NORICA - още по-красивите испанки.

didarai

Редовен Потребител
Nmg написа:
..Явно проблема е от предния собственик...
При предишния собственик,нямаше никакви такива проблеми.При теб в началото също.Налепите (такива каквито ги описваш) ако ги имаше като получи пушката,щяха да се видят с елементарен поглед в цевта от коя да е страна.Цевта нямаше абсолютно никакви налепи надирания и квито и да е други проблеми когато получи пушката(да си имаме уважението) :exclaim:.Предния собственик изстреля 200 чашки H&N match ,250 barakuda,~200 JSB и ~ 200 сръбско FTT и никои от тях не оставиха налепи,нито отваряха групи и т.н.Най-добра група от всички пушки които имах съм правил точно с тази Норика с JSB-тата(35 мм на 35 м което не е кой знае кво,но толкова мога и си ги правеше с постоянство).Цев до сега също не съм чистил на нито една от пушките си,щото не ми се е налагало а и стрелям много рядко , за да са ми правили проблеми с цеви, налепи и т.н.Турски чашки и по принцип евтини с изключение на 2-3 кутии Гамо(с Метеора и сега с ЦФХ) и споменатото ФТТ(с Нориката) не използвам и който е стрелял с мен го знае,така че налепи от боклучиви чашки не съм ти пратил с пушката.Използвам RSW дори за В3-ката.До колкото си спомням като ти пратих пушката ти бях казал да я пробваш и ако нещо не я харесаш да ми я върнеш ,а аз щях да ти върна парите.Това го казах на всеки който купи нещо от мен.,включително и на теб.Ти се кефи няколко месеца с пушката и беше доволен,а сега...........само на теб предишния собственик ти е виновен нещо. :-\ Не са хубави подобни подмятания.Никак.
 

civilian

Потребител
Nmg

Това, което описваш като оловен налеп прилича повече на ръжда. Ръжда може да се появи много бързо от някои химикали. Например медицински йод или акумулаторна киселина. Половин капка ще ти скапе цялата пушка за няколко часа.
Купи си смазка ГОИ-54, наклепай и я остави да подейства, а после търкай с парцали, но шомпола да не допира цевта никога (защото може и така да е станало). Калибърът 4.5 не е много удобен за почистване.
Може също да е само нараняване на полираната повърхност и да ти изглежда като налеп. Успокой малко топката - ако не е напред към изхода на цевта и ако не изпъква, може да не е проблем.

Някъде четох, че търсиш чертеж на пушката. Ако не си намерил още, ето линк:
http://www.aceros-de-hispania.com/airgu ... airgun.htm
 
A

Anonymous

Гост
Нито един от вариантите не върши работа.Ходих при един стругар,ама май не беше на кеф и ми каза че неможе да я одреже и направи както трябва,а друг в града няма.

Сега искам да си купя нова НО - в пушка eu нямат и немогат да доставят,в сотис не ми отговарят няколко дена вече.Някой знае ли от къде да си купя,или да каже от коя друга пушка може да сложа (с цевната кутия)

Пробвах да сваля цевта но не успях,не е на резба,не се сваля и чрез нагряване (след като я нагрях я пробвах как стреля,отново прави група но по някое време се разваля от оловото вътре.) Няма и 6тифтове и незнам какво да правя.
 

cilindura

Редовен Потребител
Здравей колега, успокой топката и не се шашкай. На пушката ти ще й се случи това, което й е писано. Моето желание е кратко и точно, по възможно най - синтезираният начин да опишеш щуротиите, които си натворил по тази нелоша пушка. До колкото разбирам ти си бъркал с някаква тел, нагрявал си цевта с нещо. Ами ти може да си калайдисал цевта бе колега. ;)
Ако опишеш всичко както трябва може би бих могъл да ти помогна. Ако имах възможността да видя цевта отвътре може би бих могъл да направя нещо. В състояние съм да шлайфам, дори да полирам цевта отвътре без никакъв проблем, стига вече ти да не си осрал пейзажа.
 
A

Anonymous

Гост
Когато забелязах проблема с влошаване на точноста реших да изчистя цевта с корда и парцал.Положението се оправи за малко,след има няма 100 изтрела пак започна да цели на майната си (за тези 100 изтрела пушката правеше дупка в дупка).После си поръчах месингов/бронзов шомпол,отделиха се мноооооого ситни стружки олово и точноста стана убийствена.Обаче има няма 1 кутия чашки между 4 от нарезите започнаха да се образуват слитъци олово (не ражда олово е).Реших с кламер за се опитам да остъря леко и успях да отделя малки люспи олово,отново започна да стреля точно до до 20 изтрела.Реших да изтрелям 50 чашки така без да пипам и сега се наслоиха много слитъци.

Погледнах и една изтреляна чашка, и по нея има разни драскотини ако мога да ги опиша така.Предполагам задира в оловото и се влошава точноста.



Радвам се че има хора които искат да помогнат но за съжаление съм на гъза на географията.Не искам да ангажирам никoй с глупости,само искам някакво мнение как да оправя проблема.Малко съм нервак и скоро време или ще и скоча отгоре или ще я продам (цялата пушка) за някоя смешна цифра и се отказвам от хобито.
 

cilindura

Редовен Потребител
Колега, опиши точно в коя част е повредена цевта - в началото, там където слагаш чашката или на изхода преди дулния срез? Също така ме интересува и точната дължина на цевта. Евентуално тази повредена според теб част може да бъде отрязана и цевта да бъде скъсена до към 34 - 35 см, което по никакъв начин няма да повлияе на силата и точността. Но мен в случая ме притеснява друго, дали въобше си струва да се прави всичко това, след като ти си готов да скочиш отгоре й и да зарежеш хобито. Това идва да покаже, че вероятно не си чак толкова запален, както по - голямата част от нас във форума. Тоест ти винаги можеш да смениш хобито с някакво друго.
 
A

Anonymous

Гост
Проблема е в началото на цевта където се слага чашката,и аз мислех за рязане и цевта ще остане 38см.Но проблема е че немога да я извадя от блока/цевната кутия и съм като патка без глава (имам малък опит с решаването на такива проблеми.Не ми се караите на 18 години съм още.)Както казах по блока няма 6тифтове,цевта не се държи на резба пробвах да я развия след като леко загрях цевта на слабо загрята печка на дърва.При загряването в предната част на блока протече стопено лепило.предполагам е лепена?Дължината на цевта е 48см



Доколко съм запален незнам до на ден изтрелвам поне 100 чашки (поне).От време на време ставам в 6 сутринта грабвам пушката и утивам в гората да стрелям че ми е кеф на зазоряване пиленцата да ми чуроликaт, а аз да "убивам" бирени кутии на 50-60 метра.

Когато ме наскачат нервите съм готов да я метна някъде за което после ще съжалявам.
 

cilindura

Редовен Потребител
Колега, това че си на 18 години е добре. Хубавото е, че твърде млад се впускаш в това скъпо и енергоемко техническо хоби. Аз съм доста по - голям от теб, но за разлика от теб започнах да се занимавам с пневматика още на 11 - 12 години. Тогава това хоби в България можеше да се практикува в стрелковите клубове на ОСО или абсолютно нелегално, защото тези оръжия бяха забранени. А сега да се върнем към темата. В твоя случай има един изключително добър и добре изпипан от мен начин за подобряване на балистиката на цевта. Все пак трябва да се види дали цевта наистина е наранена и дали наистина не е възможно да бъде възстановена. 1996 годинами се наложи да се занимая с подобен проблем на пушка Гамо 890 С. Там например нарезите в самото начало на цевта бяха размазани, което предизвикваше свиване на калибара от 5,5 на 5 мм. Тогава взех радикалното решение да райберовам наранения участък на цевта. За целта използвах спираловиден райбер 5,5 мм, с който отстраних наранените нарезите, след това шлайфах участъка и го полирах. В крайна сметка се получи изключително перфектна цев, при която първите 50 мм. от входа на цевта бяха почистени от нарезите, тоест бяха полирани (цевта беше гладка и постепено преминаваше в нарез. Ако цевта ти е наранена до такава степен, че не може да бъде възстановена, спокойно межеш да приложиш моята идея, НО все пак това трябва да се направи от човек с опит. :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
Сега поръчах от балистола за които ми каза на лс.Надявам се той да си свърши работата..В петък или събота ще пиша когато пристигне и го пробвам.Ако ли не ще имам на предвид рязането и номера за които каза.
Иначе аз започнах да стрелям на 7 годишна възраст когато получих моята голяма любов Иж 38C 4.5мм и от тогава не съм спрял.
 

angelmr

Редовен Потребител
Не вярвам от кламер да се е надрала цевта. А за наслояванията, то си е съвсем в реда на нещата цевта да се цапа между 100 и 250 изстрела ако е по-капризна. Имах едно CZ което имаше точно толкова капризна цев. Пробвай с парцал и 2-3 вида смазка да я изчистиш, като почнеш от солвента за който ти казаха и свършиш с WD40, а в последствие и със сух парцал. А след това при всяко съмнение за влошаване на групата, с парцала и балистол да почистваш цевта (без четка). Ако цевта е капризна това почистване ще го правиш след всяка стрелба, а понякога и по средата на стрелбата ако ползваш по-гадни чашки.
 
A

Anonymous

Гост
Получих Балистола и успях да почистя цевта.Не се изчисти на цяло но нарезите върху които имаше олово изчезна.Пространството между нарезите още има налепи и ще повторя процедурата като държа течноста 24 часа а не 12-14 както сега.

Направи ми впечетление другo обаче.Почиствам цевта до блясък,като памучния тампон излиза чисто бял.Правя около 50 много точни изтрела с сръбските чашки (почистени с препарат Меглио и супер чисти uj).След тези изтрели обаче пушката започва да ми разваля групата.Повтарям чистенето (памучето излиза яко мръсно) и всичко се оправя,до следващите 50-60 изтрела.Проблема явно е в чашките, цапат много бързо цевта. Сега си поръчах JSB EXACT 4.52мм да ги видим тях.

Искрени извинения на Дидараи ако се е засегнал като казах че проблема може да е в предишния собственик.Проблема е в чашките. :wall: :D
 

angelmr

Редовен Потребител
Някои чашки наистина много цапат цевта, но не чак толкова колкото казваш. Обикновено чистата цев си разваля групата и е нужно да постреляш между 20 и 50 чашки за да се оправи.
Нормално е след 50 изстрела да се позацапа цевта. Но развалянето на групата за такова време не е от цапането а е от субективни фактори обикновено.
 
A

Anonymous

Гост
angelmr, абсолютно прав си. В общия случай. За съжаление, лично аз съм имал случай, за който вече ми е омръзнало да повтарям. Бях си купил някаква особено долнопробна партида Gamo Match, която само за 50 - 60 изстрела ми задръсти цевта. Знае ли се дали въпросните сръбски чашки не са правени в същия китйски гараж?!
От друга страна, информацията, която получаваме от потърпевшия Nmg, тук и в другия форум, е доста откъслечна и противоречива. Да видим какво ще се случи, когато пробва с чашки JSB EXACT, каквито си е поръчал.
 

lynx

Редовен Потребител
Сръбските чашки въобще не са чак толкова лоши.
Преди време си купих 2 кутии от Иво Радев за проба, а и заради това че кутиите са пластмасови с винт.
В интерес на истината моята пушка правеше много хубави групи с тях и цевта не се мърляше.
Като се има предвид, че цената на тия чашки е смешно ниска, са чудесен вариянт за всекидневна стрелба, стига пушката да ги хареса. Качвал съм ги и на везната за проба, не е толкова зле положението.
А може и колегата да е попаднал на стара и цапаща партида.
На негово място, през 50 изстрела ще стрелям по 3 тампона за чистене на цев за проба.
Но нека да се види първо с JSB дали ще прави проблеми.
 
A

Anonymous

Гост
Днес получих JSB-тата.Почистих си цевта нарочно и започнах да стрелям....Сега разбирам защо ги харесвате тия JSB-та ;) ;) ;) Засега нямам проблеми с тези чашки като мръсна цев,дано да е така и за напред.От тук нататък само JSB.

В мишената нанизах 3 изтрела от 10 метра.
http://keewayhuricane.snimka.bg/motorcy ... 5.25727032
 

batsaly

Потребител
между другото и аз забелязах разваляне на групата със сръбските ,смених ги с hn fft и се оправи групата без чистене на цефта и особено суетене .С гамо про хънтър по не съм брал ядове ,въпреки че и те не са стокичка за :rambo:
 
A

Anonymous

Гост
Приятели от къде мога да поръчам маншет за моята норика марвик gold?Попитах в росбул армс ама нещо не ми отговарят.Някакви идеи?
 
A

Anonymous

Гост
cilindura написа:
... 1996 годинами се наложи да се занимая с подобен проблем на пушка Гамо 890 С. Там например нарезите в самото начало на цевта бяха размазани, което предизвикваше свиване на калибара от 5,5 на 5 мм. Тогава взех радикалното решение да райберовам наранения участък на цевта. За целта използвах спираловиден райбер 5,5 мм, с който отстраних наранените нарезите, след това шлайфах участъка и го полирах. В крайна сметка се получи изключително перфектна цев, при която първите 50 мм. от входа на цевта бяха почистени от нарезите, тоест бяха полирани (цевта беше гладка и постепено преминаваше в нарез. ...

Извинявам се, че измествам темата от първоначалното й русло, но написаното привлече вниманието ми. Бих искал да попитам не е ли по-лесно цевта просто да бъде скъсена, като по този начин бъде отстранен проблемния участък? Още повече, че става дума за относително малка загуба на активна дължина, която няма да доведе до загуба на точност и скорост. Според мен, това е по-лесен за изпълнение, а и сигурен вариант. При този с преработване на началния участък(ако се абстрахиреме от чисто техническите затруднения по изработката), говорим за праволинейно движение, последващо преминаващо във въртеливо такова, с всички условности. Няма ли вероятност проектила да се плъзне по нарезите(за разлика от стандартната цев, при която той лежи върху тях)? Не случайно, при цевите на огнестрелните оръжия се отделя специално внимание на прехода между патронника и нарязаната част. Аз лично не съм чувал за толкова дълги ненабраздени участъци, дори и при револверите, при които в известна степен имаме подобно решение, обективно обосновано от принципа на действие. Не случайно обаче специалистите изтъкват, че при тях динамичните усилия върху куршума са по-високи в сравнение със стандартната цев.
 

cilindura

Редовен Потребител
Колега ICI, цевта, за която споменавам работи и до ден днешен без абсолютно никакви проблеми. Също така една от най - добрите ми пружинни пушки в калибър 4,5 мм е с така преработена в началото цев. Тук няма място за сравнение между огнестрелно и пневматично оръжие. При огнестрелното динамиката на изстрела е съвсем друга. С изчистването на нарезите в началната част на цевта се постига много по - добра обтурация на чашката спрямо стената на цевния канал. В този случай се избягва първоначалната утечка на въздух, която се получава между наризети на цевта и предизвиканите от тях бразди въху проектила. Вкарай чашка върху нарезите и погледни цевта през дулния срез (срещу силна светлина) и ще видиш, че там където нарезът контактува с проектила се получава просвет. Точно заради този просвет някои умни хора са измислили полигоналната цев. Там това нещо го няма, тоест проектила прилепва плътно към стените на цевта, която представлява усукан многоъгълник, който по никакъв начин не наранява повърхността на проектила. Нека да не товарим темата, тъй като за цевите си има тема. :cheers:
 
Нагоре