Самоделни PCP-та

Dominus

Редовен Потребител
ти на кросман утвърдена марка ли викаш?
купи си асан! качеството е на същото ниво и е пак утвърдена марка.
иначе всички искат английско качество ама за два надвика.
 

5ko

Потребител
Една малко солена приказка показва същноста на нещата: Много е лошо когато помияр си помисли че е станал овчарско куче! С извинение ........
 

njatanasow

Редовен Потребител
5ko написа:
Една малко солена приказка показва същноста на нещата: Много е лошо когато помияр си помисли че е станал овчарско куче! С извинение ........
Не сме "помияри" ,просто зависта и мързела са ни в повече ;)
 

Yasho

Потребител
ми то затва помияра си остава помияр,щото няма мисленето,как да стане овчарско куче.
ей кви сме мизерници то от вътре не иде....
 

ininia

Потребител
ФТКС
Преди десетина поста Саундмакс беше написал,че имаме обзавеждането да правим ВО,но директорите не искали! :eek: И това след като нашата оръжейна индустрия е практически в колапс!Ей Богу не го разбирам! :wall:
 

Yasho

Потребител
няма нищо за разбиране,наще заводи в тоз бранш работят по друга схема.Това с въздушното не им помага по никакъв начин
 

Yasho

Потребител
колеги има ли някой който да е чат и да разбира от фрези да му пратя един модел да си каже мнението
 

bgbul

Редовен Потребител
mmst написа:
Петко имаше в предвид "хатсан " и "кросман" :)
И то какво се оказа - ние сме голяма работа, а нямаме производство на оръжие, а другите са помияри и правят няколко различни модела и не само правят, ами ги и продават.
И не само продават, ами ги продават на такива "голяма работа" като нас.
Няма лошо да си говорим, но да е вярното и истината.
Хубава тема, дано се стигне до различни модели, но да не отричаме и труда на другите.
И те са започнали с подобни гаражни бройки, но са си повярвали и са продължили.
И са докарали евтина цена.
Продажбата е резултат от доказване на качествата на даден продукт.
Дори да е единична бройка, ако с нея стреля шампиона - тази пушка ще е привлекателна и на по-висока цена.

Yasho написа:
колеги има ли някой който да е чат и да разбира от фрези да му пратя един модел да си каже мнението
Модел на какво?
Имам стругаро-фрезист който си работи за Германия и всеки ден има куп стружки за изхвърляне (не брак, а отпадък от работата). Това показва колко работи , а не стои.
Работи по зададен чертеж от "онези" и няколко години вече му харесват работата.
С тези самоделни високоточни пушки ми запалихте чергата....следя ви с интерес и аха да се включа в един проект.
Поздрави !
 
A

Anonymous

Гост
Yasho написа:
няма нищо за разбиране,наще заводи в тоз бранш работят по друга схема.Това с въздушното не им помага по никакъв начин
Не си прав. Много от тези заводи започнаха странични производства за да не им стоят работниците без заплати. И някои от тези странични производства се указаха успешни. Завод "Ивайло" в Търново правят какво ли не, освен да ремонтират оръжие - ръчни колички, доилни апарати, пожарогасители.
Тези заводи имат нужната техника и опит да се справят с ПО. И със сигурност работниците там ще правят оръжие, пък било то и въздушно, с по-голямо желание и внимание, отколкото сега правят количките.
Смятам, че проблемът е в мениджмънта им. Сигурен съм, че болшинството от управленските им кадри смятат, че въздушното оръжие започва с пушките по панаирите и свършва с китайките за 50-60 лв на битака. Повечето хора, които имат опит с огнестрелното, им е присъщо пълно пренебрежение към пневматиката. Дали щяха да мислят така, ако знаеха че един пневматичен пистолет среден клас струва поне колкото Макаров, а едно качествено ПЦП надминава по цена АК? ... ( а вероятно тези, които си имат идея ги спира друго - технологично пневматичното е по-сложно от огнестрелното, ако направят едно ПЦП с допуските, които са допустими за огнестрелно, то ще става само за украса, в най-добрия случай за сватбарска стрелба )

