COMETA - хубавите испанки.

Дискусия в 'Пружинна Пневматика' започната от prinz Eugen, 6 Октомври 2008.

 1. ininia

  ininia Потребител ФТКС

  Публикации:
  972
  от:
  София
  Имам Комета Феникс Компакт,но не съм доволен от нея.По специално от пружината.Като цяло пушката е прекрасно изработена,лек спусък,достатъчна точност,но фабричната пружина е пълно л...
  За по-малко от 500 изстрела се скапа напълно.Имам нова,която съм купил за оргинална,но се чудя дали да я слагам.Ако се скапе пак за седмица...Някой знае ли дали някоя друга пружина може да се използува?
   
 2. dilom08

  dilom08 Потребител

  Публикации:
  871
  от:
  Асеновград
  защоне и сложиш една газова пружина и ще забравиш за проблема. Като гледам устройството на снимките не би трябвало да е проблем. Само трябва да се отреже водача на пружината.
   
 3. Link

  Link Потребител

  Публикации:
  79
  от:
  София
  Имах впредвид потвърждение на стойностите на механичния мерник ;) Относно пружината - оригиналната на 150 изстрела 26,2см - на 650 изстрела 25,5см. Както вече казах скорости не съм мерил. Изводите ги правя от нивото на групата. Не виждам голяма разлика между чашките комета (с остър връх) и RWS superdome (обли) като точност. Засега стрелям на дистанции 25 и 50 метра и ФТТ дават най-добри резултати, а и жената (не само пушката) ;) ги харесва! Поради, което смятам да остана само на тях като свърша другите. По-нататък ще пробвам и JSB, но засега за моите способности и финансови възможности ФТТ са оптимални!
   
 4. didarai

  didarai Редовен Потребител

  Публикации:
  2,698
  Пружина от Метеор 1000 АР и Норика Марвик Голд които са аналогични,но по-дълги.Проблема е ,че и тях никак не можеш да намериш лесно.Имах и един спор дали в метеорското бутало може да се постави такава от хасан 100/105 която е с диаметър 18,8 мм.Тук вътрешния диаметър на буталото е 19,5 мм. със сигурност(измерих го) така ,че ако искаш и не ти се жалят 20-тина лева може и с такава да пробваш и да споделиш става ли и как е с нея,но също ще трябва да се реже.

  Резервна пружина за Хатсан 100/105

  Брой витки - 46
  Обща дължина - 355 мм
  Д на телта - 2,8 мм
  външен Д - 18,8 мм
  вътрешен Д - 12,5 мм

  Има я в Бункера(на Гънмен),но ако си поръчваш такава питай пак за размерите да не стане недоразумение.
  Иначе за който се интересува, в момента продават в СОТИС (уж) оригинални на 16 лв.,като моята в момента,скороста с която съм я дал.

  пп.
  Сега виждам,че размерите дадени от Гънмен не са точни и се губят 0,7 мм.,но имайки в предвид разговорите ми с него и това,че външен и диаметър на тела се мерят лесно,а вътрешен трудно,най вероятно вътрешния диаметър на пружината е 13,2 мм.
   
 5. Sol

  Sol Потребител

  Публикации:
  304
  от:
  Варна
  Мое мнение - няма смисъл да я сменяш. Новата (дори оригинална) едва ли е по-различна.
  Когато си търсех пружина от друга пушка, се оказа, че такава от Метеор АР1000 би трябвало да стане (подлежи на проверка!) само със скъсяване. Казвам "би трябвало", защото не получих пружината, а много скоро след това продадох и Комета-та.

  Досега не ми е известно някой в България да е слагал на Комета газова пружина. Руснаците го правят, но те какво ли не правят ;)...

  ПП: Малко позакъснях с отговора :pardon:.
   
 6. soundmax

  soundmax Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  3,402
  от:
  Казанлък - Пловдив
  Само да те питам защо мериш вътрешния при условие че знаеш външния и диаметъра на тела, просто изваждаш два пъти диаметъра на тела от външния диаметър и вътрешния е ясен, както си написал после 13,2 мм. ;)
   
 7. didarai

  didarai Редовен Потребител

  Публикации:
  2,698
  Не аз ,а Гънмен ги мери.Дадох му същия съвет ,но за друга пружина ставаше въпрос тогава, а сега забелязах ,че и тази е дал така.
   
 8. Anonymous

  Anonymous Гост

  Да разбирам ли, че пружините за Cometa не са добри и трябва много често да се сменят? Или другият вариант е да се купи друг модел пушка, където пружините са по-държеливи?
   
 9. didarai

  didarai Редовен Потребител

  Публикации:
  2,698
  С чисто новата ми пружина от Сотис правя 185 м/с с 1 гр чашка(софтуерен хронограф).Питах колега от форума които беше писал за скорости 220-230 м/с с 1 гр. и той каза ,че пружината му е донесена от Испания.До колкото съм чел ,може да се обобщи ,че пружините по държави се държат аналогично.Испанските по един и същ начин,турските също по своя си,китайски и немски също.
   
 10. ilian

  ilian Потребител

  Публикации:
  967
  от:
  Ловеч
  Моята Комета компакт кара около 2000-2500изстрела с една прожина и я сменям,сега прожини има виж в м-н Бункера така че не е проблем.Имам наблюдения върху Диана 56тх и при нея на 3000изстрела прожината омеква ;), така е при прожинките коя по рано коя по късно омеква и ли се чупи :wall: .Специално за Кометата ако не е подложена на много интензивна стрелба например около 200-300 чашки на излет ще изкара повече ;) .Докато пишех видях че има друг отговор,имам 3 прожини донесени от Испания с по две витки повече от тази която беше фабрично.С оригинала беше 195-197мс с 1г чашка с резервните даде 214-215мс и притова съм мерил когато прожините са били но около 1000-1500изсрела :)
   
 11. bor1968

  bor1968 Потребител

  Публикации:
  1,611
  от:
  Монтана
  Ето една Комета 400 компакт. Закупена чисто нова и главоломния пад на чисто новата /ОРИГИНАЛНА/ пружина.
  Вие сами преценете дали е нормално пад на скороста от 215 м/с до 125 м/с за 2500 изстрела. При това не е изолиран случай. :no:
  То всяка пружина претърпява промени в резултат на използването, но чак пък толкова.

