Приклади - изработка и поддръжка

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Ако сте приятели, иначе малко хора биха се навили на такава дисциплина.
Познавам хора, които биха могли да направят нещо такова, но далеч над цената, на която бяха споменали колеги, че някой щял да им направи.
Но все още са си с пластмасовите.
Най-добрият вариант е да си го направиш сам.
Стига да можеш. В противен случай или плащаш, или си оставаш на синтетика.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
;)
 

Attachments

  • PrikladEvanix.jpg
    PrikladEvanix.jpg
    40.3 KB · Прегледи: 282
  • Noviq PrikladEvanix.jpg
    Noviq PrikladEvanix.jpg
    69.2 KB · Прегледи: 271

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Socom написа:
Пускам един линк. Става дума за обработка на дърво с естествени материали. Може да е полезен на хората с интерес към изработката на приклади. На мен ми направи впечатление, но информацията ми беше полезна главно за "обща култура" :). Както казах някой може да реши да пробва на практика.
http://knivesbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=29
Боби, чети ва брат.
Ти поне не си от вчера втв форумите. И в тоя и в оня.
Чукни линка от цитата по-горе, а той се намира на предната страница.
Цялата тема е 12 страници и аз ей сега я прегледах набързо. Има всичко, което те интересува.
Пък нали и дърводелец работеше. Точно на теб ли да обясняваме как се обработва дървото?
Начини има бол, въпросът е ти кой да избереш, а това си е винаги персонално.
Различните майстори ползват различни спосби, в зависимост от уменията и възможностите си.
 

Loki

Потребител
Колеги, виждам, че интереса към прикладите като нещо индивидуално и оригинално все пак не е затихнал, още повече , че 90% от предлаганото на пазара (най-вече унас) според мен е неудобдо, неергономично и неотговарящо на баланса на въздушното оръжие- осбено за ПЦП, за красота и естетика пък изобщо, с две думи масово производство и пазарна цена :pardon: Не случайно по чуждите сайтове и форуми, даже и руските, се виждат много поръчкови и персонализирани приклади, и то на маркови и скъпи пушки :exclaim:, като разбира се има и много гротески. Та затова си позволявам да спомена, че имам известен опит с обработката на дърво- правил съм приклади, ел китари и дори малко мебели. От 10 год насам се занимавам с анимация (не компютърна), и тъй като този бизнес в БГ е на периоди- бачкаме чужди поръчки, се отваря време за други занимавки, а дървото ми доставя страхотно удоволствие ^-^. Така че, като приключа с поредния ангажимент- след месец и половина, два и постегна работилницата (брутално ограбена преди 3-4г) ще мога да понаправя неща за съфорумците, първо за мойте железца естествено :), тъкмо да се види кво мога. Всичко ще е по индивидулна поръчка, размери и цени- в зависимост от сложността и материала- само ОРЕХ (в момента са ми заседяли даже парчета за 5-6 приклада). Като за начало, за да не прилича приклада на холна масичка, вземи си TRU-OIL, има го в МСА- 20лв, 90мл, има и спрей- ше стигне поне за 2 пушки (има и в нета, също и инструкции), съхне бързо. Въобще забравете за обикновените ленени масла от аптеката, сщо и восъци... темата е много дълга...(40 страници едни и същи глупости в стария форум), има и доста разновидности на качествени масла и восъци по паркетните магазини, които вършат добра работа :cheers: ПП Ако модераторите сметнат поста за твърде комерсиален...
 

Termina4

Потребител
Хора извенете ме че не слагам снимка тук, но аз компютъра го гледам като голям камък :) Става въпрос за един приклад тип BULLPUP снимката я видях в темата "дъра бъра" раздел "за жените и пушките"-там на 2ра страница Еди е пуснал 2 снимки.
Някой от вас знае ли продават ли се някъде тези приклади от каква материя са :sos:
Имам една идея :crazy: и ще се радвам ако някой ми даде инфо къде се продават тези чудеса :cheers:
ето този приклад ме интересува:
http://edgun.ru/cat/guns_02.php
 

potrebitel 13

Потребител
Добре момчета. След като темата се оживи и имаме интересни идеи, а и талантливи хора, които могат да ги реализират, то нека да коментираме и цената ( колкото и субективна да е тя ) на едно такова удоволствие- да притежаваш свой уникален приклад !
Някой да е внасял от чужбина? Линкове с цени в подобни сайтове.
Някой ползвал ли е услугите на местен майстор за приклади?
Да препоръчате някой около Пловдив.

То е ясно че качеството струва пари. Но още по-важно е да си помагаме :)
 

Loki

Потребител
Е, това е гадния момент- цените са много относителни и непостоянни, най-зависи от самата заготовка, колкото по-хубава- по-скъпа, по-трудно се намира, разпознава, нагажда и т.н. Но по- лесно се работи и завършва, защото дървото е по-здраво, тъмно и красиво. В БГ е малко въпрос и на късмет за материала, а майсторите са свикнали да правят еднотипни класически приклади за утвърдени марки и модели ловни пушки и карабини и цените за изработка са почти фиксирани, е, има и екстри, та нещата съвсем се усложняват ??? Ще се поинтересувам за нещо по-конкретно, като относителна справка засега имам само това:http://airgun.org.ru/forum/viewtopic.php?t=2128 100руб= 4.50лв. По US сайтове съм виждал благи цени, но там ги бичат сериино на фреза... :cheers:
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Според линка по-горе излиза 600-800 лв за приклад.
Разбира се, ако не греша някъде в сметката.

4 Изготовление ложи самозорядного или помпового ружья
осадка, предварительная обработка, доработка при примерке
шлифовка, убирание ворса,окончательная шлифовка, пропитка,
полировка) моделей Беретта-Урика,Бенелли,Винчестер-1100,1300,
Браунинг А-5, Голд,Фабарм, Германика, Ремингтон-870 17415,00

5 Изготовление ложи болтового карабина (осадка, предварительная
обработка, доработка при примерке, шлифовка, убирание ворса,
окончательная шлифовка,пропитка,полировка)моделей :КО-44,Лось,
МЦ 20-01, Брно-600, Ремингтон-700, Браунинг-Евро,
GZ-527, GZ-550,Барс,ТОЗ-99,КО-98,ТОЗ-78,ТОЗ-122,
Вепрь-Супер,Вепрь-Пионер,Тоз-99,Соболь,Марлин, 13426,00

6 Изготовление моно-ложи отечественного куркового ружья
(осадка, предварительная обработка, доработка при примерке,
шлифовка, убирание ворса,окончательная шлифовка,пропитка,
моделей: ТОЗ-66,ТОЗ-63, ТОЗ-БМ 12750,00
 

Loki

Потребител
Не, не грешиш, не ги знам кви са тея руснаци, просто само това съм намерил като по- подробна суха информация- бая са се изхвърлили, сигурно клиенти са им техните баровци! В БГ трябва да е наполовина и надолу, въпреки, че пак казвам- нещата са доста относителни, за 150лв поръчков приклад няма как да стане, а ако някой си хареса дърво за 300лв ??? (може да се намери и то подготвено точно за целта). Бук и череша не си заслужава да дялкаш! М/у другото някой интересувал ли се е какъв е % от цената на пушката за приклада примерно на ААрмс 410- сериен, традиционен, от орех? Има гугъл, ловни форуми - майстори, адреси, телефони... пък питайте, с железата как повечето се оправят... :)
 

Loki

Потребител
Габровско и казанлъшко- изнасят за Берета и Блейзър, преди 3г ми искаха 100 евро за такова и да изчакаш партидата да излезе от сушилнята, но в сравнение с турските- от 250до 1500$ и нагоре си е доволно, а нашия орех не е по- лош- стратегическа суровина :quiet: :) Аз засега спирам да обсждам цени защото нямам основание- само споменах намерения, не съм направил нищо, първо ще направя за мене си да преценя как стоят нещата като време и разходи, целта ми не е печелбарство- просто съм вманиачен в това оръжието не само да стреля, но и да изглежда добре (сега ше си правя чирени на газеняка). По-нататък ще постна проекти и скици в ракурс на мои виждания- нали уж съм художник :-[ Работата е пипкава, изисква сръчност, търпение, въображение и правилните инструменти, подхода Made in кухня не става- усрана работа :) :cheers: Акрабата е напълно прав :yes:, точно така седят нещата и ми спести писането 10х :)
 

HellBoY

Потребител
Ако се прави в домашни условия по метода с лененото масло , прополис , клей и терпентин си иска минимум 3 месеца съхнене - изпитано !!! :

picture017k.jpg

picture012msd.jpg


Работата е доста пипкава и трудоемка и през цялото време си я има вероятноста да се изданиш , но удоволствието след като я свършиш :cheers:

До Termina4 :
Termina4 написа:
. . . . Някой от вас знае ли продават ли се някъде тези приклади от каква материя са :sos:
Имам една идея :crazy: и ще се радвам ако някой ми даде инфо къде се продават тези чудеса :cheers:
ето този приклад ме интересува:
http://edgun.ru/cat/guns_02.php

На линка си пише каква е материята : Ложа - бук, покраска краской WS Plast 4200, с добавлением слюды (шершавая на ощупь, рука не потеет), цвет темно-серый.

Едва ли някъде в БГ се продават само приклади . . . и то за какъв модел пушка зависи . . . имай в предвид ,че преправянето в булпап води след себе си доработки по самото оръжие !!!
 

harry_cool

Потребител
Ефекта от прополис и т.н. е супер, но това с трите месеца съхнене нещо не ми допада.
Какво ще кажете, ако приклада се изшкури отлично, нанесат се 2-3 ръце байц и после се лакира, дали ще стане ОК по тази технология?
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
harry_cool написа:
..... ако приклада се изшкури отлично, нанесат се 2-3 ръце байц и после се лакира, дали ще стане ОК по тази технология?
Ако се изшкури добре, което означава, че се шкури(става дума за последният етап на шкуренето с предпоследната ситна шкурка), след това се мокри( с дунапренена гъба), като изсъхне се шкури пак и така няколко пъти, докато дървото престане да "настръхва" при мокрене. Минава се за последно с най-ситната , с която си рещил да е финиша. После се забърсва със съвсем леко влажна кърпа и се байцва с байц на водна основа. Байцването се прави с дунапренена гъбичка. Има един много хубав испански на прах, който в зависимост от степента на разреждане с вода, дава различни цветове. Та на едно парче от същото дърво, от което е направен приклада, може да правиш опити, докато постигнеш желаният цвят. След изсъхване на така вече байцвания приклад се пръска леко с безцветен нитроцелулозен лак, който съхне в момента на пръскането. Целта е да се запечата дървесината, за да не пропива лака от последващото лакиране с финалния лак. Ако не се запечата се получават неприятни петна и грапавост, на местата в които дървесината е по-пореста и попива повече лак.
След запечатването, прикладът е с грапава повърхност и трябва пак с много ситна шкурка да се заглади, но леко и внимателно, за да не се свали лака, а само пъпчиците. Повърностния слой пада във вид на бял, мазен прах.
Приклада се забърсва и се пристъпва към същинското лакиране.
Ползвайте матов или полуматов лак, но в никакъв случай от българските.
Има един турски, който е много добър. Този лак не трябва да е нитроцелулозен или бързосъхнещ и се нанася поне на две ръце с пистолет, след пълно изсъхване на първия слой. Между двата слоя , ако има бодливи връхчета по лака може пак съвсем леко да се мине много внимателно със много ситна шкурка.
 

