Внос на пневматично оръжие от Турция - официално становище на Агенция Митници.

kosmev

Редовен Потребител
Зададох любезно въпроса си на публичния E-Mail на митниците, преди месец, без да имам някакви очаквания...
И, честно казано не повярвах, когато днес получих изчерпателен отговор.
Споделям го.
Нямам представа дали може да се копира и да се ползва входящия му номер ако се наложи, при "дискусия" с митничар на място.

page1.png page2.png
 

Hidden

Редовен Потребител
Само месец?! Приятна изненада!
Доколкото разбирам ако пътуваш по земя на връщане от почивката си Турция, можеш да пренесеш въздушен пистолет/пушка до 300 евро, стига да го декларираш. Нали така?
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Стоки на обща стойност до 300 €, което включва всичко което си накупил от там - прахове, ядене, пиене, халва, локум, пишмане, маслини, пушка, пищов, обувки, дрехи, друга техника и т.н.
Много шофьори обаче отказват вече да вземат такава стока, защото им се разваля далаверата точно с другата "ежедневна" стока.
Ако се разходиш до Едирне само за един пищак или една пушка в тез пари, ще мине работата.
 

gary m

Редовен Потребител
300 euro as a individual, no problem.
Turkey is signed up to the E.U. customs trade agreement. If you are a firm or company owner, no duty for import or export. All you need is documentation. :)
I speak or read no Turkish, minimal Bulgarian and a fragmented English. I survive and make money :). Documents are the key.
Apologies for the post in English.
Import from Turkey is duty free for all E.U. companies.
 

kosmev

Редовен Потребител
А някой има ли информация как стои въпроса с проверките от турска страна? Според тяхното законодателство пренасянето и износа на пневматично оръжие позволен ли е?
То ясно, че с нашите митничари ще се разбереш, най-много пари да си поискат, ама комшиите да не те придърпат и обвинят в тероризъм, примерно... :) Те все пак война водят в момента.
 

llcoolj

Редовен Потребител
Аз мисля да си купя средата на септември от Турция една въздухарка Hatsan Mod 25 SuperTact VORTEX и по принцип мислех да го вкарам без да го декларирам, защото не бях проучил как стоят нещата с мито и ддс. След тази публикация разбирам, че до 300 евро като физическо лице не подлежим на мито и ддс. При декларирането освен касова бележка от къде е закупен пистолета, нещо друго трябва ли?
 

nikolai89

Редовен Потребител
Някой колега ще пътува ли до Турция по праэниците? Ако има някой ще съм му благодарен ако ми вэеме от там един KRAL PUNCHER BRAKER, че там са по 360лв. Щом е до 300 евро и има фактура от магаэина няма проблеми.
 

cilindura

Редовен Потребител
Точно преди нова година турски бизнесмен ми донесе Kral с голямата туба отпред. След две седмици ще ми подари още два броя от марката. Проблеми никакви.
 

hamsi88

Новодошъл
Добър вечер. искам да попитам защо по турски сайтове най-големия калибър е 6.35? А при нас има и 9 & 45 калибър.
 

Hidden

Редовен Потребител
Защото имат законови ограничения - не можеш да си купиш от магазин оръжие, което е с по-голям калибър от .25/ 6.35 мм.
 

stm

Потребител
Здравейте м някой внасял ли е въздушна пушка или пистолет от Турция ? Какви документи изискват на границата ? Митничарите от Турска или от Бг страна правят ли проблеми ?

Нещо друго , по- специфично ?
 
7

7842

Гост
Здравейте м някой внасял ли е въздушна пушка или пистолет от Турция ? Какви документи изискват на границата ? Митничарите от Турска или от Бг страна правят ли проблеми ?

Нещо друго , по- специфично ?
Турските митничари даже не гледат какво имаш в колата.Българските сверяват номера от фактурата и на пушката и си готов.Това е на Лесово и газ към къщи.
 

Даскала

Новодошъл
Здравейте, колеги,
От скоро съм във форума и аз като останалите страдам от същата болест и имам същите проблеми. И по понятни причини страдам от нашите търговци и поглеждам към комшулар. Много полезна информация намерих в тази тема, но реших, че може да се обогати и изясни проблемът около вноса от комшулар.
Във връзка с публикацията на колегата kosmev си позволявам да публикувам цитираните в изпратения на запитването му отговор от Митниците членове от ЗДДС и ППЗДДС та съвсем да се изясни картинката и колегите вместо да се лутат и да питат като прочетат да им стане ясно. Та нещата, съгласно действащия закон, стоят така:

ЗДДС
Чл. 58.
(1) Освободен от данък е вносът на:
...............................................................
(4) (Нова - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.12.2008 г.) Вносът на стоки, внасяни в личния багаж на пътници, който няма търговски характер, е освободен от данък на базата на парични прагове съответно за сухопътни, морски и въздушни пътници, които се определят с правилника за прилагане на закона.

ППЗДДС
Чл. 51а.
(Нов - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.12.2008 г.) (1) Безмитният внос съгласно чл. 58, ал. 4 и 7 от закона се разрешава поотделно за всеки пътник при всяко пътуване.
(2) Паричните прагове по чл. 58, ал. 4 от закона за стоки, различни от стоките, за които се прилагат количествени прагове, до общата собствена стойност на стоките, за сухопътни пътници възлиза до 300 евро или равностойността им в левове. За въздушните и морските пътници паричният праг е до 430 евро или равностойността им в левове.

и в
Допълнителни разпоредби към ЗДДС е дадено определението за внос с нетърговска цел
§ 1. За целите на този закон:
54. (нова - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.12.2008 г.) "Внос с нетърговски характер" е вносът, който отговаря на следните условия:

а) не се извършва редовно;

б) състои се изключително от стоки за лична или семейна употреба от пътниците или от стоки, предназначени за подаръци;

в) видът или количеството на стоките не са такива, че да предполагат внос с търговска цел.



Това са последните за момента актуализации на тези два документа.
Благодаря на колегите, които са споделили своя опит в тази тема, тъй като който се интересува може да научи изключително полезни неща.

Надявам се намесата ми да е полезна за всички заинтересовани и да бъда извинен, ако съм ви станал досаден!
 
Последна промяна:

Дончо Иванов

Редовен Потребител
Ходя често в Турция и имам там приятели,предлагат ми няколко употребявани но годни въздушни пушки.Въпросът ми е-как да ги внеса като нямат нито фактура нито нещо друго за документ?Възможно ли е да разпечатам бГ договор за покупко продажба и да мина с него на митницата?Благодаря предварително за отговорите!
 
Нагоре