Снайпинг за пневматична пушка

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Както казват - момченцата никога не порастват :). И общата ни страст към пушките е едно от доказателствата за тази истина. От лятото ми се върти една идея и така и не можах да си я избия от главата. Затова реших да я довърша и споделя с вас: . Спортът ФТ приема, макар и условно, една визия на ловната стрелба. Стрелбата с мощни оптики, обаче, реално е по-близо до снайперовата отколкото до ловната стрелба и сигурно би било интересно да се практикува с въздушно оръжие дисциплина имитираща стрелбата с бойно оръжие - вид снайпинг за пневматична пушка. Не знам почти нищо за снайпинга и това което споделям е просто моя импровизация:



Приемам дистанциите на които стреляме за съответстващи на "бойните" в мащаб 1:10. В този мащаб проектирах падаща мишена, която в 32 кратна оптика на 50м ще изглежда точно както в реална обстановка на 500м. Мишената реагира на head shoot попадение със задната си част /на илюстрацията в по-тъмно синьо/ и носи на състезателя 2 точки. С останалата си част /по-светлата/ също реагира, като пада цялата и носи 1 точка. Вертикалното положение на заредената за стрелба мишена се осигурява от противотежести, чийто баланс ще се установи експериментално. Зареждането е изнесено странично с Г-образен лост. Оттук нататък - импровизациите могат да са най-различни и интересни: Мишени в цял ръст за по-близки дистанции, с различни силуети; комбинация с мишени на "заложници" разположени в непосредствена близост, свалянето на които носи наказателни точки; камуфлажни препятствия маскиращи мишените и т.н. Стрелбата може да става аналогично на ФТ в състезателни тройки. Но още по интересно би било играта да се доближи още до мисиите на снайперистите: мишените да не се обозначават с табелки, да се затрудни тяхното откриване и всяка една стрелкова позиция да бъде като отделна мисия с незнайно за състезателя разположение на целите. Позите за стрелба - съответстващи на "бойните": ограничения с препятствия за труден ъгъл на видимост или стрелба и т.н.
Страйкбол /еърсофт/ е една интересна и забавна военизирана игра с много почитатели, но при нея липсва един много съществен момент - удоволствието от прецизния изстрел. Ако има мераклии за играта, която кратко ви илюстрирах - споделете вашите впечатления :).
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Ами напънете се малко, колеги :), Варна например има предпоставки да домакинства точно в такава дисциплина - хард ХФТ ;)! Шест секунди - шест. Каквото кажете. Само не забравяйте с какъв диаметър е снопа съчми на ловеца и с какво стреляме ние :(? Такова кратко време за стрелба има при бързата стрелба с пистолет - мишените са въртящи. Правите по една допълнителна въртяща се стойка на ФТ мишената с възвратна пружина, състезателят който е с хронометъра активира мишената с вървичка за определените секунди и я пуска обратно. Който стрелял - стрелял ! Колкото до движещи се мишени - в руски клипове точно по снайпинг съм виждал такива. Опъват ги на струни между две дървета, задвижването може да бъде ЕЛ, може и с противотежести. Но всичко това е свързано с много инвентарна работа.
Последните постове илюстрират различните нюанси в интересите ни и няма лошо да се обменят идеи относно дисциплините различни от ФТ-класик. Лично аз дадох предпочитанията си за дисциплината ФТ-класик с изработването на скромен, но пълен състезателен инветар и намерения за мероприятия в тази дисциплина. В календара на БАФТ са застъпени равностойно ФТ, ХФТ и БР, така че при регионалните мероприятия има пълна свобода както за избор на дисциплина така и за интересни импровизации :).
 

братушка

Редовен Потребител
Само да се уточня: всичко описано до тук няма нищо общо със съществуваща дисциплина Снайпинг.
Това тук по-скоро е IPSC - практическа стрелба. Таман практикуват стрелба по различни силуети в реални обстановки с най-различно оръжие: от пистолети, през "помпи" чак до картечници :)
В България има IPSC федерация.

