Хапване, пийване, кой какво обича и как го прави

Termina4

Потребител
японското кисело мляко е по хубаво от нашето :eek: проверено е ;)
5667756k.jpg
 

angelmr

Редовен Потребител
bor1968 написа:
Не се стерилизира, а се пастьоризира прясното мляко и след това се заквасва и се слага в камери поддържащи постоянна температура за да се получи.
Проблема е че слагат различни видове закваски и то не български.
Виждал съм да се прави Българско кисело мляко с Холандска лиофилизирана закваска :-X

Извинявай за грешния термин. :)
А по въпроса за закваската, взимам си оригинална лиофилизирана закваска. За това домашното гарантирано е по-добро от магазинското с неизвестно за мен каква закваска и неизвестно съдържание на живи клетки.

mdinkov написа:
В иститута по ХВП има такава закваска и я продават ( за дребна сума ) но проблема е ,че е трудно приложимо за домашни условия едно пакетче е за някалка тона млеко и ти трябва да правиш по малки порции и си е голяма заигравка .

Няколко лаборатории продават лиофилизирана закваска. Хората от УХТ са си направили частна лаборатория, която заема един етаж в нашия институт. 5 лева е пакетчето и е за половин тон мляко. Но това не пречи да активираш малка част от дозата и да ползваш след това киселото мляко като закваска за следващото. Не мога да кажа за колко време деградира закваската, но мисля че поне половин година ще изкара с използване на старо мляко като закваска.


sess84 написа:
:) Луи Пастйор от там и думата пастйоризация тоест загряване на млякото малко над 40 градуса за убиване на вредните бактерий , но това е за млякото което се предлага във магазините като прясно мляко , за киселото си има друга технология за заквасване , относно кое мляко е кисело мисля че Домлян се приближава най - много до истинскто :)

Не знам колко е правилно технологично, но нашето мляко си го варим а не го пастзоризираме до 60-70 градуса.
 

didarai

Редовен Потребител
Последното суши (ставам все по-добър )
И едно сладко-кисело пиле.
 

Attachments

  • DSCN1880 [1600x1200].JPG
    DSCN1880 [1600x1200].JPG
    486.1 KB · Прегледи: 56
  • DSCN1877 [1600x1200].JPG
    DSCN1877 [1600x1200].JPG
    357.6 KB · Прегледи: 38
  • DSCN1714 [1600x1200].JPG
    DSCN1714 [1600x1200].JPG
    395.6 KB · Прегледи: 54

sess84

Редовен Потребител
:) писал съм че пастйоризацията се прави при пресните млека който се продават в магазинната мрежа , при по висока температура то се сварява :)
 
A

Anonymous

Гост
didarai написа:
Баба ти как го е яла ;)
....
Преди да се закваси се преварява винаги.
Баба ми как го е яла? Да го е яла, както си ще. Това не ме успокоява. Туберколозата по кравите се предава и на хора.
А преди подсирване преварява ли се? А тоя, дето продава сирене от багажника, пастьоризира ли млякото? А тоя дето дои 20 литра, а продава 30....? Айде да не си фантазираме, а?


Я да разведрим темата. Една коледна импровизация.
Цяло парче обезкостен свински врат, увит в бекон (по-точно "каслер") и листа кисело зеле, след печене 2-2,5 часа на 180-200 градуса. На снимката е без зелето, но и то става за ядене, даже е доста вкусно.
IMG_1948_zpsa4f5ac7e.jpg

IMG_1947_zpsfed84ca3.jpg
 

didarai

Редовен Потребител
Dejmos написа:
.. Айде да не си фантазираме, а?
Аз за пореден път да те попитам...............:
Кой тва? ???
Нещо навътре май взе "баба си" , а лафа е такъв(въпреки,че и фактологията най-вероятно е такава).
От "фантастика" също разбирам,но и година и половина квасих по 50-80 л. мляко всеки ден,та от тва също.Пастьоризирай,преварявай,стелиризирай или квото искаш там го прави,стига да заври .Ако не се пребие в процеса,заквасвай и киселото мляко ще стане,а за туберколозата..........и там поназнайвам туй онуй.Не се страхувай ти от млякото.
Сполай ти и весели празници. :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
Не съм взел навътре "баба си". Ясно ми е, че е израз. Но когато моята, твоята или бабата на кой да е от четящите форума си е квасила млякото, нещата са били далеч по-прости.
Говорех по принцип. Много хора превъзнасят "домашното" мляко и са склонни да си го купуват, заедно с кисело мляко, сирене и масло, от крайно съмнителни източници, като описаните (и в никакъв случай преувеличени) багажници, защото са им внушени всякакви безсмислици (и измислици) за купешкото. Не казвам, че с него всичко е наред. Качеството му понякога може и да куца, но поне опасно не е.
 

