COMETA - хубавите испанки.

Дискусия в 'Пружинна Пневматика' започната от prinz Eugen, 6 Октомври 2008.

 1. ilian

  ilian Потребител

  Публикации:
  967
  от:
  Ловеч
  Пушката може ида не есилна,но тук все пак става въпрос само за мишени :yes:Не че илетящи мишени не падат на това разстояние :p.Ама да оцелиш орех на50м си е голям кеф :cheers:
   
 2. Anonymous

  Anonymous Гост

  колеги от къде мога да си купя пружина за моята Комета 400
   
 3. ilian

  ilian Потребител

  Публикации:
  967
  от:
  Ловеч
  Случайно някой да знае на Комета Феникс 400 цевта към цевната кутия как е захваната с резба ли е :sos:.Интересуваме защото имам цев в 4.5м от 125-ца,та ми се ще да си направя пушката и в двата калибъра :)
   
 4. ssn

  ssn Потребител

  Публикации:
  163
 5. Link

  Link Потребител

  Публикации:
  79
  от:
  София
  Здравейте,
  От Експо-то в НДК си купих Комета 400 компакт. Честно казано ми е първата пушка и не посмях да я разглобя, както всички съветват. Настрелях около 150 изстрела с H&N SIlver Point (такива ми препоръча продавача). Тъй като съм начинаещ не мога да преценя точност и сила, но от 25м пробива чамова дъска 1,5 см. Въпросът ми е дали има смисъл сега да я отварям и някой може ли да ме посъвтва, как да направя това. Има ли някакви подводни камъни, какво би ми било необходимо като инструменти. Изчетох тук темата, но не ми стана съвсем ясно. Продавачите казаха, че няма нужда от отваряне, защото не била смазана с консервационна смазка. В упътването пише само да се смазва на около 500 изстрела, включително и "air chamber", което предполагам е цилиндъра? Така че, тъй като ще ми се наложи да я разглобя на 500 изстрела, мога да се пробвам и сега! Ще съм благодарен на всякакви съвети!
   
 6. Sol

  Sol Потребител

  Публикации:
  304
  от:
  Варна
  Честито за добрия избор :cheers:! Относно отварянето - решението е изцяло твое. Не мисля, че са нужни специални инструменти - тази пушка се разглобява и сглобява елементарно, и не са нужни двама. Ако наистина си прочел изцяло темата, би трябвало вече да си взел решение (обърни внимание на пост 20 на 2-ра страница):crazy:. А за съвета - аз бих се свързал с хората от Софийската група - така ще получиш и информация от първа ръка, и помощ.
  Изпробвай FTT на H&N или RWS Hobby (0.77 гр.).
  Поздрави и дано Комета-та (това беше и моя първи избор :yes:) ти носи само приятни емоции!
   
 7. Link

  Link Потребител

  Публикации:
  79
  от:
  София
  Благодаря Sol! Пост 20, разбира се, го прочетох, но след 150 изстрела :wall: Дали не е късно?! А иначе ФТТ вече си поръчах :)
   
 8. Anonymous

  Anonymous Гост

  Здравейте,колеги.Вече има в наличност пружини и маншети за Комета 400 преди два дена си купих от "Сотис" :bravo:

  п.с.
  ще се наложи да си сменя пружината и маншета на моята Комета 400
  до сега не съм разглобявал въздушна пушка,ще съм ви благодарен ако ми помогнете с някъкво инфо.
   
 9. ilian

  ilian Потребител

  Публикации:
  967
  от:
  Ловеч
  Внимавай като вкарваш буталото обратно в пушката,че има опасност да нарежеш маншета.Малко по внимателно и нямаш грижи,друго внимавай предпазителя да е зацепен правилно то се вижда как трябва да бъде точно.И ако сте двама ще ти е по лесно ако нямаш стенд,единия да набута щифта това е нищо сложно ;) сега видях че си написал че неси разглабял въздуна пушка,зада извадиш буталото трябва или да свалиш цевта или да избиеш щифта на лоста за зареждане :goodbye:
   
