Приклади - изработка и поддръжка

andro

Потребител
Орех и то качествен трудно се намира.Още по вече в случай като моя ,човека го набичил на тънко, явно от незнание и похабил действително хубавия ,като цвят и фладер материал.По достъпен и също с добри качества е и бука , стига да е обработен правилно ,разбирай изсушен.Soundmax,добре че можеш да видиш предварително какво ще се получи ,аз нямам тази възможност и се налага понякога да импровизирам ,проблема с удобната ръкохватка сега се мъча да реша и аз , удобна , красива,че и да е нещо по оригинално има от къде да се копира, сайтове с приклади дал господ.
 

HellBoY

Потребител
Andro , с какъв инструмент си изработил каналите така хубаво извити (зад ръкохватката) ? :)
 

andro

Потребител
С флапи диск ,длето и яко шкурене на ръка !Изработвам си различни по диаметър цилиндърчета с опашка на които залепвам шкурка ,после на дрелката .Имам набор от длета с тях оформям грубо ,между другото работя и приклад за бам 30 ,както бях писал ще си направя 16 джаулова пушка в 4.5 мм.Той е почти готов .Кръстил съм го Gotica ,мисля че като дизайн одговаря на името си.Става въпрос за архитектурния стил, а не че е готен :no:
 

Attachments

  • 062809220937.jpg
    062809220937.jpg
    196.8 KB · Прегледи: 376
  • 101809165704.jpg
    101809165704.jpg
    87.1 KB · Прегледи: 284
  • 101809165735.jpg
    101809165735.jpg
    66.6 KB · Прегледи: 253
A

Anonymous

Гост
Колко трябва минимум да са дебели дъските \ талпите \ за направата на приклад , защото аз имам орех с 10 сантиметрова дебелина , и ако ги цепна на две дали ще е достатъчно 5 см дебелина . На мен ми се струва че да . Става въпрос за нещо по-нормално , не такова екстравагантно като това дето е показал акраба1 .
 

Loki

Потребител
juli1888 написа:
Колко трябва минимум да са дебели дъските \ талпите \ за направата на приклад , защото аз имам орех с 10 сантиметрова дебелина , и ако ги цепна на две дали ще е достатъчно 5 см дебелина . На мен ми се струва че да . Става въпрос за нещо по-нормално , не такова екстравагантно като това дето е показал акраба1 .
Зависи какъв искаш да е приклада- ако е с набузник и по-широка ложа трябват 6см- то си е и стандарт за заготовка, имай впредвид, че от 10 см ще отидат 3-4мм за режещия инструмент и за рендосване и заглаждане 2-3мм и кво ше остане ??? :exclaim:

Това дето е показал Акраба1 е дело на един поляк и това му е най-кичозното и ужасно творение, иначе прави читави дървении, въпрос на вкус... :pardon:

а точно djbobi да не дава акъл :) ;)
 

HellBoY

Потребител
Според мен поне 55-60мм , все пак за каква пушка е , колко е ширината на желязото , какъв ще е приклада(с набузник или без). Не ти препоръчвам да бързаш да цепиш , направи първо проба върху друг вид дърво да видиш дали ще ти хареса :exclaim:

П.С. Loki , ме е изпреварил :cheers:
 

Loki

Потребител
Въобще не съм поддръжник на "прословутото" изказване за панаирджииските пушки- напротив, за мене нелепо е Суматра с оптика (и без), а пушките на Пламен и Фаталния са си ФТ класика отвсякъде и ще изглеждат смешно без телескопите на Никко...
...но така оформената дървения върху алуминиевите рами на Валтер и Файнверкбау е кич и липса на естетическо виждане, но пак казвам- въпрос на вкус :exclaim: (казало кучето и се близнало под опашката)...
 
A

Anonymous

Гост
Loki написа:
...но така оформената дървения върху алуминиевите рами на Валтер и Файнверкбау е кич и липса на естетическо виждане, ...
Подкрепям.
Дървените части са майсторски изработени, сами по себе си са невероятни и хващат окото.
Но поставени върху тази хай-тек алуминиева рама изглеждат не на място. Особено в задната част на приклада - набузникът с топлото излъчване на дървото над ъгловатите метални части на затилъка.
Освен това контраста - преливащо кафяво на дървените части, матиран алуминий и два различни оттенъка на черното. Много става. И за капак - камуфлажен ремък.
 

andro

Потребител
Плода на поредната ми творческа лудост. :crazy:
 

Attachments

  • 110109162801.jpg
    110109162801.jpg
    158.7 KB · Прегледи: 483

Loki

Потребител
Ralfi написа:
Ето как се правило регулеруем набузник.
http://www.waveform.eclipse.co.uk/WEB%2 ... Piece.htm/
не е толкова лесно както изглежда, особено при готов приклад, а не загатовка- трябва много да внимаваш дане го изкривиш, а и такъв вибрационен лък :-\
Още месец да спретна работилничката и на коледа ще покажа нещо (ако разреши собственика на приклада) :)
 

harry_cool

Потребител
Loki написа:
не е толкова лесно както изглежда

Точно така си е. Според мен един от най-трудните моменти е хоризонтирането на приклада при рязането. Все пак това не е талпа, слагаш я на равния плот и воала. Въпреки наличието на хоризонтиращото парче, пак си е трудна работа, но резулата радва окото.
 
A

Anonymous

Гост
е сетих се да намеря снималка и да покажа и моето творение
грозно ама факт. Разликата с оригиналния е че този се разглабя и пушкалото става доста по късо - към 68 см, вместо 120 с оригиналния и заглушител. Освен разглабянето има възможност за изместване на наклона на приклада но само в 2 степени. мен по ме кефеше да е с по-голям наклон от снимката но пък не е удобно за прицелване, макар и по тузарско.
Приклада е от липа, покрит с ленено масло, след това с байц (за това е на петна), след което яхтен лак
на набузника си нарисувах какво свалям - мадами на колела, звезди и т.н.
направих си го лятото, и то понеже нямах орех - от липа.
За gamo shadow rsv.
 

Attachments

  • приклад.JPG
    приклад.JPG
    283.1 KB · Прегледи: 429
  • приклад_близо.JPG
    приклад_близо.JPG
    266.8 KB · Прегледи: 369

andro

Потребител
Ето приклада от предишната снимка.Орехов е.
 

Attachments

  • 110509194321.jpg
    110509194321.jpg
    190.8 KB · Прегледи: 350
  • 110509194113.jpg
    110509194113.jpg
    191.8 KB · Прегледи: 383
A

Anonymous

Гост
здравейте колеги,имам един въпрос-с какво може да се импрегнира приклад,освен с ленено масло?нещо което по-лесно се намира,4е досега където и да съм питал ме гледат умно и мигат :)от малък град съм и е малко сложно ,но все пак...мерси.поздрави
 

sir John

Редовен Потребител
ФТКС
BALSIN Schaftol на Balistol. Има го в оръжейните магазини. Предлага се в три различни разцветки - жълт (за липа), червен (за бук) и тъмнокафяв (за орех). Ориентировъчна цена ок. 10лв за 50 ml. Количеството е достатъчно. Аз го ползвам вече 2-ра година и имам още. Има указания за употреба в опаковката и ако се спазват ефекта е отличен.
 

HellBoY

Потребител
Aко не се ползва байц на водна основа няма какво да му стане от дъжда :)

А за аптеката не се бъзикам , аз даже първо си взех на капсули да пробвам що за илач е това и какъв ще е ефекта. После си купих шишенце - 22лв. за приклада , а капсулите ги изпих че били полезни за косата , ноктите и кво беше още не помня :lol: :lol: :lol:

Това в случай че твърдо си решил да ползваш ленено масло , ако не прочети постовете на колегата Loki в тази тема и следвай неговите съвети. Лично аз за в бъдеще бих се доверил на неговите препоръки :cheers:
 

Loki

Потребител
@sniper78, първо уточни кво ще мажеш- ново дърво или ше премазваш, пиши ми на лс къде да ти пратя 50мл подходящо масло, че лененото в чистя си вид не става, особено от аптеката :exclaim:
 
A

Anonymous

Гост
Здравейте колеги, аз съм нов в тази дисциплина, но имам голямо желание да си изработя едно прикладче по мой вкус. И с това започнаха въпросите, до самото подбиране на дървото и неговото оформяне няма проблем, обаче после с тия мазила нещо хич ме няма, поразгледах в темата постовете до момента и срещнах какви ли не дивотии масла и щуротии как се обработва дървото, но в същност се обърквам още повече!!! :wall: :wall: :wall: :wall:

Може ли някой да направи една последователност от самото начало на третирането на дървото след неговото оформяне във вид на заготовка, а именно нещо от сорта нанасям импрегниращия препарат (някакво подходящо масло - съответно колко пъти полира ли се между нанасянията колко време съхне ), след това с какво се третира някакъв лак или финално покритие нещо от сорта!!! несам много в час с тази част от изработката на дървото ще се консултирам и с дърводелци, но някой ако вече има опит и желае да го сподели и систематизира че да е по лесно за разбиране ще му бада много благодатен :cheers: :cheers: :cheers: пък и едвали само аз !!!!!!!! :rose: :rose: :rose:

Благодаря предварително и се извинявам за така зададения въпрос но мисля, че ще е по полезно за всички да има така представена и компресирана информация по този смея да кажа наболял и интересуващ всички ни въпрос!!!!!

П.С.Надявам се ззнаещитете, опитни и вещи хора да споделят с нас успехите както и неуспехите си естествено!!!!! :cheers: :)
 
Нагоре