А състезание по Снайпинг включяа само един изстрел, без право на прострелка, на критично-далечни (за вид оръжие) дистанции. Време не засичат: идва снайперистът, настанява се както иска, дебно колкото е нужно, изчаква колкото смята за необходимо - условието е само едно: "уан шот - уан кил".
И така с елиминации по двойки излъчват победител.
За нас дистанцията трябва да е от порядъка на 100-150м.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Браво бе, Братушка, бива ли такваз дискриминация ;) ?! Толкоз мислих и чертах и сега ме пращаш на 150м - чак не ми се влиза в Чеиргъна да видя на колко метра над целта ще трябва да си насоча пушчицата. Ми че и ний сме хора - с пружинките имам предвид. 500м еквивалент за пружинките и за 16J е достатъчно, за ПЦП тата - 1000м еквивалент може. Мощна оптика настроена до 50м за слаба пушка не може да хване повече от 60 без пренастройка на нулевата точка. Просто свършват дотовете :).
Не съм срещал IPSC за друго оръжие, освен пистолет и то боен, не пневматичен, но отвъд океана може наистина и с помпи и картечници да практикуват :). Снайпинга съм виждал при руснаците - в статичен вариант и като биатлон. Но за да няма недоразумения просто ще си кръстя ей сега играта, а който има интерес - да сподели. Кръщавам я: "Seek'n Destroy" /открий и унищожи/ - в чест на уважавания от мен стрелец, който ме зариби по състезанията с пневматично оръжие - колегата Луфтвафе :cheers:. Това е просто лаф от негово ЛС към мен от първите дни на членството ми в Нашия форум :).
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Понеже ще илизам от ефир и да не вземат да тръгнат недоразумения - няколко изречения:
1.Темата е с проучвателен, не с официален характер. Каквото е показано и коментирано дотук - може да изчезне в миг по преценка на екипа на форума или на колегите от УС на БАФТ.
2. Ако коментираните силуети са други - се обезсмисля играта и оттам темата. По катерички стреляме в ФТ, по панички и лъжици във варминт, по хартия в БР, а по "хора" - "стрелят" сами себе си колегите от еърсофт. И не съм чел нищо лошо писано досега от "страшните" журналисти за този развлекателен спорт. Мине не мине - току се спомене за журналистите в нашия форум и все със страх. Единствения интересуващ се от нашите "съзаклятия" журналист съм виждал на Узана, и ви уверявам, че появата му беше вследствие на прикачането ни към други спортни изяви в този ден и на словоизлеянията ми при посещението в отдел "спортни мероприятия" на Общината.
3. Ако евентуалният загрижен журналист чукне в нета - ще попадне поне на 10 линка към абсолютно легални компютърни игри с точно снайперова стрелба, където не по силуети, ами по изрисувани с детайли фрицове и терористи може да си стреля колкото си иска. И не само той, ами и всяко дете.
4. Съвсем друго нещо е предметът на общуване във форума, както и периметърът на дисциплините, популяризирани от БАФТ. Казах по-горе - темата е просто обмен на идеи. Те могат да не противоречат на нищо и да са интересни за едни от нас, а за други да противоречат или да не са интересни. Няма проблем - забравяме тези идеи и действаме напред :)!
 

andro

Потребител
Това което предложи Архитекта ,съвсем се разми накрая.Коя точка от закона ни пречи да стреляме по силуетни мишени?Това което бе предложено в началото аз го рабирам ,да си камуфлиран ,да откриеш мишената поставена на съответно сериозно разтояние.Тук и идеята и емоцията нямат нищо общо с това да се правим на ловджии.Писна ми да ми вненяват страх от журналисти ,самбисти и прочиие исти.Къде е проблема когато всичко е в рамките на закона.То и в началото така бе почната темата става въпрос за игра,а накрая докарахме вещици.... :eek:
 
A

Anonymous

Гост
Идеята на архитекта много ми допадна. С удоволствие ще участвам ;)
А междувременно докато се изработят такива мишени можем да тренираме освобождажане на заложник по тази мишена:
cz04a.jpg
 

братушка

Редовен Потребител
Щом темата е за размяна на идеи...

Имах аз преди време идея за състезание тип "каубойско надстрелване": стреля се по двойки, прав. На 25-30м се окачват по 10 капачки от буркани за мишени. Брой изстрели не ограничен. Започват по сигнал и който пръв свали и десетте капачки - печели. И така с елиминации по двойки до финала.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Опасявам се, че темата съвсем ще се отплесне, затова - малко статистика и кратко обобщение:
Представеното от мен предложение е коментирано с 13 поста . От тях само 4 имат отношение към предложението. Спомних си как преди време бях пуснал запитване относно почитателите на 16J. Не получих нито един отговор. А разправии на тази тема - с лопати ги ринехме по едно време.
Личното ми мнение е: Идеята си е идея, но дисциплини в рамките на предвидените в календара срещи - предостатъчно. Колегите от УС са заложили на принципа - за всекиго по нещо. Приемам този избор, като считам че е направен от опитни колеги, които добре познават интересите на аудиторията. Факт е, че БАФТ на този етап действа като организация на любителите на пневматиката, а не като организация по фийлд таргет. При така предвиденото редуване на дисциплини не може да се говори за републикански ФТ шампионат. Затова считам че споделената от мен идея, или друга подобна, може да намери приложение единствено като заместител на варминта. Това е само лично мнение, а не предложение. Варминт си е официална състезателна дисциплина с международни традиции. А моята идея е просто за една по-динамична и развлекателна стрелба на пределни дистанции :).
Независимо, че са ми интересни подобни импровизации мога категорично да споделя, че вътрешното ми желание е да видя една стройна организация ясно определяща се в един спорт - фийлд таргет. С годишен шампионат, покани за гостувания от чужбина и най-важното - поне някакво финансиране от бюджета за спорта. Бъдещето ще покаже дали редиците на ФТ състезателите ще се сгъстят или ще оредеят. Настоящият период е все още само начало :).
 

братушка

Редовен Потребител
Пламене, просто искам да уточня какво мисля - аз съм ЗА всякакъв вид състезания и мероприятия, ако те доставят удоволствие и/или удовлетворение за участниците.

Подкрепям и тази твоя идея, не виждам нищо лошо и в такъв вид стрелба, а вероятно ще бъде интересна за редица хора в този форум. Защо пък и не?

Но има 2 аспекта:
- държа по възможност нещата да се назовават със своите имена за да не става объркване, но без вманиачаване. Трудно все пак едно нещо планирано за стрелба на 50м може да се назове "разновидност на Варминт", който се стреля при нас на 100м, каму ли Снайпинг, който се стреля на още по-големи дистанции;
- хубаво е да сме поне малко реалисти. За такива мишени си трябват пари, а пари няма и скоро не се предвиждат. Дори да има постъпления в касичката, вече има решение за какво и как да се похарчат. Може да се помисли за пари за подобни мишени чак във бюджета за 2011г. Дори на направят ентусиасти 2-3 такива мишенки - определено няма да стигнат за едно, дори скромно състезание.

Това обаче не пречи да обмисляме и да коментираме идеи за различни видове състезания: имена, правила, оборудване.... Кой знае? може би... някой ден...


А за темата ти сам написа:
Казах по-горе - темата е просто обмен на идеи.
:)
 
A

Anonymous

Гост
Здравейте,

Чета с интерес форума, но тази тема ми стана особено интересна...

тъй като стрелям на подобен род състезания(но не с пневматика), бих си позволил ви дам малко идеи как би изглеждала такава дисциплина. Може да се учудите или не, но в крайна сметка ше е близо до ФТ с малката разлика в дистанциите :)

И така.
Снайпинга както го наричате тук вярвам, че много се доближава до това което на запад наричат F-class, Т-class, както вярвам и че автора на тази тема визира и международните състезания на снайперисти от различни държавни силови подразделения....
Ако трябва да се определи с думи, това би следвало да бъде стрелкова дисциплина, на различни дистанции (близки, средни, пределни) с цел точното поразяване на мишени с различна трудност.
Всяко от упражненията в едно състезание (всяко от тях на различна и много често неизвестна дистанция) има за цел да бъде изпълнено с:
а) максимална точност - носи точки (или пък не но не ви се отнемат или пък присъждат наказателни точки)
б) минимален брой изстрели - според упражнението можете са имате само 1 или ограничен брой изстрели, или пък всеки изстрел след 2рия да носи наказателен брой точки... (така става по-интересно :) )
Разбира се и там има класове според вида, конструкцията и компановката на използваното оръжие...

