Здравейте колеги, отскоро съм във форума и ще ми е приятно да се запознаем със съмишленици с цел обмяна на опит.
Аз съм ОК с техника, оръжия, оптики и електроника, така че мисля, че лесно ще направя избор за първа PCP пушка според вашите съвети и ползвайки практическия ви опит.
Пиша в тази тема, понеже тези 2 шведска и английска марки (FX и Daystate) се борят за първи места на Extreme Benchrest състезанията в Аризона и съответно са ми някакъв начален критерий и опорна точка за сравнение.
Цената не ми е особено значение, търся качествено изделие, което дори е препоръчително да може да си го разглобявам, настройвам и обслужвам.
Аз мисля да стрелям по мишени и съответно искам да имам добро групиране на 100, 150м до 170м със слъгове, понеже балистичният им коефициент е в пъти по-добър от на чашките и съответно няма да губят скорост и джаули, както се случва с чашките след 50-тия метър.
Както досега успях да разбера от презентациите им, ФХ са изцяло регулирани механични с голям пленум.
А Дейстейт са с механични и електронни ударници, обаче така и не можах да ги разбера механичните варианти имат ли регулатори и съответно пленуми и колко им е обема?
Ето тук е показан соленоиден ударник на Дейстейт:
Електронният ударник на теория позволява да се избегне регулатор и пленум, защото ако прецизно може да измери налягането в бутилката, то прецизно може да си настрои и импулса на соленоида, така че при различни налягания да се постигне една и съща скорост на проектила.
Ок, само че ако ударника е със соленоид и импулсно захранване, както аз си представям че са го реализирали, то това нещо има вероятност да гори често.
Има ли собственици на електронни Дейстейт в този форум, какви са отзивите?
Ами механичните им варианти имат ли регулатори и пленуми, какви са обемите им в цифри?
И последен въпрос: за ФХ цевите има презентационни клипове - че вътре са гладки и само към края имат меки полигонални нарези, ами Дейстейт какви цеви ползват и от кой производител, нищо не пишат в сайта си по този въпрос.
Поздрави.