По принцип си падам по полусуровото, дори ядох от това парче докато го овкусявах, но случаят не е такъв. Добре е изпечено, все пак и деца го ядоха. Няма как да е полусурово след 2+ часа на около 200 градуса в първоначално загрята фурна. Розовее съвсем леко, след изстиване стана почти бяло. Освен това, понеже го купих 3 дни преди Коледа, постоя малко и във фризера. Замразяването дезинфекцира донякъде. Е, не би убило по-опасните гадини, като трихинилозата и някои други, но все пак беше съвсем прясно месо от уж сигурен магазин.
Тоя врат е абсолютен експеримент и изцяло моя идея. Чудехме се какво да приготвим за Коледа. След готвенето на 2n+1 постни ястия за Бъдни вечер знаех, че няма да ми е до нищо засукано. Пълнените пуйки първо не са по нашенски, второ не съм с добри спомени от подобни опити. Та затова подходих максимално опростено - едно цяло парче врат, един пакет каслер (оня почти суров бекон, дето се продава в Кауфланд при разните пършути и немски луканкови салами) и кисело зеле. След размразяването вратът поседя нклк часа в хладилника с черен пипер и сол. Извадих го, включих фурната, наредих отгоре бекона, сложих 4 големи листа отдолу на тавата, да излизат извън ръба й, върху тях месото, завих ги отгоре му, после още листа (общо поне 2-3 слоя, първият изгаря, маха се по някое време, да не развали вкуса). Междувременно фурната беше загряла и го метнах вътре. Пече се доста време, но веднъж сложено нямаш повече грижи с него. Последните 20-ина минути се развива зелето, да се запече отгоре.
За водката и рибите. Веднъж си купих суши и сашими. Сашимито много си вървеше с водка. Руснаците не са глупави, да си пият водката с риба, месо или сланина. Май само ние си пием най-силното пиене с най-лабавото мезе. Другите народи мезят с храна, а ние с трева :-\