачката си работи перфектно
  Търсачката намира това което е написано,а не това което ти трябва на теб
   
  Gadnqra харесва това.
 3. Jorom

  Jorom Редовен Потребител

  Публикации:
  206
  от:
  Бургас
  Поне за оръжията изградени на една платформа, следва да има отделна тема според мен. Най, ама най-мразя да търся писано за КОНКРЕТЕН, еле пък и рядко срещан модел оръжие, преравяйки мега-тема от по няколкостотин страници!
  И защо трябва да стават нещата по толкова труден начин? Темата щяла да умре...за мен е по-важно човек като търси информация за дадения модел да я намери на едно място, пък било то и в тема където не е писано скоро...отколкото да чопля в мега-тема, дето всеки ден се пише в нея...за 20 модела! И в случая, уж умрялата тема, пълна с информация за конкретния модел ли ще е по-полезната, или мега-темата обхващаща 20 модела - отпреди 10 години, та до днес? Темата за Флаш ми беше полезна, радвам се че информацията за тази пушка е на едно място, считам че на базата на това че Flash/Vectis са на една база, правилното е да се пише там за моделите изградени на тази платформа
  Приемам критиката за изписването на модела от мен! Ако можех, щях да коригирам поста си с правилното изписване на модела оръжие, но не мога! Донякъде и затова предложих да се обособи нова тема. При отделяне на постовете по въпроса в нова тема, това как съм изписал модела няма да има никакво значение - предложих най-доброто решение според мен, а решението за това дали да го направят, ще го вземат упълномощените лица.
  Толкова по въпроса за и против отделните теми и мега-темите от мен!

  Вносителите на Хатсан - Сотис и Заримекс нямали резервни части, нямат осмица не само за Флаш, а и за ВТ-65...що за тъпотия!
  Осмици нямат, цилиндри нямат! исд за цилиндър за крал-а се ослушват като прасе в царевичак! Интересно ми е как дават гаранция, че и по 2 години на някой ВО, като не поддържат резервни части, или части има само за гаранционно обслужваните ВО, или по-скоро пиеш една студена вода ако опреш до гаранционното им обслужване? Абе я да си ЕПМ! Утре ще си направя паспорт и с тея тарикати и надценките им приключвам завинаги!
   
  Последна промяна: 19 Ноември 2019
  llcoolj and rivan like this.
 4. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  3,003
  @Jorom, взимаш поста ми за темата много присърце, гледаш през твоята си призма и за себе си си прав, но не виждам защо негодуваш, като никой не ти е забранил да си отвориш тема за този модел а сам си решил да пишеш в общата. А от написаното до тук виждам един монолог, в който пост след пост описваш лични впечатления от пушката, какво ти харесва и какво не, с какви чашки си стрелял и колко дълбоко се забиват в трупче + няколко снимки на пушката във фабричния вид и със свален шрауд, една на дулната фаската и на чашките с нарезите... Няма лошо, но по мое мнение, не виждам как тази информация би била полезна ако е в отделна тема. Както и да е...това е само личното ми мнение с което не си длъжен да се съобразяваш. Нямам нищо лично срещу теб или твоите постове, пиши какво сметнеш за добре за тази пушка и нищо че модела Vectis не се дискутира, просто няма друг колега с такава пушка а също и не е проблемна, но това не означава че темата не се чете. А щом смяташ че е добре да има отделна тема, както вече писах никой не ти е забранил да отвориш такава. Но ако решиш да го сториш, направи така, че тя да бъде полезна и значима та дори и интересна. А за да бъде такава покажи в нея информация, която все още я няма никъде. Например, разглоби пушката, направи детайлни снимки с размери, обясни кое къде се намира и каква функция изпълнява, направи хронографиране и го приложи за да сметнем къде ти е платото и какъв е разхода, стреляй по мишени на различни дистанции и покажи резултати, може да направиш и клипче...т.н. и така темата ще е интересна и ще има смисъл. Ти изложи своето мнение а аз моето, спазвам добрия тон и се стремя да ти дам полезни съвети, а там където е имало критика, виждам че я приемаш и това е целта и, да бъде градивна а не да се караме.

  Отново оспамихме темата и мисля, че ще е добре да спрем до тук.

  Хайде от мен малко инфо за модела Hatsan Vectis, която намерих докато си пих кафето.