А иначе адмирирам Яшо за ентусиазма. Никой не е успял, без да е опитал. Но наистина едно такова начинание ще се сблъска с присъщия ни скептицизъм и комплекса за национална малоценност (мани го - българска работа, Мейд ин Булгаристан и т.н.) Да кажем, че в проектирането бъде привлечен човек с опит и реноме сред нас. Ние тук ще знаем на какво е способен той и разбираме от материята достатъчно, за да оценим качествата на произведеното оръжие. И в нашите среди биха се реализирали известен брой пушки, ако цената е равна или дори по-висока (в разумни рамки, патриотизма и уважението към ентусиазма си имат граници) от тази на вносни пушки с аналогични възможности. А после? Нашата пазарна ниша бързо ще се насити. После, ако пушката е успешна, хвалбите от уста на уста ще привлекат вниманието и на известен брой от нашите познати... От там нататък реализирането на всяка бройка ще става все по-трудно. Ще трябва реклама, контакти с продавачи (много от които вече са вложили сериозни средства и имат на склад непродадени вносни пушки - пробиването сред такива ще е трудно, някои дори биха си намалили иначе ненужно високата надценка, за да ударят новата конкуренция)... Казаното от Бгбул за българска пушка на почетната стълбица е на толкова далечен етап след вече описаното, че изглежда като утопия.

За да тръгне изобщо работата трябва да се започне с максимално изтънен откъм разходи проект. Безсмислено е да се вложат пари за цифрови фрези, без да е сигурно, че изобщо ще има търсене. Началният етап може да разчита основно на подизпълнители, за цевните кутии задължително. Резервоарите биха били сериозно перо, ако се правят от нулата и се тестват. Аз лично смятам, че хатсанските резервоари за 100 лв парчето са добра основа. БК им се преработва/сменя, или се използва само като въздушен клапан (представям си го така - хатсански резервоар, редуктор, БК на пушката; БК на резервоара се използва само като въздушен вентил - ще позволи замяна на изпразнения резервоар с пълен "в движение"). Ако се купуват "сурови" цеви, които тепърва трябва да се обработват, по-добре да се мисли за кожух около цевта - ще има по-малки изисквания към крайната обработка на цевите, а обличането ще позволи интегриран модератор).
Но най-големият проблем ще си останат прикладите. Дървените ще вдигнат рязко цената, а и ще забавят много производството. Пластмасовите се правят бързо и в големи количества на сравнително ниска единична цена. Но покупката на шприц-машина и проектирането/изработката на матриците ще са огромен разход. А да се търси подизпълнител може да е проблемно - много фирми ще се притеснят да правят приклади, опасявайки се от нередности при вас и обвинения към тях на по-късен етап... Може би за началото най-приемлив вариант ще бъде изработка на прикладите от смоли и стъкломат/карбонов плат. Малко е пипкаво началото (изработката на шаблона) и този, дето ще ги прави, ще се надиша с доста вредни химикали, но е ниско-технологично и може да се прави почти на коляно.

Още веднъж - пожелавам успех, ако сериозно се мисли в тази посока.
 

lynx

Редовен Потребител
Ако аз се захвана с подобна задача, ще направя прототипна серия от 20-30 пушки, не повече.
И ще използувам за абсолютно всичко подизпълнители, покупката на скъпи машини в начална фаза е голям риск.
В зависимост от това какво ще се получи, ще могат да се направят изводи за много неща.
Ще се видят и предимства/недостатъци, които може да се отстранят при евентуална втора партида.
Тук пазара не е голям и всичко става бавно, всяко начало е трудно.
А в интерес на истината, руснаците са превъзмогнали предрасъдъците, че "родното е скапано, защото е наше".
Едгън се продава чудесно, както в Русия, така и навън.
Но все пак тази марка вече е набрала скорост и се търси.
 

leopardars

Потребител
В няколко поста вече виждам няма да се купува, защото е произведена в България. Това мисля, че е заблуда. Аз бих си купил такава пушка, при условие да е по-висок клас от Хасан. Ако качеството е същото или по-ниско няма да се получат нещата.
Другото което си мисля, че не трябва да се ограничава пазара само в България.
 

Dominus

Редовен Потребител
прав ще излезеш Иво! мислех, че повечето народ е превъзмогнал това наше БГ мислене, но май сме малко.
например, онзи ден качих една обява за 3- та степен на помпа и не мина много време когато я цвъкнаха. дали влизала и доставката с DHL?
Да, друго си е да дадеш 7-8 лв. за о-пръстен щото бил твърд, ама произведен в Германия. Това те прави по-щастлив. Голяма работа, че с това което съм направил ще забравиш какво е о-пръстен!
Много е лесно да погледнеш нещо на снимка и да кажеш " лесно като боп"
Зад клавиатурата сме големи майстори ама като отидем зад машината я гледаме умно.
Аз това дето го е започнал Яшо съм го намислил отдавна и проекта ми е почти готов, но не ми е минавало през ума да правя подобни инвестиции. Ще ползвам услугите на някоя фирма със сериозно оборудване и вярвам ще е по-изгодно. Нямам намерение да правя компромиси и в тоя ред на мисли ще си взема резервоар от луксфер и цев от лв. Другото ще е маде пак там. Прототипа ще е за мен така че няма ограничения. После ще видим дейстийт или маде в Бг.
На Яшо един съвет. Изключи Бг пазара от сметките! Не става за нищо. Имах удоволствието да продам някой от роботите ми в Англия и знам, че там хората ценят повече, макар и да са стиснати.
 

Yasho

Потребител
А да се търси подизпълнител може да е проблемно - много фирми ще се притеснят да правят приклади, опасявайки се от нередности при вас и обвинения към тях на по-късен етап...

не притеснения няма да има когато има подписани междуфирмени договори,аз за мои производства съм правил доста матрици не е толкова скъпо,за това имам хора и е вариянт.само ще кажа че пластмасов приклад ще излиза не повече от 50лв. За да не се насища пазара всяка година трябва да излиза нещо ново и по добро евентуално
 
A

Anonymous

Гост
leopardars написа:
В няколко поста вече виждам няма да се купува, защото е произведена в България. Това мисля, че е заблуда. Аз бих си купил такава пушка, при условие да е по-висок клас от Хасан. Ако качеството е същото или по-ниско няма да се получат нещата.
Другото което си мисля, че не трябва да се ограничава пазара само в България.

И цената да е същата или по ниска ;) ;) ;) ;)

Погледнете и темата за мишените и вижте колко е засипан с поръчки вече човека. :D
 

leopardars

Потребител
mmst грешиш. След като е дадена заявка за качество (ЛВ цев, орехов приклад и т.н.) цената няма да е по ниска. На мен това ми харесва и много ще се радвам да видя реализиран проект.
 

Dominus

Редовен Потребител
Яшо, приклада ще ти е най-малкия проблем. Да не говорим че в София рутери бол-правени и професионални. Дървото не е метал и машини за тая цел има повече. Ако държиш на ръчна изработка знаеш към кого да се обърнеш.
Нищо му е толкова лесно колкото изглежда, но не е и толкова трудно колкото изглежда.
 

anibis

Редовен Потребител
После ще видим дейстийт или маде в Бг.
Аз съм първия човек който ще си поръча такава пушка правена от теб, но с всичките екстри ЛВ цев 500сс бутилка и тем подобни и знам на 100% че ще е нещо съвършенно. :yes: :cheers:
 
Нагоре