Състезание по ФТ международен клас (до 16 джаула) ПЦП.

• Автор на темата Автор на темата Anonymous
  • Начална Дата Начална Дата
A

Anonymous

Гост
Пускам темата с цел сондиране на нагласата сред колегите за обособяване на такъв клас в състезанията по ФТ, които провеждаме на националните срещи. За момента са ми известни три такива ПЦП-та: fatalen (EV2), cdman (AA S200), и моята, което означава потенциално 5-6 участници.
Въпросите които ме вълнуват са дали има ли други колеги с такива пушки, които биха се включили, както и такива, които за момента нямат такова оборудване, но по принцип се интересуват от този клас.

И моя валтер е замислен да стане 16 джаула, но нещо последните два месеца не съм се занимаал с въпроса. Проблема при мен е ако се наложи да се регулира редуктора. Той е на болт със захващане като на АА200 Мк3 на cdman, който нямам и най-малката идея с какво се върти. Но иначе и аз съм за този клас стига да имам възможността да дойда на срещата, което последния път не стана. :(

Аз мисля че една евентуална надпревара в тоя клас би била много оспорвана защото участниците ще бъдат поставени при равни начални условия и в същото време изправени пред предизвикателствата на тази енергия. Надявам се за в бъдеще да има повече такива пушки и догодина пролетта можем да положин началото :)

angelmr написа:
И моя валтер е замислен да стане 16 джаула, но нещо последните два месеца не съм се занимаал с въпроса. Проблема при мен е ако се наложи да се регулира редуктора. Той е на болт със захващане като на АА200 Мк3 на cdman, който нямам и най-малката идея с какво се върти. Но иначе и аз съм за този клас стига да имам възможността да дойда на срещата, което последния път не стана. :(

Пусни някъде една взрив схема да го огледаме. По принцип със съвсем малко увеличаване на задредукторния обем без да се пипа редуктора става

Бих искал да попитам! вие ще си направите клас 16j ами ние с пушките над 100j кво ще правим?
Ще седим и ще цъкаме.... или ще ни направите и на нас клас 100j+ ???? :rambo: :cheers:

HOBOS написа:
Бих искал да попитам! вие ще си направите клас 16j ами ние с пушките над 100j кво ще правим?
Ще седим и ще цъкаме.... или ще ни направите и на нас клас 100j+ ???? :rambo: :cheers:

Разбира се че ще има и други класове за състезание :) но досега не е имало изобщо разделяне. Причината да се започне все пак такова разделяне на класове е че стрелбата с 16J няма нищо общо с тази със 100J :) и както до момента правим всички на едно място реално си стреляме "каубойската" . Та идеята е освен това каубойско което правим да направим все пак и 16J клас както е по цял свят в тез дисциплини.

Друг е въпроса че лично мое мнение е че с енергия над 55J (това е баракуда в 5.5мм с 280м/сек) изобщо не трябва да се правят състезание с наличните мишени - защото направо ги размазват! Това обаче е въпрос на дискусия.

Според мен реалните класове които може да се направят са 3

1. 16J
2. 24J
3. каубойски БГ клас до 55J

от 60J нагоре вече не виждам смисъл защото то си е направо огнестрелно :) - не казвам че пушките са лоши или нещо такова но стрелбата с тези енергии изобщо не е предвизвикателство до 50м , а 3мм ГАМО мишени стават на кайма ...

100J става за всякакъв вид кеф и лов :) ама за състезание с въздушни пушки :crazy:

П.С. дискусията за мощността е преместена тук :) http://forum.airguns.bg/http://forum.ai ... ic.php?t=8
нека в тая тема си пишем за 16J само.

За големите джаули направете три четири мишени на по- популярен едър ;)дивеч и съответно летални зони и там ще проличи кой е баш ловджия. ;Dна големи дистанции .Хем интересно и екологично.Мишена на диво прасенце целнато в окото от 100 метра бррр... :crazy:

Re: Състезание по ФТ международен клас (до 16 дж&#

за пролет и аз се надявам да имам пушка в 16J Засега само се оглеждам какво да взема
За половин година се накупиха много класни пушки сигурен съм че за още 6 месеца ще се случат много неща и все повече хора ще се навият за тази тръпка 16J Неможе една Английска баба да стреля по добре от Нас  :no: всичко се развива бързо и се надявам на пролет мераклиите да са още повече  :rambo:

подкрепям клас16.всъщност 2 класа16,пцп и ппп.unlimited да е limited до 65J.няма смисъл от повече разделяне.не мисля,че 100J-ва пушка има преимущество пред масовите пцп(35-65J)до 50-60метра.ако тръгнем да се класифицираме, всеки ще си има клас.всички се жалват,че с 16J се стреля по-трудно и може би са прави за пцп,ама не така стоят нещата при ппп.масовите ппп (18-26J)стават много по-точни като се детюнват до 16J,вервайте ми.групите ми с хв90 на 25м се свиват обратно пропорционално на мощността независимо от стрелковата позиция като най -добрите са на 14-16J.и това с 5,5.

