Haenel 312 , 311

Леко си промених мнението относно руските маншети :(
Отначало работят чудесно, но след изключително кратък ресурс (2000-3000 изстрела), губят еластичност и съответно компресия.
Та, преразгледах идеята на колегата lynx ( благодаря за която ) и пригодих гамовски маншет. Оказа се, че се получава, ако го тръкнеш до Ф25.0мм
Засега е добре при мен ( ~500 изстрела ). Просто не смея да твърдя още окончателно, че всичко е наред. Нека да тествам поне още 2-3к цикъла.

Последна промяна:
Ето един Хайнел , който взех скоро в добро състояние.Благодарности на колегите за съветите и частите. Кала, ето обещаните снимки.Преди и след.
Поздравления колега,просто хайнелчето е станало наистина много добре, от вътре,и от вън.
пс Да попитам,колко изстрела може да има, една така да го кажа немска ПП с оригиналния си маншет и т.н.
Защото чета че тия руските маншети,не издържали много,2000-3000 изстрела.
Това за ПП не е ли нормално или греша?

Да попитам,колко изстрела може да има, една така да го кажа немска ПП с оригиналния си маншет и т.н.
V-mach сега е на около 6000, няма следа от износване. Оригинален Вайраух към 7000 и вече се движеше хлабаво, но стреляше добре. Само дето се скъса, но може и аз да имам вина, защото го бях свалял.

Защото чета че тия руските маншети,не издържали много,2000-3000 изстрела.
Това за ПП не е ли нормално или греша?

Живота на маншетите при пружинните пушки зависи от много фактори - материал, правилно/оптимално смазване, мощност на оръжието, честота на експлоатация и т.н.
По принцип, моето мнение е, че 10 000 изстрела са нещо средно и би могло да се сметне за нормално. При маломощни спортни пушки би могло и да е двоен ресурса. Но при всички случаи, не е нормално маншета да се сменя по-често от пружината. И като приемем, че една пружина живее 7к-10к изстрела, то и маншета трябва да устиска (поне) толкова. Тук, при руските маншети, резултата за мен е крайно незадоволителен.

Последна промяна:
V-mach сега е на около 6000, няма следа от износване. Оригинален Вайраух към 7000 и вече се движеше хлабаво, но стреляше добре. Само дето се скъса, но може и аз да имам вина, защото го бях свалял.
Ок благодаря,не знаех че трябва един маншет средно да издържа около 7/8000 изстрела.
Защо не пробвате в Микромакс,там правят маншети,могат да ви помогнат хората.

То и колегата cilindura беше правил! Питах го, но още нямам отговор дали му се занимава ....

Днес и аз ходих за шкурки и си поръчах и тиково масло. Моя маншет е гьонен от Щангата и е вече на около 5000 изстрела, бях го накиснал повторно на 4000 и нямам никакъв проблем.
Моят го кисна в моторно масло пълна синтетика.

Колеги, дали Липърс 4-12х44 би устискал на Хаенела?

Последна промяна от модератор:
Всяка оптика ще устиска на Хаенела
Само боклуците от 50 лева може да се раздрънкат от такава слаба пушка

192421293154_1.jpg Здравейте, търся си бленда за мушка на диоптрика Haenel, има ги по немските сайтове, струват стотинки, но доставката обезмисля покупка от там. То сигурно може и от друга пушка да стават, но нямам идея?

View attachment 69365

Блендите на двата типа мушки на Хайни 312 не са взаимозаменяеми - трябва да се има предвид при търсенето. Май би било по-лесно да се изработят.

Пропуснах да уточня че е за 311, но вече получих съвет от колегата Щангата какво да направя!:cheers:

Би трябвало в магазина на Лиляната да има такива бленди.
Ако се нуждаеш от координати, свиркай и ще потърсим.

В Лиляната има от всички модели бленди, по 4лв. Аз започнах да възстановявам и другата ми пушка-311. Маншета реших да го сменя с такъв от Комета. Нямам много време всичко е на петминутки. Полирах и цилиндъра. Ето как се получи. Засега толкова.

