Тарелчати прижини са нужни за редуктори правени по "класическа" схема. Недостатъкът и е че работи на разликата в площите от двете страни (високо/низко налягане). Налягането след редуктора там зависи от налягането в резервуара. За да се намали тази зависимост разлика в площите се прави много голяма. Оттук и огромните усилия (100-200кг), които трябва да държи пружината. При налични габарити само тарелчати пружини са в състояние да удържат такива усилия.
Има обаче и други схеми на редуктори, които нито имат зависимост от входното налягане, нито изискват такива огромни усилия за пружината. И следователно могат да работят и със доста по-слаби вити пружини.
В предния форум имахме доста обширна дискусия ето за тази концепция на редуктор:
Аз правих такъв. Имах някои дребни неприятности с конкретни конструктивни тънкости, но основния ми извод е: схемата работи.
Най важното, че редуктор по такава схема може да се проектира така, че ще работи и със пружинка от химиклка.
Като развитие на тази идея със съвместни усилия бе създадена и концепция на редуктор с Газова Камера, в която въбще няма пружина:
Точно такъв сега ми е "действащ" редуктор:
Чертежът като за В50/51 е тук:
http://airgun.atspace.com/files/AMG-Reductor-B50-GP.pdf
Редуктор с пружина изисква 3 детайла при стругар, а "газовия" вариант въобще само 2. Детайлът 3 на чертежа не е задължителен и може да се замени с обикновен болт с конусна глава, но точно при В50/51 значително улеснява ваденето на редуктора от резервуара. При това не се изисква кой знае каква точност при тяхната изработка.
Има и още едно продължение на концепцията:
Тук не се изисква предварително помпане на редуктора. Газовата камера се пълни от резервуара и в нея се задържа максималното налягане от помпане на пушката. И налягането след редуктора ще се определя като производна от максималното налягане на база съотношение на площите на буталцето.
Малее... колко сложно го казах

Давам пример: избираме двете Ф на буталцето така, че площите им да имат разлика точно 2 пъти. Да кажем 0,5 и 0,25 см2. Тогава налягането след редуктора ще бъде точно 2 пъти по-малко от максималното в резервуара. Да кажем помпаме пушката до 200бар - след редуктора имаме 100. Помпаме до 220бар - след редуктора 110бар.