Приклади - изработка и поддръжка

Loki

Потребител
Евгени Димов го знам отдавна, добре ги пипа, има страхотна техника като резбар, но като идеи е твърде традиционно, както и формата (според предназначението на прикладите)- не ми допада особено; има негов приклад във ВИПа и струва 4000лв :eek:, но не се продава, на живо е доста впечатляващо- личи си излъчването на дървото, релефа на резбите, сребърния обков, а насечките са тип змииска кожа и ги е правил на ръка, за което му свалям 900 шапки :yes:
vanko написа:
Хубаво е всичко :yes:Харесаха ми прикладите като изработка и като дизайн нооо поръчки не приемат.Препратиха ме тук [url=http://www.grifonco.com/new_bg/ ]http://www.grifonco.com/new_bg/ [/url] Корекции на приклади не извършват и правят гравюри само върху метал ???
http://www.nalov.com/index.php?categoryid=79 виж тия в Златоград.
Само да ми стане ателието на есен... :wall: :-\
 

Termina4

Потребител
Преди малко говорих с племеника на въпросния майстор на приклади в Сопот-снимките които са на сайта са една много малка част от това което прави
Наистина можем да се гордеем че този човек е Българин и твори такива уникати :bravo:
Става въпрос за линковете които е пуснал akraba1
 

Loki

Потребител
Мдаа, хубаво нещо е копирфрезата, но според мен не е необходима за пороъчкови неща, освен ако не бичиш по-големи серии или мноого те мързи... То една китара или приклад нали затова са поръчкови, защото са единствени, уникати, а номера с глината спокойно може да стане и ръчно, а пък се изисква и пространство, прахоулавяне сериозно, консумативи и тн. Не бих вложил толкова пари, ако нямам по-сериозен бизнес, а и има фирми с CNC и копири, където биха ти свършили работа, освен това голямата цена на поръчковите приклади идва от фините ръчни изработки- резби, инкрустации и др, с една дума от идеята и майсторлъка :exclaim:
 

andro

Потребител
Същата работа ще свърши ,банциг ,малък ъглошлайф и флапи шкурка,рашпила ,още един два дребни инструмента.Нещо дето почти всеки уважаващ себе си пишман майстор има в къщи.Зора е дървото ,оригиналната форма ,ако имаш достатъчно фантазия,ако не модели из сайтовете дал господ и както казват ,ръцете да не са ти завряни отзад. :cheers:
 

Loki

Потребител
Добре са си снимките, мн добре е станало- така трябва да се правят нещата- изчистен дизайн и завършен вид. Само с тоя фон на мечета и пеперудки ме уби... :D (що не писа лс да ти дам по-хубаво масло, че аз забравям, но щом си го намазал вече... ти си знаеш; а за оптиката не се похвали :no:)
 

cdman

Администратор
Ааа и аз да питам кой снима последната снимка и дали е жив още ;)
 
A

Anonymous

Гост
http://www.hunter.ru/gun/articles/priklad.htm - ценна информация на руски за обработката с ленено масло и шеллак а и не само това
http://www.hunter.ru/gun/articles/izgotov.htm - съвети при изработката на приклада вкл нанасяне на грапавостите
http://www.hunter.ru/gun/articles/lozha.htm - и тук пише подробно за нанасянето на леленото масло
пак на руски
http://multimedia.beretta.com/beretta/legni.wmv - как в Берета се правят приклади
 

andro

Потребител
Ето какво се получи от моят фийлд таргет приклад.
 

Attachments

  • 071109172035.jpg
    071109172035.jpg
    160 KB · Прегледи: 379
  • 062909175030.jpg
    062909175030.jpg
    258.6 KB · Прегледи: 405
  • 062909175438.jpg
    062909175438.jpg
    268.9 KB · Прегледи: 379

cdman

Администратор
Наистина изглежда много добре :) , явно ти се удава работата с дървото. Представям си как ще изглежда като го обработиш с нещо за цвета.
 

Loki

Потребител
@andro, изработката е супер, само тази форма не ми харесва особено- лично мое мнение :exclaim:, стои някакси като настолно украшение- няма устрем и стана вече банална за ФТ прикладите, (е сигурно е удобна) тез дето беше правил за пружинките са ми по- идейни; снимките са доста шумни и не мога да разбера кво е дървото- розовее ми кат бук а накрайниците са орех ???, ако е бук го байцвай, ще стане мн добре, ако е орех маслото ще си го "счупи" красиво...
И недей го мажи с ленено масло и прополис+ восък- ще стане "торба с л..на", и трите практически не изсъхват... вземи си TRU-OIL, има го в МСА- 90мл-20лв, ше стигне поне за 2 приклада- шишенце, не поръчвай спрей- запушва се бързо а има и повече примеси; първите 2-3 ръце силно разредени да попие :exclaim: :cheers:
Похвалете човека, 50 пъти сте разгледали снимките, мн си е играл, и рядко се виждат така добре завършени неща :bravo:
 

luft9waffe

Редовен Потребител
от вчера до днес се чудя как да коментирам приклада на андро.ама по-скоро се чудя как да го навия да ми направи един подобен.
 

andro

Потребител
Няма нужда от подкуп ,доставя ми удоволствие да се занимавам ,кофтито е ,че са изработени по мои мерки .Идеалният вариант е да се се работи по шаблон съобразен с анатомията на стрелеца ,все пак става въпрос за индивидуален приклад .И не съм чак толкова добър ,не винаги се получава това което искам ,просто като ми дойде музата не мога да спра... :sorry:
 

Loki

Потребител
andro написа:
Както и да е .Стават недоразумения. :pardon:Интерсно ми е с какво е обработен ореха ,цвета му е страхотен.
само с масло :exclaim:, просто по-тъмното дърво се избистря доста при намазването и изпъква реалния цвят; аз например имам 2 вида орех и преди намазването цвета е сходен, а след това единия става кафяво-зеленикав, другия кавяво-червеникав; ще пусна снимки по някое време...
 

andro

Потребител
Днес разкроих орех с много тъмен фладер ,обаче само 4 см . дебелина .Мисля да вкарам в средата парче махагон за да получа поне 6 см.Вече имам идея какво да правя.Фиийлд таргед приклад за Бам 40.Руснаците имат превъзходни образци за въпросната пушка.Дано се получи ???
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
andro И аз мисля да си направя приклад за мойта Б40-ка за сега го правя 3D, ама не е довършена ръкохватката и се чудя как най добре ще да е, и не знам за сега кое по-евтино дърво може да ми свърши работа за натам като реша да си го правя, ако може някой да даде предложение как ще е най-удобната ръкохватка че не мога да се решя вече 1 седмица съм спрял до тук, а по нататък и ще направя модел на цялата пушка със всичките и части само да ми остне време и ще и сложа някой друг разрез в нейната тема :)
 

Attachments

  • B 40 priklad.jpg
    B 40 priklad.jpg
    56.8 KB · Прегледи: 362
  • B 40 -2.jpg
    B 40 -2.jpg
    46.3 KB · Прегледи: 321
  • B 40 -3.jpg
    B 40 -3.jpg
    46.7 KB · Прегледи: 293
  • B 40 -4.jpg
    B 40 -4.jpg
    62 KB · Прегледи: 270

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Ореха всеки го знае ама малко скъпичко идва затова питах за по евтин заместител с горе долу добри качества все пак за пръв път ще пробвам да си правя приклад може и нещо да се обърка и да не ме яд за материала и парите;)
 
A

Anonymous

Гост
Преди време възнамерявах да си правя приклад по подобен на показания по-назад в темата начин - от шперплат.
Предимството на такъв подход е, че грубата обработка може да се направи предварително, а с добра преценка и планиране може да отпадне необходимостта от фрезоване на канала за тялото на пушката. Достатъчно е отделните слоеве да се изрежат предварително с необходимия отстъп и да се напаснат добре при залепянето. След което остава само повърхностна обработка, без голямо отнемане на материал.
Разликата между показаното и моята идея е, че бях решил вместо отделни тънки слоеве (каквито не мисля че могат да се намерят при нас) да ползвам технически шперплат. Отделните му слоеве са залепени здраво, доколкото знам има някаква обработка за влагоустойчивост. Правих си експерименти с рязане на такъв шперплат под различни наклони и извивки, след шлифоване на срезовете се получаваха добри и контрастни шарки. Интересен ефект се получаваше, когато срезът завиваше под голям ъгъл. В началото на среза слоевете са примерно тъмен-светъл-тъмен, към средата цветът им се изравнява (там където влакната на всички слоеве са отрязани под 45 градуса), а после преминава в светъл-тъмен-светъл (разменят си местата - тъмните слоеве изсветляват, а светлите потъмняват).
Но както доста други неща, след като измислих как точно да стане, ентусиазмът ми постепенно спадна. (а и си купих пушка с дървен приклад)
Бих се радвал ако някой ползва идеите ми и постигне нещо добро, затова ще споделя какви още идеи имах в тази връзка.

Намират се шпертплат и фибран (нещо подобно) с еднаква дебелина. Фибранът се нарязва на подходящи ивици, които се залепят в блок с необходимите за приклад размери. От този блок се изработва приклад по мерките на собственика на пушката. Изчиства се формата, размерите, докарва се до там, че да е удобен за стрелящия и да може да се монтира пушката на него.
След това отделните слоеве фибран се разлепят и размерите им се пренасят върху листа шперплат (трябва да се подбере подходящо лепило, което да може и да се разлепи, аз лично си мислех за двойнозалепящо тиксо). Отчита се посоката на влакната и отделните парчета фибран се разполагат върху шперплата така, че да не се получат в последствие два съседни слоя с една посока на влакната, ще се получат двойно по-дебели ивици в един цвят на местата на сглобката.
Сглобяването на шпертплатовите парчета отново се прави временно, по разглобяем начин. Слага се пушката върху приклада и се проверява баланса. Ако тежи не накъдето трябва, е по-добре това да се установи предварително, а не след завършване на приклада. При нужда се прави корекция - в задната част на приклада във вътрешните слоеве се правят отвори (ако тежи назад), които може да се запълнят с олово (ако тежи напред).
Следва окончателното залепяне на отделните слоеве и повърхностната обработка.
Не знам дали лакирането или импрегнирането ще е по-подходящ завършек на приклада. Импрегнирането ми се струва по-добро, но дали това, с което се импрегнира, няма да отслаби лепилото, използвано първоначално за изработката на шперплата?

П.П. Наскоро ми дойде и друга идея - добавка към горното. Ако шперплатът е по-тънък, с дебел ефектът може би няма да е добър, между отделните слоеве може да се вложат по нклк слоя платно от карбонови влакна. От една страна ще повиши силно общата здравина на приклада, от друга - черните ивици ще създадат допълнителен контраст в окончателната шарка. Възможен недостатък - получаването на слой епоксидна смола (при карбоновия плат), който при полиране на приклада ще има различен вид и структура от заобикалящото го дърво. И ще е непропусклив. За лакиране може да не е проблем, но при импрегниране...
 
Нагоре