Attachments

• IMG_20180228_103548.jpg
    IMG_20180228_103548.jpg
    512.6 KB · Прегледи: 133
  • IMG_20180228_103557.jpg
    IMG_20180228_103557.jpg
    291.2 KB · Прегледи: 134
  • IMG_20180228_115758.jpg
    IMG_20180228_115758.jpg
    363.8 KB · Прегледи: 137
  • IMG_20180228_115751.jpg
    IMG_20180228_115751.jpg
    345.9 KB · Прегледи: 132
  • IMG_20180228_115827.jpg
    IMG_20180228_115827.jpg
    325.9 KB · Прегледи: 133
  • IMG_20180228_120009.jpg
    IMG_20180228_120009.jpg
    339.6 KB · Прегледи: 134
  • IMG_20180228_120020.jpg
    IMG_20180228_120020.jpg
    347.8 KB · Прегледи: 134
Здравейте,
Имам Хайнел 312, който му се счупи рамото, което свързва патерицата със буталото. Дадох въпросното рамо на фрезист, който да ми направи същото, но предполагам, че не е улучил размерите защото след като го монтирах пушката започна да стреля сама. В момента, в който заключа патерицата тя гръмва. Преди да махна часта пушката си работеше като часовник до последно. Даже въпросното рамо не се беше скъсало, а оставаха 2-3 мм. Фрезиста е изхвърлил старата част и нямам база за сравнение с това, което е измайсторил. Въпросната повреда беше около 1. Цялата част около 1 беше куха, нова е от плътно желязо. Фрезиста също направи и другото рамо 2. То се захваща със щифт за 1. Предполагам проблема е в 2. Имате ли на представа от къде мога да намеря въпросните части 1 и 2.

Друго питане относно маншета. Аз моя никога не съм го сменял и предполагам, че отишъл на кино. Пушката съм я ползвал 15 години. Последните години пушката беше доста поослабнала. Прочетох в темата, че машет от гамо може да се монтира на Хайнела. От къде мога да го взема.
Трето питане като съм чистил пушката забелязах, че между цевта и буталото има една гума, която беше отишла на кино, мога ли да намеря и нея. При първа възможност ще снимам моята пушка и ще покажа частите, който са ми измайсторили.

haenel.png

Поздрави
Стефан

Имах същия проблем. Спусъкът ти не задържа, и когато върнеш лоста, тресчотката ,,пуска,, буталото и пушката стреля. Най вероятно ще можеш да оправиш проблема само от болтчетата за настройка на спусъка. Другият също вероятен проблем е че спусъка е с много калпаво захващане и може да се отваря или да се размества малко при зареждане. Реално проблема се оправя за 5мин с инструменти, които ги има във всеки дом.

Привет,

Покрай скорошната ми покупка на пцп за синковеца ми се прииска да извадя старата 312 от архива.
Пушката я имам от повече от 20 години и е купувана от бившите стрелбища ОСО Стара Загора. Сериен номер 92794.

След разглобяване на пушката набелязах няколко дейности по възстановяването и.

-Приклада въпреки че пази голяма част от оригиналната си политура ще бъде изшлайфан и покрит с масло за дърво с естествени восъци.

-механиката е в изрядно състояние, мисля само да полирам леко цилиндър-буталната група и да взема леки фаски където е нужно главно за по лесно сглобяване.

- Пружината е оригиналната с която съм купил пушката. Навита е от 3.2мм тел и има 28навивки. Дължина 195мм. Смущава ме формата. От снимката се вижда че има деформации. Вероятно ще я сменя с нова ако намеря кой да ми я изработи или ще поръчам оригинална.

-гумения тампон в противо-откатната система е ерозирал в единият си край. Прочетох, че един съфорумник го е изработил от тампон от автомобил.

-маншета е в добро състояние но се замислям дали да не го сменя с нов.

Ще се радвам да получа съвет доколко деформацията на пружината възпрепятства правилната работа на буталото.
Каква е най-подходящата смазка за механизмите. Оръжейната смазка има определени характеристики свързани с корозивните свойства на по-старите капсул-възпламенители и барутните газове. В пневматичните пушки корозивни газове няма и вероятно леки греси или трансмисионни масла биха имали по-траен ефект. За смазването на маншона и буталото ще използвам силиконова грес.

Търси се също оригинален маншон, гумен тампон и пружина. Ако не се намерят нови в бг ще ги поръчам от Германия.

Поздрави

Attachments

• IMG_20180411_192026.jpg
    IMG_20180411_192026.jpg
    263.9 KB · Прегледи: 89
Back
Нагоре