 10. didarai

  didarai Редовен Потребител

  Публикации:
  2,698
  Ревю на Cometa 400 Compact Star

  Схемата:
  [​IMG]
  Разглобяване:
  Това е една от най-лесните за разглобяване пушки.Разглобих и я сглобих сам без помощ от друг човек или стенд.
  Свалят се подред:
  1).......двата В1016
  2).......В1505 и се маха "желязото" от дървото.
  3).......избива се щифта DP013 и на неговото място се слага кръстата отверка с диаметъра на щифта(за по лесно изваждане когато си сам).
  4)........развива се В1507
  5).......вдига се пушката с цевта нагоре,натиска се надолу задния и край в масата и се издърпва отверката.
  Излиза целия спусък,пружината и утежнителя. Като се вади спусъка притискайте с палец предпазителя(SF081).Под него има съчма за позиционирането му която е кернирана но има случай да изпада,та да се внимава(моята изпадна ден по късно и добре че имах късмета да я намеря).
  [​IMG]
  [​IMG]
  За да свалиш буталото,трябва или да отделиш цевта от цилиндъра(винт В1474) или да избиеш щифта DP287 след което вадиш буталото навън.Опитах да избия щифта,но е сглобен с голяма стегнатост и се отказах.Върнах се на варианта с винта който е подобен на хасанския и точно толкова труден за развиване.Важното е да не се забравя да се пречупи цевта при развиването му.
  Преди да се извади буталото навън,трябва да се оберат усенъците от отворите в цилиндъра на тягата и спусъка.Имаше си ги точно толкова колкото на Метеора и на Хасана ми.За свалянето на заглушителя от цевта трябва да се развият двете стопорни винтчета и да се издърпа напред.Той е набит върху цевта и има шлици в края и ,но сглобката не е със стегнатост.От там нататък ,със шестограм се развива отпред,а отзад на ръка.Маха се мушката,притискателната шайба и "карантиите му".В другия край също има такава шайба(на снимката ги няма)
  [​IMG]
  С това разглобяването е пълно и завършва.Сглобява се по обратен ред като най важно е да се внимава при поставянето на спусъка , в изреза на предпазителя да влезе зъба на елемента който го блокира.
  [​IMG]
  Преди да се сглоби отново пушката,разбира се трябва да се почисти добре цилиндъра от смазка(до сухо),а само леко да се намаже периферията на маншета.Другите части също се почистват от консервационната смазка и наново се намазват с леко омазнена ръка.
  Сега за частите:
  Бутало:
  [​IMG]
  При отвора за спусъка имаше усенъци които обрах.
  Цев:
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  Качествена отвътре,с много добри фаски и в двата и края.В предния имаше съвсем лек усенък останал от фаската ,който спираше леко чашката в края на полата и.Махнах го със шкурка.От често коментираните шокове при въздушните пушки,тук(както и при другите ми две) няма следа .Изтикана през цевта с шомпол,чашката върви с еднакво усилие от началото до края.Дразнещото тук е грубата обработка която се вижда на снимките 3 и 4.Честно казано в завода в който аз работя НЯМА детайл,колкото и да е маловажен с подобна груба(гнусна) повърхност ,ако и да не е функционална и да не се вижда,та за това се издразних и я позагладих малко отпред.
  Цилиндър:
  [​IMG]
  Споменах за нужната обработка.Другото което го отличава от тези на Метеора и Хасана е огледално полираната му повърхност.Съжалявам ,че не го снимах отвътре, но е перфектен.От вътре и отвън има направени фаски,но външната(не се забелязва добре на снимката) е направена доста несъосна с отвора.
  [​IMG]
  Пружина:
  [​IMG]
  [​IMG]
  Окрайчена,но доста грубо.Полирах и края за намаляване на ефекта на "завъртащия" откакт.
  Мерник:
  Не много удачна конструкция.Идва малко ниско дори когато си смъкнал приклада до край и прицелването с него е леко некомфортно.
  Друг недостатък е ,че страничната корекция трябва да се прави от винтче развиващо се с отверка.
  [​IMG]
  [​IMG]
  Приклад:
  Красив и здрав.Регулира се по височина с два винта в дясно с шестограм което сигурно е удобно при ползване на оптика,но както споменах за стрелба с механичен мерник ...не.
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
  И още снимки:
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
  Отгоре на цилиндъра има прозорец в който се вижда дали буталото е зацепено за спусъка(дали е заредена пушката),който обаче при наличие на оптика трудно би бил полезен(ще се закрива)
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
  И сравнена с Хсан 125 ТН:
  [​IMG]