  Въпросната скорост е замерена с еднограмова чашка /прохънтър/ и то неколкократно.
   
 12. Anonymous

  Anonymous Гост

  Бях се замислил, евентуално след Meteor-a да си взема нещо на Cometa. Добро качество на изработка, точна, не прекалено висока цена. Но като чета за бързото омекване на пружината, леко взех да се разочаровам. Отблъскващо е да има "пад на скороста от 215 м/с до 125 м/с за 2500 изстрела. При това не е изолиран случай".
  Ще се огледам какво предлагат и другите марки.
   
 13. didarai

  didarai Редовен Потребител

  Публикации:
  2,698
  Заключването на кометата и метеора са еднакви конструктивно.Кометата се заключва по-мазно и лесно,но пък и Метеора е осезаемо по мощен.Пружината им е еднаква по размер,но метеорската е по дълга и мощна.Спусъците и на двете са много добри.Тази седмица стрелях и с двете пушки една след друга.Кометата лека и приятна,Метеора,тежък и мощен.Кометата 17 дж.Метеора 26.С двете почти еднаква точност.(С Метеора беше по-зле,но пушката не е моя и стрелям рядко с нея).Истината колега е че след Метеора може доста пушки да те разочароват.Доста по-скъпи,макар и при него да има доста какво да се желае.Като се сблъскаш с другите обаче тогава ще го оцениш.Поне при мен така стана.
   
 14. Anonymous

  Anonymous Гост

  Е, аз не съм тръгнал да сменям Meteor-a. Харесва ми пушлето, независимо, че тук се чуват и не толкова ласкави отзиви за него. Но това не пречи да помечтая и да се огледам за нещо по-добро, когато, евентуално, реша да го сменям. И една от възможностите беше нещо на Cometa.
   
 15. didarai

  didarai Редовен Потребител

  Публикации:
  2,698
  Когато решиш да сменяш Метеора,преди да го направиш и след като си си намисли с какво,съветвам те да пробваш на живо това което си харесал и ако тогава продължиш да го искаш...сменяй го.
   
 16. didarai

  didarai Редовен Потребител

  Публикации:
  2,698
  По долу са снимките на новия ми надулник(отсекател) за Кометата и наполовина готовите мерници (единия от които мисля да е с отвор,а не с процеп).Някакви идеи как да го "почерня"?
  Направата му е продиктувана от маркирания винт на заглушителя.При зареждане ,гнездото му се поразшири и ми се мести мушката,а също така винтовете М4 също от време на време трябва да се притягат за да не се завърта целия заглушител.Сложих на новия М6.Ще видим как ще се представят,но чак след като са ми готви и мерниците.Тях пък ги правя защото механичните оригинално са много ниско и са ми малко неудобни ,както и заради това,че винта за вертикалната корекция се държи на последната си навивка от резбата,а има нужда от още няколко клика нагоре.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 17. ilian

  ilian Потребител

  Публикации:
  967
  от:
  Ловеч
  Направо е супер :bravo:.Обаче според мен зада разбереш пълния потенциал на Кометата им трябва оптика,и тогава на 40м ще стреляш по бирени капачки с голям успех ;)
   
 18. ангел иванов

  ангел иванов Потребител

  Публикации:
  1,222
  от:
  Стара загора
  Дидарай,отлична работа! Ама Илиан е прав,стига си мъчил пушлетата с тази механика.
  Сложи оптика,( мога да ти дам супер оферта) :cool: и ще разбереш колко могат в пъти повече пушките ти. :yes:
   
 19. didarai

  didarai Редовен Потребител

  Публикации:
  2,698
  Оптика съм нагласил за друга.Колкото и да ми е неприятно, тя ще е само с оптика.Скоро няма да се похваля с нея обаче,защото всичко все още предстои ,но ще е голяма изненада ,ако направя това което съм и замислил.Кометата ще бъде мъчена (за сега) само на механични,просто защото така ми е по приятна стрелбата ,а друга пушка под ръка нямам(оставих хасана на баща ми на село и рядко ще се срещам с него :'( ).Освен това с колеги от скоро намерихме една празна(за сега) сграда идеална за нашите цели, но с дължина 30 м.От оптика там няма нужда :) за моите мишени (бирени кутийки,чашки от кафе и др. подобни)

  Към долният пост:
  Няма подходящо "стрелбище" с по-големи големи дистанции наблизо.Трябва или до Търново да ходя или още по-надалеч.Не е проблем пътя ,а времето.Като тръгна да стрелям имам час,рядко два и не ми се губи време в пътуване.За сега с толкова разполагам(30 м.) и не се налага оптика.Ако изскочи по-голяма дистанция наблизо може и да и сложа оптика.
   
 20. milen milkov

  milen milkov Потребител

  До скоро и аз имах Комета - приеми предложенията на колегите и ще видиш ГОЛЯМАТА разлика в стрелбата на механични и тази с оптика ! Моята беше с Таско 4х16- 40 и мога смело да заявя че на 80 метра целеше капачки от буркани и едни други мишени ;) но това е една друга тема ;) :cheers:
   

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена