Мнение за Browning X-Blade Hunter 5.5 / UMAREX/

Lazo

Новодошъл
Майкааааа, добре че сега я виждам тази тема, след като вчера си купих тоя Браунинг.
 

t.marev

Редовен Потребител
Добре че сега я виждаш, иначе щеше да се откажеш от покупката......
Но ти не се натъжавай, а се усмихни, защото си направил отличен избор! Усещането, че държиш истинско оръжие, което сподели в съседната тема, могат да ти го дадат малко въздушни пушки.
 

novpotrebitel

Потребител
От няколко месеца съм собственик на Browning X Blade 2, 5.5 с газово бутало.

Впечатления от пушката.

Външен вид: Синтетика с метал, красивия елен на дръжката, много приятна за окото
Тежест: Лека и не изморява ръцете
Надежност: За няколко месеца нямам проблеми. Частите са масивни и здрави, но успях сам да си счупя мерните прибори при носене. Добре че си падам малко самоук майстор и ги закрепих.
Зареждане: Дават я 24 джаула и аз лично я зареждам с две ръце, защото така по-малко ме изморява. Правил съм до 80 изтрела за един час и после имах мускулна треска :) Но до 50 не е проблем, а за цял ден с почивки може много повече.
Проектили: Тествах няколко и моята хареса най-много HN Terminator 5.5, 1.02 гр.
Точност: Срелях на мерни прибори от изправен стоеж без опора на 15 и 25 метра, като на 25 метра най-доброто ми постижение е група от 5 попадения 4 см на 7 см. Скоро купих най-евтината възможна оптика ( 12 лв), понеже четох че има голяма вероятност да я строша и си казах, че за пробвата няма да давам много пари, а по-нататък може ако е успешен експеримента статична (не знам дали така се казва) 4х20 най-вече заради това, че искам да стрелям по малки цели (кръг 3 см в диаметър) и на 25 метра мушката ми закрива целта, а с оптиката имам по-тънък х. Тук приемам препоръки, ако някой знае за мерни прибори, които са "по-фини", любител съм на простите и здрави неща. С оптиката стрелям по самоделна метална мишена 3 см в диаметър и още се уча.
Откат: Има, но не е като пружина (преди години съм стрелял с пружина), иска се малко сила, но се овладява.
Пробивна сила: Не съм тествал това още. Мишени, които съм слагал по дървета след махане ако е по-меко дървото (бор) от 25 метра проектила влиза около 2-3 см навътре (но това повечето е кора, предполагам спира малко след като срещне твърда дървесина). Туба дебела пластмаса от 15 метра мина и през двете стани. Предстои да направя тест спциално за това.

Обобщение: До сега съм стрелял с няколко пушки (ловни и въздушни), опитът ми клони към "0". Това ми е първа пушка и мога да кажа, че ми е на сърце, много ми харесва и имам мерак да си я ползвам :)

Надявам се да съм полезен на някой търсещ информация. Това бяха моите 5 стотинки към форума, това място е страхотно с помагащи и знаещи хора!
 

t.marev

Редовен Потребител
От няколко месеца съм собственик на Browning X Blade 2, 5.5 с газово бутало..............
....................Надявам се да съм полезен на някой търсещ информация. Това бяха моите 5 стотинки към форума, това място е страхотно с помагащи и знаещи хора!
Здравей! Честита пушка, със здраве да си я ползваш! Пушката е много хубава и предполагам ще останеш доволен. Капни по една капка масло на връзките на лоста за зареждане, а също така и на шарнира /оста, около която се чупи цевта/. Не забравяй заключващия зъб, освен масло том може да сложиш и грес. В задния край на компресора има дупчица, през която се вижда буталото в заредено положение. Когато го видиш - капни и там една капка, стреляй и след два-три изстрела - още една. Ако имаш смазка на шпрей, пъхни тръбичката около спусъка и натисни само веднъж - това е достатъчно. Когато излизаш да стреляш, си носи отвертка, ако се наложи да затягаш страничните винтове.
 

novpotrebitel

Потребител
Здравей! Честита пушка, със здраве да си я ползваш! Пушката е много хубава и предполагам ще останеш доволен. Капни по една капка масло на връзките на лоста за зареждане, а също така и на шарнира /оста, около която се чупи цевта/. Не забравяй заключващия зъб, освен масло том може да сложиш и грес. В задния край на компресора има дупчица, през която се вижда буталото в заредено положение. Когато го видиш - капни и там една капка, стреляй и след два-три изстрела - още една. Ако имаш смазка на шпрей, пъхни тръбичката около спусъка и натисни само веднъж - това е достатъчно. Когато излизаш да стреляш, си носи отвертка, ако се наложи да затягаш страничните винтове.

Колега, благодаря за съветите! Не съм смазвал нищо до сега, а има логика. Имам спрей за смазване на брави, дано да свърши работа. В джоба си имам винаги един мултитул с отвертка, но не съм се сещал до сега да затягам нещо (нищо не ми е подсказало, че има разхлабване).
 

t.marev

Редовен Потребител
.... Имам спрей за смазване на брави, дано да свърши работа. В джоба си имам винаги един мултитул с отвертка, но не съм се сещал до сега да затягам нещо (нищо не ми е подсказало, че има разхлабване).
Ако е силиконов спрей от Лидъл - остави го за бравите....използвай машинни смазки. При мене редовно се разхлабват страничните винтове на приклада и много по-рядко този до спусъка, но моята е със спирална пружина. Добре е да се проверяват - влияят на точността и освен това могат да доведат до счупване.
 

t.marev

Редовен Потребител
BROWNING X BLADE HUNTER - 2000 изстрела по-късно.

И така, изминаха повече от две години от както се сдобих с тази пушка. През всичкото това време, тя беше неотлъчно да мене, в разни знайни и незнайни места, стреляхме с различни чашки, по разни мишени на различни разстояния и с променлив успех, но това нямаше никакво значение! Обиколихме доста потайни кътчета и преминахме през перипетии, за които е приятно да се спомняш понякога. Нито веднъж не се случи да откаже, да засече или да блокира, скромно и всеотдайно, вършеше своята работа и най-важното - носеше радост и удоволствие на стопанина си.

Въпреки това, дойде време да я отворя, да видя състоянието и, да направя някакво обслужване и най-вече да сменя спиралната пружина с газова. Бях направил известна подготовка, имах газова пружина, центрираща шайба и втулка/пирамидка/ като на ГАМО 440, защото кой знае защо си бях въобразил, че механизмът и спусъкът са същите. Това със спусъка е по внушение от форума, ама нейсе….Направих си приспособление за сваляне на задната тапа на компресора - т.нар. „задник“, разглобих и ремонтирах няколко подобни пушки и разбира се сложих газова пружина на моето ГАМО 440 Хънтър. Резултатите бяха отлични. Е, викам си, дойде време да разпарчосам Красавицата. Бях изгърмял с нея около 2000 изстрела, така че моментът ми се стори подходящ. Речено - сторено!

Тая пушка се разглобява много лесно. Стандартните три винта - два на полуложата и един зад спусковата скоба, плюс един допълнителен под предпазителя, крепящ декоративната капачка. Сваляме приклада и оглеждаме. Лакиран отвътре, но все пак има една повърхност нелакирана. Железарията изглежда нормално, никаква ръжда и следи от работа, даже миналогодишната ръжда, която се бе появила по тялото на спусъка, беше изчезнала незнайно къде.

Искам да отворя една скоба - от времето когато разглобих пушката минаха повече от два месеца и за съжаление част от снимките са пропаднали нейде, но ще кача допълнително, когато сглобявам.upload_2021-4-13_23-13-15.jpeg

Свалям „задника“ и вадя пружината и буталото. Пружината е идеално права, с бая дебели витки. Между нея и буталото има тръба от ламарина, а в средата на буталото има централен водач, занитен неподвижно в него. Задния водач на пружината е пластмасов, влиза в блока на спусъка и поема въртеливите колебания на пружината. Тази конструкция ми се вижда сполучлива и надеждна, грамотно замислена и прилично изпълнена. Фактът че има едва забележими следи от работа, показва че системата работи балансирано и няма основание за притеснения.upload_2021-4-13_23-11-1.jpeg

Дотук добре /казал падащият от десетия етаж/;) но това изпълнение преобърна концепцията за замяна на пружината с газова. Този централен водач трябва да се махне…..като добавим и това че диаметърът на буталото беше 29 мм, вместо очакваните 25…задачата се усложни и най-важното - цялата ми предварителна подготовка отиде на кино. Интересно, как досега не съм забелязал, че компресорът е 29 Х 100 мм?!:( Най вероятно фините черти на Красавицата са причина тя да изглежда по-слаба.:)

След известни колебания, свиках заседание на конструкторския съвет и заключението беше единодушно - изработка на нова бутало. Това оскъпява проекта, но запазва възможност за обратимост, освен това при изработката могат да се направят оптимизиращи корекции, които да подобрят показателите на пушката. Незначителната доработка на съществуващите части, се изразява в разширяване с 1 мм, на отвора в блока на спусъка.

И така - работата продължава, буталото е готово….но за това - в следващия брой.
:cheers:
 

t.marev

Редовен Потребител
Докато ръчках железата, неизбежно сравнявах конструктивните решения на различните пушки, които бях виждал, разглеждал и разглобявал. Доста сходни, някои на пръв поглед еднакви, но все пак имаше известни различия.

Разликите си личаха още отвънка, като започнеш от заоблените форми и загладени ръбове, на частите на пушката, не позволяващи нещо да се закачи, минеш през силно изрязаната дръжка на приклада, осигуряваща непосредствен достъп до интуитивно действащия предпазител и стигнеш до широката спускова скоба, позволяваща стрелба дори с дебели ръкавици. upload_2021-7-4_18-35-7.jpeg

Разбира се производителите не са се опитвали да открият топлата вода - навсякъде личаха заемки от изпитани надеждни решения. Компресора и лостовата система за зареждане , са почти еднакви с тези на всички модели ГАМО, класически заключващ зъб, със срещуположна, но неподвижна ос, закрепването на компресора към полуложата е тип Диана - заварена планка и два срещуположни винта….Изобщо - нищо ново под Слънцето!

В този случай, производителят беше заложил на сила, функционалност и надеждност. Сравнително големият по обем компресор,/29Х100/ вкаран в компактните размери на пушката, тежкото бутало - 380 гр. и специално оформеният трансферпорт, обезпечават приличната сила от 24 Дж. отговаряща на ловното предназначение на пушката. Неподвижния водач на пружината, гилзата, между буталото и пружината, задния водач на пружината, поемащ въртеливите колебания на пружината, свеждаха паразитните вибрации до минимум. Опростеният, сигурен предпазител и здравия, солидно изработен блок на спусковия механизъм, допълваха списъка от тези дребни, но съществени разлики. upload_2021-7-4_18-37-23.jpeg

Имаше и такива незначителни детайли, като фактът че единствено на тази пушка, търкалящата ролка която води зареждащия лост по приклада е занитена. На всички останали, които съм разглобил и са били с такава конструкция /15-20/ тази ролка е свободна и трябва да се внимава да не се загуби.upload_2021-7-4_18-40-53.jpeg

И така, буталото е готово, пружината също, монтажа става от първия път, предварителния натяг на пружината обаче не достига и подлагам за късмет монета от 5 ст. Следват винтчета, зегерки….Както обикновено става, най-голям зор даде една мъничка пружинка.:( Отне ми почти половин час докато разбера, че тя може да се закачи, само когато механизмите са в точно определено положение, после стана за 10 секунди.

Какво установих след първите няколко изстрела…. Първо: Пушката се зарежда по-лесно - успявам да я заредя с една ръка. Липсва огромното усилие в края на хода, но за сметка на това си тръгва тежичко от началото. При спиралната пружина, тръгваше леко и се увеличаваше, като на края трябваше да си помагам с другата ръка.

Второ: Пушката определено стреля по-силно. Не знам с колко точно, но пробива стотина страници повече в същата книга, в която съм стрелял със старата пружина.

Трето: Откатът намаля /чак малко ми се губи…;)/ също и наката, което съчетано с по-лекото зареждане ще вдигне малко ресурса на пушката. Е, сигурно няма да стигне милионите изстрели на пушките от някогашните клубове,:) но колкото - толкоз!

Четвърто: За радост на любителите на леките спусъци, спусъкът олекна чувствително. Все още си е твърд и отчетлив, но усилието е по-малко. Вероятно заради по-малката сила на газовата пружина.

И така, като теглим чертата почти е постигната програмата максимум. Очаквам да видя, дали няколкото дребни доработки които направих, ще дадат резултат и ще намалят разхлабването на страничните винтове. За сега, след около 50 изстрела, няма разхлабване.
:cheers:
 
6

6.35

Гост
Ами само не разбрах защо зареждаш пружинката с две ръце....
Това е просто 20-тина джаула.
Имал съм не е толкова трудно
За сведение аз съм 75 кила
48 години
Повече пържоли братле и ще олекне
И биричка....
 

С. Г.

Новодошъл
Макар и с известно закъснение - ето го и обещаното продължение:
...........................................................................................

И така – въоръжен и много опасен, пътувам към Пловдив в компанията на очарователното създание, което току що бях измъкнал от ноктите на провинциалната скука. Принцесата се кипри гордо на предната седалка до мене, видимо доволна и готова за приключения. Изглежда, и е безразлично къде отиваме, мълчи си загадъчно и кокетно оглежда наоколо. А наоколо е слънчево, слънчево…..както може да бъде слънчево, само през август по обед. Не по-малко горд бях и аз - отнасях със себе си нещо, което търсех отдавна и което обещаваше вълнуващи преживявания. Препускаме така през жегата, напред към неизвестното и се споглеждаме съзаклятнически.
Отбивам по един страничен път, с идеята да отидем на някое усамотено местенце и да се позабавляваме малко с моята спътница. Тя само ме поглежда закачливо и продължава да мълчи загадъчно. Обичам когато не се задават въпроси. Пътят криволичи към близките хълмове и прехвърля скалистото било, но ние няма да стигаме чак до там. След няколко завоя свиваме покрай кипарисовата горичка, провираме се през сенчест лабиринт от храсти и се озоваваме на малка, закътана полянка, под едно голямо дърво.
Пред нас се е ширнала долината, зад гърба ни е горичката. Мястото е тихо и спокойно – прилича на старо хайдушко сборище. Единствения белег на цивилизацията, е стърчащият на петдесетина метра, бетонен електрически стълб. Идеално място!

Нямам търпение да прегърна моята красавица….Тя разбира се не чака покана, а скача направо в ръцете ми и се отпуска послушно, готова за първия ни танц.

Естествена цел се оказа електрическия стълб. Достатъчно отдалечен, достатъчно самотен и достатъчно голям за да бъде уцелен. Насочвам внушителната цев съм него и дърпам смело спусъка.

Първия път, естествено не улучвам….Обаче мекият отчетлив пукот, ме изкефи много, а свистенето на куршума, ми припомни времената на славните битки! И втория път нищо, освен так-фиуу.... Оглеждам критично мерника и с вид на специалист, развъртам малко насам-натам, бурмите. Третия път обаче, божествената симфония на изстрела се увенча със страховит трясък! Сачмата удари стълба с такава сила, че той аха-аха да се прекърши, но слава Богу оцеля – само се разклати малко. Реших да не предизвиквам аварии в електрическата мрежа и извадих от багажника едно празно кенче от бира. Поставих го върху някакъв камънак встрани от стълба, горе-долу на половината разстояние и се връщам на сянка при колата. Моята избраница изглежда леко нацупена от несериозната цел, но аз се правя, че не забелязвам. Нагласям кенчето върху светещата мушка и натискам вълшебното бутонче. Лек спазъм пробягва по тялото на партньорката ми, придружен от познатото так-фиуу, но кенчето си стои цяло-целеничко и се хили насреща ми. Красавицата си мълчи тактично, докато аз, леко сконфузен от ситуацията, зареждам отново с трепереща ръка.

Тук е мястото да отбележа, че общуването с тази хубавица , е доста уморително. Младото и, силно тяло, иска здрави ръце и доста усилия. Само след няколко изстрела се чувствам почти изтощен. Ехидната мисъл - дали не съм надценил възможностите си, подличко се прокрадва в главата ми. Исках сила – получих я….Е, дали ще мога да я управлявам!?

- Май не съм за тебе, а? Може би трябваше да избереш нещо по-слабичко….- опитва се да остроумничи красавицата.

- На слабак ли те приличам? – прекъсвам я аз и с последни сили щраквам пружината докрай.

Моята избраница ме гледа изпитателно с леко присвити очи….Прилича на задрямала тигрица. От мен зависи, дали ще ме изяде или ще се подчини. Пропъждам пораженските мисли и с властен жест, събуждам тигрицата. Покорно и доверчиво, тя следва своя повелител, готова да изпълни желанията му.

Може да не съм слабак, но този път заобикалям колата и подпирам едната ръка на покрива. Кенчето предизвикателно червенее между треволяка... – Сега ще видиш ти – заканвам се злорадо, докато натискам спусъка. Ясно чух удара на сачмата, но проклетото кенче си стои там и блести гордо на слънцето.Не може да бъде! Сигурно съм ударил камъка до него, но ме мързи да ходя до там да проверявам. Поемам въздух и зареждам отново…Същата работа – сачмата изсвистя страховито, чу се как удари, но кутийката си стърчи невъзмутимо върху камъните.

– Ай стига бе, това нещо, да не е омагьсано? – мърморя си аз и споменавам майка му. Имах някакво предположение, но то ми се струва малко вероятно. Насочвам пушката към неубиваемото кенче, обаче този път се целя най-горе, в подсиления ръб на дяволската кутийка. Влагам цялото си старание и мобилизирам всичките си умения, сякаш това беше нещо повече от обикновено стрелба на полето. Сигурно така се е чувствал Вилхелм Тел, когато е трябвало да уцели ябълката, върху главата на сина си. Затаявам дъх и освобождавам Силата. Тя излита от цевта, помитайки всичко пред себе си, а кенчето се прекатурва от пиедестала си и настава убийствена тишина!

Изправям се победоносно и оглеждам с умиление атлетичната ми партньорка. Страхотен тандем сме – притежателката на Силата и нейния Повелител! После лениво се отправям към камънака да видя резултатите.

Няма никаква тайна – всичко е ясно! Първите два изстрела са пробили кенчето с такава лекота, че то не е имало време да гъкне, камо ли да падне! При третия изстрел обаче, който умишлено насочих най-горе, сачмата докато пробие по-здравата окантовка събаря кутийка-та….Просто като фасул! Просто, обаче досега не ми се е случвало. Досега съм „застрелял“ десетки кенчета и всички са падали още при първото попадение. Очевидно мощната пушка си казва думата.

Връщам се под дървото и заварвам красавицата небрежно подпряна на колата, да раздава щедро лъчезарната си усмивка, на наобиколилите я горски обитатели. Те я гледаха с известно страхопочитание, а тя се пъчи гордо в героична поза, приписвайки си естествено, всичките успехи. При появата ми обаче, публиката се разбягва….Остава само една безстрашна катеричка, която ме оглежда любопитно няколко секунди и после с два скока се мята на голямото дърво.

Сърдита от прекъснатото шоу, новоизпечената звезда настоява, за компенсация да си поиграем още малко. Тъкмо си мислех за същото, така че не я оставих да ми моли дълго. Тръгваме между дърветата, като пътьом сваляме няколко изсъхнали клона и разпердушинваме пет-шест шишарки. Окуражен от нейния неподражаем устрем и от дяволития и поглед, крача все по навътре в горичката.

По-навътре в горичката се оказа по-навън, защото само след малко, дърветата се разреждат и се вижда пътчето по което дойдохме. Току до него, някой идиот е изсипал купчина боклуци, а най-отгоре се мъдри стъклена бутилка. Реших, че няколко счупени стъкла, няма да замърсят повече наоколо и без да се замислям пръскам бутилката на парчета.

Това изглежда развали магията. Романтиката сякаш се стопи в следобедната мараня и се почувствах адски уморен.

