SUMATRA by Eun Jin

Gadnqra

Редовен Потребител
Отворих и моята Суматра преди няколко дни. Бате Янко също се наложи да се включи с изработката на нов клапан. Оригиналният е все едно от локум. За 30-40 изстрела се е смачкал напълно. Материалът явно е някакво корейско лайно. Всичко друго като качество беше добре. Бутнах дотиквача, ударника, трансферпорта, проходните отвори, клапанното тяло и капачката му.Утре затварям.
 

anibis

Редовен Потребител
Искам и аз да се похваля,благодарение на бат Янко си спретнах нов клапан,стария който бях правел го оставих за друг път да го оправям.
Та тоя клапан е като вашите на Суматрите с такива проходни отвори,и с голяма камера.
На правоток 340-350м/с с 1.64гр. жсб сложих си Мародерската цев.
Данните му са, където затваря клапана /шапчицата/ там съм го направил 7мм стария/оригиналния/ е 5мм.проходния отвор.
Проходния отвор за трансфера е 5мм самия трансфер съм го направил 4.5мм. Тези скорости са на въздух и с оригиналната си пружина, накъсена,
заради 5.5мм цев.Такива джанки с 1.17гр ще летят като мухи. Още има какво да се натъкмява друга пружина,по-злобна,и най вече редуктора да се мръдне
на 135-140бр с 25куб камера смятам че ще стане.
При Едгъна 7.62мм там камерата е 25куб и от там съдя, че и при мен трябва да е такава зад редуктораната камера.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Днес и моята Суматра стана готова. Усилена на макс. с 3.4 гр. проектил прави 10 изстрела с 296-304 м/с. Настройките са доста разнообразни и от време на време ми писваше. Янко-Цилиндъра и Росен ме държаха в кондиция и ми помагаха. Благодаря приятели.
 

daraka

Потребител
Колеги, някой може ли да ми каже размерите на О-пръстените на щуцера за помпане за Суматра.
 

daraka

Потребител
Егати размера. В "Микромакс" има, поръчах по телефона, цената е 15 ст без ДДС.
 
Последна промяна:

|CL|NIKI

Потребител
Днес и моята Суматра стана готова. Усилена на макс. с 3.4 гр. проектил прави 10 изстрела с 296-304 м/с. Настройките са доста разнообразни и от време на време ми писваше. Янко-Цилиндъра и Росен ме държаха в кондиция и ми помагаха. Благодаря приятели.
Дали има възможност за още 10-15 м/с качване на началната скорост? Просто ми е интересно какъв е макса на джаули в .25кал. който може да се постигне от Суматрата и от тунингарите :)
П.С - това на въздух ли е?
 

lynx

Редовен Потребител
То хубаво, ще я качи тая скорост и вероятно ще прави 2 изстрела в плато от 10 м/сек.
На въздух трудно ще направи такива резултати, залагам на метана.
 

|CL|NIKI

Потребител
Тоест казваш, че не може тунингована пушка в 25кал да направи плато на въздух със скорост 315-320м/с?
 

methaa

Редовен Потребител
То зависи колко изстрела искаш да има в платото. Има много променливи едни от които е тежестта на проектила и обема на бутилката.
 

|CL|NIKI

Потребител
Беше ми интересно дали Суматрата с двойния резервоар, пипана, дори и на метан, може да изстреля поне 2 барабана с тия 3.4 грамови куршуми с 315-320м/с.
Обяснявам защо питам - има постигнати мааалко по-добри резултати от тези на колегата Gadnqra с почти същата пушка, но преди 8-10 години - тогава когато имаше само въздух..... Пушката също така беше тунингована.
 

|CL|NIKI

Потребител
Ами играх си с може би първият Кериър III 707 Карабина който внесох в БГ.
Да беше с малък резервоар но се постарах всичко друго да бъде на макс. Не е тук мястото да пиша за него.
Постигна плато от 10 изстрела със скорост 318-322м/с от 250 до 180 бара с 3.3 грамови проектили.
Може би единствената разлика със Суматрата на колегата е ,че + всичко останало си имаше и нова полигонална цев Лотер-Валтер 605мм....
 

lynx

Редовен Потребител
Да не е било по-скоро?
Навремето никой не беше виждал на живо хронограф, помпа и читави проектили.
 

|CL|NIKI

Потребител
Определено не. Проектилите бяха от kachika - първите които правеше. Хроно имаше. Помпи по магазините нямаше (аз никога не съм имал)- ползвахме бутилки. По магазините не бяха чували за ПЦП. Нито за чашки Eun Jin - всичко си внасяхме. Аз съм един от старите във Варненската група който приключи с пневматиката около2007г. ( сега май пак се зарибявам).Ползвах всичко що имах само и единствено за лов.......на всичко:).
Max - извини ме за спама по темата на колегата.
 
