ВАМ - 21 , ВАМ - 30

Дискусия в 'Пружинна Пневматика' започната от st_beer, 6 Октомври 2008.

 1. Anonymous

  Anonymous Гост

  Искам да попитам колеги с бам 21- във вътрешността на буталото (в края там ,кадето се опира пружината) имате ли вие нещо , като пластмасова шаиба (или я е сложил стария собственик на пушката ??? ). Благодаря предварително :cheers:
   
 2. st_beer

  st_beer Редовен Потребител

  Публикации:
  2,908
  от:
  Ямбол
  В предната част откъм маншета няма нищо направо си ляга пружината. Може да е сложена с цел намаляване на отката и по нежен изстрел. Ако скоростта и точността са си наред си я остави. Ето ти и една снимка на бам 30 което е същата работа.
  [​IMG]
   
 3. Anonymous

  Anonymous Гост

  :cheers: Привет. Забелязах , че маншета (диански) от едната страна е по-изтъркан (демек там се упражнява по-голямо триене). Знаете ли защо се поучава така ??? Аз си мисля ,че това се е получило заради водача на пружината и големия вътрешен диаметар на пружината(МП-513). Нека майсторчетата да се изкажат ;) :cheers:
   
 4. Anonymous

  Anonymous Гост

  Здравейте, дали някой е сменял цев на Б30, и ако да как точно е сглобката в цевната кутия.
   
 5. belyatamax1

  belyatamax1 Потребител

  Публикации:
  225
  от:
  Асеновград
  Набита е, има щифт(1 или 2 не помня).Цевта е набита в цилиндрично тяло,което от своя страна е набита в тялото на пушката(голямата тръба).Избиваш щифтовете и от вътре на вънка(посока изстрел) с друга тръба(защо тръба а не прът?-ще разбереш)по-дълга избиваш.... :wall: Но щом питаш...по-добре недей ;) ;)
   
 6. Anonymous

  Anonymous Гост

  Благодаря за отговора, цевта определено има проблем до колко е сериозен ще видя като пострелям, но като бутам чашка през нея(от мерника към затвора) и преди края има охлабване около 3-4 сантиметра, шомпола направо пропада и се спира в един ръб на края където се слага чашката.Чашката се слага доста трудно, като пострелях забелязах остатъци от чашките под формата на тънък полумесец.Този проблем с ръбчето го оправих с една опашка от бургия 5,5 и полир прах.
  Та ми се върти идеята да сложа друга цев, имам достъп до струг, стругарче съм си по принцип. Като ходих да стрелям на село и на 50 метра не можах да уцеля А4 лист, та сложих един голям шперплат да видя на къде летят тея съчми.През оптиката тези които успях да видя летяха по така да се каже доста отворена спирала, дали е от съчмите или от цевта още незнам но определено ще има интервенция.

  П.П. Ето защо се е сплескала отзад цевта и има ръб. Сигурно е била твърде стегната и китаеца я е ударил с идеята да я мръдне палко напред и я е оправил (по повод че избивача е тръба)
   
 7. belyatamax1

  belyatamax1 Потребител

  Публикации:
  225
  от:
  Асеновград
  Да,определено провери цевта преди това.Моят Бам 21 си беше много добре но нали знаеш крастата...Скъсих малко цевта,за да махна конуса и при затвора.Понеже при всеки изстрел се набиваше в конусното уплътнение от удара на буталото.За всеки случай си направих ново цилиндрично тяло на цевта с резба.Пред цилиндъра подложих(гумено или полиамид не помня) шайба,за да поема ударите вместо уплътнението между цевта и цилиндъра,разбира се точната дебелина, за да уплътни цилиндъра-цевта....незнам дали успях, да ти обесня....
   
 8. Anonymous

  Anonymous Гост

  А..., значи не е кой знае колко яко набита тая цев щом се движи така.Иначе те разбрах напълно и мойта мисъл е да направя резба за цевта а този цилиндър да го набия и да го застопоря със стопорни винтчета (не ми се ще да заварявам макар че ще е здраво).
   
 9. Anonymous

  Anonymous Гост

  Привет :cheers: . Да попитам някои слагал ли е пружина от Хатсан 125 , и ако да колко да я резна ?? Благодаря предварително :) .
   
 10. Anonymous

  Anonymous Гост

  Точно и аз се боря с пружината и имам някои решения с които си поиграх.При мен се счупи оригиналната с 3 сантиметра като размераът и стана 20см, Направих една втулка която да обере мястото на липсващото парче
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]


  и така пушката стреля с 24 джаула енергия(215м/с...1гр).После взех от Хатсан 125 която става без проблем но телта е 3,7мм (при мен) и реших да я резна на половина (22см), да ама при първото зареждане пружината се сви до 18см и така си и остана
  [​IMG]

  в това състояние и недоход на буталото от 2см пушката дава 20 джаула енергия. Сега взех още една пружина и предварително я свих до край
  [​IMG]

  зада избегна изненадите след това, та стана със 6 сантиметра по къса, стъпката и вече е около 6-7мм (при 10 оригинал) и сега смятам да си отрежа колкото ми трябва.Имай предвид че мястото за пружината е около 23см ако я резнеш на 23см ще имаш 24 джаула енергия и ще може да се сглоби без стенд,ако се отреже 25-26 сантиметра има опасност да не можеш да я заредиш защото ще опрат витките на пружината една в друга заради по дебелата тел.Пък и доста зорно се зарежда с тази пружина.Но задължително я свии предварително за да няма изненада след първия изстрел.С по къса пружина и с втулката изстрела стана много приятен без грам откат, накак си много рязък и бърз сравнение с оригинала. пък и гледам да съм около 23-24 джаула заради регистрацията. Като я взех направих протокол за силата на пушката при оръжейник и тогава даваше 17 джаула енергия (197м/с 0,9гр) това директно от кутията с фабричната смазка, та неща да надвишавам 24 джаула.
   
 11. Anonymous

  Anonymous Гост

  Значи резултата е същия + гадния отткат който се получава с турската пружина така ли ??
  Пробвах с пружина за Диана 35-40 даде 210-212 FTT 0.96 (уплътненията са чисто нови ) , очаквах поне 230 :) Ако не я смачквам предварително преди да я режа на колко см. да я резна ??? :cheers:
   
 12. Anonymous

  Anonymous Гост

  Забравих да спомена ,че явно пружината за Диана 35-40 е менте защото за 50 изтрела се сви от 300мм. на 250 мм , а старата ми пружина за диана 48 е 260 мм. на поне 3000 изтрела , а и телта и е по тънка ???
  Живи и здрави :cheers:
   
 13. Anonymous

  Anonymous Гост

  Принципно по лека пружина но по силна (закалена) ще е най добре . А иначе без да я мачкаш предварително мисля че на 30 витки ще стане (включително окрайчването).Сега сложих Хасанската на 28 витки + втулка 1см така че 30 витки ще си влезнат.Но отката си е доста гаден.Мисля да си върна остатъка от бамската пружина с 3см втулка.Отката при нея е доста по слаб пък скороста е по малка само с 3-5м/с.
   
 14. Anonymous

  Anonymous Гост

  Отказах се от пробата с хатсан пружина . По добре и ти я свали да неземе да издуха оптиката (ако си с такава) .
  Имам едно друго въпросче. Задължително ли тябва да се получава вакум при заредено състояние като смукна през цевта?? При мен не се получава (уплътненйята са нови ) ??? :cheers:
   
 15. lynx

  lynx Редовен Потребител

  Публикации:
  7,577
  от:
  Старата София
  Ако го оправиш ще се вдигне скороста.
   
 16. Alucard

  Alucard Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  469
  от:
  Плевен
  Когато бях притежател на Бам21 след даване на фира на първата пружина натъпках такава от Гамо Хънтер 1250 ,вече не помня ,колега, на колко витки я рязах,но ставаше.На доста хиляди чашки преди да я продам даваше 215-20 м/с с Гамо магнум/хънтер.
  Само да кажа,че май имаше 2 чешита гамовски пружини и едните май не влизаха в цилиндъра,ще те излъжа. Доста време мина от тогава :cheers:
   
 17. Anonymous

  Anonymous Гост

  Много ще съм благодарен ако ми кажеш как да оправя този проблем. Какво трябва да направя ???
  Благодаря прецварително.
   
 18. belyatamax1

  belyatamax1 Потребител

  Публикации:
  225
  от:
  Асеновград
  издиша заредена или не заредена?Заредена може да издиша,оправя се с полиамиден пръстен на буталото.Не заредена,ако издиша е проблем с уплътненията или маншет.Относно пружините,Бам стреля най-добре с дианска пружина.С хатсанска трещи и рита грозно.Бама,който имах,стреляше с 195-198 м/с 1,03г с дианска пружина и маншет и целеше завидно добре.Ако не те бъркат 2-3 джаула си сложи дианска пружина и си гледай кефа.
  Разкажи за уплътненията как са и можем да помогнем :)
  опссс! сега видях,става дума за заредена пушка: да може да издиша
   
 19. Anonymous

  Anonymous Гост

  Здравей belyatamax1 , и благодаря на всички отзовали се :cheers: .Тази идея с полиамиден пръстен на буталото ми минава и на мен през главата , но не си спомням тук в темата да е писано затова (май в стария форум имаше подобни интервенции).
  Хоризонталата в която седи буталото при заредено положение не е абсолютно права и затова изпуска , сега си обяснявам защо винаги ми 'яде' маншета от едната страна в повече. Моля да ме поправите ако греша :pardon: . Ще се радвам ако ме насочите малко каде да прочета за този полимиден пръстен (размери , монтиране и т.н). Надявам се несъм досаден с мойте въпроси :pardon: и благодаря :cheers:
   
 20. belyatamax1

  belyatamax1 Потребител

  Публикации:
  225
  от:
  Асеновград
  Първо,всичко трябва да е изрядно.Цилиндъра трябва да е огледален отвътре и от край до край да запазва размерите си,без конусност,подбитости или грапавини.Провери дали буталото не е изкривено някъде...На бама буталото трудно ще се постави пръстен.Трябва да е или непосредствено след маншета или да се направи друго ново бутало.
   

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена