2 в 1 или крачка към универсалната пушка

Дискусия в 'Начинаещи, избор на въздушна пушка или пистолет' започната от t.marev, 4 Декември 2018.

 1. peko

  peko Редовен Потребител

  Направете нова тема " Да преорем полето на Теорията..." например.
  Колегата Марев искаше тук да се копае само в една дупка.
   
  SvilenP, t.marev and Gadnqra like this.
 2. kosmev

  kosmev Потребител

  Публикации:
  129
  от:
  Варна
  Да не крадем темата на колегата... ама относно LiPo батерията:
  Струва по-малко от резервоар за PCP и е по-лека.
  Издържа много над 100 зареждания - всеки с евтин дрон може да потвърди.
  Аз батерията бих я ударил с чук - ти ще направиш ли същото със заредена бутилка на PCP? :D
  Ей тази струва 50лв и носи в себе си 250 000 джаула. 250 хиляди....

  С барут и баба може, както и с гориво :)
   
 3. братушка

  братушка Редовен Потребител

  Публикации:
  2,093
  от:
  BG
  Аз лично и с батерията не бих го направил :)

  Мисълта ми беше: освен количество Дж има цял куп други "експлоатационни" характеристики.
  Идея да се засилва куршума с ток съществува не от вчера, но войниците по някакви причини продължават да въоръжават с "барутни стрелялки" (измислени преди векове) и ножове (оръжие още от пещерна ера).
  Не бързай да отписваш и пружинките...
   
  Gadnqra харесва това.
 4. xpresident

  xpresident Редовен Потребител

  Публикации:
  958
  от:
  Варна
  Пружинките са като механичния часовник, не е точен като електронния. И не е за всеки!
  Относно двустепенното зареждане, как е направено при HW45, не мога да се ориентирам по схемата?
   
  Gadnqra, dberov and Kifa like this.
 5. bleu81

  bleu81 Редовен Потребител

  Публикации:
  293
  от:
  София
  HW45 не е пружинен а SSP компресионен като Зораки. Поправете ме ако греша. Някой от моделите на HW поддържаше и две напомпвания но не помня 45 или 75.
   
 6. xpresident

  xpresident Редовен Потребител

  Публикации:
  958
  от:
  Варна
  Поправяме те. HW75 е компресионен.
   
 7. nikisv

  nikisv Потребител

  Публикации:
  43
  от:
  Варна
  И HW 40 e компресионен но HW 45 си е пружинен със 2 скорости.
   
 8. bleu81

  bleu81 Редовен Потребител

  Публикации:
  293
  от:
  София
  Хванахте ме неподготвен. Поради сходството в дизайна им реших че и трите са компресионни. Ето че научих нещо ново.

  Поздрави
   
  xpresident харесва това.
 9. Gadnqra

  Gadnqra Редовен Потребител

  Публикации:
  1,321
  от:
  Русе 0897860296
  Според мен, от всичко, казано до тук, като най-евтини и бързи варианти за смяна на мощност, можеш да помислиш за две различни втулки, които да завиваш в отвора на трансферпорта, които да са с различна пропускливост. Вторият вариант е ГП, на което да можеш да намаляваш или увеличаваш налягането. И двата варианта ще ти загубват около 5 минути при смяна на мощност и няма да ти се налага да отваряш пушката. Нямат тази 100%-ва универсалност, която търсиш. Но ще работят. И са свързани с най-малко отделени средства и време. Останалото мисля, че ще е неприложимо, или прекалено трудно постижимо, поради изброените от повечето колеги причини. Третият и последен вариант е пушка с мулти-пъмп система. Всичко това, с уговорката, че не те интересуват ПЦП пушки.
   
  Последна промяна: 7 Декември 2018
  Don, SvilenP, soundmax and 4 others like this.
 10. t.marev

  t.marev Потребител

  Публикации:
  142
  от:
  Пловдив
  Ами да - изключваме ПЦП-тата. Другите варианти са много добри и вярвам, че ще постигнат по-добри резултати, но ги отхвърлям, защото леко се разминават с първоначалната идея, която е - всеки да може да борави с "многоцелевата" пушка. Твоите варианти изискват познания, нагласа, подготовка, оборудване....На тебе ти изглежда лесно, защото разбираш, ама на друг ще му се види сложно.
  Наистина мулти пумп системата е доста близка, но аз досега съм срещал само относително слаби като мощност модели.
  Пак подчертавам - не се търси точност по-голяма от тази, която си може пушката. Просто елиминираме отката, който влошава точността. Това го може и обикновената ГП както казвате....Само дето малко облекчаваме зареждането, в случаите, когато не ни е нужна голяма мощност. Нещо като фенерче с две степени на светене.
  Как ти се вижда предложената схема от скицата? Има ли такива мощни модели, които имат тези 20-30 мм аванс, Ако е някой от разпространените модели ще е супер. Ако има такава, съм склонен да купя една и да я преработим с експериментална цел. Допускам, че и по-малък аванс би свършил работа, ако засечката на спусъка не е много близо до края на буталото, пък и може да трябва по-малко намаляване на хода на буталото...Вместо 20 да речем 15 мм. Нарочно бягам от конкретните размери, защото за всяка пушка ще са малко различни. Нека видим коя има някакъв аванс и тогава ще се пресметне.
   
 11. братушка

  братушка Редовен Потребител

  Публикации:
  2,093
  от:
  BG
  И двата упоменати по-горе модела са по-мощни и от най-мощното ППП.
   
 12. дудин

  дудин Потребител

  Публикации:
  28
  Да споделя скромния си опит - с промяната на налягането ще се променя траекторията (едва ли точността) - това са личните ми впечатления от мултипъмп пушкало . Идеално за деца (любима играчка на дъщерята , 13 - до 5 напомпвания се справя за 1ч стрелба) . Обаче - с различното напомпване целиш точно на различно разстояние (стрелям с механични) и след няколко хиляди изстрела добиваш усещане за дистанцията до целта - сега ми трябват 5напомпвания , 5крачки назад - още 2............ И се превръщаш неволно в калкулатор . В това уравнение изключвам смяната на чашките , които също влияят понякога (гамо хънтър стреля различно с матч и прохънтър и то по хоризонтал , кросмана стреля еднакво и с двете , напомпванията променят само вертикално попаденията) . Като цяло да изискваш многофункционалност от нещо , което е замислено за основа в дадена материя (в случая ПП като въздушно оръжие) е леко безсмислено - повишени изисквания - смяна на системата ..... и т.н.
   
  Последна промяна: 8 Декември 2018
  Kifa харесва това.
 13. t.marev

  t.marev Потребител

  Публикации:
  142
  от:
  Пловдив
  Благодаря на всички за интересните коментари, забележките и уточненията! Появиха се обстоятелства, за които не бях се сетил и може да се окажат препъни камък. Например необходимостта от ново прострелване.... и промяната на траекторията на чашката. Другата интересна идея е, за две различни по сила пружини в буталото, с цел оптимизация на натяга за двете скорости. Струва ми се обаче, че и този вариант изисква удължаване на буталото, затова нека първо намерим модел, който позволява такова удължаване, да съживим схемата и после ще търсим оптимизация с две пружини.
  Възможно е да съм се подвел в очакванията ми към повишаване на точността....Това вероятно е в резултат на многобройните прочетени коментари около мощните пушки. Например когато някой пита за избор на пушка и се е насочил към мощен модел, обикновено съветите са - Не е лоша пушката, но не е точна, защото е мощна и има голям откат, вземи си по-слаба. Или - смени пружината с по слаба и ще получиш чудесна пушка. Ето и тук, малко по-нагоре колегата bleu81 казва - Обикновенно обема на компресора и силата на пружината е оптимизирана към максимум на енергията пък дори с цената на откат и вибрации. Повечето от нас са установили че обикновенно намаляване силата на пушката с 30тина процента я правят доста по приятна и точна за стрелба. Всичко това, заедно със трудното зареждане на мощните пушки, ме накараха да се замисля за "многоцелевата" пушка. Голямата сила за зареждане е горе-долу в последната трета от хода и ако на човек не му трябва в момента голяма мощност /стреля на 10 м в двора/ може да се задоволи с първата степен. Идеята изглежда съблазнително лесна за реализиране или поне на мен ми изглежда така. Всички сме стреляли като деца с т.нар. жилки. И там имаше разлики - по-голям чатал и по-дебели ластици/парчета/ и по-малки с по-тънки ластици, но и там имаше такава зависимост. Колкото повече опънеш ластика, толкова жилката "хвърля" по-надалече и удря по-силно.
  Радвам се, че на този етап, не изскочиха някои непреодолими трудности, освен наличието или не, на модел с необходимия резерв, затова смятам реализирането на проекта за напълно възможно. Тогава вече при действащ модел, ще си видят неговите функционални предимства и недостатъци и практическата му целесъобразност.
   