Последна промяна:

Gadnqra

Редовен Потребител
Всичко е вярно колеги. И по принцип за питането ти отговорът е да. Всъщност аз знам, че повечето Суматри, които е правил Янко-Цилиндъра си докарват без проблем 315 - 320 м/с. Моята също е правена като тях. Всичко, което бутах беше по начина на Янко. Изкарах 315 отначало и то със слабата пружина и две шайби. Това напомпена на 220 на въздух. На 230 е още по-силна, но аз махнах шайбите и я бях забравил заредена цяла вечер. На още няколко колеги си стрелят с 310 съвсем спокойно. Тия дни пробвах и по-силна пружина и скоростта ми се вдигна на 330 м/с. Платото ми е 10 изстрела в 10 метров коридор. Мога да изкарам от пушката и 340, но аз искам да стрелям с 300 м/с. А и звукът е оглушителен гръм. Всичко това само с 3.4 гр. проектил и на въздух.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Поздравите са за Янко, че ни направи пушките да стрелят така. Вярно, че изстрелите са малко на пълна мощност, но няма друг начин за такава мощ.
 

cilindura

Редовен Потребител
Здравейте, колеги! Първата ми Суматра беше в калибър 5,5 с изключително качествена цев, което не е за пренебрегване. Същата съм я помпил на 280 бара. Тогава ползвах хроно Комбро като за целта бях направил преходник между Комброто и цевта от дуралуминий, който се завиваше като модератор и за да не се влияе хроното от въздушния поток, преходникът беше оформен като дулен разпръсквач. Тогава експериментирах с няколко вида трансферпорта и ново клапанно тяло. Същата пушка изстрелваше 2,6 грамов флоберов проектил с 360 м/сек, което е 168 джаула. Проблемът при тази скорост и в този калибър е липсата на точност, силата е разрушителна, но пък за сметка на това проектилът правеше група около 20 см на 40 м разстояние, което си е жива трагедия. Но междувпрочем, това се отнася за почти всички по грамаж проектили. След многото експерименти установих, че най-добрите скорости за проектил 3,5 грама са в рамките на 280 - 300 м/сек. А що се отнася до броя на изстрелите, то той зависи от страшно много неща. При тези мощности от изключително значение е дължината на щока на клапана; диаметърът на полиамидната шапка и нейната конфигурация; диаметърът на проходните отвори; сила на пружината и не на последно място калибър.
Един от основните и според мен значителни недостатъци на Суматрата е липсата на възможност за регулиране на бойната пружина. Чисто и просто слагаш пружина и стреляш, без да имаш възможност за корекция на силата й. Другото не по-малко важно е, че Суматрата не е 500 кубика. Всеки, който иска може да напълни резервоарите й с течност и да я измери. Много от пушките рязко променят скоростта си след 1500 - 2000 изстрела максимум в следствие на прекъсването на полиуретановият буфер заработен в регулиращата гайка на клапанното тяло. При смяната на този буфер, задължително трябва да се смени и бойният клапан. Буферът е с дебелина 2,2 мм, но може да бъде направен и от материал с дебелина 3,5 мм. След тази интервенция задължително трябва да се постави клапан с по-дълъг щок. Оригиналните бойни пружини на Суматрата са много меки и бързо губят силата си. Така че е добре, ако човек има възможност да си поръча нови с по-добри параметри. Аз лично имам идеята да си преобърна Суматрата в булпап като телената бойна пружина ще бъде замемена от миниатюрна газова пружинка, която ще има възможност да се регулира по дължина и от там да се увеличава и намаля силата на удара върху клапанния щок.
 
Нагоре