По-долу пускам примерен регламент за провеждане на едно такова състезание.
Надявам се това да избистри до голяма степен идеята за коцепцията снайпинг...
Инак едно интересно упражнението което можете да изпълните и с ФТ падаща/активираща се мишена с убойна зона 4 или 5 см (примерно, не знам с какви мишени разполагате)
Поставете няколко мишени (еднотипни) на дистанции от 100 до 200 метра (или 50 до 100 според класа) (за мощна пневматика това не би трябвало да е проблем) и се опитайте да ги поразите всичките с по 1 изстрел като предварително не знаете дистанцията на която се намира мишената.

Друго упражнение е стрелба по балони пълни с хелий, закачени на дълги връзки.
За колегите който бяха на първата среща в Узана - нека си спомнят колко лесно се улучваха балоните на 70м (ако не ме лъже паметта), макар и вързани за дървета....

Та накратко като за край на това словоизлияние - снайпинга не е много по-рзличен от ФТ, само че е на други дистанции с други оръжия.
Други правила ;) .....
Това което правите като ФТ е същото като концепция, но в по-умален мащаб ;)
Такова е личното ми виждане и не ангажирам никого с него...
Но колеги - моля не си мислете че стрелбата по човешки силуети ви прави повече снайперисти отколкото сте. Така само можете да си навлечете на главата интереса на журналисти, които си нямат друга работа...

=================================================


Т-Class турнир
приложна снайперова стрелба

Място на провеждане
военнен полигон "ххх"

Организатор
Стрелкови Клуб "БГБР" и ...

Оръжия/Дивизии
1. Hunter - ловни карабини, всички калибри до 40 без магнуми
2. Варминт – оръжия с тежки варминтови цеви, всички калибри до 40 без магнуми
3. Оупен - всякакви карабини включително магнуми и бенчрест карабини
4. Полуавтоматични оръжия

Оптики и далекомери
могат да се използват всякакви оптически прибори без ограничения
използване на далекомери - само ако изришно е указано в упражнението, че е разрешено

Мишени
1. Мишена за спортна стрелба No:4
2. Мишена за спортна стрелба на 10м с пистолет
3. Глинени панички
4. IPSC Classic target - хартиена оценъчна
5. Гонгови мишени 10/15см, 20/30см, 30/40см
6. Балони с хелий
7. IPSC Classic target - метален гонг
8. и други


Положения за стрелба
легнал на земята върху платнище, от коляно и положение изправен
предна опора - тип друнога, чувалче или дървена подпора (триточкови опори не са поволени)
задна опора - мека, тип чувалче, не са позволени твърди опори


Упражнения
проверка на оръжието - еднократно на 100м., време - 5 минути
отделен коридор, разрешена е прострелка на оръжието само на 100м


Упражнение 1
положение за стрелба - легнал
5 изстрела за точки, по един в 5 спортна мишени (с диаметър 60мм, 7-8-9-10)
дистанция - 100метра
време за упражнението - 4мин.
максимален брой точки - 50т.
патрони - 5 броя


Упражнение 2
положение за стрелба - легнал
5 изстрела за точки по спортна мишена No:4
3 изстрела за дивизия "Hunter"
дистанция - 100метра
време за упражнението - 30 секунди
оръжието е с пълнител, без патрон в цевта, отчитат се само изстрелите във времето до крайния сигнал
максимален брой точки - 50т. (30т. за дивизия Hunter)
патрони - 5 броя (3бр.)


