Фотоапарати и мобилни телефони

mitaka

Потребител
Самурай то цветето си е добре и много порасна ;) Ама е на синът ми и ми казва че ставал хубав хербарий от него :eek: Немога ги разбера тези младежи :lol: :lol:
 

andi

Редовен Потребител
С Каноните от тази серия по принцип няма как да се прецакаш и да направиш лош избор . Покриват добре широк спектър от нужди и са здрави .
 

belyatamax1

Потребител
Повечето вече снимат в HD формат клип.12 x е предимство,но и предпоставка да много цветови аберации.CCD сензора е по-бавен, заради преобразуването на аналоговия сигнал в дигитален(гълта и много ток),но е с по наситен цвят,докато C MOS сензора е доста по-бърз и позволява заснемане на кадри при по-малка осветеност и с повечко кадри в секунда и често по"шумен" но пести и батерията...Наскоро видях снимки от Ixus на Canon с C MOS сензор и 4х увеличение достатъчно рязък образ и незабележими аберации,цената също бе добра да не споменавам ,че е колкото кутия цигари силм :D Но... въпрос на избор..
 
A

Anonymous

Гост
belyatamax1 написа:
Повечето вече снимат в HD формат клип.12 x е предимство,но и предпоставка да много цветови аберации.
Тези аберации ще се получават само при голямо увеличение, или са присъщи на обектива при всякаква увеличения?
 

belyatamax1

Потребител
най-много са при големия ъгъл(28мм фокусно разстояние) предимно по периферията и теле обектив,като незабележими са в средата дължина.Проблема е в конструкцията на вариото.Многото лещи и силно огъната челна леща,която е присъща само за късо фокусните,а за теле обектива са почти полски....Проблема донякъде се решава с още асферични лещи(повечето конструктори поставят само на челната) но доста се оскъпява светлосилата се намалява да не говорим за теглото...
 

Attachments

  • Lens_spherical_aberration.png
    Lens_spherical_aberration.png
    12 KB · Прегледи: 17

belyatamax1

Потребител
belyatamax1 написа:
най-много са при големия ъгъл(28мм фокусно разстояние) предимно по периферията и теле обектив,като незабележими са в средата дължина.Проблема е в конструкцията на вариото.Многото лещи и силно огъната челна леща,която е присъща само за късо фокусните,а за теле обектива са почти полски....Проблема донякъде се решава с още асферични лещи(повечето конструктори поставят само на челната) но доста се оскъпява светлосилата се намалява да не говорим за теглото...
Хроматична аберация

Този вид аберация се поражда в следствие на различната степен на пречупване на оптичното стъкло за различните цветове от спектъра. Така например лъч синя светлина се пречупва повече, в сравнение с лъч червена светлина. Когато през лещата премине лъч бяла светлина тя се разлага на съставните си цветове (спектър), които се пречупват под различен ъгъл. Става така, че за различните цветове лещата има различно фокусно разстояние - за сините лъчи тя е по-късофокусна, а за червените по-дългофокусна. Разликата между тези две фокусни разстояние се нарича надлъжен хроматизъм. Колкото по в края на лещата става пречупването на светлината, толкова по-силно изразена е хроматичната аберация. Затова лесен начин да се намали влиянието й е да се диафрагмира лещата (обективът) - така работи само централната му част, където лъчите се пречупват под по-малък ъгъл.
"Диафрагмирането" не винаги е възможно при компактните апарати.Това,на което му казват "апертура" или бленда при евтините модели е от 5.6-8 има и 3.4-5.6 всичко останало, за добра експонация се прави със скоростта на затвора и чувствителността.Пълен контрол вече имат огледално рефлексните със сменяеми обективи.Там малката бленда,разбирайте 11: 16: 22:..64 свиването на блендата решава много недостатъци но и създава.Свита бленда означава малка скорост на затвора(размазване ако няма статив) или висока чувствителност(мнооооого шум) за да компенсира.
Филма е много дълъг ;),така че:Ако правиш снимка-Canon;Ако снимаш любителски клип Lumix(като говорим за един ценови клас)
 

lynx

Редовен Потребител
DANNY написа:
IKEA пусна фотоапарат от картон/кашон. :eek:

От години насам се продават фотоапарати за еднократна употреба на минимална цена/от картон и пластмаса/.
Дори има противоводни модели предназначени за подводни снимки.
Като изщракаш кадрите, във фотото го срязват с макетно ножче за да изкарат филма и остатъка заминава в коша.

P.S. Сега погледнах в нета:
Обикновените струват около 13-14 лева, противоводните са 28лв.
 

DANNY

Редовен Потребител
Прав си, имал съм апарат еднодневка и то няколко.
Но IKEA e фирма за обзавеждане и ти дава вариант в който да заснемеш това което ти е харесало в магазина и после да си го свалиш на компа.
Това е интересното!
http://www.youtube.com/watch?v=qap6enMZ1Ls
 

Grimit

Потребител
Как да създадем дигитално видео вкъщи? Избор на дигитална видеокамера
Това е за камери, но мисля ,че важи с пълна сила и за фото-апарати. Ако някой иска нека прочете целия матерял.
http://www.photosynthesis.bg/?article=85
 

sir John

Редовен Потребител
ФТКС
Все още се уча...
Две снимки от днес. ;)
Апаратът е Canon PowerShot SX20IS.
Честно казано, малко съм разочарован от гледна точка на качеството.
Но....все още не знам - от себе си или от апарата.



 

mitaka101

Потребител
028334692-big.jpg

това е, което може да се изкара от нея.
влез в настройките и направи да ти фокусира в точка и да определя експозицията в малък район.
сега, на тези снимки фокуса е някъде по широката периферия, фотото се е мъчило да сметне и експозицията и не е успяло, така че е дало нещо средно и това се и вижда - средна работа от към светлина/сенки.
Лично и не професионално мнение :)
 

sir John

Редовен Потребител
ФТКС
Да, така снимката изглежда доста по-контрастна и без "шумове".
Ще си поиграя с настройките, както казваш :cheers:
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Ето една снимка правена с този модел която доказва възможностите на апарата:

pic_10014468_0585495.jpg


производител Canon
модел Canon PowerShot SX20 IS
мерене Pattern
бленда F/4.5
скорост 1/800 сек.
фокусно разстояние 15мм
светкавица Off, Did not fire
ISO 100
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Колеги искам малко помощ, гледам че има доста хора които разбират от фотоапарати :) Та искам скоро да си купя някой, че моя BENQ не се справя със снимки правени на изкуствена светлина и и с лоша осветеност, отделно че и увеличението ми е малко и затова съм се ориентирал вече към покупка на нов, иначе през деня си прави хубави снимки. Бюджета ми е около 300 лв може и малко повече ще видим.
Искам да е компактен, задължително с Li-ion акумулатор и да компенсира горните недостатъци. И да подчертая няма да се боря да правя професионални фотоси просто искам сносна "сапунерка" ;)
След като огледах доста обяви и главата ми бръмна ;) ето на какво съм се спрял по марки ще ги карам
Samsung
http://www.pazaruvaj.com/cifrovi-fotoap ... ties този много ме блазни, но не знам тази марка добре ли се справя и с фотоапаратите ???
и един 2-употреба с гаранция http://bazar.bg/обява–3711865/чисто-нов-фотоапарат-самсунг-wb550

Nikon
http://www.pazaruvaj.com/cifrovi-fotoap ... properties
http://www.pazaruvaj.com/cifrovi-fotoap ... properties
http://www.pazaruvaj.com/cifrovi-fotoap ... properties

Canon
http://www.pazaruvaj.com/cifrovi-fotoap ... properties
Това си е доказана марка заедно с Nikon и може да давате някакви предложения и да ми кажете кои основни неща да гледам при избора си.

и едоно Sony също ме зачуди ама мисля че има и нови за тая цена
http://bazar.bg/обява–3891349/нов-sony-cyber-shot-dsc-h55-с-нова-карта-sdhc-8-gb-клас-10

Предварително Благодаря :)
 

didarai

Редовен Потребител
Не знам защо точно тези модели си избрал,но тва си е твоя работа.Критерия задължително да е с Ли-Йо батерия също.Аз пък си избирам точно такива без и знам защо.Както и да е,не съм некъв специалист,но от тези които си дал в "пазарувай" самсунга изглежда най-мощен и е с метално тяло(ако въобще помага нещо).Аз лично (може би) бих взел Nikon Coolpix S6200 .След Самсунга той е най-сериозен.Само с цифри в табличка обаче не бих се задоволил и за тва аз лично чета и ревюта и гледам и снимките с някой апарат преди да си го взема.Примерно нещо такова:
http://www.photographyblog.com/reviews/ ... 00_review/
Подробно ревю със снимки,заключение и т.н. ,а е добре и няколко "юзър ревюта" да се видят и тва поне за двата последни , между които се колебаеш.
Квото и да избереш,дано те радва дълго.Аз лично утре поръчвам ето това + 4 GB SD clas 10.
http://magazin.photosynthesis.bg/offer/ ... 00251.html
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
didarai ами нищичко е разбирам от тази техника, а пък и не съм се интересувал :-[ затова съм показал тези само знам като марки кои са добри и до там ;) а колкото до батериите все си мисля че с тях може повечко време да изкара пък и имат по голям ресурс според мен поне ;) Колкото до показаните от мен само е критерий, че нищо не разбирам ;) та затова и питам ;)

ПП: Мерси за сайтовете ще ги прегледам ;)
 

didarai

Редовен Потребител
Ами най добре може да те упъти тогава някой който скоро се е интересувал(и чел) от сапунерка до тези пари.Аз например мога да се аргументирам що съм избрал точно "моя",но до този избор стигнах след 10 дена четене и сравняване.Моя критерий за търсене обаче , беше друг и тези не съм ги поглеждал въобще.
Линка е само примерен.Има няколко големи сайта с ревюта на техника,но не винаги има във всеки модела от който се интересуваш,за това най-лесно се търси с пейст на (примерно) Nikon Coolpix S6200 review в Гугъл.Излизат и коментари в блогове и т.н.
Само ще кажа,че за мен това което наклони везните за този модел(измежду 3) беше качеството на снимките, а не цифрите в табличката.За тези пари обаче квото и да вземеш,все ще е доста по-добро от стария ;)


пп
Доста груба насока е,но гледай да е с поне с "8 х " оптично увеличение + стабилизатор ,да има силна светкавица(~5 m.) и да държи батерията.Нещо което реално ще усетиш е времето за което апарата е готов за повторна(последователна) снимка със светкавица.Има я тази характеристика в ревютата(2 до 3 сек. е добре) и........качеството на снимките.Другото не те интересува толкова.
 
Нагоре