Самоделни PCP-та

5ko

Потребител
Започна ли записването? За мен една ала STEYR..... Че после като стане навалица да ме имате в предвид.
 

5ko

Потребител
Тука в тая тема тези които нищо сами не са направили най много съвети и коментари са написали.Чак някои мазоли са хванали о клавиатурите. Много вълци вият към луната но незнам дали някой е отишъл там. :no: ??? :quiet: :rose: :sorry: :sos: :stop: :wall: :yahoo: :yes: :'( :google: :bravo:
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
5ko написа:
Тука в тая тема тези които нищо сами не са направили най много съвети и коментари са написали.Чак някои мазоли са хванали о клавиатурите. Много вълци вият към луната но незнам дали някой е отишъл там. :no: ??? :quiet: :rose: :sorry: :sos: :stop: :wall: :yahoo: :yes: :'( :google: :bravo:
Само аз ли го забелязвам или в последните ти 10 поста няма нищо освен спам и обясняване на хората как те нищо не могат да направят.
Айде малко по-ведро?
Няма да е лесно,но не е невъзможно.
 

Dominus

Редовен Потребител
като не сме правили ще викаме някой дето е правил.
луната не е място за земляни
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Смятам, че проблемът е в мениджмънта им. Сигурен съм, че болшинството от управленските им кадри смятат, че въздушното оръжие започва с пушките по панаирите и свършва с китайките за 50-60 лв на битака. Повечето хора, които имат опит с огнестрелното, им е присъщо пълно пренебрежение към пневматиката.
тука уцели десятката :cheers:
Дали щяха да мислят така, ако знаеха че един пневматичен пистолет среден клас струва поне колкото Макаров, а едно качествено ПЦП надминава по цена АК? ... ( а вероятно тези, които си имат идея ги спира друго - технологично пневматичното е по-сложно от огнестрелното, ако направят едно ПЦП с допуските, които са допустими за огнестрелно, то ще става само за украса, в най-добрия случай за сватбарска стрелба )
Ами не е така, доста по-сложно си е едно огнестрелно оръжие и допуските са му доста малки на доста места ;) А защо е по-евтин АК също си има обяснение - просто там където правят качествените ПЦП-та заплатите са едни тука са съвсем други - виж колко струва един Галил който си е копие на АК с някои разлики ама е правен в Израел и от там цената му в космоса ;) ВО всъщност си е доста просто технологично за изработка спрямо много огнестрелни оръжия (разбира се не мога да сложа всички в това число) ;) Ама и хубавите ПЦП-та са и с хубави приклади от където и цената се качва доста;)
А като цяло ВО има да гони много огнестрелното като цени, защото не всикото огнестрелно е АК произведено в бедните държави ;) ;)
 

dilom08

Редовен Потребител
Когато някой реши да се заеме с подобно начинание той си прави сметката. Предполага се, че който се захване с това ще иска да спечели пари от това. Това значи че трябва да се пребори с конкуренцията. това значи че трябва да извади на пазара продукт който е или доста евтин или доста по-качествен от другите продукти с равностойна цена.
За да се спечели пазар с ниска цена, не става с няколко бройки. Пробни и тн. Ако се докара продукт на средно-масово качесвто, то няма какво да накара хората да купят точно този продукт, а не продукт от утвърдена фирма и тн.
Ако някой мисли че ще направи 100-200 или 300 бройки и ще спечели 20 хил лв. по добре да не се захваща. като се замис;иш че големите прозиводители не произвеждат всичко сами. не може да произвеждаш и цилиндри и манометри и клапани и цевни кутии и редуктори и тн.
По-реалистично ми звучи ако се прави нещо фино и изпипано в ограничено количество. тогава и цената може да е по-висока. Но там бройките определено ще са по-малко. Но който го вземе няма нужда да разбира от какво ли не а трябва само да стреля. Но това може да го прави човек с нужните познания и машини и да го прави сам за да има сметка от това.
Идеята - дайте схеми и да намерим машини и да почнем производство е само чесане на езика и на клавиатурата и е меко казано несериозна, да не кажа налудна.
Някъде по-напред се спомена за едгън. там има успех понеже става дума за булпапи и се появи в точното време.
Има и нещо друго- защо ли повечето оръжия се правят или в Чехия или в Русия или Германия и тн.? Ства дума за масово и качествено. Едно от нещата е оръжейна традиция. Но има и друго......
 
A

Anonymous

Гост
;) ;) ;) Явно си личат двата лагера-на оптимистите ,които не са направили нищо ,но доста са напред в теорията и на песимистите-Дилом.5ко, Аз ,които сме опитали вкуса на ГОЛЕМИТЕ ПАЧКИ и опита да направиш нещо за да помогнеш на колеги и за хобито.

Опитайте-ще стане,но не само на клавиатурите. :cheers:
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Dominus написа:
прав ще излезеш Иво! мислех, че повечето народ е превъзмогнал това наше БГ мислене, но май сме малко.
например, онзи ден качих една обява за 3- та степен на помпа и не мина много време когато я цвъкнаха. дали влизала и доставката с DHL?
Да, друго си е да дадеш 7-8 лв. за о-пръстен щото бил твърд, ама произведен в Германия. Това те прави по-щастлив. Голяма работа, че с това което съм направил ще забравиш какво е о-пръстен!
Много е лесно да погледнеш нещо на снимка и да кажеш " лесно като боп"
Велики ми ценообразувателю,
Туй лесно като като боБ нещо е измислено и се използва в нашите среди поне три години преди да се появиш ти със своята панацея. Може да си най великия конструктор и производител, но да искаш за нещо 20лв. като себестойността му е по-малка от 2(два)лева и с доставката и наложения платеж ще стане поне 25лв. си е гадно печелбарство. Целта на хората във форума на първо място е била взаимопомощ за развиване на хобито. И изказвания от рода как в БГ не сме надскочили мисленето си и не заслужаваме такива творци, производители като теб ми звучт като казани от мазен политк.
 