Премествам мненията на Вячеслав и HOBOS от темата на Софийската група защото не им е там мястото.

Вячеслав написа:
Абе я стиг аглупости . 16 Дж за къде по напред. За 10 мзетра точна стрелба или за надуване наболини. 16Дж е бахти смеха . вероно е спорт . Амо съгласете се товаса 15- 30 метра. дажеи 30 са много. С такава пушка няма как да не се вкарва едно в едно. . А тези спо-мощните говорим за групи от 3 см на 100 метвра. че се и тър9сят поне 60 дж. Миленчо си взе пушле 16 дж и иска да е шампион в класа. Вземи си 10 дж и стреляй на 5 метра . Пак ще си първи друже. ;)

ПП дистанцията е 50 - 150метра за дребно добиче. дории врабабче няма да те пуснсе на 20 метра. Но иначе 16 дж. са добри до 15 метра без паралакс. Пък и да го има като екстра. след 25 метра сие смях от всякъде. Получава се нещокато да играеш билярд и да знаеш ,че винаги ,когато удариш червената биля ,тя ще влезе в краен десен джоб. .................без кожментар. 16 ДЖ неискамч да усмивдам ,но напрадво ми се смее. Успех с глезотиите. С уважение към всички ,които сасе насладилина мощните пушки и са минали от 216дж на16 За справка моя стрария Кондор правеше 216 джс 2,6 куршум но точността беше неприемлива.

HOBOS написа:
Вячеслав написа:
Абе я стиг аглупости . 16 Дж за къде по напред. За 10 мзетра точна стрелба или за надуване наболини. 16Дж е бахти смеха . вероно е спорт . Амо съгласете се товаса 15- 30 метра. дажеи 30 са много. С такава пушка няма как да не се вкарва едно в едно. . А тези спо-мощните говорим за групи от 3 см на 100 метвра. че се и тър9сят поне 60 дж. Миленчо си взе пушле 16 дж и иска да е шампион в класа. Вземи си 10 дж и стреляй на 5 метра . Пак ще си първи друже. ;)

ПП дистанцията е 50 - 150метра за дребно добиче. дории врабабче няма да те пуснсе на 20 метра. Но иначе 16 дж. са добри до 15 метра без паралакс. Пък и да го има като екстра. след 25 метра сие смях от всякъде. Получава се нещокато да играеш билярд и да знаеш ,че винаги ,когато удариш червената биля ,тя ще влезе в краен десен джоб. .................без кожментар. 16 ДЖ неискамч да усмивдам ,но напрадво ми се смее. Успех с глезотиите. С уважение към всички ,които сасе насладилина мощните пушки и са минали от 216дж на16 За справка моя стрария Кондор правеше 216 джс 2,6 куршум но точността беше неприемлива.
+1 ;D

За да не пускам отделно мнение ще коментирам тук - Не вижда защо нападате другите че искат да правят нещо по различно. Първо аз имам такава пушка вече доста време и тя е си е съвсем точна до 25-30 метра - там до 50 се иска майсторлък ама явно точно затова и международните правила за тоя тип състезания са такива! Многократно го обсъждахме и никой не е казал че вече ВСИЧКИ състезания ще са в 16 джаула - просто казахме че ще има и такова дето ще е със 16 джаула като КЛАС. Дистанциите и Мишените са направени за точно такова нещо. Според мен е напълно нормално това че някои от колегите са си купили много силни пушки с цел ловни подвзи а не им се занимава с огнестрело по ред причини ( разрешения и т.н) , от друга страна има хора които освен по мишени няма да стрелят по нищо друго , аз го приемам а съвсем нормално - не мога да разбера защо някои колеги не го приемат.

Сега по мнението по нагоре за кондора с 216 Джаула - ами само да ти кажа че с тоз кондор в нито едно състезание по Фийлд Таргет не можеш да участваш с тез енергии , тез мишенки по състезанията ги купуваме от магазина с пари и "леко" стават на кайма :)

В заключения само ще кажа не се нападайте един друг от това смисъл няма - ще има силни пушки за кефо и "други неща" , ще има и слаби пупки в 16 Дж за състезания така както е по цял свят - който не иска да участва в 16 Дж клас ще мине в по горен - както говорихме - но клас 200 Дж няма да има :)

cdman написа:
Премествам мненията на Вячеслав и HOBOS от темата на Софийската група защото не им е там мястото.

Вячеслав написа:

HOBOS написа:
Вячеслав написа:

+1 ;D

За да не пускам отделно мнение ще коментирам тук - Не вижда защо нападате другите че искат да правят нещо по различно. Първо аз имам такава пушка вече доста време и тя е си е съвсем точна до 25-30 метра - там до 50 се иска майсторлък ама явно точно затова и международните правила за тоя тип състезания са такива! Многократно го обсъждахме и никой не е казал че вече ВСИЧКИ състезания ще са в 16 джаула - просто казахме че ще има и такова дето ще е със 16 джаула като КЛАС. Дистанциите и Мишените са направени за точно такова нещо. Според мен е напълно нормално това че някои от колегите са си купили много силни пушки с цел ловни подвзи а не им се занимава с огнестрело по ред причини ( разрешения и т.н) , от друга страна има хора които освен по мишени няма да стрелят по нищо друго , аз го приемам а съвсем нормално - не мога да разбера защо някои колеги не го приемат.

Сега по мнението по нагоре за кондора с 216 Джаула - ами само да ти кажа че с тоз кондор в нито едно състезание по Фийлд Таргет не можеш да участваш с тез енергии , тез мишенки по състезанията ги купуваме от магазина с пари и "леко" стават на кайма :)

В заключения само ще кажа не се нападайте един друг от това смисъл няма - ще има силни пушки за кефо и "други неща" , ще има и слаби пупки в 16 Дж за състезания така както е по цял свят - който не иска да участва в 16 Дж клас ще мине в по горен - както говорихме - но клас 200 Дж няма да има :)

Само да питам.
Що си мислиш , че няма да има клас 200J?
Ти Господ ли си?
Айде с милен да не прекалявате ,а?
Вие си искате 16 - ок.
Ако други искат 200 - не????

Ей, Другари!

@ hlapeto
Само да питам.
Що си мислиш , че няма да има клас 200J?
Ти Господ ли си?
Айде с милен да не прекалявате ,а?
Вие си искате 16 - ок.
Ако други искат 200 - не?

Ей, Другари!

Ти майтапиш ли се? Ако не значи се взимаш доста насериозно и току виж си дошъл с танк на някое от състезанията ;D ;D ;D.

@hlapeto

Айде поредния дето скача неподготвен , не съм казвал че няма да има - казах че няма да има Фийлд Таргет такова , последния път като те видях на състезание даже беше дошъл без собствената си пушка - ако си прочел внимателно по нагоре ще видиш че тези дето се занимават и с огранизацията дават пари за мишени които тез със 200J ще трошат ли ? Милен за разлика от тебе ходи по тези състезания поне 1 ден по рано или часове преди това - реди мишени забива колчета за да може после да дойдат другите да пострелят - мисля че поне за това заслужава уважение!

Ако искате си направете и състезание с AK47 - това си е ваша работа :)

И стига сте скачали с тез "ловни" пушки да ставате състезатели - всички знаем че не сте ги купили за това ....

Няма лошо да се направи клас и до 200 джаула. Който иска такъв( има доста хора с такива пушки все пак) да осигури необходимия брой мишени изработени от 7-8мм закалена инструментална стомана и проблема е решен.

cdman - изпревари ме

@hlapeto
Класове ще има такива, каквито ги напавят организаторите.
Милен като иска клас 16Дж, хваща се и го организира.
Ти като искаш клас 200Дж - хвани се и го организирай ти. Подготви терен, мишени, награди - просто нямаш ядове.

ПС: малеее, много сте бързи в писането :)

Само да уточня, за да не се получи недоразумение: състезанието в София няма да е ограничено до 16 джаула. Може да не допуснем само пушки, които очевидно биха повредили мишените (50-60 джаула е разумната граница, според мен). Ако се съберем достатъчно хора с пушки до 16 джаула, може да направим отделно класиране за тях, при проявено желание от страна на участниците.