 14. t.marev

  t.marev Потребител

  Публикации:
  142
  от:
  Пловдив
  ЗдравейтИ! Искам да ви информирам, че Пловдивският Институт за Научно Изследване на Загадките /ПИНИЗ/ продължава разработката на "многоцелевата" пушка. Няколко световни университета пожелаха да се включат в изследванията, получихме предложение за сътрудничество и от известни оръжейни фирми.:) На този етап обаче, се въздържаме от положителни отговори, защото приоритет са ни българските колективи. Очакваме конструкторските бюра от Русе, Варна, София и Полски Тръмбеш,;) да вземат участие в избора на подходящ донор и в разработването на технологичната документация.

  Не по-малко важно е и нагласата на потребителите. Затова искам да попитам тези, които си купуват пушка за забавление, неизкушени от спортни постижения: - Бихте ли си купили пушка, която има два варианта - зарежда се по-трудно, но стреля по-силно и възможност за частично, по-леко зареждане, но стреля по-слабо? Всичко това със оскъпяване от 10-15 %.
  Всякакви отговори ще са от полза. Благодаря предварително!:cheers:
   
  Последна промяна: 23 Декември 2018
 15. luft9waffe

  luft9waffe Редовен Потребител

  Публикации:
  1,752
  от:
  русе
 16. pitbula74

  pitbula74 Потребител

  Публикации:
  113
  от:
  Асеновград
  Честно казано и аз не бих си купил.
   
  Gadnqra харесва това.
 17. soundmax

  soundmax Редовен Потребител

  Публикации:
  3,151
  от:
  Казанлък - Пловдив
  Твърдо НЕ.
   
  Gadnqra харесва това.
 18. дудин

  дудин Потребител

  Публикации:
  28
  Ако искам спортен автомобил бих избрал да си купя спортен , за да се състезавам или близък до спортния , за да го моделирам сам . Никога не бих избрал да взема базов модел и да се опитам да гоня постижения . Пружинната пушка е най-неудобна за моделиране в насока регулиране на мощността . Не че е невъзможно да се направи - безсмислено е . Ако критериите са ти такива - мулти помпа или пцп . Разглеждах една тема за пружинка с газово бутало от Хатсан (т.е. с възможност за промяна на налягането) и колегата беше извел вентила отдолу на приклада - за няма и 5 мин. правел промяната . Винаги обаче остава двойното прицелване ....
  Братовчед ми наследи много интересна ловна пушка , трофей от втората световна война - трицевка - успоредка с ловни патрони 12к и трета цев отдолу с боен патрон . Всички знаете каква е мерната линия на ловна пушка . За да се стреля с бойната цев се откопчава отделен мерник (мушката е същата) - това за стрелба до 100м , за по-далечна има пригодена закопчалка за оптика .
   
  danim1972, SvilenP, Djubey and 2 others like this.
 19. Gadnqra

  Gadnqra Редовен Потребител

  Публикации:
  1,321
  от:
  Русе 0897860296
  И аз бих избрал 2 пушки - силна и по-слаба. Едната в 5.5 мм, а другата в 4.5. И двете ще бъдат с оптики и настроени към даден проектил - готови простреляни.
   
  danim1972, gary m, SvilenP and 3 others like this.
 20. soundmax

  soundmax Редовен Потребител

  Публикации:
  3,151
  от:
  Казанлък - Пловдив
  Радвам се когато има подобни постове, а не цели теми като тая. Явно има смисъл от писането ни през годините, и има трезво мислещи хора ;)
   
  gary m, ivodoc, SvilenP and 2 others like this.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена