Купа Ботев 2010

братушка

Редовен Потребител
Състезанието по пневматичен Бенчрест за група и Варминт "Купа Ботев" ще се проведе в село Ботево, община Хайредин, област Враца на 29 май 2010г.

В програма на състезанието:

- Пневматичен Бенчрест за група 2х7х5.
Регламентът: http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... -Group.rtf
Официална мишена: http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... A3-7x5.pdf
Класове: ППП и РСР Unlimited.

- Пневматичен Варминт.
Регламентът: http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... armint.rtf
Класове: ППП и РСР Unlimited.

Правила по безопасност: http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... -Rules.rtf

Стрелбите ще се проведат в 3 смени: 3 предиобедни (7х5) и 3 следобедни (7х5). Сутрешни смени ще имат и кратки 10-минутни пристрелъчни сесии.
Коридорите за Варминт ще имат по 2 комплекта мишени за 2 участника: докато тече 1 смяна при БР (42мин.) ще има 2 смени при Варминта по 20мин. Технически прекъсвания между смените ще бъдат общи и за двете дисциплини.
Распределяне на участници по смени и коридори ще се извърши по "служебен" начин.

Настаняването е в палатков лагер.
Пътни указания:
Всички, освен Монтанярите (а те вече си знаят пътя), ще дойдат от 2 направления: от към Мездра-Враца и от към Плевен.
След Мездра, точно преди Враца на един баир има голяма бензиностанция на РомПетрол. Малко след нея се оглеждайте за неугледна отбивка вдясно с указание за Оряхово и ферибота. Така ще хванете обиколния път на Враца през вилната зона покрай язовира и ще избегнете лутането из града. След обиколния ще излезете на доста добър път Враца-Оряхово и ще карате по него само напред чак до Липница. В самото начало на Липница първата отбивка вляво, има си и указател, и последните 5км само по асфалта до самото Ботево.

От Плевен: тръгвате в посока София по магистралния път. Обаче пропъскате детелината за София извън града и карате все направо до Долни Дъбник. В Долни Дъбник първата отбивка вдясно, има указател за Кнежа. Следват Кнежа, Бяла Слатина, Алтимир. В Алтимир излизате на същия път Враца-Оряхово и карате до Липница. В самоят Алтимир карате все направо почти до края на селото, на пресечката с Оряховския път има бензиностанция Косаня - хващате надясно.

Внимание: в село Липница липсва (съборена) табела с името на селото. Обаче отбивката за Ботево е добре обозначена, буквално 200м след липсваща табела. Внимавайте - точно на тази отбивка обичат да киснат катаджиите.

При влизане в Ботево просто се оглеждайте за номер 24 от дясната страна на централната улица.
ПС: табелата в Липница е оправена.

Заявките да се изпращат при мен на ЛС или и-мейл "mabramov (a) mail . bg".
Заявките да съдържат:
- Две имена;
- НИК, ако има;
- Дисциплините и класове за участие.

Програма на мероприятиятието:
8:00 - 8:50 - Преподтвърждаването на участие и распределяне по смени и коридори;
9:00 - 12:30 - Стрелбите, предиобедните смени;
12:30 - 13:30 - Почивка;
13:30 - 16:30 - Стрелби, следобедни смени;
16:30 - 18:30 - Обработка на резултатите;
18:30 - 19:00 - Церемония по награждаване;
19:00 - ...... - Купон.


Стрелбите ще се проведат на нов терен. Размерите на терена и обективни материално-технически обстоятелства определят максимално количество коридори: 20 коридора за БР и 3 за Варминта.
Това определя максималния възможен брой участия във всички класове: 60 участия за БР и 36 за Варминта.
Хора, пуснали предварителна заявка ще имат предимство за включване в състезанието. Записване на място ще е възможно само при наличие на "свободни бройки" след предварително записване със заявки.
Участници, подали предварителна заявка, ще трябва да я преподтвърдят на място не по-късно от 8:30 или да уведомят за своето закъснение пак не по-късно от 8:30. Закъснения ще се приемат не по-късно от началото на 2-ра смяна, ориентировъчно 10:00.
Пиша всичко това защото се очаква значителен брой гости и участници от "местните", нямащи нищо общо с този форум. А и защото имам нужда предварително да разделя коридорите на такива за ППП и РСР.

Състезанието ще се проведе под патронажа и със значително съдействие на Община Хайредин. Общинското ръководство обеща да организира нещо като мини-панаир със сергии, кебапчета и др. подобни в непосредствена близост до стрелбището. Имайки предвид, че в региона Ботевите Тържества традиционно активно се отбелязват, очаквам голяма навалица.

Гости и състезатели ще се приемат от петък (28-ми) сутринта до неделя (30-и) вчерта.
Оборудването на терена ще се нарежда в петък сутринта. Свободни и тренировъчни стрелби ще бъдат възможни в петък (след оборудването на терена), в събота след състезанието и цялата неделя.

Заповядайте.
 

братушка

Редовен Потребител
Две уточнения:

- масите за стрелба ще бъдат подсигурени, положение със столчета обаче още не е сигурно. Желателно е състезателите да си носят такива;

- Такса за участие е 10лв.. За действащите членове на БАФТ и асоциираните с нея организации - 3лв. За жителите на община Хайредин - 3лв. За студенти и учащи над 14г. - 3лв. За пенсионери и деца до 14г. - безплатно.
 

братушка

Редовен Потребител
Получих запитване на лични:
А допуска ли се участие с 2 различни пушки в един клас?
Например в клас PCP Unlimited (както ще бъде сега) искам да мина с 16J и 40J.
Не бях се замислял за такова.
Искам мнения по въпроса.
 

s73r01d

Потребител
Какъв е проблема да се стреля с 16J в съревнование с по-мощните железа. Опита показва, че мощноста не е гаранция за прецизност. Нека който иска с каквото иска да си участва, ако реши и със 7.5J да стреля.
 

братушка

Редовен Потребител
Не в това е проблемът, а там, че човекът иска да участва дефакто 2 пъти в един и същи клас.
 

bor1968

Потребител
Според мен не е удачно.
Ако имаш две пушки от един клас участваш с по-добрата. Иначе е нещо като да участвам два пъти с една пушка. Естествено, че резултатите и в този случай няма да са еднакви и така въпросния участник ще има шанс да избира докато другите няма да имат право на избор. Така същия участник ще заеме две места в класирането на една дисциплина, а това никъде го няма.
Това е състезание и всеки в рамките на Х изстрели трябва да покаже способност за съсредоточаване и прецизност. Човека с двете пушки /в един клас/ ще има 2хХ изстрела и ако първия път е бил разсеян за втория ще се стегне. Въпроса е да си стегнат и мотивиран от първия път и да сме при еднакви условия. Това мисля, че се казва феърплей нищо, че не сме професионалисти и стреляме най-вече за удоволствие.
Другата причина е че ако се явят повече кандидати да стрелят по този начин, едва ли ще стигне времето.
Иначе с различни пушки в различните класове не е проблем.
Това е моето лично мнение и не ангажирам никой с него.
 

s73r01d

Потребител
Пак не виждам проблем, ако иска и с 5 пушки да участва. На състезанието в Бургас единия маняк участваше с 2 пушки клас ловен и спортен.

А не вярвам подобен тип участници да са голяма група, че чак да не ни стигне времето заради тях. Все пак ще се плаща такса участие за всяка пушка.
 

lynx

Редовен Потребител
.....И някой със Суматра да стреля първия път с намалена мощност в клас до 16 джаула и после да повтори опитите с фул пауър за другото класиране в клас Ънлимитед , така може да се участва и в двата класа с една пушка и ще отговаря на изискванията ;)
 

poacher

Потребител
lynx написа:
.....така може да се участва и в двата класа с една пушка и ще отговаря на изискванията ;)
Ако има два класа (PCP Unlimited и PCP 16J) е ясно положението.
В Ботево не се предвижда разделение на PCP-класовете и за това хора с повече от една PCP-пушка ще са поставени пред дилема с коя да стрелят (както беше при NHFT сега в Русе).
Изборът вероятно ще се прави в последния момент според метеорологичните условия, защото при BR те указват много по-голямо влияние с оглед резултата, отколкото при FT/HFT (а и дистанцията е 50м, а не от 7 до 42м).
 

valens1968

Редовен Потребител
ФТДМ
@Братушка разделяй класовете при ПЦП 16J и unlimited. Две различни класирания както беше в Русе на ХФТ - то. това е моето предложение.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Мисля, че аргументите на bor1968 малко по-горе отразяват много правилно ситуацията.
В едно класиране, няма да е честно, някой да участва с два резултата.
 

lynx

Редовен Потребител
valens1968 написа:
@Братушка разделяй класовете при ПЦП 16J и unlimited. Две различни класирания както беше в Русе на ХФТ - то. това е моето предложение.
Утре може нова групичка германофили да се сформира и да искат да се отделят със 7 джауловите пушки и да са отделен клас.
 

andi

Редовен Потребител
Ботево е инициатива на Братушка , но е в календара на БАФТ и отправям официално питане към УС на БАФТ : кога и с какви съображения се гласува "официалната" мишена да е 7х5 , а не класическата 5х5 ??? И защо трябва да измисляме топлата вода и да стреляме 2 мача по 35=70 , а не 3х25 = 75 ?????
Благодарение на Братушка бяхме в Бургас :bravo: :bravo: :bravo: , и там тои лично видя че бенч се стреля 5х5 ! И затова не не разбирам инатенето и налагането на 7х5 ?!?!?
 

братушка

Редовен Потребител
Основната причина мишената да е 7х5 е брой зачетни изстрели и брой състезатели.
Ако погледнеш колко хора се състезаваха в Бургас и по колко зачетни изстрела направиха, ще разбереш, че нито хората са били много, нито зачетните изстрели, а денят едвам стигна.
Прекалено много време се губи на смени на мишените.
Събирайки мишените на един лист полезното време за стрелба се увеличава в пъти, а това са допълнителни "хора за участие".
С оглед на това, че по Европрйските и Световните при пневматика се стрелят по 75 зачетни изстрела, аз се опитах да доближа бройката до тази, с оглед наличните ресурси и желание за повече възможни "участия".
Просто няма как в рамките на един ден да има 3 смени по близо 1 час всяка, нито възможност за повече от 20 коридора засега.
И без това засега се очертават повече желаещи отколкото има възможности и някои ако ще решават в последния момент могат и да "увиснат".
По същата причина след дълги размисли реших да няма и клас 16Дж, макар че много ми се иска. Доста хора има вече с по 2 РСР-та и това сериозно ще увеличи брой "участия".
 

andi

Редовен Потребител
7х5=35+7=42мин за мач х 2 мача = 84 мин + 2х3мин за смяна на мишена =90мин
5х5=25+5=30мин за мач х3 мача =90 мин + 3х3 за смяна = 99мин
Или 9 мин за състезател са толкова решаващи ? За целоневната програма (при 60 участника ) са общо 27 мин ! Ако е проблем толкова времето , да се стреля тогава само 2 мача , но по 5х5 . Така се пестят 72 мин в които могат да се пусне още 1 група от 20 човека (66 мин ) , и да станат 80 състезатели , ако има чак толкова много желаещи .
 

братушка

Редовен Потребител
Първо:
2х3мин за смяна на мишена
Това е само в мечтите ми. Само за да се иде 50м до мишената и да се върне отиват повече. Никога не се случва всички да тръгнат заедно и заедно да се върнат. А да менят мишените само съдиите: 2-3 човека да сменят 20 мишени - отиване + връщане + 1 минута на мишена...
Слагай за всяка смяна на мишени средно 15мин или 10мин минимум. Това е от практика :pardon:

Второ:
и да станат 80 състезатели
Има голяма разлика между броя състезатели и броя "участия", за които пиша.
Пример: от общо 30 състезателя 12 заявяват участие в 2 класа (РСР + ППП) - вече имаме 42 участия.
Средно около половина състезатели заявяват участие в повече от 1 клас, пак от практика :pardon:

Та имаме капаците за 60 "участия". Средностатистически 40 души състезатели ще запълнят тази квота.
 

andi

Редовен Потребител
Та имаме капаците за 60 "участия". Средностатистически 40 души състезатели ще запълнят тази квота.

Ок , значи капацитета ще стане 80 "участия". Средностатистически 55 души състезатели ще запълнят тази квота.
Да , прав си , че по състезания само съдииската бригада пипа мишените , но дори и така 4 съдии ще се справят за 5-6 мин с 20 мишени .С мотане да станат 7-8 мин !
От спортните дисциплини прав е останало 1 серия от 60 изстрела . И сигурно има защо при бенча да се е наложило мача да е по 25 : гледането през опт изморява зрението , седенето по дълго време неподвижен нарушава циркулацията и води до мускулен тремор , концентрацията отслабва , ..... ! А и помисли защо боеприпасите се продават в кутии кратни на 25 - 25 , 50 , 100 , 200 , 250 , 500 ?
 

братушка

Редовен Потребител
Анди, просто повярвай на опита ми.
Сутрин 6 смени (3 пристрелъчни и 3 зачетни), дори "С мотане да станат 7-8 мин" на смяна на мишените, вече отиваме на 3,5 часа. После обяд и следобедните, малко по-пързи. Общо ще има 7-8 часа на крак, като много хора ще стрелят в 2 класа, че и Варминт.
Не случайно миналия път някои се отказаха да стрелят след обяд - реално е много изморително.
Освен това ние сме експедитивни само когато вече започваме стрелбите, но да се съберат хората на място за започване на смяна не е много лесно - повечето се помотват.
Доста ще имат нужда и от "технологично" време, когато приключвайки едната смяна веднага трябва да започват друга в друг клас, после да тичат набегом за Варминта... а бутилката някъде се затри или трябва да помпат на ръка.

Просто ела и сам ще разбереш, че въпросът с организиране на времето не е никак лесен :)

Не знам защо огнестрелните боеприпаси са кратни на 25 (пневматичните дават на тегло и никога не са точна бройка), но знам, че Европейски и Световни пневматични първо стреляха 2х25 (БР-50), но им се видя малко и сега стрелят 3х25 по същата мишена. Докато огнестрелните продължават да стрелят 5х5 само. Аз лично си обяснявах това с цената на боеприпасите и ходене по 300-400м до мишените, може и да греша :pardon:
 

andi

Редовен Потребител
Аз ли пиша неразбрано , или ти не искаш да ме разбереш ? Дотук коментирам не общия брои изстрели :дали ще са 25, 50 , или 75 , а броя в една мишена - 25 или 35 ! Опитвам се да съм конструктивен , затова смятах варианта с 3 серии .
ОК , рабрах ти доводите да са 2 - сутрешна и следобедна . Още не ми е ясно обаче откъде го взе това 7х5 : някава трдиция ли е , някаква практика ли е , някакво състезание ли има някъде такова ???
Бих приел условно 7х5 , ако няма време и се стреля само 1 сесия , и пак ще е ни риба ни рак .
но знам, че Европейски и Световни пневматични първо стреляха 2х25 (БР-50), но им се видя малко и сега стрелят 3х25
Ето , топлата вода е открита , защо трябва да сме различни ? Какво печелим , освен его ? Да , малки сме още и неориентирани , защо тогава не започнем както са започнали големите : с 2х25 ? И като натрупаме опит и изчистим организацията на състезанията да помислим за 3х25 ?
Ти самия говореше за международни участия и да каним гости - Защо тогава и мишената да не ни е международна ??? Или няма разлика дали бягаш 400 или 800 , все си е бягане ?!?
 
Нагоре