ЕУСМ (електронен УСМ)

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Май дойде време да поразровим и това.
Предимства:
- отпада нуждата от изработка на механичен УСМ, а от там и по-проста конструкция
-комфортно зареждане
-по-прост дотиквач.
-страхотен спусък
-удобство при регулиране на скоротта

От известно време ми се върти нещо в главата, но съм много бос в електрониката.

При братушките има нещо написано, има и работещи схеми

http://talks.guns.ru/forummessage/30/300-6.html


http://talks.guns.ru/forummessage/30/196527-5.html

Чакам Знаещите да си кажат мнението.
Отбелязвам ,че това е ЕУСМ и искам най вече него да коментираме, а не ЕМУСМ. Надявам се, че ще се справите с руския, а сигурно и на други места има нещичко.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Dejmos отдавна имаше такава идея.
А има и приятел, който е доста в материята и може да помогне.
 
A

Anonymous

Гост
В момента скицирам и замислям самоделно PCP. Идеята за ЕУСМ ми допада, конструкцията ще се упрости. Но изобщо нищо не разбирам от електроника. От къде мога да си поръчам готов ЕУСМ или всичко е гаражно производство?

P.S. Май размислих и открих голям минус в този замисъл. До колкото разбрах главната роля се играе от електромагнит. Проблема е следния. Малко е трудно да се рахранва този електромагнит винаги с един и същ ток. Батерийките се изтощават, ЕУСП то работи по слабо => по слаби истрели. Да не говорим, че докато ел. магнита работи, той се затопля => съпротивлението на проводника расте =>
намалява мощността. От тук може да се предположи, че ще има вложаване на повторяемостта на истрелите.
P.S.2 Има едни моторчета за видео. На дъното си имат схема, която оеднаквява по някакъв начин тока, така че моторчето се върти с еднаква скорост при при слаба вариация в тока. Тази схема може и да свърши някаква работа.
 
A

Anonymous

Гост
В началото и аз се бях запалил на тази тема. Ролята на ударник да играе един силеноид, но за целта трябва да е мощен. Следователно по-голям обем и по голяма консумация на ток. Тези две неща ме разубедиха.
 
A

Anonymous

Гост
Определено има много хляб в ЕУСМ.
Дейстейт да не са глупави, че го ползват.
За тези, които се съмняват в способностите му, ще напомня, че "Дрозд"-а стреля на автоматичен, 600 изстрела в минута (има тунинги, които го докарват до 1000+). При това захранван от някакви си 6 батерийки АА.

А вариациите на тока не се оправят със сложни електронни схеми, а с .... прост кондензатор. Винаги, когато трябва да се подаде голям токов импулс за кратко време, се ползват кондензатори. Зареждат се бавно през малък резистор, за да не се тормозят батериите и се изпразват директно в товара.

В допълнение за размерите и мощността на соленоида - при Дрозд-а е направо смешно малък. Не съм го мерил, но пистолета е дебел 4 см, а на снимките соленоида определено не го изпълва изцяло на дебелина.

Като дледам в посочените теми, братушките са тръгнали по малко по-сложен път - с малко захранващо напрежение чрез преобразуване да заредят кондензаторите до сравнително високо (20-50 В) и с него да захранят соленоида. Това е доста добър вариант, но силно усложнява схемното решение. А в оръжието има вибрации, колкото повече елементи, толкова по-малко устойчиво. Е, има и невероятно прости схеми с директно захранване на кондензатора (но не видях схема без кондензатор).

Освен страхотния спусък, който е толкова мек, колкото и най-финния бутон в магазина, може би най-важното преимущество на един ЕУСМ е невероятно прецизния контрол върху ударника. Може да се регулира грубо, на степени - с напрежението и капацитета на кондензаторите; и много по-финно - с продължителността на импулса, чрез елементи с променливи параметри (тример-потенциометри, тример-кондензатори).
И не на последно място - един такъв ударник няма инерция. Всъщност има, но в сравнение с механичния е незначителна.

П.П. Доста интересна е и идеята за механичен ударник с електромагнитно освобождаване.... Просто, без изисквания за точност при изработката и повторяемост на импулса.

:eek: :eek: :eek:
Ето на какво попаднах току-що в един от линковете
Но у меня СО вариант,
если у тебя воздух, то там усилия другие. Хотя мне кажется, что и мой работать будет, т.к. он у меня движется в углекислом газе при соотв. давлении и умудряется работать, хотя сопротивление среды думаю поболее чем на воздухе.
Излиза, че той е сложил соленоида ВЪТРЕ в резервоара, или по-скоро в накопитателната камера, след като е с СО2.
Това не ми е идвало на ум, но би решило проблемите с евентуалното загряване.
 
A

Anonymous

Гост
Преди да ти налея ;) я да попитам:
- Какви са размерите?
- Каква е консумацията на ток?
- Ще може ли да удари достатъчно силно, за да "пробие" БК?

И понеже явно съм от малкото, които не знаеха какво е това, я кажи с 3-4 думи какво точно прави тоя електромагнит на ксеноновата лампа?
 

s73r01d

Потребител
Мисля сменя къси и дълги. За размера чат пат може да добиеш представа като го сравниш с лаптопа, освен ако не се излембва още, та да остане само важния джигер.
 
A

Anonymous

Гост
Точно за важния джигер питам. Че това на снимката е голямо за целта.
 

andi

Редовен Потребител
ампулата (балона) е една . този магнит го мести напред - назад в рефлектора на фара , и така променя фокусното разстояние .
пове4ето евтини системи 4аткат мнооого зву4но (требе модератор ;) )
 
A

Anonymous

Гост
"защо трябва да удря?"
Ами защото ударниците в ПЦП-тата удрят по щока на БК.
Една доста груба сметка:
Налягане в резервоара - примерно 180 бара.
Диаметър на клапана - да кажем 6мм => сечение 0,28 кв.см.
Силата, която налягането упражнява в-у клапана - площ по налягане = 50кг.
Добави и нклк кила за "злата пружина", каквато повечето хора препоръчват да се сложи в БК...
Ясно е, че само с натиск няма да стане, трябва нещо да удари и то да удари добре.
Не напразно един немодофициран БАМ-50 не може да си отвори клапана на високи налягания.

Иначе този електромагнит от фаровете има добри размери, но няма да свърши работа.
Няма магнитопровод. Без нещо, което да концентрира магнитния поток, за да се получи същата сила, в сравнение с един соленоид с магнитопровод, трябва да се вложи много по-голяма електрическа мощност. А това значи много ток. Това не е проблем в една кола, там ток бол. Но в една пушка, захранвана с батерии...
 

andi

Редовен Потребител
ааааааааааааааа
така ел маг винтил е едновременно и ударник и боен клапан
загрях - хитро
 

andi

Редовен Потребител
на този принцип отдавна работят тн- пневмати4ни оръдия
дори се правят състезания , и изстрелват тикви надале4
на концерта на слави изстрелваха тениски в публиката
Даньо , не се бях сетил , 4е може това да работи при нас ! не разбирам мн , но сигурно има на4ин да отваря с еднаква скорост и сила при колебания на напрежението ( пад на батериите ) ?
А при разли4но налягане на входа - може би редуктор преди клапана ?

а за фаровете с Н4 ако е с две ядра , няма електро магнит - има два баласта , които палят съответнато ядро - за къси , или за дълги
 
A

Anonymous

Гост
При тиквените оръдия е малко по просто, там цялата компресия отива за един истрел. За нашите цели е нужна много пъргава клапа. А тази котва бая тежичка изглежда. Но ако се стругова малко да олекне и се комбинира с газодинамичния принцип, така че потока от въздух да помага на затварянето на клапана може и да се получи малък разход.
Май имам по добра идея. Дизеловите мотори на common rail принципа до колкото знам компресират дизеловото гориво в една камера. След това горивото се разпределя по буталата посредством много хитри клапи. Тази клапа представлява два пиезокростала, към които се подава ток. Когато се подаде ток, те се изкривятат и пропускат нафтата. Принципа работи безотказно при налягане 2000-3000атм, практически клапата е толкова пъргава, че за един такт пропуска многократно дизелово гориво, което пък гарантира по плавна и економична работа на двигателя. Тази клапа не създава никакви излишни вибрации. :) За жалост такава клапа от двигател няма да върши работа, струва ми се че имат малка пропускливост. Но този принцип би могъл да вкара PCP тата в 21 век.
 
A

Anonymous

Гост
Колеги,вьобще не ми е ясно за какво си говорите,но аз монтирам такива ксенони и имам 2-3 бр. изгорели такива Н4, тьи че ако някои има интерес да пробва мога да му пратя от тях безплатно. Само да си плати транспортните разходи.
 
A

Anonymous

Гост
Ами аз на снимките не виждам магнитопровод. Виждам намотка (соленид) и котва. Корпусът ми изглежда, че е от пластмаса, а тя няма магнитни свойства. Магнитопровода е това, което трябва да затвори магнитния контур през котвата. Ето една бърза скица (горе е това, което аз виждам на снимката ти, а долу - това, което трябва да бъде според мен; червеното е намотка, черното е котвата - това, което се задвижва от магнита, синьото е магнитопровода, скицата е в разрез; стрелката показва посоката на удара):
941fa9c07c66.jpg


За показания от теб електромагнитен клапан...
Съжалявам, но ти си в грешка. Тези клапани наистина могат да пускат и да спират газове с високо налягане. Но са инертни - отварят и затварят бавно. Не толкова бавно, че да усетиш, но достатъчно бавно, за да не можеш да регулираш количеството преминаващ газ. (да не говорим за големия мъртъв обем) А за едно ПЦП ти трябва прецизност.
Ако това не те убеждава - доколкото знам, на пазара се предлагат само две фабрични системи пневматично оръжие с електромагнитен спусък. Това са "Дрозд" (СО[sub]2[/sub] картечен пистолет, руско производство) и Дейстейт. И при двете се ползва боен клапан и електромагнитен ударник, плюс електронно регулиране продължителността на импулса в соленоида, респективно продължителността и силата на удара.
 
Нагоре