Добре, пицата се получи и сега си я хапвам. Дойде ми мирак да напиша как се правят пирожки.
[move]ПИРОЖКИ ПИРОЖКИ ПИРОЖКИ ПИРОЖКИ ПИРОЖКИ [/move]
Tестото за пирожки е същото както за пица а именно:
В една чаша 200 мл. вода (oколо 50 градуса) се разтваря 1 кубче мая, 1 чаена лъжица сол и една чаена лъжица захар. След това започвате да добавяте брашно, колкото поеме. Аз слагам около 700 грама брашно, но се налага да добавя и още около 100 мл. вода. Все пак се получава. Важно за това тесто е да има около 4 супени лъжици олио, за да не е толкова жилаво. След това оставяте тестото 1 час на топло, без да е разделено на питки.
Също така трябва да имате някакъв пъллнеж. Някой слагат черен дроб, други яйце, аз слагам само посолено пюре от варени картофи. Катрофите трябва да са намачкани и обелени разбира се. Тънкостта в цялата работа не е съставките, а сглобяването на самата пирожка. Като начало разпределете тестото на еднакви топки, всяка трябва да стигне за една питка с диаметър максимум 10 см и дебелина 5-10мм. Поставяте максимално количество пълнеж в центъра и заскрипвате ръбчетата, така че да се получи нещо като полукръг, в който пълнежът да е затворен. След това от особенна важност е да сплескате това джобче така, че шева да се пада не отстрани, а на лицевата част. Ако шева е отстрани или отгоре, когато сложите пирожките да се пържат те се разтварят и пълнежа бяга! Останалото е ясно- пържите ги в тиган (така че шева да е отдолу, след това ги обръщате), докато станат готови, посолявате и хапвате.