ФТ Движение "Мускетари"

BAD TORO

Модератор
ФТКС
За пореден път търсим под вола теле….. като причината за това е така наречената масовост, зарибяване, приобщаване . Моят вече 10 годишен опит ми е достатъчен да разбера, че който 2-3-4….. ен на брой състезания продължава да си стреля с 45J или около, той е загубен за ФТ. Не виждам основателна причина с която да съм накърнил правата и свободите на някой за да мъкна по баирите мишени тежащи по 5 кила за да издържат по 50J за да има повод той да дойде да се видим . И това за човек който не желае да си намали мощността до компромисните 35J за да участва и да се види с Нас. До сега не знам случай някой дошъл случайно с каквато и да е пушка да не е бил допуснат до стрелба.

В предишния си пост намекнах какво е рейтигово. Рейтингово не означава масово. Така, че ако ще е рейтингово то само по правилата на ФТКС.

Иначе адмирации за всяко организирано състезание. Едва ли има човек от ФТ стрелците който да пренебрегне наредено трасе. Особено февруари.
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Аз бих казал, че във времето изхождайки от това с колко джаула стреля пушката всеки сам знае в кое мероприятие може да участва. Джаулите вече не са драма. Идеята е да има мероприятия, повишаване на конкуренцията и възможност за международни участия.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Аз лично в днешната дискусия не виждам ни вол, ни теле, а видно от статистиката в предходния ми пост - и масовост не виждам, ама хич...
Факт е, обаче, че и трите формации са застъпили този клас в последните си състезания.
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Аз лично в днешната дискусия не виждам ни вол, ни теле, а видно от статистиката в предходния ми пост - и масовост не виждам, ама хич...
Факт е, обаче, че и трите формации са застъпили този клас в последните си състезания.

Нищо против. Щом са застъпени правите го както решите. Просто състезанието няма да е рейтингово. Аз така или иначе участвам ако има място.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Благодаря за експедитивните включвания на колеги от всички регионални формации, които организират рейтингови състезания :cheers:!
Поставих въпроса относно надеждността на инвентара при допустимо участие на високи енергии с идеята, ако може нещо да изчистим в технически аспект, за да няма резерви и опасения от страна на участниците в рейтинговата надпревара. Факт е, че в челото на годишните класации съревнованието е буквално за всяка точка. Считам, че въпросът е принципен и далеч не го поставих заради планираното от мен в предходните постове зимно мероприятие. И че е полезно от време на време да си "сверяваме часовниците" къде как се случват нещата в различните региони при организирането на рейтингови състезания.
След вашите включвания и малко статистическа информация, която вчера извадих от архивите на форума личното ми виждане е следното:
1. В технически аспект:
Ако можеше "и вълкът да е сит - и агнето да е цяло" /ама на 100%, защото говорим за рейтингови състезания/ - тази поговорка нямаше да съществува. Едва ли някой, който е поставял мишени в реална обстановка би оспорил изложените от Симо технически факти:
- Неведнъж сме ковали мишени в мокра, или мочурлива почва, или пък върху гниещи горски листа... И щифтовете им забиваме под наклон - и пак се разклащат по време на състезанието, даже и само от дърпането на вървите при зареждане... Т.е. - мишената може и безотказно да работи в голям диапазон от енергии в идеална обстановка, но е ясно, че няма как при такива условия да има гарантирана стабилност след попадения с енергия три пъти по-висока от състезателната.
2. В нормативно-организационен аспект:
Тук определено съм затруднен да взема позиция и това ми се случва за пръв път откак съм член на форума. Винаги съм бил За правила, и За това те безкомпромисно да се спазват. Годишният рейтингов ФТ шампионат се провежда под патронажа на ФТКС, който клуб осигурява и връчва годишната купа. Правилата за тези рейтингови състезания са ясни и публикувани от години. Ясно е указано и допустимото компромисно отклонение над международната енергия - до 35J. Факт е обаче , че към настоящия момент и трите регионални формации, реализиращи кръгове от същия този рейтингов шанпионат поддържат допустимо участие до 45J. Аз като съм инициирал рейтингови състезания съм прилагал правилото за свободен избор на Водещия мероприятието, което имаме във ФТДМ и тези състезания са били само в 16J. Единственото отклонение от регламента на рейтинговия шампионат беше, че изобщо не съм упоменавал 35-те джаула. Не съм виждал, или чел в класациите да има стрелец с такава енергия, което разбира се не означава че никога не е имало такъв.
Поради тези факти единствената позиция, която мога да заема е ... просто констатация - че има правила, които обаче не се спазват. И точките пак си се зачитат, и годишната купа пак си се връчва... Аз лично нищо не мога да направя по този въпрос. Да казвам на Ицо /примерно/ какво да прави на мероприятие в Асеновград е точно толкова абсурдно, колокото той да ми казва какво аз да правя на мероприятие в Търново...

Колкото до коментираната в тези страници евентуална зимна среща - ще помисля още /време имам достатъчно/ какво точно мероприятие искам да инициирам, като ще се консултирам и с Вальо. Ако надделее желанието ми за откриване на рейтинговия шампионат 2018 - състезанието ще се проведе плътно по регламента на този шампионат. Но пък може и като тренировъчно-развлекателна среща да го оставим, адресирана към по-широк кръг участници. Просто да се видим и позабавляваме, което с нищо не пречи пак да отбележим в празнично-ретроспективен дух развитието на ФТ спорта у нас за последните 8 години :).
 
Последна промяна:

BAD TORO

Модератор
ФТКС
То мина бе Самурайче:). Догодина ще го мислим. Но везните клонят да остане само 16J.
Причината е проста. Прието е, че енергия от 3дж. е безопасна.
Ние сме добри стрелци и рядко пропускаме щита на мишената, но понякога се случва и се чува ''иии ..баси мам...'' вместо "дрън"
Това иии...баси мам.... или с други думи полета на чашката докато загуби енергията си до безопасните 3дж е:
-за 16дж. - над 170 метра
-за 35дж. - над 380 метра
-за 45дж. - над 450 метра
Тези метри означават обезопасяване на зоната за безопасност поне на толкова от позицията за стрелба.
Стреляме на открито. До момента сме наблягали на безопасност помежду ни, безопасност при боравене с оръжието и т.н. Безопасността на останалите хора които също по една или друга причина се намират на същия терен някак си я пренебрегвахме. Имали сме случаи на състезания, когато в зоната за стрелба са се появявали хора и животни. До момента Господ ни е пазил да няма инциденти.
Мое мнение е че разумната максимално допустима енергия за провеждане на организирани състезания на открито е 16дж.
Рейтинговите състезания се провеждат под егидата на ФТКС, което автоматично ни прави отговорни за всеки инцидент заедно с организаторите на състезанието. Да не говорим, че допускането на такъв инцидент ще зачеркне ФТ-то на открито.
Още по този въпрос ще има писано когато пуснем календара за 2018.
 
Нагоре