petkof

Редовен Потребител
didarai написа:
Последното суши (ставам все по-добър )
И едно сладко-кисело пиле.
Сушито ми предизвика силно слюнкоотделяне.За мезе за водка става ли?Ама и с ракия ще го опитам! ;)

Цял врат на фурна жена ми приготвя овалян в традиционни подправки и пече в тавата поставен върху сол.Месото си поема от солта при печенето, без да е пресолено или безсолно в дълбочина.Ако се препече тогава става по-солено.Този също изглежда страхотно! :cheers:
 

didarai

Редовен Потребител
Dejmos написа:
Сушито ми предизвика силно слюнкоотделяне
На мен също. Какво е тъмно-лилавото, почти черно нещо в някои от рулата?
Див ориз.Уж спешъл фор суши.Домъкна го от щатите брата.Нещо средно между ориз и жито е на вкус.Не моЕ се развари до тесто като белия ориз.Те японците правят от всякакъв ориз,но предимно от такъв с къси,почти кръгли зърна.
Все по вкусно взе да ми става,но ако ми кажат суши или врат..........няма спор,лепвам врата и бягам ;).
За мезе на ракийка суши .....не знам ???.Тоооооооооо хора много,нрави разни ;) може би с тези зеленчуковите ще върви.Руснаците пък жулят водка със всякакви осолени риби,та и тва сигурно става,но за мен с бяло сладникаво винце ще пасне иделно. :cheers:

Иво!Врата изглежда добре.Така розово е добре да се пече контрафилето/рибицата,но аз не смея да ям "розови" меса,ако не са осолени.Опасноста е много по-голяма (особено при свинщината) и летална , от колкото да лепнеш туберкулоза от мляко.
 
A

Anonymous

Гост
По принцип си падам по полусуровото, дори ядох от това парче докато го овкусявах, но случаят не е такъв. Добре е изпечено, все пак и деца го ядоха. Няма как да е полусурово след 2+ часа на около 200 градуса в първоначално загрята фурна. Розовее съвсем леко, след изстиване стана почти бяло. Освен това, понеже го купих 3 дни преди Коледа, постоя малко и във фризера. Замразяването дезинфекцира донякъде. Е, не би убило по-опасните гадини, като трихинилозата и някои други, но все пак беше съвсем прясно месо от уж сигурен магазин.

Тоя врат е абсолютен експеримент и изцяло моя идея. Чудехме се какво да приготвим за Коледа. След готвенето на 2n+1 постни ястия за Бъдни вечер знаех, че няма да ми е до нищо засукано. Пълнените пуйки първо не са по нашенски, второ не съм с добри спомени от подобни опити. Та затова подходих максимално опростено - едно цяло парче врат, един пакет каслер (оня почти суров бекон, дето се продава в Кауфланд при разните пършути и немски луканкови салами) и кисело зеле. След размразяването вратът поседя нклк часа в хладилника с черен пипер и сол. Извадих го, включих фурната, наредих отгоре бекона, сложих 4 големи листа отдолу на тавата, да излизат извън ръба й, върху тях месото, завих ги отгоре му, после още листа (общо поне 2-3 слоя, първият изгаря, маха се по някое време, да не развали вкуса). Междувременно фурната беше загряла и го метнах вътре. Пече се доста време, но веднъж сложено нямаш повече грижи с него. Последните 20-ина минути се развива зелето, да се запече отгоре.

За водката и рибите. Веднъж си купих суши и сашими. Сашимито много си вървеше с водка. Руснаците не са глупави, да си пият водката с риба, месо или сланина. Май само ние си пием най-силното пиене с най-лабавото мезе. Другите народи мезят с храна, а ние с трева :-\
 

valens1968

Редовен Потребител
ФТДМ
Dejmos написа:
Май само ние си пием най-силното пиене с най-лабавото мезе. Другите народи мезят с храна, а ние с трева :-\

Щот другите народи са лабави. Ние сме корави и носим на пиене. Ако мезим с храна колко алкохол ще трябва да изпием? Икономически хич няма да е изгодно. ;)

Водка с риба(шпроти, сельодка) е класика в жанра иииии доматен сок. :cheers:
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Хайде и аз да "постна" следобедното ми занимание - агнешка плешка "A la Peko".
На вид може и да не съм го докарал, ама на ВКУС......... :meat: :clap:
Е порциите ги по украсих и със гарнитурата(различни полу задушени, полу печени зеленчуци), та се получи и вид на масата - ама не сварих да снимам(омете се за нула време).
:cheers:
 

