СПУСЪЦИ НА ВЪЗД. ПУШКИ - Видове, модели, разглобяване

• Автор на темата Автор на темата Gadnqra
  • Начална Дата Начална Дата
Дали, някой има сниман спусъкът /само спусъка, не целия маханизъм/на Норика Марвик Голд. Мисля, че моят е счупен, там където лагерува на оста, а нямам стенд да я разглобя.

Много хора ме питат дали може да се държи дълго време заредена въздушна пушка с ГП. На всички им отговарям, че да, може, на ГП нищо и няма, но натоварването на спусъка и буталото е огромно, особено при Магнум пневматика.
Искам да илюстрирам именно такъв случай - Х125 с Куатро сусък:
033819111-big.jpg

Ето снимката с малко по-добро качество и без стрелки за да се видят по-ясно деформациите:
033819110-big.jpg

Може ли да се регулира спусъка на Norika Dragon 4.5 ? Стрелях с пцп и имаше много лек спесък а на нориката е доста твърд . Може ли и моя да е мек и как става

Мек, колко да е мек?
Спусъка на ПЦП-то "зацепва" в пъти по слаба пружина, оттам идва основната разлика.

Благодарности на колегите за точния отговор . Не това питах но пък и не това ми отговорихте. Страхотни сте

Ако все пак се заиграеш да човъркаш спусъка, внимавай да не го предобриш, че ако почне да "оттърва" ще получи бонус крива цев тип банан.

А сега може ли да полума отговор на въпроса си ? За разликите и приликите знам . Аз питах може ли или не спусъкът да стане по мек в смисъ регулира ли се шлайфа ли се или само така може да работи. И се надявам на конкретен по въпроса отговор иначе ще затвърдите мнението ми че 2- 3 разбират а другите само спамят.

Сега сериозно. Всеки спусък може да се подобри. Всичко е въпрос на способности и възможности. За някой полиране е максимум, за други не. Та в общи линии спусъка е система от лостове. Понякога фабрично изготвените части имат нужда от лека промяна, друг път от по-кардинална промяна. Както казах е въпрос на възможности и способности.
В никакъв случай не бива елементи от спусъка да се запъват на ръбове. Преди всичко спусъка трябва да е сигурен и предвидим, а тегловното усилие е плод на конструкцията най-вече.

Vladimirchik, спусъка няма как да се олекоти като на ПЦП. Конструкцийте на двата вида пушки са коренно различни и няма как да стане.
Погледнах в нета и виждам, че някои Норики пристигат с двустепенен спусък но са рядкост.
Погледни дали при теб има този винт за регулиране на втората степен:
NoricaInstructions.jpg

Ако винта при теб липсва, значи си с класическия едностепенен спусък и евентуално леки подобрения може да се направят само чрез полиране на някои триещи се повърхнини. Естествено не трябва да очакваш чудеса, с полирането при някои пушки подобрението е осезаемо, при други ще е едва забележимо.
В нета има схеми с частите на пушката, ако не откриеш ще помагаме.

Мерси ще проверя. Ясно че няма да е като на псп но тя разликата е огромна аз по скоро тъся лека промяна че при псп от 6 чашки три бяха без да искам

Като се поизтърка спусака може до стане по мек
Ще свикнеш , стреляй с хацан125 от старите и ще видиш твърд спусак !

Без промяна на конструкцията на спусъка има две опции .
1-намаляване на триенето в контактните повърхности :
-намаляване и полиране на повърхностите
-смазване с "тънко" масло (винаги преди състезание го правя . т.е ... трябва да се прави от време на време)
2-намаляване на силата на пружините с СМ и дори премахване на някои ако е възможно.
Като 3-та опция може да се сметне увеличаване рамото на лоста (блейда) на спусъка , но тва да заради изработката е по-недостъпно.

Проблема с твоят спусък , доколкото го видях на снимки в нета е , че е от най-прост тип (като на В2) , т.е. почти няма кво да му се подобрява. Пак доколкото видях , ако е с три пластини една до друга , най-доброто което може да направиш е да "смъкнеш" леко (може и с десети от милиметъра ) повърхноста на двете крайни пластини и да зацепва само по средната , която да полираш в контактната част и да я смажеш тънко. Добре ще е другите две да могат да спрат буталото (него също полирай в отвора за зацепване) ако се износи средната . Ако го направиш , отговорността за това дали само средната ще е достатъчна да си върши работата и колко дълго , си е твоя .

Последна промяна:
Вчера разглобих галатиана за пролетно почистване и реших да полирам спусъка, та както е разглобен взех че го понаснимах. За тези които не са го виждали да получат представа.

Attachments

• DSCF3116.JPG
    DSCF3116.JPG
    649.7 KB · Прегледи: 294
  • DSCF3117.JPG
    DSCF3117.JPG
    603.5 KB · Прегледи: 272
  • DSCF3118.JPG
    DSCF3118.JPG
    575 KB · Прегледи: 262
  • DSCF3119.JPG
    DSCF3119.JPG
    590.3 KB · Прегледи: 258
  • DSCF3120.JPG
    DSCF3120.JPG
    627.2 KB · Прегледи: 257
  • DSCF3121.JPG
    DSCF3121.JPG
    609.9 KB · Прегледи: 256
  • DSCF3122.JPG
    DSCF3122.JPG
    526.6 KB · Прегледи: 265
Сега е момента да му смениш и пружините,аз я правих тази магия но без да полирам.

Че аз като гледам само една пружина има от която зависи и тя е наи дебелата но тя се сменя и без да вадиш спусъка. А и то в този калибър спортна пушка няма да правя та и така си е добре.

Back
Нагоре