Здравейте, колеги,
От скоро съм във форума и аз като останалите страдам от същата болест и имам същите проблеми. И по понятни причини страдам от нашите търговци и поглеждам към комшулар. Много полезна информация намерих в тази тема, но реших, че може да се обогати и изясни проблемът около вноса от комшулар.
Във връзка с публикацията на колегата kosmev си позволявам да публикувам цитираните в изпратения на запитването му отговор от Митниците членове от ЗДДС и ППЗДДС та съвсем да се изясни картинката и колегите вместо да се лутат и да питат като прочетат да им стане ясно. Та нещата, съгласно действащия закон, стоят така:
ЗДДС
Чл. 58. (1) Освободен от данък е вносът на:
...............................................................
(4) (Нова - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.12.2008 г.) Вносът на стоки, внасяни в личния багаж на пътници, който няма търговски характер, е освободен от данък на базата на парични прагове съответно за сухопътни, морски и въздушни пътници, които се определят с правилника за прилагане на закона.
ППЗДДС
Чл. 51а. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.12.2008 г.) (1) Безмитният внос съгласно чл. 58, ал. 4 и 7 от закона се разрешава поотделно за всеки пътник при всяко пътуване.
(2) Паричните прагове по чл. 58, ал. 4 от закона за стоки, различни от стоките, за които се прилагат количествени прагове, до общата собствена стойност на стоките, за сухопътни пътници възлиза до 300 евро или равностойността им в левове. За въздушните и морските пътници паричният праг е до 430 евро или равностойността им в левове.
и в
Допълнителни разпоредби към ЗДДС е дадено определението за внос с нетърговска цел
§ 1. За целите на този закон:
54. (нова - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.12.2008 г.) "Внос с нетърговски характер" е вносът, който отговаря на следните условия:
а) не се извършва редовно;
б) състои се изключително от стоки за лична или семейна употреба от пътниците или от стоки, предназначени за подаръци;
в) видът или количеството на стоките не са такива, че да предполагат внос с търговска цел.
Това са последните за момента актуализации на тези два документа.
Благодаря на колегите, които са споделили своя опит в тази тема, тъй като който се интересува може да научи изключително полезни неща.
Надявам се намесата ми да е полезна за всички заинтересовани и да бъда извинен, ако съм ви станал досаден!