Колеги, пускам експериментално тази тема, в която подобно на едноименното забавно-техническо предаване по Дискавъри ще можем да споделяме наблюдавани от нас практически опровержения или потвърждения на теоретични принципи и схващания относно пневматиката. Мисля, че могат да се получат интересни дискусии и ако и вие смятате така - споделете мнението си или просто публикувайте наблюдавано от вас "разбиване на мит". Ако считате, че темата е излишна - също споделете. Дискусионни теми има достатъчно в нашия форум и модераторите в миг ще бият шута на настоящата .
И така - Мит №1:
"С процеса на слягане на бойната бружина при пружинните пушки скоростта на изстрела спада. След смяна на уморената пружина очакваме вдигане на скоростта"
Разбиване: Пушката ми Гамо CFX направи 4500 изстрела с оригиналната си пружина - всичките от първите до последния с 209-210м/с. Наскоро усетих промяна в звука при зареждане и увеличаване усукващия момент при изстрел - сигнал за посукване на пружината. Така се и оказа. Пружината се беше изметнала и беше изгубила 3.5 см от оригиналната си дължина. Смених я с нова. При осезаемо по-силен откат с новата пружина /критерий че наистина е доста по-силна/ и съответно сменени профилактично маншет и всички уплътнения, пушката дава същите 209 м/с .
Имам и други "митове" в торбичката, ама като за начало - стига .
И така - Мит №1:
"С процеса на слягане на бойната бружина при пружинните пушки скоростта на изстрела спада. След смяна на уморената пружина очакваме вдигане на скоростта"
Разбиване: Пушката ми Гамо CFX направи 4500 изстрела с оригиналната си пружина - всичките от първите до последния с 209-210м/с. Наскоро усетих промяна в звука при зареждане и увеличаване усукващия момент при изстрел - сигнал за посукване на пружината. Така се и оказа. Пружината се беше изметнала и беше изгубила 3.5 см от оригиналната си дължина. Смених я с нова. При осезаемо по-силен откат с новата пружина /критерий че наистина е доста по-силна/ и съответно сменени профилактично маншет и всички уплътнения, пушката дава същите 209 м/с .
Имам и други "митове" в торбичката, ама като за начало - стига .