  [​IMG]
  Малко инфо за самата пушка:
  Конструирана като хибрид между Гамо 440 Хънтър и Норика Марвик Голд,Комета 400 е взела цилиндъра на първата,а пружината(по-къса с 5 см.) и много доброто заключване на втората.Спусъкът е оригинална конструкция обединяваща в себе си и тапата и водача на пружината в единен блок,правейки пушката много по-лесна за разглобяване от Нориката.При добра настройка става достатъчно лек.Заглушителя върши работа ,но пък се чува звука от пружината така ,че тази пушка много добре илюстрира безсмислеността от подобно съоръжение при пружинените пушки.Зарежда се леко и приятно и може да се стреля дълго без да се изпита умора с нея.При първата стрелба с нея,мой колега(стреля за пръв път от много години насам и за пръв път с въздушна пушка) от 10 м. с 10 изстрела от право положение с механични, направи с нея група от 25 мм. с Гамо про магнум (не твърде свестни чашки).Скоростта замерена с тях(1 гр.) със софтуерния хронограф беше 190 м/с,при което на 12 м. пробиваше едностранно тенекията от сирене по която стрелях.
  Пружина:
  външен диаметър: Ø 18.5 mm
  вътрешен диаметър: Ø 12,5 mm
  тел: Ø 3.0 mm
  витки: 37 (с крайните подравнени!)
  дължина: 270 mm
  Вътрешен диаметър на буталото:
  Ø19,5 мм.
  Маншет(продаден ми за нов,не измерен този от буталото):
  D=26,5 mm.
  d=13,5 mm.
  L=5,6 mm.
   
  yordaniy харесва това.
 11. Grimit

  Grimit Потребител

  Публикации:
  200
  от:
  София
  Браво колега ! :bravo:
  Изчерпателно и ясно ! Чудесни ревюта правиш ! Направо вече съм ти ФЕН .
   
 12. didarai

  didarai Редовен Потребител

  Публикации:
  2,698
  10х Колега!Ревюто е за всички. ;).И ми се иска и аз да чета подобни за други пушки които аз нямам.
  Я подай насам QB-то че на скоро го държах в ръце и може да е евтино,но....определено доставя удоволствие, което друга за сега не може да достави.Между другото не е за тази тема но 188 м/с му замерих с хронографа на Sury с 1 гр. чашка.Ти мерил ли си го?(дай на лично да не ни се карат :D)
   
 13. Link

  Link Потребител

  Публикации:
  79
  от:
  София
  От скоро имам абсолютно същата пушка кал .22. Благодарение на напътствията на колегата Sol се справих с отварянето и почистването, както е подробно описано по-горе. Това, което искам да допълня, касае механичните мерни прибори. Тъй като още нямам оптика си поиграх да открия приблизителните им стойности. Прострелката я направих при следните условия: след 30 "халосни" изстрела, по стандартна пистолетна мишена 50м, с чашки ФТТ, от коляно. За мерник 0 приемам крайно дясно положение (няма репер на цевта) на колелото за регулиране (спрямо цевта нулата се пада в дясно "на един часа"). При завъртане на ляво, ъгълът на цевта се увеличава. Получи се следното:
  10 метра - 7
  15 метра - 10
  20 метра - 12
  25 метра - 13-14
  30 метра - 18
  35 метра - 20
  40 метра - 23
  45 метра - 25
  50 метра - 27
  55метра - 30
  Мерникът стига до 32-33, но там вече винтът не стои съвсем хоризонтално и не мога да приема показанията за меродавни. На 50 метра от 6 изстрела, 5 бяха в група, колкото кутия от цигари. Отдавам го на точността на пушката, тъй като стрелям за първи път с въздушна пушка и нямам никакви претенции да съм точен стрелец. Стойностите могат да варират с +/-1, което го отдавам на персоналните особености на стрелеца. Жена ми стреля на 25 и 50 метра и се оказа, че при нея мерникът е -1 от посочените стойности (тя е с 15см по-ниска от мен). Като цяло считам, че мерникът е добър с изключение на посоченото в по-горния пост неудобство за хоризонталната корекция, но според мен то е неудобство само когато се налага корекция заради страничен вятър.
   
