Фиксатори и лепипа. Приложение и начин на употреба

Дискусия в 'Работилница' започната от dberov, 22 Юни 2015.

 1. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  2,855
  На всички ни се е налагало да използваме различни лепила и фиксатори за съединяване на детайли с еднородни или разнородни основи, бединг на приклади, уплътняване на луфтове, фиксиране на резби и при не правилен избор или начин на употреба в последствие да изпитаме затруднения при разрушаване структурата им, отстраняването и почистване на детайлите от тях. При нужда пишем в различни теми за конкретен проблем и така информацията остава пръсната, затова отварям тази тема и всеки който има нужда от съвет или помощ да я получи тук а информацията да се концентрира.

  Аз например трябваше да купя няколко вида фиксатори и лепила и чрез проба - грешка да намеря това което ми свърши работа. При мен проблема беше да фиксирам тапата на БК така че при ударите върху иглата тапата да не изменя позицията си а също лепилото/фиксатора да не крехко понеже ако се изрони малка частица и попадне в леглото на клапана белята ще е неизбежна. Другото условие на което държах е при нужда от смяна на пружина или игла/клапан да развия тапата без да нагрявам до висока температура и да не прилагам силови методи като така може да се деформира детайл или резба. Опитах със силикон, тефлонова лента, два вида секундно лепило с и без катализатор и последния ми опит е с ТЕЧЕН ТЕФЛОН който държи много добре, с леко нагряване омеква и развиването става лесно а характеристиките бяха решаващи за избора ми понеже стрелям на газ.

  - Тефлон течен за газ и течности
  - За уплътняване на метални резбови съединения, устойчив на вибрации, вода, газ горива, смазочни материали......
  - Гъвкав и лесен за демонтаж!
  - Температурен обхват: от -20°С до +150°С

  http://www.filbo.eu/bg/product/3433-teflon-teen-za-gaz-i-tenosti-75ml-/#.VYewc-E1CSo

  2015-06-22 07.34.46.jpg

  Вчера реших да уплътня трайно леглата на магазините за барабаните в приклада на Крикета. До сега използвах парченца от силиконена лента за уплътняване на дограми но двойното подлепващо понякога пада а при не уплътнено гнездо на магазина барабана пада. Купих лепилото FT 101 Flextec което не бях използвал до сега. В магазина имаше мостра със залепени парчета от различни материали (дърво, стъкло, алуминий) и след като дърпах и огъвах без да се разлепи и деформира ми вдъхна доверие а също ме привлече наличието в различни цветове (черен, сив, тъмно кафяв, бял). Поствам снимки на лепилото и мострата които цъкнах в магазина а когато направя уплътненията ще споделя резултата.

  http://www.ceresit.bg/component/virtuemart/details/72/20/Уплътнители/ft-101-flextec®/82

  2015-06-21 17.37.32.jpg 2015-06-21 17.34.23.jpg 2015-06-21 17.34.30.jpg 2015-06-21 17.34.46.jpg 2015-06-21 17.35.43.jpg 2015-06-21 17.35.13.jpg
   
  Последна промяна: 22 Юни 2015
 2. xpresident

  xpresident Редовен Потребител

  Публикации:
  1,162
  от:
  Варна
  За лепене на метали ползвам belzona. Сертифицирано е от Лойд за редица приложения по корабите. С него съм лепил накрайници на стоманени въжета, тествани на 3400kg опън, 8мм въже се къса, лепилото не мръдва. Преди това ги заливах с цинк вместо лепило - не става.
  http://www.belzona.com/en/products/1000.aspx
   
 3. ssn

  ssn Потребител

  Публикации:
  163
  Здравейте колеги!
  Направих си клапан за бутилка 88 гр. СО2 подобни на тия на колегата didoee от темата: http://forum.airguns.bg/index.php?threads/СО2-Балончета-за-многократна-употреба.2095/page-5.
  В цялата тема се говори за уплътнение с тефлонова лента. Това обикновена водопроводна лента ли е или има някаква специална.
  Разбира се не е задължителен варианта с тефлонова лента. Някой ако е правил такова уплътнение на резби за СО2 да предложи.
  Живи и здрави!:cheers:
   
 4. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  2,855
  Колега, гамата е доста широка.
  Кое от всички лепила е най силно. Трябва ми да залепя стоманена шпилка 3мм която ще влиза в отвор разпробит в стоманена ламарина със дебелина 2мм и да не мръдне повече.
   
 5. xpresident

  xpresident Редовен Потребител

  Публикации:
  1,162
  от:
  Варна
  Мисля че Belzona 1111 ползвах, имам още от него, но ми е на лодката а там ще бъда в чтвъртък да погледна. За такова малко коичество няма смисъл да купуваш защото е скъпо (някъде 200 грама е 100 лева). Моето е с изтекъл срок и не е съхранявано правилно (било е на доста топло), но съм сигурен че ще ти свърши работа. Имаш ли път към Варна? Не става ли да я заварим тая шпилка?
   
 6. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  2,855
  Не става, мога да направя нова завършваща на шлици и в отвора да правя шлици но не си заслужава.
  Това е единия чоп на двуногата ми, ако не стане с лепило ще го прикапя, зачистя и пръсна със спрей.

  CIMG9863.JPG CIMG9861.JPG CIMG9860.JPG
   
 7. xpresident

  xpresident Редовен Потребител

  Публикации:
  1,162
  от:
  Варна
  То не е много натоварен детайл, с лепило ще стане, ако дойдеш до тук ще ти дам. Аз лично бих го заварил. На аргон, от задната (плоската страна) само да се стопи, без добавъчен материал, много финна заварка може да стане. Малко наистина трябва да се зачисти оксидацията. Нямам в момента апарат за аргон, смятам да си купувам, ама след лятото че сега имам други разходи. Стомана е, нали? да не е алуминии?
   
 8. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  2,855
  Стомана е, не е проблем да го капна със заварка но първо ще пробвам да го залепя. Не знаех че тези лепила са толкова скъпи но явно има защо. Проблемът не е кой знае какъв но държа нещата ми да са изрядни.
   
 9. lynx

  lynx Редовен Потребител

  Публикации:
  7,282
  от:
  Старата София
  Митко, имаш добър стругар.
  Нека да ти направи нов щифт и го набийте.
  Сещаш се, че като го направите качествено ще е завинаги и ще е по-яко от заварка или лепило.
   
 10. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  2,855
  Днес ще работя по една пушка и имам ходене при стругаря така че ще свърша и тази работа. :cheers:
   

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена