Дори БигБор-а с най-тежкия проектил 13 грама в .50 калибър и скорост 180м/сек се получават 111 Дж.
Не , че скороста му не може да се вдигне, ама за сега поне не съм чул за драстично вдигане на скорости в тоя калибър, което в никакъв случай не означава , че някой не го е правил без аз да съм чул.
Нямам идея как ще се държи посочения проектил при по-високите скорости.
Всички знаем , че не трябва да се доближава звуковата бариера или в случай, че се преминава , то трябва да е с много над нея …почти двойно, или минимум скорост от 450 м/сек, което на този етап не може да се постигне с наличните пневматични пушки.
Най-спряганата за момента Суматра, пък дори и другите : Кареер, Еваникс , Кондор , в .25 калибър, с „ЮнДжин или подобни проектили, от които най-тежките са 42 грейна, тоест 2.72 грама, за да стрелят с прилична точност не трябва да преминават скорост от 320м/сек. и пак става дума за 140Дж.
В тоя ред на мисли, не смятам , че би представлявало проблем, хора с такива пушки да бъдат допускани в състезанията по БенчРест. На мишените нищо не може да им стане.
При БР големия калибър и мощност ще бъдат в техен ущърб и с течение на времето те самите ще разберат , че просто с такава пушка , няма да намерят място в класацията , до момента, в който някой не докаже противното.
Колкото за ФТ, при положение , че носят собствени мишени по които да стрелят също не виждам проблем.
Просто желаещите да се състезават с такива пушки след като мине последния стрелец от групата стреляща със 16-20-30 или колкото джаулови пушки е решено, ГАМОвските мишени да се заменят като се поставят на същото място, с други по-здрави мишени, които естествено се доставят от желаещите да се състезават в големия калибър. Естествено след проверка, че въпросните мишени не падат при попадение в не убойната зона. Не е необходимо за начало дори да разполагат с мишени за всички коридори. Достатъчно е всеки един от тях да разполага с мишени с различните убойни зони , и един от нас или съдия , ще ги мести по коридорите.
По този начин и те ще могат да се включат в общото класиране , без да се трошат ГАМОвските мишени. Вярно , че ще се създава известно неудобство и забавяне, но след като решихме , че ще разделим турнирите по БР и ФТ в двете национални срещи, предполагам при добра организация времето ще стига.
Нямам кой знае какви наблюдения върху ГАМОвските мишени , но мисля, че дори няколко попадения с проектил изстрелян със 70 Дж не може да причини непоправими щети, а и пушки които стрелят с такава мощност, може да се каже, че почти няма или ако ги има, са две три.
Аз вероятно няма да участвам нито в едното, нито в другото състезание и с този пост не защитавам ничия теза и не преследвам никаква цел. Просто изразявам личното си мнение.