Упражнение 3
положение за стрелба - легнал
стрелба по две мишени "плейт и махало тип "Часовник"
дистанция - 60 и 80метра
попадение в плейта задейства махало с глинена паничка
отчита се само попаденията в паничките (паничките могат да бъдат поразявани само в движение, при успокояването им се скриват зад метален плейт)
време за упражнението - 4мин.
максимален брой точки - 20т.
патрони - 4 броя


Упражнение 4
положение за стрелба - легнал,
стрелба по реактивни мишени, 6 глинени панички, 6 изстрела
дистанция - от 130 до 180метра
време за упражнението - 4мин.
максимален брой точки - 50т.
патрони - 6 броя


Упражнение 5
положения за стрелба - легнал, от коляно и прав
стрелба по три мишени тип ИПСЦ, по два изстрела във всяка
попадение в А зона носи 10 точки, C зона - 6 точки, D зона - 2 точки
дистанции - 80/100/200метра
време за упражнението - 4мин.
максимален брой точки - 60т.
патрони - 6 броя


Упражнение 6
положение за стрелба - легнал
стрелба по гонгови мишени, 6 гонта, 6 изстрела
дистанция - от 200 до 300метра
време за упражнението - 4мин.
максимален брой точки - 50т.
патрони - 6 броя


Упражнение 7
положение за стрелба - легнал
стрелба по балони, 5 изстрела, 5 балона
дистанция - от 300 до 500метра
време за упражнението - 4мин.
максимален брой точки - 50т.
патрони - 5 броя


Упражнение 8
положение за стрелба - легнал
стрелба по гонгова мишена тип ИПСЦ, 3 изстрела
дистанция - 700 метра
време за упражнението - 4мин.
максимален брой точки - 30т.
патрони - 3 броя


общ брои патрони за състезанието - 40 броя
 

братушка

Редовен Потребител
В крайна сметка какво и как точно ще се стреля зависи само от нас.

Но. Нека да помислим как "работи" истински снайперист.
Обикновено той предварително знае (или с голяма вероятност предполага) къде точно ще се намира Целта. Съответно предварително много внимателно подбира място за позиция. Обикновено избира много голяма дистанция за не бъде улучен с ответния огън след като се демаскира с единствения си изстрел и да има аванс да се оттегли незабелязано и на време. Заема позиция доста време предварително и внимателно оценява условията за стрелба: мери дистанции, наклони, оценява вятъра по всякакъв възможен начин, ако трябва ползва и всякакъв вид балистични калкулатори и всявкакви други сгоди. Когато се появява нищо не подозираща Цел, снайперистът обикнивено има доста време да я разглежда през мерника и да избира най-добрия момент за най-сигурния изстрел. Не рядко дори отлага изстрела, ако не е напълно сигурен: по-добре да не стреля въобще, отколкото хем да пропусне, хем да се издаде. И със сигурност не прави никакви пристрелъчни, тестови или още някакви стрелби: цялата мисия е само един изстрел.

Попадах на дискусия при руснаците - те директно дисквалифицираха за всеки един истрел в деня на състезанието извън предвидените зачетни. Квто имаш да подготвяш по пушката - правиш го у дома. На състезанието идваш на позиция с куфара, вадиш пушката, един изстрел, прибираш пушката в куфара.
Цялото състезание може да се окаже само един изстрел - пропуснеш ли веднъж - никакво движение нататък в класацията.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Намира ме днес една журналистка: Така и така ... да ви питам нещо за една силуетна мишена?
- Коя, казвам, оная дето я надупчих в десети клас с онова желязо, дето ме учиха да го разглобявам за норматив по един учебен час седмично още от девети клас ли?
То младичко момичето, позамисли се и казва:
- Не знаех, че е имало такива времена.
- Имаше, казвам, и целия випуск от гимназията потенциални терористи завършихме.
- Е, едва ли затова са ви учили, за защитата на Родината ще е било.
И си тръгна поживо поздраво момичето. Младичко, ама ... досетливо.

P.S. Не знам дали ще отиде на добро темата, а и както вече споделих - за момента не виждам в достатъчно пъстрия състезателен календар място за нови дисциплини. Затова имах предвид "на мястото на варминт" , но това не означава "разновидност на варминт". А варминт се е стрелял само веднъж досега и ще се стреля пак веднъж в годината. За състезанията в Ботево водеща роля има Братушка. Каквото той прецени - това ще бъде за в бъдеще.
Не ми се ще да искам катинар или изтриване на темата, защото бяха споделени и интересни виждания. Но ако след журналистите в постовете дойде ред и на органите на реда - по-добре администратора да я бастиса цялата :).
 

Grimit

Потребител
И какво пък толкова ? Нека гледат нека се учат ! Да видят , че със въздушни пушки стрелят и разумни и грамотни хора , а не само разни психопати които пукат по случайни минувачи !
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Повечето от активно състезаващите се колеги не взеха отношение по настоящата тема. Считам, че за момента няма предпоставки за развитието на подобна дисциплина. Човек трябва да има вътрешната нагласа да замени възглавничката, удобната ФТ поза и обозначителните табелки с по-усложнени условия за стрелба. Но пък съчетани с бруствери, двуноги и пределни дистанции, които да му носят тръпката на военизираната игра. Предполагам, че много от почитателите на еърсофта имат и пушки като нашите и подобна дисциплина може да бъде предпоставка за допирни точки между двете организации.
Не съм срещал подобна двузонова падаща мишена и за мен определено ще е тръпка да я видя работеща. Като приключа с текущото в момента изработване на ФТ инвентар сигурно няма да утрая да пусна 5 бройки seek'n destroy. Две за мен и по една подарък за колегите, които искрено се изкефиха на идеята: andro, Ralfi и Pezi_80 :).
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Пламене,
Искрено се радвам на идеите ти.
На непрекъснатото желание да направиш, внедриш , разнообразиш срещите ни.
Това което предлагаш е много интересно и съм убеден,че такава стрелба ще
намери привърженици и носи със себи си доста емоции.
От написаното до тук и от поста на tech07 мисля ,че трябва да се помисли върху предложението ти.
Да се определят класовете най вече по мощност, а от там упражненията, мишените и дистанциите на който ще се стреля.
Ако това се направи както трябва то ще се появи още една ДИСЦИПЛИНА, която неменуемо ще трябва да се провежда и развива самостоятелно(просто няма да има време за друго). Във форума има доста хора които стрлят на 100+ дистанции така , че опит има. Остава желанието това да се направи като хората.
Иначе "Каубоите" :) вместо балони с хелий успешно ползваха бутилки от кола напомпани до 2-3 бара.
Няма да забравя емоциите от стрелбата по 2 такави бутилка на разстояние около200м на 4-тата нац. среща в Русе
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
simogg написа:
Ако това се направи както трябва то ще се появи още една ДИСЦИПЛИНА
Точно така е, за да се организира такова тресе и то да бъде достатъчно интересно ще е необходим инвентарен и времеви ресурс, не по-малък от този за ФТ състезание. "Много вожд - малко индианец!" - знаете го този лаф, та и нашата работа: много дисциплини - малко участник. Считам, че годишният календар е пределно запълнен. Всяко допълнително мероприятие от национален характер може да доведе до разочарование на организаторите поради малка посещаемост. Да стабилизираме първо нивото на ФТ състезанията, пък ако се сгъстят редиците ни може и да се отвори ниша за нова дисциплина. Ще сондирам мнение с колегите от еърсофта - дали още им се стреля и с олово. Една среща в годината няма да им обърка участията в техните мероприятия, напротив - ще ги разнообрази и взаимно ще ни донесе нови запознанства :).
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Не можах да си изпълня обещанието да зарадвам трима колеги, почитатели на стрелбата в стил снайпинг, с изработка на публикуваната мишена. Но причината не е само в замразяването на идеята за такава развлекателна дисциплина. Двузоновата мишена е техническо предизвикателство да бъде измислена, но е неподходяща за дистанции 100+ метра. Няма кой да опъва и дърпа върви на такива разстояния. Затова преработих проекта в клатеща се мишена, която ще работи на приципа на наскоро публикуваната от мен тренировъчна ФТ мишена :).
 
Нагоре