Последно време взех да се интересувам от оксидации - горещи, студени и т.н. Бях насърчен от колега да премина към действие и реших да споделя първите си резултати. На първите три снимки са двата пирона преди и след полиране с водна шкурка 2000.

.
На тези снимки е единият пирон (1) оксидиран "горещо".
Опитът (1) не го считам за успешен - температурата и нивото на течността в съда за оксидиране бяха променливи и не бяха оптимални. Не съм сигурен колко се вижда на снимката, но цветът не е един по дължината - колебае се между тъмнокафяв в единия край и наситено черен в другия. Независимо от това се забелязва колко е важно доброто полиране на метала - неравностите изглеждат все едно са с друг цвят, а в действителност не са.
Следва успешен опит (2) - по-малко парче, с еднороден цвят. Покритието е плътно, лъскаво, почти огледално. Оксидацията изглежда се държи здраво за метала. Нуждата от полиране се вижда и тук.

На тези две снимки показвам неуспешен опит (3). Ползваната студена оксидация я забърках сам. Аналог е на "Наталия" и западните "Перма блу" и т.н. Може да я нарека Хидън-Блу

.
Oпит (3) е неуспешен по няколко причини - ползвах разтвор, който стоеше няколко месеца отворен и май се беше концентрирал, а някои от компонентите му се бяха изпарили. Освен това след обезмасляването цопнах метала направо в разтвора, вместо да го мажа няколко пъти внимателно. Съответно се получи рехав и цапащ черен слой.
Опит (4) е по-успешен:
Разредих разтвора мазах няколко пъти, като нагрявах между мазанията. Не съм полирал накрая. Покритието изглежда здраво и е по-скоро тъмно синьо. Миризмата на детайла след оксидация ме дразни.
Като извод - горещата оксидация е по-равномерна, лъскава и на теория не би трябвало да вреди на метала. Неин минус е нуждата от големи съдове за оксидиране на големи детайли. Още търся отговор на въпроса как да оксидирам цев само от външната страна без да засягам вътрешната - близо до ума е да се запушат отворите, но малко материали биха издържали на условията в съда за оксидация.