2 в 1 или крачка към универсалната пушка

t.marev

Редовен Потребител
Здравейте! От известно време се каня да пусна за обсъждане една тема, но реших да изчакам да минат всички състезания, страстите да се поуталожат, а студените зимни вечери да предразполагат към философски размисли. За няма недоразумения като в една друга тема, където от един невинен въпрос се породиха неоснователни подозрения, веднага искам да поясня, че с въпросното обсъждане не искам да оспоря или подроня нечий авторитет, нито да натривам носове или да обявявам някого за тъп или невежа. Просто искам да споделя с вас една идея, която ми се струва интересна. Вярно е, че подобен род идеи, хрумват на човек след второто питие и изглеждат абсурдни на пръв поглед, но тук има хора, които разбират повече от достатъчно от тази материя и нищо чудно, идеята да се окаже практически осъществима.

Общоприето е схващането, че една пружинна пушка или е силна или е точна най-грубо казано. Причините за това са обсъждани надълго и нашироко, затова няма да се спирам на тях. Смята се, че разумен компромис между двете и някаква приемлива средна точка, може да се намери при скъпите, прецизни модели от световните марки. При останалите или е едното или другото. Е добре, ами ако се направи пушка, която работи на две мощности? Едната за по-близо, с по-малка скорост, но с по-голяма точност и другата по-голямата - за по-висока скорост, за по-големи поражения, но с известен компромис в точността. Всичко това събрано в една пушка, с относително просто устройство и на приемлива цена. Кеф ти да целиш мишенки за групи, кеф ти да трошиш тухпи и да дупчиш тенджери!

В интерес на истината, докато обмислях идеята, срещнах някъде из нета подобна пушка, но тя беше с някакво специално газово бутало, с превключвател отзад и май-не беше евтина. За съжаление не си спомням модела, но това няма значение, защото моята идея е по-различна. Със сигурност подобни конструкции са обмисляни и изпробвани, защо не са разпространени обаче, не знам. Може би не са били успешни, може би разликите да са били незначителни и това да обезсмисля схемата, а може би на никой не му трябва такава пушка. Подобно регулиране има на пушките със сгъстен въздух, но там е различно и тези пушки не ги коментирам.

Аз си мислех за следната схема - пружината се зарежда донякъде, до половината или да 2/3 или до 80% /въпрос на пресмятане/ и така се осъществява малката /частична/ мощност и до края за голямата /пълна/ мощност. На подобен принцип, струва ми се работят пушките с неколкократно напомпване /multi pump/. Това позволява във всеки един момент да избереш каквото ти трябва.

Тук естествено изниква въпросът за целесъобразността - за какво ти е такъв хибрид, още повече, че не е сигурно колко ще се вдигне точността, но точността е само едната страна на въпроса. Другата страна е по-лекото зареждане, по-малкото натоварване на механизмите и оттам увеличения ресурс на пушката, а също и увеличения брой изстрели на излет. Пушката може да се използва от дами, от по-големи деца, в по-малки пространства…..същевременно пълната мощност е винаги под ръка.

Другото ценно нещо според мене е, че може да се преработи съществуваща пушка да работи по тази схема, като естествено трябва да се подбира между ограничен кръг мощни пушки. Въпреки това, идеята е насочена към масовите, достъпни модели, а цената според мен е съвсем достъпна.

Спирам дотук, защото стана много дълго, ще ми бъде интересно да прочета вашите мнения по въпроса. По нататък ще пусна и скица, как би изглеждала технически една такава преработка.

Пускам темата тук, защото според мен е по-интересно да обсъдим по-скоро принципната страна, но технически решения и обосновка, също ще бъдат изключително ценни.
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
FX с проста регулировка на трансфер порта ти дава няколко мощности. Но едва ли има някой който непрекъснато да скача от една мощност в друга по ред причини част от които си засегнал и ти.
Две в едно - двуцевка. Успоредка или надцевка. Едната цев 50-ти кал. другата 0.177. Дерзай.
 

Слави

Модератор
Модераторски Екип
ФТДМ
Няма универсална пушка!

Твърдя го с опита от 20 ПЦП-та от 4,5 5,5 и 6,35 калибри две пружинни в 5,5
и три огнестрелни 20-ти и 12-ти (гладки) и 308 win (нарезна)
малко да се опарича и ще си купя и една класика 22LR.
 

petkof

Редовен Потребител
Държиш пушката да е пружинно--бутална ли? Да е мощна /трошене на тухли/ и с възможност за намаляване на мощността, като да могат и жени и деца да я ползват? Всичко това едновременно? Няма невъзможни неща, но най-вероятно ще е необходимо да се използват много скъпи материали, за да може да се покрият исканите критерии и цената няма да ти хареса.
 