  Една тема за модела - https://airgunwarriors.com/community/airgun-talk/hatsan-vectis-second-opinion/
  ... и още https://www.pyramydair.com/blog/2019/02/hatsan-vectis-25-caliber-lever-action-pcp-repeater-part-1/
  https://www.pyramydair.com/blog/2019/02/hatsan-vectis-25-caliber-lever-action-pcp-repeater-part-2/
  https://www.pyramydair.com/blog/2019/02/hatsan-vectis-25-caliber-lever-action-pcp-repeater-part-3/

  Редуктор/Регулатор за Hatsan Vectis от Хумата - https://www.huma-air.com/Huma-Air-Tuning-Regulator-For-The-Hatsan-Vectis
  Линк към резервни части и консумативи за Хатсан, полезен предимно заради О-пръстените, понеже към тях има ВЗРИВ схеми, написано е за кой модел са, размерите и чрез партиден номер може да се открие във ВЗРИВ схемата за модела, къде точно стои. - https://sharg.pl/search.php?text=Hatsan+Vectis&node=
  Пример - виждате във ВЗИВ схемата кой О-пръстен ви е нужен и го търсите по номера от схемата или обратно, копирате от сайта партидния номер, отваряте PDF файла на ВЗРИВ схемата, който съм прикачил в поста, натискате едновремено или последователно Ctrl+F в отворения файл и горе в дясно ще се отвори прозорец в който поставяте номера, натискате Enter и търсения О-пръстен се оцветява в сиво - пример на умалените снимки по долу.

  2019-11-19_081439.jpg 2019-11-19_084729.jpg

  2019-11-19_050028.jpg

  ВЗИВ схема на Hatsan Vectis. Прикачил съм PDF файл със схемата (Vectis-Exploded-View), понеже на снимката е смачкана и детайлите не са ясно видими.

  2019-11-19_073918.jpg

  И едно видео, в което видях малко повече показност за настройки от другите които гледах.  Поздрави и Успех!
   

  Прикачени Файлове:

  Последна промяна: 19 Ноември 2019
 5. Jorom

  Jorom Редовен Потребител

  Публикации:
  206
  от:
  Бургас
  ....Но ако решиш да го сториш, направи така, че тя да бъде полезна и значима та дори и интересна. А за да бъде такава покажи в нея информация, която все още я няма никъде. Например, разглоби пушката, направи детайлни снимки с размери, обясни кое къде се намира и каква функция изпълнява, направи хронографиране и го приложи за да сметнем къде ти е платото и какъв е разхода, стреляй по мишени на различни дистанции и покажи резултати, може да направиш и клипче...

  @dberov, ти много малко неща поиска. Аз нямам чак толкова свободно време! Хронографирането ми е последната грижа в момента. Аз нямам с какво да си напомпя пушките...трябва да взема временно на баща ми помпата докато си взема бутилка съ станция. Тия дни ще си направя паспорт и почвам да си пазарувам от комшиите, дотогава ще има застой в тестовете.


  Добре че днес почивам, та имах време да разглобя пушката, да замеря това-онова и да видя как са напаснали комшиите чаркаляците един към друг. Естествено, най ми беше интересно да разгледам цевта, клапана и трансфер порта...
  Вече не се учудвам че от кутията даде толкова добър резултат с баракуда мач. Фаска няма да правя, не виждам как може да стане по-добра.
  Погледнато през отвора на големия стопорен винт за клапана (6мм), се вижда че трансфер порта и цевта нямат разминаване! Доколкото можах да преценя, добре съвпадат и отвора на клапана с трансфер порта.


  отвора на клапанното тяло към трансфер порта е 4мм
  трансферпорта и отвора на цевта са 4,2мм

  В цевната кутия има вкарана дебела желязна пластина 4мм точно под клапанното тяло, като и трите стопорни винта на клапанното тяло минават през тази пластина. Двата са 5мм, този през който има достъп до трансфер порта е 6мм.
  Пружината на ударника не може да се натяга с навиване и развиване на болта - няма резба там, а втулка която е законтрена с чоп в цевната кутия!

  На този етап няма да правя никакви промени по пушката, освен обрязване на шрауда! Не ми се искаше да го правя докато е в гаранция, но при положение че не мога да намеря осмица за ВТ дори, вариантите са два - ползвам я както си е, или обрязвам цевта и мога да ползвам крал-ския модератор който пасна перфектно на Хатсанската цев. Така ще го обрежа шрауда, че при навит модератор ще има 1мм между края на шрауда и началото на модератора.
  Като визия, това ще е най-добрия вариант според мен, по-добър отколкото с осмица от Флаш и гола цев.
  Ще се наложи да направя ямки за стопорните винтове на цевта, понеже в оригиналния вариант цевта се завинтва в резба в края на шрауда, и по този начин се фиксира колко да влезе в цевната кутия...но като обрежа шрауда вече няма да има къде да се завинти цевта и затова се налага тази лека модификация за да може да се фиксира цевта само от стопорните винтове.
  Мерника също ще претърпи модификация на по-късен етап - от кръг ще стане на полу-кръг, точно над оптичните влакна ще го резна, защото иначе закрива мишената! Тази пушка я бях взел главно за стрелба по механични мерни прибори, но без модифициране нейните не стават!

  1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

  5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg
   
  Последна промяна: 19 Ноември 2019
  llcoolj харесва това.
 6. Jorom

  Jorom Редовен Потребител

  Публикации:
  206
  от:
  Бургас
  Приключих с най-належащото за мен подобрение по Вектис-а! Вече мога да си ползвам модератора от булпапа. Доста ми харесва как стана. Муфата е от ВТ-то.
  Прекарах с шомпола няколко чашки през цевта, няма шок! Цевта е осезаемо по-тясна, и с по-голямо усилие преминават чашките, и по-неравномерно спрямо цевта на Крал, но пък ги нарязва много по-добре!
  IMG_20191120_233452.jpg IMG_20191120_233420.jpg IMG_20191120_233544.jpg IMG_20191120_233259.jpg
   
  llcoolj харесва това.
 7. anibis

  anibis Редовен Потребител

  Публикации:
  2,765
  от:
  Варна 0899/859-831
  И ако имаш някой фрезист да ти избара един квадратен/външно/ модератор продължение на твоята ще стане още по-добре.
   
  llcoolj харесва това.
 8. Jorom

  Jorom Редовен Потребител

  Публикации:
  206
  от:
  Бургас
  На мен и така ми харесва, връзва се с цилиндъра
  Всъщност мога да ползвам набеденото за модератор дето го отрязах - да се изчисти отвътре и да се набута модератор вътре, но не мисля че си заслужава занимавката
   
 9. Svetoslav

  Svetoslav Новодошъл

  Публикации:
  29
  колега а клапана и леглото съштите ли са като на ат 44
   
 10. Jorom

  Jorom Редовен Потребител

  Публикации:
  206
  от:
  Бургас
  Не знам, не съм го разглобявал, но се вижда че клапанното тяло е различно от на АТ44.
   
 11. jony

  jony Потребител

  Публикации:
  132
  Колега Jerom по- напред в изложението си писал че отвора на клапаното тяло е 4мм и така аз подразбирам че става вьпрос за отвора на полиамида, който при АТ-то е 4.2мм ,и понеже колегата Svetoslav гони мщности той, би могьл да отвори полиамида до 5мм максимално за АТ44,но най -добре е да се подмени полиамида с нов с отвор 5мм защото сьщесвуващия който е вБК е доста неудобен за обработка.
   
 12. Jorom

  Jorom Редовен Потребител

  Публикации:
  206
  от:
  Бургас
  Колега, писал съм, цитирам: отвора на клапанното тяло към трансфер порта е 4мм
  Ей тая дупка, която виждаш на снимката е 4мм! Нищо не съм писал за полиамид!
  IMG_20191119_123437.jpg

  Jorom, а не Jerom!
   
 13. Svetoslav

  Svetoslav Новодошъл

  Публикации:
  29
  Със 5 не се получи отвора клапана е 6 мм и ляга на мн малка площ и потъва повече и ни ми нарека скороста наи добре стана с отвор 4.8
   
 14. jony

  jony Потребител

  Публикации:
  132
  Колега,в отговора ти има една думичка която е неразбираема.
   
 15. Svetoslav

  Svetoslav Новодошъл

  Публикации:
  29
  Исках да кажа че неми хареса скоростта.
   
 16. Svetoslav

  Svetoslav Новодошъл

  Публикации:
  29
  Здравеите Някои може ли да сподели имали ефект от ВЕНТИЛИРАНЕ на удърника .Не олекотяване на АТ 44 за да него дубча напразно благодаря.
   
 17. Gadnqra

  Gadnqra Редовен Потребител

  Публикации:
  1,821
  от:
  Русе 0897860296
  Има. В случая вентилиране и олекотяване е едно и също. Тоест разпробиването се прави с цел олекотяване. За да има истински ефект, трябва да се смени и пружината на клапана с по-корава и да се разширят проходните отвори.
   
  lynx харесва това.
 18. Svetoslav

  Svetoslav Новодошъл

  Публикации:
  29
  Аз съм без прожинка и тапа клапана се държи само от налягането . Разширил съм търговията мъртвия обем от 10.5 на 19 .5 мм доста по голяма стана камерата .детаила в които се завива цилиндара 5мм Трансфер порта 5 мм на цевта от 5 към 4.5 мм . изтънен дотиквач на 2.5 мм Това за ат 44 лонг 6.35 със оригинални клапан и неговите си части .така пушката от 210 до 150 бара прави 10 -12 истела с 300 -306 м/с с jsb 1.645. на въздух . Проблема ми е че на 5-7 изстрела има някои със 15 м/с по слаби всичко по взвода е полирано да не задира никаде .И незнам от къде идва тая аномалия .
   
 19. Gadnqra

  Gadnqra Редовен Потребител

  Публикации:
  1,821
  от:
  Русе 0897860296
  Махни противооткатната вилка и мери отново скорости. Проблемът няма да се реши с олекотяване на ударника. Възможно е клапанът да си иска тапата и пружината. Те също му помагат.
   
 20. lynx

  lynx Редовен Потребител

  Публикации:
  7,571
  от:
  Старата София
  Виж на далечна мишена дали изстрелите с по-ниска скорост спадат надолу или е грешно отчитане на хроното.
   
  Gadnqra харесва това.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена