ЕУСМ (електронен УСМ)

doctora

Редовен Потребител
не съм виждал тяхното изпълнение,но според мен е посредствено,няма я калибровката спусък УСМ-просто натискаш ключе и щрак готово,дори мисля че ако сложат педал за по-удобно и един малък електромагнит би свършил същата работа и то по-успешно и сигурно ;) :p :cheers:, тук става въпрос за това-колко ще натиснеш спусъка и колко ще се отмести рамото на сервото,можеш от пружината да си регулираш силата на натиск на самия спусък като това не влияе на УСМ-там черната работа я върши сервото,все пак това е една идея в начален стадий,като се има впредвид че съществуват и много по-мощни сервота които биха могли напълно да заменят спусъковия механизъм ...-естествено без стругарофрезистка намеса няма да мине но....просто предлагам тема за размисъл :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
Интересно е , но схемичката която предлага колегата doctora , мисля е по интересна (между другото и аз мисля отдавна за нещо такова , понеже се занимавах и с моделизми навремето ). Тук при това пищовче няма тръпката от изтеглянето на спусъка . Докосваш лоста и изстрел . Може и да греша - но поне така го виждам на клипа .
 

batsaly

Потребител
едно хубаво преплитане на хобита ,ако се ползва серво около 3 килограма и се изведе позициониращия тример ще заспят нещата и още ще се опрости схемата ,а приемник ли е това червеното , посоката е правилна и има развитие,

пп почнах да се замислям за такава екстра на асаня макар и пружинка ;)
 

doctora

Редовен Потребител
Червеното е платката на сервотестера,понеже не ми се играеше да чертая,ецвам,пробивам....платка,намерих готов направен на цена 12 лева с доставката ;).Тримера е изведен,а 3 кг.серво няма де да го дяна в приклада,то сегашното е 1.5 килограмово и си действа както трябва.Серво тестера си го поръчах от тук:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=17143

ся големия проблем е дуралуминиево блокче с размери 25х30х250 мм. за цевна кутия :wall: Остана и нея да одялам и :rambo: :rambo: :rambo: ;)
 

batsaly

Потребител
то е ясно че повечето електроника по моделите се поръчва от там , предпочитам бг сайтовете че днес го поръчвам утре е тук , е цените са малко по високи но чакането е по малко мисълта ми бе за 22 грама серво или до 20 както са в категориите на хоби кинг но да е над 2 килограма ,разликата в размера е малка а усилието е значително по-вече нека да си има малко запас ;)
 
A

Anonymous

Гост
Силно препоръчително да е с метални елементи на редуктора в сервото. Нкой да напрднал със соленоидния вариат на удрника, като мери и налягането в резервоара?
 
A

Anonymous

Гост
Civil, по-добре заложи на схемата с редуктор и управление на соленоида с отсечка на тока. Варианта с измерване налягането в резервоара е прекалено сложен, зависимостта не е линейна, че да я вкараш във формула в ПИК-а, ще ти е необходима голяма база данни със зависимости налягане-скорост, а за нея ще трябва много стрелба и точно измерване. А после един отрив заради кофти чашка ще обърква нещата за нклк изстрела напред. Да не говорим колко по-сложен ще бъде софтуерът на ПИК-а.
 
A

Anonymous

Гост
Иска ми се системата да е без редуктор. Лошото е че дачиците за високо налягане не са никак евтини. Цената им е такава, че наместо два елемента човек може да си купи Дейстейт. И се губи смисъла от заниманието.
 
A

Anonymous

Гост
Когато преди години започнах да мисля по въпроса, изобщо не открих датчици за високо налягане (абсолютно налягане имам предвид, не относително). Имаше някакви за 30 бара, та известно време измислях нещо като преобразовател, но щеше да е доста капризно откъм натичания.
Все пак ако твърдо си решил да мериш налягането, огледай манометрите за метан. Има сравнително компактни модели с вграден потенциометър. Съпротивлението му е пропорционално на налягането, така че би могъл да свърши някаква работа. Но имам известни съмнения за точността му.

Преди време Симо ми подхвърли една идея - тензодатчик. Деформация на детайл от налягането, изменението на съпротивлението е пропорционално на деформацията, от там на налягането. Има два проблема - нуждата от много специфичен механичен елемент, който няма да е лесно да се измисли и направи; и това, че за налягане = 0, датчикът ще дава ненулева стойност, а при налягане = макс, датчикът ще дава съвсем малко по-голяма стойност. Второто може да се оправи с чисто електронно решение (примерно балансиран мост), но първото....
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Dejmos такива датчици има и са си наистина кинти - виждал съм ги, пипал съм ги и работя даже по един проект свързан с тях ;) и не мерят относителни стойности, ами могат да се строят диаграми на налягането с тях, точните данни и харатеристики на датчика мен лично не ме засягаха много (че главата ми е бръмнала с други работи) и каква им е относителната грешка и стойност като цена, но може и да разпитам ;)
 
A

Anonymous

Гост
Колегата Civil може да го заинтересуват, аз отдавна реших, че меренето ще дойде в повече. Не че е лошо да може човек точно да си измери налягането, ама да се обвърже софтуерно с импулса към соленоида ще е голямо главоболие. А ако има редуктор, точното измерване става ненужно.
И все пак, от чисто любопитство, каква е цената?
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Цена не мога да се сетя каква беше, но ми се върти в главата нещо от рода от 300-500 долара, но има и по-скъпи сигурно ;)И това само датчика към него могат да се вземат и допълнителни приставки и преходници ...... и те са хубави цифри
ама да се обвърже софтуерно с импулса към соленоида ще е голямо главоболие.
о да така е ;) :cheers: но мисля че в интернет може да се прочете не малко за видовете и същността на действие на датчиците - търси и за пиезо датчици ако те вълнува :cheers:
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Civil написа:
Иска ми се системата да е без редуктор. Лошото е че дачиците за високо налягане не са никак евтини. Цената им е такава, че наместо два елемента човек може да си купи Дейстейт. И се губи смисъла от заниманието.
1 Датчик е 100 Евро.Ако не се лъжа са точно такиви каквито използват Дейстейт.По едно време се рових и мислих по въпроса,но целта не си оправдава средставата.Иначе имам и схема за соленоида,но във варианта с редуктор.Без редуктор нещатата са интересни.Както каза Djemos голяма база данни,четем налягането подаваме сигнал на микроконтролера каква е неговата стойност и срещу тази стойност търсим какъв импулс да се подаде на соленоида.Не е нещи не човешко,но изисква време и ресурси.
 

doctora

Редовен Потребител
ето я и мойта почти завършена самоделка с ЕУСМ,няма са смейте на приклада само,щото е много удобен ;) ,има още работа по доошлайфане и боядисване на железарии и приклад...





п.п.:Благодарско на Илиян Димчев,за съдействие по набаването на един важен матрял по проекта :cheers: :cheers: :cheers:
 

dinkata

Редовен Потребител
Малеее колко голяма цевна кутия :) Поздравления ;)

п.п. Това май ще е следващия победител в африканския конкурс за пушки ;) ;) ;) (към Дани) :cheers: ;) ;) ;) ;)
 

doctora

Редовен Потребител
голяма щото да може цевта евентуално да се смени с такава за слонове ??? ;),или да туря един гладкоцевен чучур за съчми ли :D :lol:
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Там където е съединен задтилъка ако се направи с релса и възможност за настройка чрез плъзгане наистина може да се получи нещо доста оригинално и добре работещо. КАто я довършиш снимай пак и пусни и ТТ данни... :cheers:
 
Нагоре