Палатки и къмпинг

A

Anonymous

Гост
При мен трудно се получи едната половина да влезе в другата. Ползвах две еднакви кенчета. Толкова плътно влизат, че сцепих първото. Ако не се спука, става много плътно и не излиза отникъде. А отворът не ми се запушва от канчето, защото ползвам един туристически комплект (показан по-назад), при който има ограничител доколко надолу стига съдът за водата.

От известно време мисля за друг вариант на спиртен примус, аналогичен на приспособлението за първоначално разпалване на петромаксова лампа. Нещо такова:

d9d627a2dc98.jpg


Тръбичката (вертикалната част) е със сравнително дебела стена, мед, месинг или алуминий (с добра топлопроводимост). Скосена в горния край, така че да се нагрява от пламъка. Пренесената в основата топлина изпарява спирта, попадал вътре в тръбичката през процеп в долната й част и нагрява останалия спирт, правейки го по-лесен за изпаряване след попадането му вътре. Подобна конструкция в петромакса осигурява много добър и горещ пламък със малко количество спирт. Правих малко опити с тази конструкция, получава се. Вероятно ще трябва отвор в тръбичката над нивото на спирта, за изпаренията. Трудно първоначално запалване, докато се нагрее тръбичката. Може да се преодолее с помощта на леко вдлъбнат капак, в който да се налее съвсем малко спирт.
 

valenti

Потребител
Още тогава Ви бях пуснал няколко клипа за примуси на спирт,ама никой не обърна внимание! ;)
Re: Палатки и къмпинг
« Отговор #44 -: октомври 01, 2010, 12:59:54 pm »

DANNY написа:
Ето тук в този форум има много идейни модели.
За спиртници.
http://www.bushcraftbg.com/forum/http:/ ... ic.php?t=3


...ами кво да кажа, точно тези са мое производство,има и още доста ама не съм ги публикувал още! ;)
 

st_beer

Редовен Потребител
@valenti
Нещо такова има предвид Dejmos в последния си пост. Гледам в оня форум споменат по предните постове си споменал за него. Ако си го разработил дай повече информация как става
2krf2o.jpg
 
A

Anonymous

Гост
Тц. Не е това. Това е по-скоро вариант на показаните от Дани. Аз мисля за нещо с отворена тръба. Но основният принцип е същия - горят спиртните изпарения, получени при изкипяване на спирта вътре в нагрятата тръба.
 

prinz Eugen

Потребител

valenti

Потребител
...една малка част, все ръчно изработени от мен примуси! :)



...забележете този отдолу,без дъно е! Ама работи като реактивен двигател!







този примус е комбиниран с тръбичка (идеята за изработка е абсолютно моя) Dejmos ,мисля че искаш нещо подобно да постигнеш. Примуса се пали лесно, и развива доста по-голяма температура от обикновенните примуси.

 

petkof

Редовен Потребител
Тези примуси са "стара работа"! :)
Ако някой има въпроси да се обръща към направо към valenti.Той редовно ни прави кафе на срещите/като е там/ и съм виждал не веднъж как кипва литър вода за десетина минути с 2-5 мл. спирт. :cheers:
 

FreeMan

Редовен Потребител
Valenti, вместо хората да се лутат и пробват всички модели - сподели кой е най удачния и дай малко подробности за изработката че да не се мъчат хората. :cheers:
 

valenti

Потребител
Ами добре,щом имате интерес ще Ви представя един примус който е много лесен за направа
и работи перфектно!
Сигурно вече знаете, че когато спиртен примус се използва на открито,задължително трябва
да се използва ветроупорен щит. Той е лесен за направа,тъй като представлява парче ламарина,която се поставя около примуса. По този начин вятъра не разсейва пламъка и температурата се увеличава.
Ето едно хитро решение за ветроупорен щит(идеята е абсолютно моя и е патентована вече ;))
Ветроупорният щит може да си го закупите от Кауланд или от друга подобна верига магазини,
Представлява уред за варене на зеленчуци на пара.

025165056.jpg


...а тука е заедно с примуса, в отворено състояние:

025165055.jpg


...тези две пластини са поставка за съдинката(канчето) в което ще топлите вода:

025165053.jpg


Как може да си направите самият примус:
1). трябват Ви две метални кутийки от консерва(аз съм използвал котешка храна), и дезодорант(задължително алуминиев)
2).Измервате от дъното на кутийките 35мм. и изрязвате с ножица
3). Внимателно загладете ръбовете на отрязаните части
4). На дъното на едната кутийка поставете дъното на дезодоранта и очертайте,след това внимателно изрежете с ножче очертаният кръг на металната кутийка, така че да може стената на дезодоранта да влиза много плътно!
5). Сега е време да изрежете и дезодоранта. Измервате точно 38мм като предварително сте премахнали дъното на дезодоранта и режете. Получава се тъба 38мм. която ще служи за вътрешна стена на принуса.
6). Сега трябва внимателно да вкарате двете части на примуса, една в друга.
7). Идва ред и на стеничката на примуса, на долният край изрежете на кръст триъгълничета с височина 3мм.Внимателно напъхайте стеничката в примуса.
:cool:След като сте сглобили всичко идва ред на пробиване на дупките( дюзите откъдещо ще излиза пламъка) Дупките са с диаметър 2мм. Брой на дупките 16бр.

...сега следва демонстрация как трябва да работи ако всичко сте изпълнили както трябва:

Водата в канчето е 500мл. спирт около 20мл.

...на 1-вата мин се виждат леки балончета
025165052.jpg


...минутата вече е 5.27 !!! Вижте как ври водата! ^-^

025165048.jpg


...и на мин. 6.09 все така си ври до 10 -тата минутка!

Доста дълго и сложно се получи писанието ми! Дано да съм Ви бил полезен, дори и малко.
Ако Ви е харесал модела ,и някой го направи нека изкаже мнението си за работата на примусчето.

П.П. Ако имате някакви въпроси- на линия съм! :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
Ветроупорната преграда от решетка за варене на пара е невероятна идея - гениално проста и очевидно ефективна. :bravo:

Обяснението ти наистина е малко сложничко, но предполагам съм разбрал основната идея. Двете консерви влизат една в друга, аналогично на бирените кенчета. Дезодоранта влиза с "главата надолу" в получената кутия, капачката на "гърлото" му е махната. Има 4 v-образни прореза, за да може спирта да преминава навътре в кутията при наливане. И все пак, ако не те затруднява, би ли показал една груба скица? Виждам едно заобляне на горния ръб на дезодоранта (?), за което съм малко озадачен. Ти ли го направи, или се съм разбрал как точно позваш дезодоранта?

П.П. Въпреки че имах доста приличен примус (показания по-назад в темата и практически със същия принцип на работа като сега обсъждания, въпреки по-крехката му конструкция), придружен с бутилка спирт за горене и кутия сух спирт (от стария, не от съвременния петролен, дето пуши и мирише), както и вече споменатия туристически комплект, на последната среща и двете сутрини си варих чая в кенче от бира. Имаше въглени в огнището, стъквах ги набързо, изплаквах и напълвах с вода празно кенче от бира и с издялано от близкото дърво клонче го слагах в най-горещата част на огъня. Завираше кажи-речи незабавно. Със сигурност по-бързо, отколкото ако бях тръгнал да вадя приспособленията от багажника. Наличните условия трябва да се използват, спестява време и усилия.
 

valenti

Потребител
Правилно си разбрал сглобката според моите твърде сложни обяснения! :)
Този кант който се вижда на снимката е огънат ръчно(това са тези 3 мм. в повече на парчето тръба от дезодоранта) Но при внимателно гледане на снимките се придобива много по-ясна представа за изработването на примусчето!
 
A

Anonymous

Гост
Аха. Добре. Тъкмо се бях засилил да рисувам схеми в Пейнта, да видя дали правилно съм разбрал :wall:
На практика принципа на работа е абсолютно същия като примуса с бирени кенчета. Само че конструкцията е по-масивна и позволява директно поставяне на съда отгоре (и с кенчетата може, ама да не е много тежко).
Всъщност виждам една разлика. Алуминиевият дезодорант се явява топлопровеждащ елемент, който да ускори изпаряването на спирта, още повече ръбът му е над нивото на отворите/огъня. Преградата в примуса от кенчета няма такава функция - тънка е и е встрани от огъня. Това пренасяне на топлина надолу има ли ефект според теб? Опитвал ли си да запушваш централния отвор след разгаряне? При мен ефекта беше положителен - за сметка на леко забавяне при завирането се подобряваше икономичността.
 

valenti

Потребител
Абсолютно си прав за алуминия като топлоотвеждащ елемент,но ако директно поставиш канчето в/у примуса без наличието на поставката(кръстачката) която в този случай е направена от две пластини алумин, то примуса веднага ще загасне поради липса на кислород!
Да, може да се запуши централният отвор. По този начин се увеличава времето за горене на примуса поне с няколко минутки.
 

andi

Редовен Потребител
Преди говорихме за ножове Мора . И бях споменал , че в дружинката се дере и разснопява със старата ми Мора ( 10тина годишен , купен в Герм , от ръждясващите )+ цигански сатър , или брадвичка за кокалите . И то при наличието на няколко поръчкови сопотски ножа за стотин лева , а Мората е 10тина лева сега в БГ .
http://andi1.snimka.bg/other/lovni-sezo ... 215254.big
 

Attachments

  • 5години разлика.jpg
    5години разлика.jpg
    44.7 KB · Прегледи: 95
  • Photo-0107.jpg
    Photo-0107.jpg
    531.8 KB · Прегледи: 133

lynx

Редовен Потребител
Анди, оцапа форума с тия кървавици. ;)
Тук не може да се публикуват снимки с разстреляни животни ;)
 

didarai

Редовен Потребител
Нямам спомен дали напред е писано за това.Като термин ... мисля,че бях го чувал (и знам) от преди,но дори да е така,явно дълбоко съм го забравил.Става въпрос за запалване на огън с т.нар. "огнено бутало" .
http://www.youtube.com/watch?v=Q3RX64Db ... re=related
Снощи го гледах по Дискавъри -"Оцеляване на предела" .Направи ми впечатление този метод тъй като ,ако имаш средствата е сравнително,прост и мигновен и най-вече защото е близък по принцип до нашето хоби(пружинната пневматика).Този по ТВ използва две тръбички(уж от самолета) пъхнати плътно една в друга.Каза ,че в миналото използвали кости ,а в Азия бамбук ,за целта.
И други приспособления за палене на огън.
http://www.youtube.com/watch?v=lXX8Sdj- ... re=related
 

Д-р Най

Потребител
Когато бях на около 12-тина години луднах по запалката на нашите дядовци- кремък, чакмак (огниво) и прахан. Тогава не бях съвсем наясно с принципа на действие и се опитах да си направя (изкова) на студено чакмак от пирон.Формата се получи перфектно, ама ефектът- не ;). След дълго питане и търсене почти наведнъж се сдобих с три чакмака, които "работеха" по различен начин- единия даваше обилни светли искри, другия даваше по- малко, но пак светли искри, третия даваше оскъдни, червеникави искри. Аз си харесах третия (сега отчитам, че може би е било грешка :-[), но се справях добре с него. Тогава на село кремъци- бол, прахан (паразитна гъба по дърветата)- също, която беряхме , когато ходехме да пасем агнетата (това беше наше задължение през лятната ваканция- досадно тогава, ама де сега да мога да се върна в това време :sorry:) и давахме на нашите баби да я натопят в попарената вълна, после оставяхме гъбата да изсъхне на слънце .
След доста травми по пръстите си се научих да запаля праханта, после запаленото късче прахан се мушваше в намерена наблизо изсъхнала и размачкана магарешка или конска фъшкия- перфектен материал да разпалиш малкото въгленче (аз тогава не пушех) и започваше яко раздухване, което най- често водеше до успех.
След това емпирично установих, че добри чакмаци са ключовете за колелото, парчета от счупени пили за метал и други закалени стоманени инструменти.
По- късно се опитах ,както бях чувал, да обработя праханта чрез варене в дървесна пепел, но не постигнах успех. Обаче успях, когато сварих праханта (нарязана на филийки с дебелина около 4-5 мм) в пепел от цигари- получи се доста добре- успявах да запаля от второ- трето чукване и имах огромен успех- на бала на гаджето ми и настояща моя жена й палех цигарите така.
По- късно в обкръжението на студентската ни група и специално в присъствието на един колега от братските африкански народи от първо чукване запалих и с небрежно- обигран жест подадох огънчето на моя съквартирант, който с естествено обигран жест си запали цигарата, при което нашият африкански колега попита изумен: "Джимитъър, какво е това :eek:???", а аз отвърнах небрежно: "Ами запалка" и ми идеше да се пръсна от кеф ;) ;) :cheers:
Сега се опитвам да си правя колекция от чакмаци. Имам около 5-6, но са разпиляни и не мога да ги покажа :-[.
 

angelmr

Редовен Потребител
Ефективен начин да се получи прахан е да се вари гъбата в разтвор на селитра (но не амониева). Евентуално гъбата може да се замени с произволен порест тлеещ материал.
Съжалявам че не си запазих няколко кремъка от едно време. Виж чакмак даже не съм виждал.
ПС. Някой наясно ли е как точно се намира кремък в природата?
 
Нагоре