Attachments

  • IMAGE_886.jpg
    IMAGE_886.jpg
    685.1 KB · Прегледи: 49
  • IMAGE_887.jpg
    IMAGE_887.jpg
    440.4 KB · Прегледи: 35

dinkata

Редовен Потребител
177137716099997710213568225373VFIqHLJ6GnFfZIK3GZF.JPG

Ето една "гозба" (няма име) от "птици" , която приготвихме в две тави, заради по - голямото количество материал :) Не успях да снимам първата тава, която беше станала супер, но това е втората, която малко попригорихме, но и тя беше станала добре !
Комбинация е между "птици" и мааалко свински ребърца със сланинка, за по - свеж вид, като разбира се има включени и зеленчуци ;) ;) ;) :cheers:
 

angelmr

Редовен Потребител
Dejmos написа:
Говорех по принцип. Много хора превъзнасят "домашното" мляко и са склонни да си го купуват, заедно с кисело мляко, сирене и масло, от крайно съмнителни източници, като описаните (и в никакъв случай преувеличени) багажници, защото са им внушени всякакви безсмислици (и измислици) за купешкото. Не казвам, че с него всичко е наред. Качеството му понякога може и да куца, но поне опасно не е.

Е не, ако го купиш, по дефиниция не е домашно. :) Домашно сирене или кисело мляко е такова, ако сам си го направиш в къщи. Така че от горните ти притеснения остава само това за разреденото мляко. Да има доста такива продавачи. Но ти не купуваш всеки път от различен, така че като видиш че прави номера го сменяш, докато попаднеш на такъв, който не разрежда млякото (лесно се разбира).
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Един приятел преди караше камион за мляко. Няма да ти казвам какви неща слагат вътре само и само да не се пресече. Шофьорите си имат някаква рецепта която забъркват в кофа или туба, в която слагат дори сода каустик /соде/. Няма кой да ме убеди че купешкото мляко, обезмаслено и пълно с консерванти е по-полезно от домашното. А е и по-евтино да купувам домашно, отколкото от магазина. Все пак всеки решава за себе си....
 
A

Anonymous

Гост
Домашно - от кравата на село или от кравата на съседката пред нклк къщи или съседната улица - да. Като си ида на село с кеф си го пия и ям производните му.
Ама "домашно", купено в града от багажника на стара жигула (голф, мерцедес, марката е без значение) аз не бих си купил. Съответният продавач също не би искал да му се пресече млякото или да му остане непродадено, или ...

Както и да е. И аз никого не убеждавам. Но тръгнахме от там, че нишестето в някои млека не е никаква опасност, колкото и да се притесняват някои хора.
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Така е на 100 процента, но никой не иска да купува мляко а да получава нишесте... и не само нишесте а и разни палмови мазнини вътре, плюс соеви производни и какво ли още не...

Българското кисело мляко

"Данон" ни лъже?

Има много изписано по въпроса и съм на мнение, че колкото повече си купуваме домашно от производител, толкова по-добре. Така хем стимулираме дребния производител, хем по-ниското потребление е предпоставка преработвателите да преосмислят политиката си на производство и ценообразуване. Пък и все пак ядем чисти продукти.
 

ininia

Потребител
ФТКС
Така е Оги,но това за София не важи.Тук е пълно с мошеници,и то не от вчера.Имам много ярък спомен от времето на войната и "черната борса" (нали съм старец ;)).
Пред някакъв празник майка ми спести пари и купи от женския пазар една буца уж краве масло.Като се прибрахме в къщи и тя я разряза,се оказа че това е зелка с един слой около 7,8 мм масло от горе.Мама се разплака.Иди я търси тази шопкиня...
Да не мислиш,че сега е по различно? Разбира се лятото на вилата си имаме приятели,които ни продават наистина хубаво мляко,но там е друго.
Весело посрещане на Нова година! :cheers: :cheers: :cheers:
 

didarai

Редовен Потребител
По повод "чистотата" на киселото мляко.
Не съм в мандрата за да знам какви са им магиите,но ако се вярва на това което пишат на опаковките(до сега не ме е интересувало особено) в заквасената сметана има само мляко и закваска :eek: .Поне в двата вида които са ми пред очите сега(Бор чвор и "на баба" ).Разлика естествено пак има."Чвора" е 400 гр,а бабата е "290 гр.",но за сметка на това "Чвора" жълтенене,по мазен е и вкусен(как звучи само ;)),а "бабата" има вкус по-скоро на цедено кисело мляко при еднакво съдържание на мазнини(уж).Цеденото мляко на Чех което пък взех е коктейл от растителни мазнини,сухо обезмаслено мляко и млечен протеин + закваска и пълномаслено мляко.(всички цедени в Кауфланд се водеха: "продукт за салата" или деликатес")
 
Нагоре