t.marev

Редовен Потребител
Идеята е - цената да бъде разумна. Мисля че е достижимо. Утре ще пусна скица със схемата.
Да, за пружинна става дума, като синоним на достъпна. Може и с газова пружина, мисля че няма да пречи.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
От това което чета май не си се задълбочавал как се постига прецизна точност и как мощност в пружинната пневматика. Да има и мощни пружинки с добра точност, но там има съществени разлики с пушките с по-малка мощност и съответно стрелят добре. Имам идея как може да се постигне подобно нещо макар и сложно, но да те питам какви мощни пушки си притежавал, и какви с по-малка мощност и прецизни ? Разглобявал ли си и тунинговал ли си някоя от тях ? И след това ще обясня, защо не може да се гонят двете крайности с еднакво добри показатели като точност и надеждност, даже и като функционалност! И сега си има пружинки, който имат различни пружини за различни мощности, както и различни конструкции на един модел за отделните мощности, но и какво се променя е въпроса на който трябва да си отговориш за да почнеш да мислиш в тая насока.
 

Don

Потребител
Нисък клас компресионна пневматика с вградена помпа от типа на Benji 392/397 или Spa LR700W. Релно имаш толкова степени, до колкото можеш да помпаш. На пракрика вечно и с нищожно ниска подръжка изделие. Усещането при стрелба е уникално поради липсата на какъвто и да е откат.

Ако някой се хване да прави такива пушки с маркова цев и малко по-ефективна помпа ще си поръчам на секундата :)
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Хатсан-125 или 135, кал. 5,5. Газово бутало, с възможност за изпускане и напомпване на буталото. Възможно е и друга пушка да се използва по този начин. Не виждам нищо сложно или трудно постижимо. При промяна на ГП-то може да се подберат и комбинират и различни чашки.
 

t.marev

Редовен Потребител
.......И след това ще обясня, защо не може да се гонят двете крайности с еднакво добри показатели като точност и надеждност, даже и като функционалност! И сега си има пружинки, който имат различни пружини за различни мощности, както и различни конструкции на един модел за отделните мощности.....
Естествено, че няма да гоним крайности! Нито в едната, нито в другата посока. Идеята на такава двускоростна пушка е, че на малката скорост, ВЕРОЯТНО ще е по-точна, отколкото на пълна мощност, ако разбира се причината за неточността е в силата. Да и сега има такива с различни пружини и с различна сила и точност, но трябва да сменяш пружини, а ако смяната на мощността става само със зареждането, мисля че ще е по-добре.
 

Don

Потребител
Мисля че идеята на колегата е да има някакъв механизъм с който да се превключва на различни мощности, без да се налагат модификации. Газова пружина от типа на Теобен работеща на ниски налягания, с второ бутало отзад за контрол на обема на цилиндъра ми идва на прима виста, но като цяло ми се струва безмисленно упражнение.
 

petkof

Редовен Потребител
Нема пушка де не мери,
щом, майстор се намери!

Ако решиш да се откажеш от пружинно буталната схема, то разгледай тази пушка. Решава всичките ти други изисквания.
http://www.fxairguns.com/rifle/the-indy/
 
Последна промяна от модератор:

Gadnqra

Редовен Потребител
Топло...топло...
А ще има ли разлика в точността?
Може и да няма. Зависи от пушката, доработките, стрелеца, цевта и проектилите. Темата, която си пуснал е много смислена и интересна. Има много неизвестни в уравнението, но си струва да се опита. Така се влиза в хобито - с питане и пробване. Повечето от колегите са го извървели този път по един или друг начин. И са си подбрали желаната мощност, според целите. И с теб ще стане така. Добре си ни дошъл, ще помагаме, с каквото можем. Пробвай и питай смело. Задължително ли е пушката да е пружинна? Ако не е - проблемът ти ще бъде решен от почти всяко пцп. При пцп имаш много възможности за реглаж и експерименти, обикновено без да се налага разглобяване. А и точност и мощност са по-лесно достижими.
 
Последна промяна:

andi

Редовен Потребител
Преди 15-20 години , когато стрелях с пружинни пушки и аз съм си мислил за подобна система .
От различните варианти останаха 2 основни , като единия е с 2 модификации.
1- 2 зацепващи зъба на буталото един след друг на някакво разстояние . На първия слабата , на втория силната мощност . Така със самото зареждане определяме на коя степан ще е изстрела.

2- ексцентрик или болт отзад , с който променяме натяга на пружината ( без значение телена или газова ) , и който навиваме (щракваме) и така избираме мощността преди зареждането .

Тогава смятах , че няма как железарията да е оптимизирана едновременно и в ниска и в максимална мощност . И понеже тогава имаше проблем с оптиките (то и сега го има ) в магнум класа , си мислих за ниска и средна мощност . Примерно 10-12 и 20-25 дж в 5,5 . щото точно 5,5 беше на мода . А и с 4,5 стрелям доста преди демокрацията та му се бях пренаситил тогава и купувах пушки в 5,5 мм .
И след всичките сметки останах на американския вариант- няколко пушки в различна мощност .
 
Нагоре