 14. didarai

  didarai Редовен Потребител

  Публикации:
  2,698
  А това ще го пробвам.10х.А за това дали си добър стрелец.....за мен спор няма.На 50 м с механични цигарена кутия не всеки цели,особенно за пръв път в въздушна пушка.Аз ако го мога...друго не ми трябва.Но зрението и стабилната ръка не са ми най-силните страни.Може би за мен по-добре би било да стрелям с оптика,но за сега на механични ми е забавно(макар и с повече пропуски),а с оптика не.Освен при вятър,страничната корекция ще ти трябва и при силно слънце.Групата се мести няколко сантиметра долу и в ляво от нормалната прострелка.
   
 15. Link

  Link Потребител

  Публикации:
  79
  от:
  София
  Не съм казал, че съм уцелил кутия от цигари :D казах, че такава група се получи в дясно на мишената (имаше лек вятър, който пренебрегнах). Това, което мога да си припиша като постижение на 50м беше тънък флакон от дезедорант (3см широк), който уцелих от третия изстрел прав.
  Още нещо, което може би е известно - стрелях и с RWS Superdome и оригинални Cometa чашки. За RWSите показанията са същите, но дават по-разпръсната група. Кометите явно са по-леки, защото правят групите по-високо (също са по-разпръснати), което означава -1 или -2 от посочените по-горе стойности. Впрочем посочената от производителя скорост от 250м/с (нямам хроно и не съм мерил скорости) е мерена с комети! Ще се радвам ако някой потвърди или опровергае показанията посочени в предния пост. Ще бъде полезно и за мен!
   
 16. Sol

  Sol Потребител

  Публикации:
  304
  от:
  Варна
  Не разбрах кои показания трябва да потвърдим или опровергаем, но се приготви след още някоя и друга стотица съчми скоростта с еднограмка да слезе до 200 м/с и дори под нея. Освен ако пружините на Комета-та не са започнали да ги правят по-качествени, което не го вярвам. Между другото не намерих информация за оригинални проектили "Комета" - ако имаш такива (данни), интересно ще е да ги видим какви са! По мои сметки би трябвало да са доста подобни (като тежест) на RWS Hobby или дори по-леки (а аз от последните по-леки не съм виждал в 5.5)...
   
 17. didarai

  didarai Редовен Потребител

  Публикации:
  2,698
  190(+5 до 10 м/с заради софтуерния хронограф) измерени с 1 гр. гамо про магнум при чисто нова пружина взета от СОТИС и никакви загуби на хермртичност(буталото правеше "спринцовка" ,а теста с езика.....стоях 15 сек. с пушка залепнала за него,след като не спадна ни най-малко се почуствах като идиот и я изплюх ;)).Не ми се търси колко грама са чашките на Комета ,но тези които разгледах на живо не бяха по различни като качество от гамоските и за това и не съм си и помислял да ги купувам.
   
 18. ilian

  ilian Потребител

  Публикации:
  967
  от:
  Ловеч
  Моята Комета на 2500 изстрела даваше 196мс с прохънтър.Смених прожината като новата е с 39витки а старата беше37.И след още 2500 изстрела смених и нея със същата такава,като с новата прожина не съм мерил скорости но разликата е осезаема ;).Обаче аз стрелях тогава по много на веднъж 250-300чашки на излет,и съм сигурен че затова прожината се предава толкова бързо :crazy:.Иначе и с 196мс е убийствено точна на 50м ;)
   
 19. Sol

  Sol Потребител

  Публикации:
  304
  от:
  Варна
  За вас не знам, но аз лично за 4 месеца смених 4 пружини ( :sorry:) - всички (уж) оригинални - взети от две различни места; и четирите се държаха абсолютно идентично - в началото до около 400 - 450 изстрела държаха 225 - 220 м/с с еднограмка, следващите 500 бавно, но сигурно сваляха скоростта до около 195 - 190 м/с и там си оставаха. След още около 1000 чашки сменях пружина. Затова си бях избрал RWS Hobby 0.77 гр. - поне моята пушка ги обожаваше - едновременно имах около 210 м/с и Комета-та беше изумително точна на дистанция 30 - 35 метра. На по-големи дистанции с тези чашки не съм стрелял - леки са.
   
 20. ininia

  ininia Потребител ФТКС

  Публикации:
  972
  от:
  София
  Чашките Комета 5,5 мм имат тегло около 0,95 гр. Изсрелял съмоколо 3 кутийки.На пръв поглед са много качествени,но на мойта ЦФХ имаха поне два пъти по малка точност от Хобито и Про хънтара.
   

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена