Закон за притежание, носене и употреба на Пневматично

Статус
Заключена за публикации

Link

Потребител
Да споделя и аз едно преживяване в тази връзка. Както колегата st_beer и аз реших да си извадя удостоверение за дулна енергия на Кометата (някъде в закона се споменаваше нещо от сорта на "експертна оценка"). Реших, че в София това може да стане във ВИП-а (виж т. 11 http://vipguns.bg/bg/raborilnitsa.html). Обадих се по телефона и след репликата "да се измери дулната енергия на въздушна пушка" онзи киселяк ме прекъсна с думите "нямам такъв уред, това което го пише в сайта не е вярно" и ми затвори телефона без да каже дори "дочуване". Егати простаците, егати отношението.....
 

Andy Iron

Потребител
Могат да дадат задължително предписание по чл.153, т.10 от Закона оръжието да бъде донесено в РУ"П" за извършване на замерване. За неизпълнение на задължително предписание глобата е от 500 до 1000 лева - т.е. ако не си занесеш пушката за замерване при наличието на издадено предписание за това.
А относно дали в КОС могата да правят такива замервания - засега отговора е твърдо НЕ. Никой няма да даде пари за закупураве на хронографи в МВР. А акт, съставен по предположение, в съда пада от въздуха като незаконосъобразен и необоснован.
 
A

Anonymous

Гост
@Andy Iron: Ако изпълня предписанието и си занеса оръжието за замерване, МВР къде ще го направи? И какъв документ би трябвало да имат за да издадат легитимен акт? Не вярвам да почнат да пращат въздушни пушки в института по криминалистика, само и само да могат да пуснат глоба.
 

boybey

Потребител
Относно Хайнелчето ми КОС-аджията в ІІІ РПУ - София каза "щом е 4,5 мм, не го пиши."
Хасана ми е с 2 цеви в 5,5 и 6,35, записах го като 2 възд. пушки, а му показах пушка в 6,35 и отделна цев.
По неговите указания, ако си купя цев 4,5, и я кача на хасана, мога да карам без документ.(???)
 

Andy Iron

Потребител
Absolut написа:
@Andy Iron: Ако изпълня предписанието и си занеса оръжието за замерване, МВР къде ще го направи? И какъв документ би трябвало да имат за да издадат легитимен акт? Не вярвам да почнат да пращат въздушни пушки в института по криминалистика, само и само да могат да пуснат глоба.
Не казвам, че могат да направят замерване. Казвам, че имат право да ти издадат задължително предписание да дойдеш при КОС за да ти направят замерване. Един ден като се опаричат в МВР може и да им купят хронографи.
Засега единствената информация за дулна енергия, която могат да използват в КОС, е от официалните сайтове на производителите на въздушно оръжие. Или ако на самото оръжие пише колко джаула е.
 

pavkata_1234

Потребител
Ако някой ходи да си регистрира пушкалото,да си свали саундмодератора!!!Косаджията каза ,че било незаконно,ама после се оказа ,че нямало проблеми.Абе заяде се малко, ама като ми видя адреса ,се оказа,че той живеел в съседния блок.Тъй де....сваляйте си модераторите,че аз отнесох критики от колегите. ;)
 

C/E

Потребител
В служба КОС 2-ро РПУ Варна служителите са сдържано учтиви (въпреки понеделника). Интересуват се от документи за произход на оръжията, но не се заяждат като кажеш, че нямаш :)
Подчертаха, че не могат по никакъв начин да изчислят дулна енергия или да замерят скорост на проектила.
А за да нямам евентуални проблеми с патрулни полицаи ме посъветваха да обявя всички въздушни пушки, които имам намерение да използвам. Не само тези над 24Дж.
Относно таксите: за две въздушни пушки и един газов револвер платих 12.50лв. (знаете Варна е най-скъп град за живеене) :pardon:
 

venciru

Редовен Потребител
"Основанието" на МВР-Варна за събирането на такса е чл.31в ал.1 т.4А от тарифа №4 за таксите, събирани в с-мата на МВР. Той (членът ;)) гласи следното:
"4. (новa - ДВ, бр. 52 от 2006 г.) за проверка и издаване на
удостоверение, служебна бележка и заверен препис от
документ, несвързан с наказателното
производство от общ характер:
а) за първа страница
2,50 лв.;
б) за всяка следваща страница
1,00 лв.
"
Това пише на самото "УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА УВЕДОМЛЕНИЕ" и е относно 5-те лева. Другото е такса "попълване". Аз платих също около 12 лв. за две такива. Отне ми 15 мин и никакви нерви. Правилно- неправилно, редно-нередно,навел се-ненавел се,прав-неправ - не взимам отношение и страна. Просто казвам какво пише на "документа".
 

big_dragon

Редовен Потребител
Там, където регистрацията е безплатна, гонят бандитите с Лада.

При нас ги гонят с това.
17658.m400.jpg
:crazy: :crazy: :crazy:

policeporsche300x192.jpg


Паркирано е пред Трето РПУ, където дадох въпросните 6.50лв, разбунили толкова духовете... :crazy: :crazy: :crazy:
 

didarai

Редовен Потребител
Днес и аз подадох заявлението.Регистрирах само 125-цата и 2 ГСО-та.За другите,ако ми правят проблеми реших да се разправям.Явно много не ги е.е за нас,щото въобще не погледнаха газеняците(носех ги),а Асаня не е и в града даже.Искаха ми копие на личната карта и заявлението.Всичко попълних на един лист и нищо не съм плащал.Колега си получи вече ответния документ,разпечатан на ...............гърба на некъв друг...задраскан ??? .Очевидно ВО и ГСО-то са им последна грижа.Заявлението е същото като публикуваното от колегата st_beer(прикачих го и аз) .Може спокойно да го попълвате и с него при КОС.
 

Attachments

  • Obrazec_11.doc
    50 KB · Прегледи: 158

mitaka101

Потребител
И аз си регистрирах Хацана в сряда.
В Четвърто столично рпу ми излезе 6 лв /5 за КОС+1 за банката/ и по-малко от 5 минути време.
Който не е регистрирал е хубаво да го направи до края на месеца, както казват и колегите - няма никой на гишетата, а като наближи крайния срок ще има стотици хора да чакат.
По въпроса за законосъобразността и размера на събираните "такси" от КОС - довечера по БВТ новините ще излъчат репортаж.
 

mitaka101

Потребител
Ами много неща казах, ама това са оставили. Да им пикам /без извинение/ на "административните услуги". Те си имат заплата и бюджет за да ги извършват - няма причина ние да ги плащаме. Не, че някой го бъркат тия 5лв еднократно, ама разкарването по гишета е напълно излишно. Не се каза в репортажа, но собственика на ВИП-а е организирал много добре нещата - като си купиш ВО или ГСО ти попълват в магазина Уведомлението и го пращат с куриер на съответния КОС. Да, ама се обадил един КОС-аджия и му казал, че повече по пощата не приемал и щял да ги хвърля в коша - да си идвали на крака хората.
И това за уведомяването по пощата го казах и за интернет, ама са ме орязали.
И така. Аз поне две приказки казах - другите само се разкарваха...
 

dp1962bg

Потребител
ФТДМ
Понеже имам един стар газов револвер, на който съм загубил фактурата отидох в КОС Горна Оряховица. Човека ми даде бланка ЗАЯВЛЕНИЕ по образец за попълване. Изрично попитах какво правим със въздушна пушка 16J, кал.4,5. Човекът ме попита пушката има ли номер. Естествено, че има нищо че не набит а написан с боя. Каза пиши и нея. Написах и нея, подадох заявлението заедно с копие на личната карта, каза да отида след 15.09 за удостоверение или каквото е там. Няма такси, всичко стана за 5 минути.
 

Attachments

  • Zaiavlenie.jpg
    Zaiavlenie.jpg
    319.2 KB · Прегледи: 252

cdman

Администратор
Накой може ли да сканира или снима банков документ за платена такса разбира се със заличени егн и имена
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Ето.
От днес.
Последното е формуляра за попълване.
Утре сутрин съм на опашката.
 

Attachments

  • DSCF6090.JPG
    DSCF6090.JPG
    206.9 KB · Прегледи: 158
  • DSCF6091.JPG
    DSCF6091.JPG
    164.1 KB · Прегледи: 139
  • DSCF6092.JPG
    DSCF6092.JPG
    311.3 KB · Прегледи: 158

братушка

Редовен Потребител
Не ме интересуваше, какви ми обясняваше КОСаджията при първата ни среща.
Обясних му, че има Закон, и че той не е по-голям от Закона и е длъжен да го спазва колкото и мене.
На следващата ни среща говорих ме вече на съвсем други тонове.

Аз не съм регистрирал 4 пушки, които са под 24Дж. Това е законното ми право и аз го исползвам.

А изземването без основание е незаконно.
Ченге ако попадне случайно на някой пиян който който се заканва да те... и носи в себеси касапски нож
Това е снование - заплаха за живот.
Но ако не проявяваме подобни основания (публични заплахи, хулиганство с въздухарка в ръка) - не могат да я изземат.
Това е все едно да ви изземват GSMa. И двете имат серийни номера, и двете могат да бъдат незаконно предобити...
Могат да поискат на място да я видят, да сверят номерата, да направят справка по радиото дали не е заявено за крадено.. но НЕ и да отнесат със себе си, дори и срещу протокол за изземване.
Е, ако е заявена като крадена - тогава имат основание за изземване.
Друго основание е съдебна заповед. Обикновено в резултат на предишни прояви и/или вече заведено официално съдебно дело като доказателство.

Винаги питайте "На какво основание?". Ако не може на место (дори след справка по радио) да ви цетира точно закона, но ще настоява за изземването - можете да го съдите после за самоуправство и злоупотреба с властта. Повечето много бързо се отказват от претенциите си.

Защитавайте правата си.
Непознаване на закони не освобождава от отговорност. Но познаването спестява много главоболия.
 

братушка

Редовен Потребител
БАФТ може да издава "Констативен Протокол" за мощността на пневматиката на своите редовни членове.
Това не е някакъв държавно оторизиран документ, а "вътрешен" на БАФТ. Един вид независима експертна оценка.

Аз си вадих такъв за чужбинско. Разни посолства и граничните власти го приеха без проблеми като основателен.
 

cdman

Администратор
Може би това е правилния път - да се лобира тая отговорност да се прехвърли на оръжейните работилници - в Англия е така. Отиваш там , замерват ти пушката - дават ти документ и готово. То е ясно че държавата няма да купи 1000 хронографа и да обучава как се работи с тях КОС службите в цялата страна.

Аз лично съм привърженик на идеята да имаме сертификат от оръжейна работилница!

предпочитам там да си платя 5 или 10лв за услугата от колкото да ходя да се регистрирам зорлям щото МРВ не е помислило как точно ще прави разликата под или над 24J
 
Статус
Заключена за публикации
Нагоре