dilom08

Редовен Потребител
Ще си позволя да се намеся относно ценообразуването на въпросния детайл.
Давам цени, на които би ми го направил стругаря който аз ползвам.
2 лева на резба. този детайл големия има 2 резби. една м3 и една м5.до тук 4 лв. струговане до необходимия размер и тн. значи само за този детайл до тук минимум 6 лв.
другия детайл. Име една резба м3- 2 лв и друга обработка още 2. та значи той е мин. 4 лв.
до тука стават 10 лв.
третия детайл( полиацеталният). отвор в средата 1 лв и друга обработак 2 лв мин.

Значи най-грубо до тук поне 13-14 лв има. на мен стругаря ми живее на 8 км от в къщи. като отида да оставя чертежа и като отида да си взема детайлите когато са готови имам 30 км.
и това всичко е само за този малък детайл. Значи дори да искаш да направиш услуга на някого то тя излиза 19-20 лв. Аз за по малко от 20 лв. също не бих се хванал да го правя. Ако искаш да изкараш някой лев( за да си хванеш поне чертането и загубеното време), то носиш и отговорността дали всичко ще пасне и тн. и това за някакви си 3-5 лв. Не незам дали си струва занимавката. Още повече, че накрая никой няма да оцени жеста.
 

dberov

Редовен Потребител
но да искаш за нещо 20лв. като себестойността му е по-малка от 2(два)лева и с доставката и наложения платеж ще стане поне 25лв. си е гадно печелбарство

BAD TORO, аз например нямам възможност да си направя тази част на третата степен. Моята се счупи и трябваше да отида при стругар и по счупената направи нова. Взе ми 15лв. прибрах се и като го навих първо нямаше съосие, не беше направил изтъняването в средата и не направил дупката от долу ( ама и аз не погледнах, даде ми го в един вестник ). Хайде пак паля колата върнах го и си взех парите, после във форума st_beer ми пусна снимки с размерите и на другия ден отивам при друг стругар, пак 15лв ми взе от там на магазина за о-пръстени си купих 3 размера по няколко броя. И така загубих два дена и ми излезе 20лв. + нерви.

http://imageshack.us/a/img195/2378/dsc07786mj.jpg

http://imageshack.us/a/img59/6796/dsc07785t.jpg

Парчето метал може и 1ст. да е като себестойност но аз бих предпочел да дам 20лв и да нямам грижи защото едно е да го направи човек който знае какво прави а друго е един стругар да няма понятие какво държи в ръцете си и да го метне на големия струг с разбития патронник.

Не искам да ме разбирате грешно че взимам страна или правя четки на Dominus но аз за първи път виждам да се пуска на обява този елемент така направен че да забравиш що е о-пръстен който е най проблемния в помпата.

А за разходите по транспорта всеки си ги плаща...
 

Yasho

Потребител
А ако се произведе качествен продукт ми е интересно песимистите какво ще кажат.
Почти съм сигурен че колкото и да е добро приказката ще е мани го тоя боклук не става.....
Няма как българина да падне по гръб...



п.п има ли някой в форума който е чат и разбира от ЦНЦ фрези
 
A

Anonymous

Гост
"Почти съм сигурен че колкото и да е добро приказката ще е мани го тоя боклук не става....."

Написах ти го четири страници по напред.Много по добро да е,щом не е вносно не струва.Проверено.
 

Niki

Редовен Потребител
Миналата година купих от Павле ПСП пищак\тоест наше производство\,мощност 30-32Дж,кърти мрака,точност за моите нужди -супер.Може и да е збирщайн,на цевната кутия не пише ФХ-Ранчеро или нещо фирмено,но на мен ми харесва и многократно поздравих създателя му.Извода за мен е:който има познания и мерак нека прави.Не припадайте на ,,много,,фирмените неща.Преди време търсих СМ,някои ми предложи Вайраух,аз почетох малко и преправих един Хатсански,еми въобще не падаше по долу на фирменият.Поздрави за 5ко и Павле ,за нещата които са сътворили.
 

5ko

Потребител
Аз Не се чувствам песимист но ми става смешно и тъжно като гледам как "търговците , менижърите и пазарните анализатори "искат да се метнат на чужд гръб. Искат с малки разходи за машини технология персонал да направят продаваем продукт на нивото на утвърдени фирми. Има достатъчно клипове на които се вижда фирмите с какви машини работят .
 

Yasho

Потребител
5ко ако визираш мен си в грешка,ако ще правя нещо,пари за техника не жаля.точно затова първо проверявам и после решавам да се хващам ли.ако мисля че нямам бюджет за техника изобщо нямаше и да го започвам този разговор
 

dilom08

Редовен Потребител
Яшо, пусни една анкета. Ще участват повече хора. само определи добре въпросите на който търсиш отговор.
 

5ko

Потребител
Ако визирах теб щях да го напиша .Аз за мен съм си правил сметки - недостижимо без сериозни банкови кредити :пазар трагичен става дума за хоби . Остава само кефа че си си направил нещо което работи и си го харесваш. Страната ни е бедна.
 

Yasho

Потребител
в интерес на истината мен повече ме притеснява ще го издокараме ли на чертежи,като хората.другото е работа на компютрите и машините и тук таме ръчен труд
 
Нагоре