- Омръзна ми! Хайде да си тръгваме – кисело заяви моята спътница.

Погледнах я учудено – от игривия и ентусиазъм не бе останало и помен….

- Стига толкова за днес! - настоя тя с присъщата и неподправеност и подхвърля обещаващо : - Другия път ще ти покажа какво мога още….

Че можеше още много неща – това беше ясно…..както беше ясно, че и на мен ми омръзна а и бях направо скапан, затова кимам великодушно и се отправяме обратно към колата.

Обратния път се оказа изненадващо дълъг. Когато накрая все пак стигаме, хубавелката се отпуска морно на предната седалка.

- Беше много хубаво! – промърква доволно тя и ме възнаграждава с ослепителната си усмивка.

Доволен бях и аз – бях намерил това,което търсех – сила и красота, облечени в перфектни форми, една рядко срещана комбинация. Като добавим и принадлежността към известна аристократична фамилия, предполагаща добро възпитание….С две думи това беше Моята Пушка!

Е, разбира се беше малко буйна и своенравна и макар че изглеждаше послушна, можеше да се окаже доста вироглава. Може би е от годините, но с тази хубавица май ще видя зор….Забав-ленията с нея се очертаваха колкото приятни, толкова и трудни.

Дано поне прави палачинки!
Развлекателно четиво. Напомня му за писанията на Карл Май и приключенията на алтер-егото му - Поразяващата Ръка. Хем човек на книгата, хем изкусен стрелец!
 

t.marev

Редовен Потребител
Развлекателно четиво. .......
Сега от дистанцията на времето, цялата история около тази тема, изглежда много поучителна. Чудесна илюстрация на класически форумен синдром - вярно е само това което пише във форума, хубаво е само това което ни харесва на нас, всичко останало е боклук и не става за нищо......изобщо Форумът е центъра на Света, а всички останали са глупаци, които рано или късно ще разберат Истината!
Нито един форум /от известните ми/ не е успял да се опази от този синдром, той се е превърнал в нещо като необходимо зло.
Но пък от друга страна, в това има известен чар - очакваните или дори предизвикани реакции, понякога са много забавни!
 

hristoffy

Новодошъл
От няколко месеца съм собственик на Browning X Blade 2, 5.5 с газово бутало.

Впечатления от пушката.

Външен вид: Синтетика с метал, красивия елен на дръжката, много приятна за окото
Тежест: Лека и не изморява ръцете
Надежност: За няколко месеца нямам проблеми. Частите са масивни и здрави, но успях сам да си счупя мерните прибори при носене. Добре че си падам малко самоук майстор и ги закрепих.
Зареждане: Дават я 24 джаула и аз лично я зареждам с две ръце, защото така по-малко ме изморява. Правил съм до 80 изтрела за един час и после имах мускулна треска :) Но до 50 не е проблем, а за цял ден с почивки може много повече.
Проектили: Тествах няколко и моята хареса най-много HN Terminator 5.5, 1.02 гр.
Точност: Срелях на мерни прибори от изправен стоеж без опора на 15 и 25 метра, като на 25 метра най-доброто ми постижение е група от 5 попадения 4 см на 7 см. Скоро купих най-евтината възможна оптика ( 12 лв), понеже четох че има голяма вероятност да я строша и си казах, че за пробвата няма да давам много пари, а по-нататък може ако е успешен експеримента статична (не знам дали така се казва) 4х20 най-вече заради това, че искам да стрелям по малки цели (кръг 3 см в диаметър) и на 25 метра мушката ми закрива целта, а с оптиката имам по-тънък х. Тук приемам препоръки, ако някой знае за мерни прибори, които са "по-фини", любител съм на простите и здрави неща. С оптиката стрелям по самоделна метална мишена 3 см в диаметър и още се уча.
Откат: Има, но не е като пружина (преди години съм стрелял с пружина), иска се малко сила, но се овладява.
Пробивна сила: Не съм тествал това още. Мишени, които съм слагал по дървета след махане ако е по-меко дървото (бор) от 25 метра проектила влиза около 2-3 см навътре (но това повечето е кора, предполагам спира малко след като срещне твърда дървесина). Туба дебела пластмаса от 15 метра мина и през двете стани. Предстои да направя тест спциално за това.

Обобщение: До сега съм стрелял с няколко пушки (ловни и въздушни), опитът ми клони към "0". Това ми е първа пушка и мога да кажа, че ми е на сърце, много ми харесва и имам мерак да си я ползвам :)

Надявам се да съм полезен на някой търсещ информация. Това бяха моите 5 стотинки към форума, това място е страхотно с помагащи и знаещи хора!

Здравейте,
Притежавате ли все още въпросната пушка? Ако да, след почти две години от поста ви, какви са плюсовете и и ако има, и недостатъците и. Каква поддръжка в дългосрочен план изисква? За това става въпрос нали? https://gunshop.vertex-bg.net/Shop/...ing-X-Blade-II-Gas-Piston-кал-45-мм-24-джаула

Благодаря предварително!
 

t.marev

Редовен Потребител
Здравейте,
Притежавате ли все още въпросната пушка? Ако да, след почти две години от поста ви, какви са плюсовете и и ако има, и недостатъците и. Каква поддръжка в дългосрочен план изисква? За това става въпрос нали? https://gunshop.vertex-bg.net/Shop/...ing-X-Blade-II-Gas-Piston-кал-45-мм-24-джаула

Благодаря предварително!
Здрасти! Колегата не е влизал от лятото, така че едва ли ще ти отговори. Ще се опитам аз да споделя впечатления, защото останах единствен собственик на това прекрасно пушкало.
Моята пушка обаче е по-различна - X Blade Hunter. Пак е 24 дж, но е с дървен приклад и спирална пружина. Не съм виждал цитирания от тебе модел отблизо и не мога да кажа дали е еднаква с моята. Умарекс поръчват моделите са на различни производители и е възможно тази да е малко по-различна, отчитайки и малко по-ниската цена.
Моята пушка вече е с газова пружина и показателите и се подобриха чувствително, спрямо оригиналното изпълнение. Зареждането стана по-леко, отката намаля значително, спусъка олекна и силата малка подскочи.
Пушката е изключително удобна и надеждна. За издържливост няма да говоря, понеже е на малко изстрели - около 3000. Колегите които стрелят повечко, твърдят че за да се нарече една пушка издържлива, трябва да навърти поне 7-8 или дори 10 000 изстрела. Смятам че Браунинга ще ги навърти с лекота, стига да има кой да стреля толкова често.
Поддръжката е стандартната - смяна масло на 500, агренажен ремък на 5000:).....като на всички останали.
Като основен недостатък, мога да посоча разхлабването на страничните винтова на приклада. След смяната на пружината с газова, това разхлабване намаля, но все пак трябва да се затягат след стотина изстрела. Другия недостатък - трудничкото зареждане е обусловен от заложената сила, освен това то е субективно усещане - ако си по-якичък, няма да ти прави впечатление. Други недостатъци не съм забелязал, освен насмешливото отношение на колегите към тоя тип пушки, но това е така, защото те се занимават с друг вид стрелба.
Линка който си копирал, показва пушка с калибър 4.5мм. Колегата си е купил калибър 5.5 мм, аз също, препоръчвам ти ако си се спрял на този модел, с тази сила/предишния със спиралната пружина се предлагаше и с други джаули/ да си вземеш калибър 5.5мм. За този тип пушки /ловни/ с тази мощност, този калибър е по-подходящ.
Може да разгледаш и други пушки, макар че след като си видял тази, друга едва ли ще ти хване окото. Най-важното е да си изясниш за какво ти трябва пушката - нататък е по-лесно. Аз лично не съжалявам за избора и покупката на моята пушка. Върши ми отлична работа.
Успех!
 