Loki

Потребител
Значи, ако се прави с лак най добре става с паркетен- полиуретанов, само вносен, може и на водна основа, като първата ръка да е силно разредена за да попие добре в дървото- в последствие придава и твърдост, следващата по- малко разредена и тн. Така се избягва и прекомерното натрупване, а от там и "мебелния" ефект. Аз дървото го шлайфам до 400- по-добре поема и го финосвам м/у ръцете, но това в случай че не се използва байц, аз лично го избягвам, защото унифицира фладера и потъмнява порите грозно (говоря за орех), пробвал съм всякви. Има си начини за химическо патиниране- то е малко по- сложно и е военна тайна ;) :), използва се при много светла дървесина (беловина), иначе финиша придава достатъчен нагар, особено маслата. Абе най- добър си е естетвения цвят на ореха- неслучайно е най-използван и се търсят по-качествени заготовки- сърцевина и коренище. Намерил съм един шведски професионален лак на водна основа- здрав, матов, с ефект на масло, не прави гаден филм, съхне бързо... но е по 5 литра разфасовка и литъра е 50 кинта без втвърдителя... :crazy: :-\ Но каквото и да сложиш, си треба поне месец за пълна полимеризация на основния компонент- изсъхване на допир и миризма НЕ значи окончателен ефект :exclaim: Изобщо има още какво да се пише по темата но постепенно :cheers:
 

djboby

Потребител
Ето го и моя първи опит за приклад, има още малко да се шлаифа. Материала е липа понеже такова имах под ръка. Но поне вече знам как става.
 

Attachments

  • IMG0158A.jpg
    IMG0158A.jpg
    335.7 KB · Прегледи: 586
  • IMG0161A.jpg
    IMG0161A.jpg
    276.9 KB · Прегледи: 582

potrebitel 13

Потребител
Момчета имам въпрос:
Имам орехова талпа за приклад . Дръвцето е с прилични размери и достатъчно сухо но ме притеснява това че има няколко едва забележими диагонални пукнатини минаващи по средата на талпата. Това прави ли го негодно? Имам чуството че трудно може да се намери идеална дъска без никакви напуквания и дефекти.
Тези пукнатини запълват ли се с нещо или се замаскирват в процеса на обработка?
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
potrebitel 13 написа:
Момчета имам въпрос:
Имам орехова талпа за приклад . Дръвцето е с прилични размери и достатъчно сухо но ме притеснява това че има няколко едва забележими диагонални пукнатини минаващи по средата на талпата. Това прави ли го негодно? Имам чуството че трудно може да се намери идеална дъска без никакви напуквания и дефекти.
Тези пукнатини запълват ли се с нещо или се замаскирват в процеса на обработка?
При разкрояване на материала при бичене на дървото се ползва схема, според предназначението на материала.
За качествен материал се избира талпа, в която не участва беловината и сърцевината на дървото.
Пукнатините винаги започват от центъра и във времето се увеличават.
При наличието им, каквото ида правиш след време ще се проявят.
 

Loki

Потребител
potrebitel 13 написа:
Момчета имам въпрос:
Имам орехова талпа за приклад . Дръвцето е с прилични размери и достатъчно сухо но ме притеснява това че има няколко едва забележими диагонални пукнатини минаващи по средата на талпата. Това прави ли го негодно? Имам чуството че трудно може да се намери идеална дъска без никакви напуквания и дефекти.
Тези пукнатини запълват ли се с нещо или се замаскирват в процеса на обработка?
Никога не можеш да бъдеш сигурен колко е сухо дръвцето без хубав влагомер- нещо доста скъпо и дефицитно! Но щом казваш, че е достатъчно, направи следното: Оформи си целия приклад докрай, леглото за железото също, изшкури го не до най- финото, 180 примерно и го остави на външни атмосферни условия така, че да го грее слънце по цял ден в продлжение на седмица, да не го вали в НИКАКЪВ случай! После го остави за 3-4 дена на сянка да почине- ако е достатъчно сухо, квото има да се пука ше се пукне за това време. Процепите запълни с кит приготвен от фини стърготини (220-320) от същото дърво, примесени с нитроцелулозен лак до гъстотата на по-рядък мед, китваш, чакаш няколко часа, ако се вдлъбне пак китваш, чакаш, шлайфаш фино и мажеш. И не се притеснявай, виждал съм и фабрични приклади китвани по чворчета и леки пукнатини. Пусни после снимки ако можеш :cheers:
 
Нагоре