Последните три поста ми харесват!
:yes:
@cdman :
Ти не знаеш каква пушка съм си купил и за какво ще я използвам.
Всъщност не ти влиза в работа.
Въпреки това : хатсан ат44-10 .177 (грубо около 20 Джаула)
Да , на регионалната среща в София нямах пушка , но пък си тръгнах със "златото" . И какво от това ?
Да не би да замисляте ограничение например "Само за собственици на Еър армс с410 16 дж.?

Има много различни хора.Пушките им също.Дайте да дадем за "Клас 16 J " , а другите да си гледат работата.
Виждал съм милен два пъти мисля.Хубав човек ми се видя , нищо лично , но следващата стъпка май наистина е спонсорство за да го пратим на световното.

Между другото , колко хора в този форум са си купили пушка 16J с единствената цел да стрелят по тенекиени катерици?

едит:
пак към cdman
Доколкото знам , сам си направил този сайт.
Всички , членуващи във форума са ти задължени малко или много за създаването му.
Форума се превърна в най-хубавия в България за пневматично оръжие.
Ще повторя за ПНЕВМАТИЧНО ОРЪЖИЕ .
Грешката май е само в името на сайта , но пък ти си знаеш най добре.
"На харизан кон , зъбите не се гледат"

Дори БигБор-а с най-тежкия проектил 13 грама в .50 калибър и скорост 180м/сек се получават 111 Дж.
Не , че скороста му не може да се вдигне, ама за сега поне не съм чул за драстично вдигане на скорости в тоя калибър, което в никакъв случай не означава , че някой не го е правил без аз да съм чул.
Нямам идея как ще се държи посочения проектил при по-високите скорости.
Всички знаем , че не трябва да се доближава звуковата бариера или в случай, че се преминава , то трябва да е с много над нея …почти двойно, или минимум скорост от 450 м/сек, което на този етап не може да се постигне с наличните пневматични пушки.
Най-спряганата за момента Суматра, пък дори и другите : Кареер, Еваникс , Кондор , в .25 калибър, с „ЮнДжин или подобни проектили, от които най-тежките са 42 грейна, тоест 2.72 грама, за да стрелят с прилична точност не трябва да преминават скорост от 320м/сек. и пак става дума за 140Дж.
В тоя ред на мисли, не смятам , че би представлявало проблем, хора с такива пушки да бъдат допускани в състезанията по БенчРест. На мишените нищо не може да им стане.
При БР големия калибър и мощност ще бъдат в техен ущърб и с течение на времето те самите ще разберат , че просто с такава пушка , няма да намерят място в класацията , до момента, в който някой не докаже противното.
Колкото за ФТ, при положение , че носят собствени мишени по които да стрелят също не виждам проблем.
Просто желаещите да се състезават с такива пушки след като мине последния стрелец от групата стреляща със 16-20-30 или колкото джаулови пушки е решено, ГАМОвските мишени да се заменят като се поставят на същото място, с други по-здрави мишени, които естествено се доставят от желаещите да се състезават в големия калибър. Естествено след проверка, че въпросните мишени не падат при попадение в не убойната зона. Не е необходимо за начало дори да разполагат с мишени за всички коридори. Достатъчно е всеки един от тях да разполага с мишени с различните убойни зони , и един от нас или съдия , ще ги мести по коридорите.
По този начин и те ще могат да се включат в общото класиране , без да се трошат ГАМОвските мишени. Вярно , че ще се създава известно неудобство и забавяне, но след като решихме , че ще разделим турнирите по БР и ФТ в двете национални срещи, предполагам при добра организация времето ще стига.
Нямам кой знае какви наблюдения върху ГАМОвските мишени , но мисля, че дори няколко попадения с проектил изстрелян със 70 Дж не може да причини непоправими щети, а и пушки които стрелят с такава мощност, може да се каже, че почти няма или ако ги има, са две три.
Аз вероятно няма да участвам нито в едното, нито в другото състезание и с този пост не защитавам ничия теза и не преследвам никаква цел. Просто изразявам личното си мнение.

Темата беше започната за клас 16Дж, а ние както винаги обърнахме всичко с хастара навън и се свлякохме на приказки за БигБоре...

Ще напомня (за кой ли път вече), че класа PCP Unlimited, който стреляхме досега, никой не е отменял.
А тук говорим за клас 16Дж, като още един клас за мераклии.

Back
Нагоре