hristoffy

Новодошъл
Здравей и благодаря за изчерпателния отговор!
Почвам отзад напред, пушката ще я ползвам за стрелба за удоволствие, ако може така да се каже (мишени, кенчета, капачки), поне такива са намеренията ми като за начало. Изчетох темата ти, и понеже видях поста на колегата, реших да видя и тая пушка. Много ми хареса на външен вид, с газова пружина е и със синтетичен приклад, дървените не са ми по вкуса. Иначе съм се насочил към калибър 5.5 мм, линка го пуснах само за визуално сравнение.
Другата, която ми хареса е Gamo Big Cat 1250 5.5 мм. Уточнявам, че досега нямам опит с въздушно оръжие и съм стрелял няколко пъти се пушки на приятели, но ми се иска нещо надеждно.
Относно разхлабването на страничните винтчета, малко осигурител за резби не би ли свършил работа.
 

redsox

Редовен Потребител
“Другата, която ми хареса е Gamo Big Cat 1250 5.5 мм.”

Това беше първата пушка, която закупих навремето. За нея ще ти трябва задължително оптика, понеже няма механични мерни прибори. Това определено ще те “принуждава” да си ограничиш начина, по който ще ползваш пушката, отделно че ще ти е допълнителен задължителен разхо закупуването на оптика и моноблок.
Аз я ползвах главно за стрелба по клечки за уши на дистанция 22-23 метра. Понеже приклада е кух, бях го запълнил с пластелин и гайки, за да огранича отката. Спусъка беше доста дървен, но това е нормално за Gamo.
Като цяло не съм имал никакви проблеми с пушката, но и не съм имал особени очаквания. Съветвам те и ти да нямаш.
Късмет с избора
 

t.marev

Редовен Потребител
Здравей и благодаря за изчерпателния отговор!
Почвам отзад напред, пушката ще я ползвам за стрелба за удоволствие, ако може така да се каже (мишени, кенчета, капачки), поне такива са намеренията ми като за начало.
За това към което си се насочил, пушката е пИрфектна? Аз я ползвам за същото. Изключително удобна, мощна и много красива пушка!
Колегата преди мене ти е писал за Биг Кат-а....Той има много опит и познава няколко модела, вЕрвай му!
Аз не съм виждал това Гамо отблизо, нямам впечатления от него, това което мога да кажа, че е по-мощна от Браунинга, но е по-дълга. За мене това е неприемливо, имам такава пушка с размерите и мощността на Биг Кат-а, но заради дължината, ми е трудно зареждането и не я ползвам много, много, макар че си я харесвам много. Най-много ползвам Браунинга, после едно Гамо 440 Хънтър и най- накрая слонската пушка. Ако си над 180 см, няма да имаш проблеми с дължината, но най-добре е да пробваш и двете. Моя Браунинг го отворих на 2000 изстрела и отвътре беше като нов.
Пробвай с осигурител, може и да стане. Колеги казват, че върши работа, но при мен не се получи.
 

hristoffy

Новодошъл
“Другата, която ми хареса е Gamo Big Cat 1250 5.5 мм.”

Това беше първата пушка, която закупих навремето. За нея ще ти трябва задължително оптика, понеже няма механични мерни прибори. Това определено ще те “принуждава” да си ограничиш начина, по който ще ползваш пушката, отделно че ще ти е допълнителен задължителен разхо закупуването на оптика и моноблок.
Аз я ползвах главно за стрелба по клечки за уши на дистанция 22-23 метра. Понеже приклада е кух, бях го запълнил с пластелин и гайки, за да огранича отката. Спусъка беше доста дървен, но това е нормално за Gamo.
Като цяло не съм имал никакви проблеми с пушката, но и не съм имал особени очаквания. Съветвам те и ти да нямаш.
Късмет с избора
Доколкото видях в обявите по сайтовете, тя си върви в комплект с оптика. Аз също нямам кой знае какви очаквания, но както писах на колегата по-горе искам да е нещо надеждно и удобно за начинаещ.
Ще продължа да чета и за други подобни, но с повечето четене изникват и повечето въпроси. :)
 

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
Доколкото видях в обявите по сайтовете, тя си върви в комплект с оптика. Аз също нямам кой знае какви очаквания, но както писах на колегата по-горе искам да е нещо надеждно и удобно за начинаещ.
Ще продължа да чета и за други подобни, но с повечето четене изникват и повечето въпроси. :)
Чакай да те вкарам в мисъл, погледни weihrauch 50.
 
Нагоре