Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забележка: This feature may not be available in some browsers.
Диоптрична настройка? Дано не изглеждам глупаво, но ... да имам диоптър (0,50-0,75) на мерещото око и съм го компенсирал с врътката за диоптрична настройка.Каква е оптиката?
... сега се разрових и видях каква е оптиката.
Принципно съществува такава оптична зависимост, но според моя опит той е в обратна посока. Паралакс се прави на шарена сянка или изцяло на сянка, но при много ясен и светъл ден.
Провери си диоптричната настройка, защото до сега не съм чувал за 4м шифтване при Нико при каквито и да е условия!
От далечни към близки, че обратното дава още 1-2 метра разлика и е грешно.@astra
как мериш (изчистваш образа) от близки метри към далечни или обратно?
Ице, ами през зимата, когато слънцето е мнооого далече при залез, имаш ли наблюдения?Моя паралакс на никото е правен на шарена сянка и досега повече от 2м разлика на големите дистанции не съм усещал, и то ако е много тъмна гора или е много студено и мрачно.
Ти така си мислиш, знаеш ли какво е на -5 и по-малко градуса в снега да ходиш да стреляшИце, ами през зимата, когато слънцето е мнооого далече при залез, имаш ли наблюдения?
Ще излезе, че аз, като един полезен (надявам се) идиот, който тренира зимно време при залез, съм се натъкнал на феномен, който нормалните стрелци не срещат, защото зимата надвечер са на топло и пият сгряващи питиета![]()
От далечни към близки, че обратното дава още 1-2 метра разлика и е грешно.
Симо, имам подобни наблюдения, но ти си ги описал съвсем кратко и ясно. Явлението, което описваш, се нарича хистерезис. Наблюдавал съм го хиляди пъти в електрониката и механиката, като част от процесите и явленията, които протичат бавно, двупосочно. Оказва се, че хистерезис съществува и в оптиката и по-точно в оптичните ни възприятия-от близки към далечни светла 44/тъмна около 46-47 т.е светлата заради по-добрата осветеност е по-контрастна и изчистваш и спираш по-бързо, а тъмната я фокусираш по-трудно и спираш по-назад към големите метри.
-от далечни към близки -светла 44/тъмна около 42-43 т.е светлата отново се фокусира по-лесно а тъмната по-трудно и подминаваш но в посока към малките метри и се получава по-малко измерено.
И разбира се при различна осветеност тази разлика е различна, но спокойно може да се компенсира малко
Снегът отново ни изненада (през февруари) и с леката кола - Астрата, не мога да вляза на поляната. Веднага щом стане проходима пътечката, ще пробвам каквото ми предложихте и ще рапортувамУспех и чакаме рапорт![]()
На окоМомци как измервате разтоянията при мараня.
След като бях забравил за грешката в измерването на дистанция при залез, понеже е по-лесно да се забравя отколкото да се помни, отново си я припомних миналата вечер. Бях на поляната около 16.30ч. и се радвах на удобното и точно измерване с новото ми голямо паралаксно колело. Пострелях около 2 часа и буквално "на живо" проследих как със залеза на всеки 1/2 час измерването на 50м. намаляваше с по 1 метър.Тренирай при условия максимално близки до състезателните!
Експериментите с оптиката си ги прави при обедно слънце и температури близки до състезателните.
Разширяването обхвата на изследванията, пак ни доказва, че трябва да се придържаме към границите на действителността.
Обяснявам на прост език - Състезанията се предимно пролетно. лятно и есенно време, в часовете от 9-10-11 максимално до 14-15. Еми тренирайте си очите и оптиките по същото време.
Астра-физикаАстрофизика?
Имах такива съмнения.Астра-физика![]()